Pil kawalan kelahiran: Manfaat, risiko, dan cara ia berfungsi untuk mencegah kehamilan

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu alat kontraseptif yang ada, selain IUD atau pil kontraseptif, kondom, kontraseptif oral, cincin faraj, dan tompok hormon. Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri, baik dari segi kemudahan, potensi kesan sampingan, dan keberkesanan dalam mencegah kehamilan. Lalu, bagaimana dengan pil kawalan kelahiran? Lihat penjelasan mengenai pil kawalan kelahiran di bawah.

Bagaimana pil kawalan kelahiran berfungsi

Cara kerja pil kawalan kelahiran bergantung pada kandungannya, yang merupakan versi sintetik dari dua hormon yang secara semula jadi dihasilkan dalam tubuh wanita: estrogen dan progestin. Kedua-dua hormon ini mengatur kitaran haid seorang wanita, dan tahap turun naik hormon ini memainkan peranan penting dalam kehamilan.

Pil kontraseptif boleh didapati dalam dua jenis, pil kombinasi (mengandungi progestin dan estrogen) dan pil mini (progestin sahaja). Hormon yang terdapat dalam pil berfungsi dalam tiga cara untuk mencegah kehamilan daripada berlaku. Pertama, ia menghalang ovari anda melepaskan telur sehingga persenyawaan tidak berlaku.

Kedua, mengubah ketebalan lendir serviks sehingga menyukarkan sperma bergerak ke rahim untuk mencari telur. Terakhir, ia mengubah lapisan dinding rahim sehingga mustahil telur yang disenyawakan dapat ditanam di dalam rahim.

Apakah jenis pil kawalan kelahiran yang tersedia?

Terdapat dua jenis pil kawalan kelahiran yang sering digunakan, iaitu pil kombinasi dan pil mini. Inilah penjelasan lengkap mengenai kedua-duanya.

Pil gabungan

Sebilangan besar pil kawalan kelahiran adalah 'pil kombinasi' yang mengandungi gabungan hormon estrogen dan progesteron untuk mencegah ovulasi, yang merupakan proses di mana telur dilepaskan selama kitaran bulanan. Seorang wanita tidak boleh hamil jika dia tidak ovulasi kerana tidak ada telur yang disenyawakan.

Pil kawalan kelahiran juga berfungsi dengan menebalkan lendir di dalam dan di sekitar leher rahim, yang menyukarkan sperma memasuki rahim dan mencapai telur yang dilepaskan. Hormon dalam pil ini kadang kala juga memberi kesan pada rahim, sehingga menyukarkan telur untuk melekat pada dinding rahim.

Sebilangan besar pil kawalan kelahiran terdapat dalam bungkusan 21 hari atau 28 hari. Satu pil hormon diambil setiap hari pada masa yang sama selama 21 hari. Bergantung pada rancangan anda, anda boleh berhenti minum pil kawalan kelahiran selama 7 hari (untuk rancangan 21 hari) atau anda boleh mengambil pil bukan hormon selama 7 hari (untuk rancangan 28 hari).

Seorang wanita mengalami haid apabila berhenti minum pil yang mengandungi hormon. Sebilangan wanita memilih rancangan 28 hari kerana ia membantu mereka untuk mematuhi kebiasaan minum pil setiap hari.

Terdapat juga jenis pil kombinasi yang mengurangkan kekerapan haid dengan memberi pil hormon selama 12 minggu dan pil penawar selama 7 hari. Pil ini mengurangkan kekerapan haid menjadi tiga bulan sekali.

Pil Mini

Jenis pil kawalan kelahiran lain yang dapat mengubah frekuensi haid anda adalah pil progesteron dosis rendah, juga dikenal sebagai "pil mini". Pil perancang jenis ini berbeza dengan pil lain yang hanya mengandungi hormon progesteron atau yang mengandungi gabungan estrogen dan progesteron.

Pil ini berfungsi dengan mengubah lendir serviks dan dinding rahim, dan kadang-kadang dengan mempengaruhi ovulasi. Walau bagaimanapun, pil mini mungkin kurang berkesan untuk mencegah kehamilan daripada pil kombinasi.

