Apakah Bahaya Boba dalam Minuman Gula? |

Penggunaan teh buih dan minuman serupa yang mengandungi boba masih sangat popular. Rasa manis dan sensasi menyegarkan menjadikan minuman ini sesuai untuk dimakan ketika cuaca panas. Walaupun begitu, tahukah anda bahawa pengambilan boba mempunyai bahaya sendiri untuk kesihatan?

Apa itu boba?

Boba adalah bahan bulat seperti gelembung dalam minuman yang diperbuat daripada tepung ubi kayu. Apabila populariti boba semakin meningkat, ramuan dan variannya juga berkembang. Sebenarnya, sekarang ada boba yang berwarna putih dan hitam.

Teh susu buih atau lebih dikenali sebagai teh buih adalah minuman manis yang berasal dari Taiwan. Minuman ini pertama kali dikeluarkan di Taiwan pada tahun 1980 dan dapat dijual di kedai yang dimiliki oleh Liu Han-Chieh.

Kerana rasanya yang unik dan enak, minuman ini menjadi semakin popular dan terkenal pada tahun 1990-an di Asia. Teh buih kemudian mula merebak ke Eropah dan Amerika Syarikat sekitar tahun 2000-an.

Boba hitam dalam minuman ini dibuat dari tepung ubi kayu, pati ubi kayu, ubi jalar, dan gula merah. Sementara itu, boba putih terbuat dari pati ubi kayu, akar chamomile , dan karamel.

Pengambilan boba secara berlebihan berbahaya untuk gula darah

Teh susu buih memang sedap, tetapi kandungan gula sangat tinggi. Minuman ini malah mengandungi bukan sahaja gula semula jadi, tetapi juga gula tambahan seperti sukrosa, fruktosa, galaktosa, dan melezitosa.

Berdasarkan kajian pada tahun 2017 yang dilakukan oleh Jae Eun Min, David B. Green dan Loan Kim, teh susu buih mempunyai kandungan gula rata-rata 38 gram. Minuman ini juga mengandungi kalori sebanyak 299 kkal untuk setiap hidangan.

Sebenarnya, American Heart Association menyatakan bahawa pengambilan gula tambahan tidak boleh melebihi 150 kcal sehari untuk wanita dan 100 kcal sehari untuk lelaki. Pengambilan gula berlebihan dari minuman boba boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan.

Apabila anda memesan minuman boba besar (946 ml) tambah topping Seperti jeli dan puding, kandungan gula akan lebih tinggi. Satu hidangan minuman ini bersamaan dengan 250% keperluan gula harian lelaki dan 384% keperluan gula wanita.

Jumlah ini melebihi cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyatakan bahawa had pengambilan gula harian adalah 10% daripada jumlah kalori. Sebagai gambaran, jika pengambilan kalori anda adalah 2,000 kkal, ini bermakna pengambilan gula anda tidak boleh melebihi 200 kkal.

Pengambilan gula yang berlebihan, terutama gula tambahan, terbukti meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Risiko ini dapat meningkat jika anda gemuk, jarang bersenam, merokok, dan mengalami gangguan tidur.

Adakah benar bahawa minum teh buih boleh membuat anda berehat?

Minum boba meningkatkan risiko gout

Sumber makanan yang tinggi gula dan kalori telah lama dikaitkan dengan peningkatan risiko kegemukan dan diabetes. Selain itu, kandungan gula dan kalori yang tinggi dalam minuman bergula juga dapat meningkatkan faktor risiko penyakit jantung dan gout.

Berdasarkan kajian tahun 2013, pengambilan minuman bergula lebih dari dua kali sehari terbukti meningkatkan risiko gout sebanyak 1.78 kali pada lelaki. Sementara itu, risiko pada wanita meningkat kepada 3.05 kali.

Bahaya ini berkait rapat dengan kandungan fruktosa dalam minuman bergula seperti teh buih . Apabila badan anda memecah fruktosa, proses ini menghasilkan purin. Purin dalam badan kemudian dipecah semula menjadi asid urik.

Asid urik secara beransur-ansur terbentuk dan membentuk kristal pada sendi. Kristal asid urik yang menumpuk boleh menyebabkan keradangan, bengkak, dan sakit yang merupakan gejala biasa gout.

Bagaimana mengurangkan bahaya boba?

Sekiranya anda sangat suka minum teh buih , tidak bermaksud anda dilarang sama sekali mengambil minuman ini. Walau bagaimanapun, untuk mengurangkan kesan buruk, pastikan anda melakukan perkara di bawah.

  • Pesanan teh buih anda kurang gula ( kurang gula).
  • Apabila anda ingin menggunakan boba sebagai topping, pilih jenis minuman yang tidak menggunakan susu, misalnya smoothie buah.
  • Apabila anda mahu membuat pesanan teh buih mengandungi susu, jangan gunakan topping yang lain seperti boba, jeli, dan puding.

Nikmati minuman manis seperti teh buih tidak ada yang salah dengannya. Walau bagaimanapun, penggunaan teh buih berlebihan boleh membahayakan kesihatan, terutama yang mengandung boba.

Oleh itu, jangan lupa kurangkan minuman bergula anda dan seimbangkan dengan makanan yang sihat.

Recent Posts