Khasiat Brotowali, Perubatan Herba Pahit Yang Mempunyai Banyak Manfaat Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Adakah anda pernah menggunakan ramuan brotowali? Jamu tradisional Indonesia ini dipercayai dapat membantu menyembuhkan pelbagai penyakit. Walaupun mempunyai rasa pahit, brotowali sebenarnya dapat memberikan manfaat untuk kesihatan keseluruhan. Apakah faedah brotowali?

Apa itu brotowali?

Brotowali termasuk dalam tanaman obat tradisional yang telah digunakan selama bertahun-tahun oleh banyak orang Indonesia untuk menyembuhkan penyakit, salah satunya adalah diabetes. Brotowali yang mempunyai nama Latin Tinospora crispa Ia adalah tumbuhan dari keluarga Menispermiaceae. Tumbuhan ini terdapat di Asia Tenggara dan India timur laut.

Apakah faedah brotowali?

Brotowali mengandungi banyak sebatian fitokimia yang dapat melindungi anda dari pelbagai penyakit. Sebilangan sebatian fitokimia yang terdapat dalam brotowali adalah alkaloid, flavonoid, flavone glycosides, triterpenes, diterpenes, diterpene glycosides, firoditerpenes, lactones, sterols, lignan, dan nucleosides. Banyak kajian telah dilakukan untuk meneroka faedah brotowali. Tetapi sayangnya sangat sedikit yang dilakukan kepada manusia.

Beberapa faedah brotowali yang dilihat dalam kajian ini adalah:

Membantu merawat darah tinggi

Di Indonesia, brotowali diyakini dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi. Dalam kajian 2013 yang dilakukan pada tikus, dilaporkan bahawa beberapa bahan dalam brotowali dapat menurunkan tekanan darah. Selain itu, brotowali juga dapat menghalang aktiviti aterosklerotik, sehingga dapat melindungi kesihatan jantung Anda.

Brotowali dapat melambatkan perkembangan aterosklerosis pada saluran darah dengan menekan tahap kolesterol total, trigliserida, dan lipoprotein berketumpatan rendah. Sifat antioksidan brotowali juga dapat melindungi kesihatan jantung dan saluran darah.

Membantu mengawal diabetes

Tidak hanya di Indonesia, di negara lain seperti Thailand, Malaysia, Guyana, Bangladesh, dan India, brotowali telah digunakan secara meluas dalam rawatan diabetes. Kajian haiwan dan kultur sel telah menunjukkan bahawa brotowali dapat merangsang pengeluaran insulin dari sel beta yang terdapat di pankreas. Brotowali juga dapat meningkatkan penyerapan glukosa oleh otot. Jadi, brotowali dapat membantu mengawal diabetes.

Merawat penyakit kulit

Selain diminum, brotowali juga dapat digunakan sebagai ubat luaran untuk merawat penyakit kulit, seperti kudis. Sifat antioksidan dan antiradik yang kuat yang terkandung dalam brotowali terbukti dapat membantu merawat penyakit kulit.

Melawan alahan

Melaporkan dari WebMD, ekstrak spesies Tinosporekordifolia menunjukkan keberkesanan yang signifikan dalam mengurangkan bersin dan hidung gatal akibat alahan. Selain itu, brotowali juga membantu mengurangkan gejala kesesakan hidung dan gatal akibat alahan.

Penggunaan brotowali yang berlebihan boleh membahayakan

Walaupun brotowali adalah tumbuhan herba yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, penggunaan brotowali yang berlebihan telah dilaporkan menyebabkan keracunan hati dan ginjal. Penyelidikan yang dilakukan terhadap tikus menunjukkan bahawa ekstrak brotowali pada dos tertinggi, iaitu 4 g / kg berat badan atau bersamaan dengan 28,95 g / kg berat badan brotowali, berpotensi menyebabkan keracunan pada hati dan ginjal.

Oleh itu, disarankan agar anda tidak menggunakan brotowali dalam dos yang tinggi dan dalam jangka masa yang lama. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda keracunan hati atau ginjal setelah minum ubat herba brotowali, anda harus berhenti menggunakannya.

Recent Posts