Pil mini juga diminum setiap hari tanpa rehat. Seorang wanita yang mengambil pil mini mungkin tidak mempunyai haid sama sekali atau masih mengalami haid yang tidak teratur. Pil mini juga harus diminum pada waktu yang sama setiap hari, tanpa kehilangan dos.

Bagaimana cara menggunakan pil kawalan kelahiran?

Sebarang jenis pil kawalan kelahiran boleh berfungsi dengan baik jika diminum setiap hari pada masa yang sama. Keberkesanan ini tidak bergantung pada bila-bila masa seorang wanita ingin melakukan hubungan seks. Ini benar terutamanya untuk pil kawalan kelahiran yang mengandungi progesteron.

Anda boleh mula mengambil pil kawalan kelahiran sebaik sahaja meminumnya, dengan kata lain anda boleh mula mengambilnya pada bila-bila masa, walaupun di tengah-tengah kitaran haid anda.

Walau bagaimanapun, masa untuk mengelakkan kehamilan akan bergantung pada bila anda mula menggunakannya. Selain itu, jenis pil yang anda gunakan juga penting.

Selama tujuh hari pertama pengambilan pil, seorang wanita masih harus menggunakan alat kontraseptif tambahan seperti kondom. Penggunaan kondom selain penggunaan pil kawalan kelahiran berfungsi untuk mencegah kehamilan.

Selepas tujuh hari, pil kawalan kelahiran boleh berfungsi sendiri tanpa bantuan alat kontraseptif seperti kondom untuk mencegah kehamilan. Tetapi anda masih perlu menggunakan kondom untuk mencegah dijangkiti penyakit kelamin.

Sekiranya anda terlepas atau kehilangan pil, anda mungkin tidak dapat mengelakkan kehamilan. Jadi, anda memerlukan alat kontraseptif cadangan seperti kondom. Di samping itu, anda mungkin terpaksa berhenti melakukan hubungan seks untuk sementara waktu. Jangan mengambil pil milik rakan atau saudara.

Seberapa berkesan pil kawalan kelahiran?

Dalam setahun, kira-kira 8 daripada 100 pasangan yang bergantung pada pil kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan mungkin mengalami kehamilan yang tidak disengajakan. Sudah tentu ini relatif dan bergantung pada seberapa kerap anda mengambil pil perancang ini.

Melewatkan pil kawalan kelahiran, walaupun hanya satu hari, dapat meningkatkan risiko kehamilan. Kontraseptif ini sangat berkesan, terutamanya jika diambil secara konsisten dan mengikut arahan doktor, setiap hari pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui bahawa secara amnya, seberapa baik alat kontraseptif ini bergantung pada banyak faktor. Ini termasuk sama ada seseorang mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau mengambil ubat lain. Bukan itu sahaja, jika anda mengambil suplemen herba yang boleh mengganggu prestasi pil kontraseptif.

Contohnya, antibiotik atau herba seperti St. John's Wort boleh mengganggu prestasi dan keberkesanan pil. Seberapa baik kaedah kontraseptif juga bergantung pada apakah kaedah yang dipilih cukup selesa dan sama ada seseorang ingat untuk menggunakannya dengan betul setiap masa.

Jika digunakan dengan sempurna, keberkesanan pil kawalan kelahiran standard ini dilaporkan setinggi 99 peratus. Tahap keberkesanan ini sedikit berbeza dengan pil mini. Menurut WebMD, apabila digunakan secara konsisten dan mengikut arahan, pil mini mempunyai kadar kejayaan 95 peratus - agak kurang berkesan daripada pil kawalan kelahiran standard.

Walau bagaimanapun, kadar kejayaan ini juga mesti mengambil kira faktor lain, seperti lupa mengambil dos atau kehabisan dos sebelum mengisi semula. Cara penggunaan atau kelewatan dos yang salah dapat mengurangkan keberkesanan pil antara 92-94 peratus.

Adakah pil kawalan kelahiran melindungi daripada penyakit kelamin?

