Vape (E-Rokok): Meneroka Kandungan dan Bahaya |

Vape atau e-rokok sering dianggap lebih selamat daripada rokok tembakau biasa. Akibatnya, banyak orang beralih ke e-rokok yang percaya bahawa mereka dapat menghindari risiko penyakit jantung dan barah yang berkaitan dengan penggunaan rokok tembakau, seperti rokok kretek dan rokok penapis.

Namun, adakah benar bahawa bahaya membuang lebih rendah daripada rokok tembakau? Lihat ulasan penuh mengenai bahaya pemalsuan atau e-rokok dalam artikel ini.

Apa itu vaping?

Vape atau e-rokok adalah salah satu jenis penghantaran nikotin elektronik. Rokok jenis ini terkenal kerana dapat menolong penagih tembakau mula berhenti merokok.

Dengan beralih dari rokok tembakau ke e-rokok, mereka perlahan-lahan belajar berhenti merokok.

Sebenarnya, rokok vape dan tembakau sama-sama memudaratkan kesihatan tubuh.

Rokok jenis ini terdapat dalam pelbagai bentuk dan ukuran, tetapi ada tiga komponen utama dalam e-rokok, iaitu:

 • bateri,
 • elemen pemanasan, dan
 • tiub diisi dengan cecair katrij ).

Cecair dalam tiub ini mengandungi bahan-bahan, seperti:

 • nikotin,
 • propilena glikol atau gliserin, serta
 • penambah rasa, seperti perisa buah dan coklat.

E-rokok berfungsi dengan memanaskan cecair di dalam tiub, kemudian menghasilkan wap seperti asap yang biasanya mengandungi pelbagai bahan kimia.

Perokok menyedut bahan kimia yang terkandung dalam vape terus dari penutup mulut.

Apa yang ada dalam e-rokok (vape)?

Cecair E-rokok mengandungi propilena glikol atau gliserin, nikotin, dan penambah rasa.

American Lung Association mengatakan bahawa beberapa kajian mendapati bahan kimia beracun dalam e-rokok atau vaping.

 • Propilena glikol atau gliserin berfungsi untuk menghasilkan wap air. Penyelidikan menunjukkan bahawa menyedut propilena glikol dapat menyebabkan kerengsaan saluran pernafasan pada beberapa individu.
 • Nikotin terdapat dalam kepekatan yang berbeza, antara 0-100 mg / ml dalam satu e-rokok. Ia adalah bahan yang sangat ketagihan dan boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan otak remaja.
 • Karsinogen , yang merupakan bahan kimia yang diketahui menyebabkan barah. Karsinogen yang terdapat dalam vaping termasuk asetaldehid dan formaldehid.
 • Acrolein , bahan yang biasanya digunakan untuk membunuh rumpai dan boleh menyebabkan kerosakan paru-paru yang tidak dapat diperbaiki.
 • diasetil , yang merupakan bahan kimia yang berkaitan dengan penyakit paru-paru bronchiolitis obliterans.
 • Dietilena glikol , yang merupakan bahan kimia toksik yang juga dikaitkan dengan penyakit paru-paru.
 • Logam berat , seperti nikel dan timah.
 • Kadmium, yang merupakan logam beracun yang terdapat dalam rokok tradisional. Ia juga boleh menyebabkan pelbagai penyakit pernafasan.
 • Benzena, adalah sebatian organik yang tidak menentu. Ini biasanya terdapat pada ekzos kereta.
 • Zarah-zarahnya sangat kecil sehingga dapat dihirup jauh ke dalam paru-paru perokok.

Jenis rokok vape

Pada dasarnya terdapat banyak jenis rokok vape. Anda boleh mendapatkan e-rokok ini dalam pelbagai bentuk dan saiz.

Berikut adalah jenis e-rokok yang mesti anda ketahui.

1. Jenis pen

Seperti namanya, e-rokok ini berbentuk seperti pen dan merupakan vape terkecil berbanding jenis vape yang lain.

Cara kerja jenis vape ini pada dasarnya sama dengan jenis lain, iaitu dengan memanaskan cecair vape untuk menghasilkan wap.

Terdapat dua jenis elemen pemanasan yang boleh anda pilih untuk memanaskan cecair vape jenis pen.

 • pengabut. Ini adalah elemen pemanasan untuk memanaskan cecair vape yang mengandungi nikotin. Anda harus mengganti alat penyemprot jika kualiti tidak panas.
 • kartomizer. Ia adalah gabungan antara katrij dan pengabut. Dalam susunan ini, komponen yang dipanaskan bersentuhan langsung dengan elemen pemanasan.

Untuk memanaskan elemen pemanasan, pena penguap memerlukan bateri sebagai tenaga.

Bateri ini boleh dicas semula dan biasanya mempunyai voltan 3.7 V, tetapi ada juga bateri yang boleh disesuaikan.

Bateri ini boleh mempunyai kuasa hingga 1300 mAh. Berhati-hatilah dengan bateri vape kerana ia boleh meletup dan membahayakan anda. Jauhkan perkakas ini dari jangkauan kanak-kanak.

