9 Khasiat Menyihatkan Air Tebu Menyegarkan |

Jus tebu manis dan sejuk boleh menjadi minuman terbaik untuk menyegarkan diri dalam cuaca panas. Bukan sahaja melegakan tekak, jus tebu mengandungi vitamin kepada mineral yang memberikan manfaat untuk tubuh anda.

Kandungan pemakanan jus tebu

Jus tebu adalah minuman manis semula jadi yang dibuat dengan memerah tangkai tebu. Jus tebu yang dikumpulkan disaring sebelum dimakan. Anda boleh membuatnya sendiri atau membelinya dalam botol atau di penjual jalanan.

Walaupun merupakan bahan mentah untuk gula yang biasa dikonsumsi, jus tebu boleh dikatakan lebih sihat daripada air gula biasa. Ini kerana tebu mengandungi nutrien penting seperti karbohidrat, protein, dan mineral.

Satu gelas jus tebu sebanyak 240 mililiter mempunyai kandungan nutrisi berikut.

  • Kalori: 183 kcal
  • Protein: 0 gram
  • Lemak: 0 gram
  • Gula: 50 gram
  • Serat: 0 - 13 gram

Lancarkan buku Bioteknologi Tebu: Cabaran dan Prospek Jus tebu juga mengandungi vitamin A, B1 hingga B6, C, dan E. Selain vitamin, segelas jus tebu juga menyediakan tubuh dengan pelbagai mineral seperti kalium, kalsium, fosforus, dan zat besi.

Sekiranya anda mencari makanan atau minuman yang merupakan sumber antioksidan, jus tebu boleh menjadi salah satunya. Menurut kajian tahun 2014, minuman ini kaya dengan antioksidan seperti asid fenolik, quercetin, asid kafeik , dan asid elagik .

Khasiat air tebu untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi daripada memakan jus tebu.

1. Menjaga kesihatan kulit

Jus tebu mengandungi asid glikolik, antioksidan yang melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas. Berkat sifat-sifat ini, pengambilan jus tebu dipercayai dapat membantu melawan keradangan, memperbaiki penampilan kulit, dan mengurangkan tanda-tanda penuaan.

2. Mengekalkan ketumpatan tulang

Mineral seperti kalsium, fosforus, dan magnesium dalam jus tebu adalah komponen penting yang membantu menguatkan tulang. Dengan tulang yang lebat dan kuat, anda akan lebih terlindung dari risiko kehilangan tulang atau osteoporosis.

3. Menurunkan kolesterol

Sejumlah kajian membuktikan pengambilan jus tebu tulen mempunyai kebaikan dalam menurunkan kolesterol LDL dan trigliserida. Ini akan melindungi kesihatan jantung anda dan berpotensi menurunkan risiko penyakit jantung ketika anda meningkat usia.

4. Membantu tidur lebih lena

Kandungan asid amino dalam jus tebu dipercayai dapat menyeimbangkan jumlah hormon stres dalam badan. Di samping itu, badan juga menukar asid amino menjadi beberapa sebatian yang membantu anda tidur lebih lena, seperti melatonin dan triptofan.

5. Mengawal tekanan darah

Kandungan kalium dalam jus tebu dapat mengurangkan ketegangan pada arteri. Ini tidak hanya bermanfaat untuk mengendalikan tekanan darah, tetapi juga berpotensi untuk mengurangi risiko pengerasan arteri, serangan jantung, dan strok.

6. Menguatkan sistem ketahanan badan

Minum jus tebu juga memberi manfaat kepada sistem imun anda. Ini kerana vitamin C dalam jus tebu dapat merangsang kerja sel darah putih yang disebut limfosit dan fagosit. Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam memerangi jangkitan.

7. Khasiat jus tebu untuk buah pinggang

Jus tebu adalah diuretik, yang bermaksud meningkatkan pengeluaran air kencing, menjadikan anda kencing lebih kerap. Ini berguna untuk tubuh kerana kerja buah pinggang menjadi lebih berkesan. Selain itu, air kencing juga mengeluarkan simpanan mineral di saluran kencing.

8. Ganti gula pasir

Walaupun mengandungi gula, jus tebu mempunyai indeks glisemik rendah (GI). Makanan rendah GI tidak meningkatkan gula dalam darah dengan cepat sehingga cenderung lebih selamat. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap diabetes jenis 2, anda harus berjumpa doktor.

9. Menambah tenaga

Tebu mengandungi glukosa dan pelbagai mineral. Glukosa adalah sumber tenaga utama untuk badan. Sementara itu, mineral membantu proses menukar glukosa menjadi tenaga dan mendorong kadar metabolisme.

Jangan minum air tebu terlalu banyak

Jus tebu memberikan banyak manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa minuman ini mengandungi banyak gula. Satu cawan jus tebu mengandungi 50 gram gula yang hampir bersamaan dengan lima sudu besar.

Had yang disyorkan untuk pengambilan gula dalam sehari ialah 54 gram, atau setara dengan lima sudu besar. Sekiranya anda sering mengambil gula melebihi had ini, risiko obesiti (berat badan berlebihan) dan diabetes boleh meningkat.

Seperti minuman manis pada umumnya, jus tebu juga tidak digalakkan untuk pesakit diabetes. Walaupun jus tebu mempunyai GI yang rendah, pesakit diabetes dan orang yang berisiko tinggi menghidap diabetes harus menghindari minuman ini.

Sekiranya anda tidak menghidap diabetes, anda betul-betul baik dengan jus tebu sesekali. Namun, pastikan anda tidak berlebihan untuk menjaga gula darah anda tetap normal.

Recent Posts