Pil kawalan kelahiran tidak melindungi anda daripada penyakit kelamin. Iaitu, ketika anda melakukan hubungan seksual dengan pasangan yang mempunyai penyakit kelamin, menggunakan pil ini tidak menjamin anda dapat bebas dari penyakit tersebut.

Sebabnya, pil kawalan kelahiran hanya digunakan untuk mencegah kehamilan, bukan untuk mencegah penyakit berjangkit yang mungkin menular. Pasangan yang melakukan hubungan seks harus selalu menggunakan kondom bersama dengan pil kawalan kelahiran untuk mencegah penularan penyakit kelamin.

Sekiranya anda tidak mahu hamil dan tidak mahu menghidap penyakit kelamin, anda boleh melakukannya berpantang. Pantang pantang (tidak melakukan hubungan seks) adalah satu-satunya kaedah yang selalu dapat mencegah kehamilan dan penularan penyakit kelamin.

Siapa yang boleh menggunakan pil kawalan kelahiran?

Pil kawalan kelahiran selamat digunakan oleh kebanyakan wanita. Wanita muda yang selalu ingat untuk mengambil setiap hari dan menginginkan perlindungan yang sempurna dari kehamilan boleh menggunakannya.

Walau bagaimanapun, tidak semua wanita boleh menggunakan alat kontraseptif ini. Pil kawalan kelahiran tidak digalakkan untuk wanita yang mempunyai berat badan berlebihan. Begitu juga dengan wanita yang berumur 35 tahun dan juga merokok.

Sebagai tambahan kepada dua keadaan di atas, terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menjadikannya tidak berkesan atau lebih berisiko, seperti:

 • Gumpalan darah di lengan, kaki, atau paru-paru.
 • Penyakit jantung atau hati yang serius.
 • Kanser payudara atau rahim.
 • Hipertensi yang tidak terkawal.
 • Migrain dengan aura,

Bagi wanita yang kitaran haidnya tidak teratur, pil kawalan kelahiran ini disyorkan. Walau bagaimanapun, wanita yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pil kontraseptif boleh berjumpa doktor atau pengamal kesihatan.

Apakah faedah pil kawalan kelahiran?

Beberapa faedah kesihatan tambahan selain mencegah kehamilan termasuk:

1. Kitaran haid lebih teratur

Pil kawalan kelahiran hormon menyebabkan kitaran haid berlaku secara berkala. Ini sangat berguna untuk wanita yang mempunyai kitaran haid yang terlalu cepat atau terlalu jarang. Sebenarnya, biasanya setelah mengambil pil ini, haid juga cenderung lebih ringan dan lebih pendek.

2. Kekejangan haid dan rasa sakit lebih ringan (senggugut)

Tidak jarang anda mengalami senggugut semasa haid. Anda boleh mengatasi keadaan ini dengan menggunakan pil kawalan kelahiran. Oleh itu, ketika memakannya, kekejangan haid dan kesakitan terasa lebih ringan.

3. Kemungkinan kekurangan anemia kekurangan zat besi

Pil kawalan kelahiran ini dapat mengurangkan jumlah aliran darah semasa haid. Jumlah darah yang hilang memainkan peranan penting dalam mencegah anemia kekurangan zat besi.

4. Mengurangkan risiko endometriosis simptomatik

Kontraseptif ini mungkin tidak dapat menyembuhkan endometriosis. Walau bagaimanapun, ia boleh menghentikan perkembangan penyakit ini. Ini adalah pilihan pertama untuk mengawal pertumbuhan endometriosis dan kesakitan, kerana terapi hormon melalui pil ini paling tidak mungkin mempunyai kesan sampingan.

5. Mengatasi risiko payudara fibrocystic

Kira-kira 70-90 peratus pesakit melaporkan peningkatan keadaan payudara fibrocystic melalui terapi kontraseptif oral.

6. Melegakan hirsutisme

Estrogen dan progestin dalam pil akan menekan perkembangan hormon seks lelaki (androgen dan testosteron) yang menyebabkan rambut muka dan badan tumbuh, terutama pada dagu, dada, dan perut.