2. Jenis mudah alih

Vaporizer jenis ini lebih besar daripada vaporizer jenis pen. Walaupun begitu, vaporizer mudah alih masih boleh dimasukkan ke dalam poket anda.

Tidak jauh berbeza dengan pena vaporizer, alat penguap jenis ini juga mempunyai elemen pemanasan dan komponen bateri.

Walau bagaimanapun, dalam alat penguap mudah alih, cecair vape tidak bersentuhan langsung dengan elemen pemanasan, menghasilkan rasa yang lebih baik dan kurang asap.

Sementara itu, jangka hayat bateri vaporizer mudah alih biasanya kuat, tahan 2-3 jam atau lebih.

3. Jenis desktop

Penyejat desktop adalah e-rokok terbesar. Anda hanya boleh menggunakannya di rumah atau di satu tempat.

Selain itu, penyejat desktop juga memerlukan permukaan rata untuk meletakkannya dan memerlukan bekalan tenaga berterusan untuk berfungsi dengan baik.

Bekalan tenaga yang stabil membolehkan penyejat desktop menghasilkan lebih banyak haba, rasa lebih tajam dan lebih banyak wap daripada penyejat lain.

Apa bahaya membuang air besar untuk kesihatan?

Bahaya rokok tembakau adalah asap, dan e-rokok tidak membakar tembakau sehingga tidak menghasilkan asap melainkan wap air.

Tahap bahan kimia berbahaya dalam e-rokok adalah sebahagian kecil kandungan rokok tembakau. Tetapi kandungan bahan berbahaya ini boleh berbeza-beza.

Walaupun begitu, e-rokok juga mengandungi nikotin yang merupakan salah satu bahan ketagihan yang terdapat dalam rokok tembakau.

Apabila anda berhenti menggunakannya, anda akan merasa seperti menggunakannya lagi, dan ini boleh menimbulkan perasaan mudah marah, murung, cemas, dan gelisah.

Ini berbahaya bagi orang yang menderita penyakit jantung.

Ini bermaksud bahawa menggunakan rokok elektronik dan rokok tembakau boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda, baik dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Berdasarkan data yang diperoleh oleh Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat, beberapa kajian menunjukkan bukti berikut.

 • Tubuh pengguna dan orang di sekelilingnya dapat menyerap nikotin dalam e-rokok.
 • Sebatian nikotin sangat berbahaya bagi pengguna e-rokok muda kerana mempunyai kesan negatif terhadap perkembangan otak.
 • Kandungan nikotin sangat berbahaya untuk kesihatan ibu hamil dan janin di dalam kandungan.
 • Wap dari rokok elektronik bukan wap air. Ia mengandungi nikotin dan boleh mengandungi bahan kimia lain yang boleh membahayakan kesihatan dan mencemarkan udara.
 • Kanak-kanak dan orang dewasa boleh diracuni dengan menelan, menghirup, atau menyerap wap yang menguap melalui kulit atau mata.
 • Terdapat beberapa bahan kimia tambahan yang berbahaya atau mungkin berbahaya dalam sebilangan e-rokok.

E-rokok terdedah kepada letupan

Selain membahayakan kesihatan, rokok elektronik juga boleh meletup. Ya, semua yang elektrik mesti memerlukan elektrik untuk beroperasi.

Arus elektrik di vape dari bateri juga berisiko meletup atau terbakar. Sebenarnya, beberapa letupan yang disebabkan oleh peletapan cukup teruk.

Bateri e-rokok ini boleh meletup bila-bila masa dan di mana sahaja. Rokok elektronik bahkan boleh meletup ketika disimpan di dalam poket seluar pengguna.

Sebilangan pengguna tidak menyedari perkara ini. Bukan itu sahaja, vape boleh meletup semasa anda sibuk mengongkong .

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan bateri rokok anda meletup. Sebilangan daripadanya disebutkan dalam tinjauan di bawah.

 • Penggunaan berlebihan atau membiarkan bateri tersambung ke elektrik, walaupun sudah dicas sepenuhnya. Ini juga mungkin disebabkan oleh penggunaan yang salah pengecas .
 • Penggunaan yang tidak betul akan menyebabkan pemanasan vape anda terlalu panas.
 • Kegagalan dalam pengeluaran vaping juga boleh menjadi penyebab e-rokok yang anda gunakan meletup.

Untuk mengelakkan vape meletup, anda perlu menggunakan dengan betul, misalnya menjauhkan rokok elektronik anda dari benda logam dan jauh dari panas terik.

Penting untuk diingat bahawa suhu 10-46 darjah Celsius dianggap sebagai suhu yang melampau. Letupan boleh berlaku tanpa amaran atau tanda.

Vaping sering digunakan untuk merawat ketagihan nikotin dalam rokok tradisional, tetapi anda masih boleh meningkatkan risiko anda mendapat pelbagai penyakit.

Satu-satunya cara untuk menjaga kesihatan anda ialah berhenti merokok dari sebarang jenis rokok.

Merokok sekali sehari malah boleh membahayakan kesihatan anda, apalagi berkali-kali.

Anda boleh menggunakan cara semula jadi untuk berhenti merokok, terapi berhenti merokok, terapi hipnosis, terapi penggantian nikotin, atau ubat untuk berhenti merokok.

Recent Posts