7. Mencegah kehamilan ektopik

Kontraseptif oral adalah jenis kontraseptif terbaik untuk wanita yang berisiko tinggi kehamilan ektopik, keadaan yang mengancam nyawa.

8. Tidak menjejaskan kesuburan

Walaupun memerlukan 2-3 bulan untuk hamil setelah menghentikan pil kawalan kelahiran, itu tidak bermakna penggunaannya akan mempengaruhi kesuburan. Ini bermakna anda masih boleh hamil sekiranya berhenti menggunakannya.

Di samping itu, terdapat beberapa faedah lain yang anda dapat, seperti yang berikut:

 • Melegakan jerawat.
 • Mencegah osteoporosis.
 • Mengurangkan risiko barah ovari, rahim dan usus besar.
 • Risiko sista ovari dan sista bukan kanker lain adalah rendah.
 • Menguruskan gejala sindrom ovarium polikistik (PCOS).
 • Melindungi daripada penyakit radang pelvis (PID).
 • Tidak akan mengganggu aktiviti seksual.

Apakah kemungkinan kesan sampingan pil kawalan kelahiran?

Pil kawalan kelahiran adalah kaedah yang berkesan dan selamat untuk mencegah kehamilan. Sebilangan besar wanita muda yang mengambilnya jarang menunjukkan kesan sampingan. Terdapat beberapa kesan yang boleh dialami, antaranya:

 • Jadual haid yang tidak teratur.
 • Mual, pening, sakit kepala, dan kelembutan payudara.
 • Mood berubah.
 • Pembekuan darah (jarang berlaku pada wanita di bawah 35 tahun yang tidak merokok).

Sebilangan kesan sampingan ini meningkat dalam tiga bulan pertama. Apabila seorang wanita mengalami kesan sampingan, doktor biasanya akan mencadangkan pil jenama lain.

Pil ini juga mempunyai kesan sampingan yang disukai oleh kebanyakan wanita, yang biasanya mengurangkan haid, mengurangkan kekejangan perut semasa haid, dan biasanya disyorkan untuk wanita yang mengalami masalah haid.

Biasanya semasa mengambil pil ini menyebabkan jerawat, dan beberapa doktor akan memberitahu anda mengenai perkara ini. Walau bagaimanapun, pil kawalan kelahiran juga terbukti dapat melindungi kita dari beberapa perkara seperti penyakit payudara, anemia, sista ovari, barah ovari, dan penyakit endometrium.

Apakah kelemahan pil kawalan kelahiran?

Sebilangan besar wanita mengalami kesan ringan dan sementara, seperti sakit kepala, mual, nyeri payudara, pendarahan antara haid, dan perubahan mood, selama tiga bulan pertama. Sekiranya kesan sampingan tidak hilang setelah beberapa bulan, lebih baik jika anda menukar jenis pil atau jenama lain.

Beberapa kesan sampingan berkisar antara jarang hingga jarang, tetapi mungkin berbahaya. Antaranya:

1. Serangan jantung

Peluang ini dikelaskan sebagai sangat kecil, kecuali anda merokok.

2. Pukulan

Wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran dan mempunyai sejarah migrain menunjukkan peningkatan risiko strok, berbanding pengguna yang tidak mengalami migrain.

3. Meningkatkan tekanan darah

Wanita yang mengambil pil hormon ini biasanya mengalami peningkatan tekanan darah sementara, walaupun bacaan biasanya berada dalam lingkungan normal. Tekanan darah harus dipantau selama beberapa bulan setelah seorang wanita mula mengambil pil perancang.

4. Pembekuan darah (tromboemboli vena)

Kajian secara konsisten menunjukkan bahawa risiko tromboemboli vena (VTE) adalah dua hingga enam kali lebih tinggi pada pengguna kontraseptif oral daripada bukan pengguna. Walau bagaimanapun, risiko ini hanya mempengaruhi 3 hingga 6 dari 10.000 wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran, menurut American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

5. Pertambahan berat badan

Selalunya disebabkan oleh penumpukan cecair atau penyimpanan lemak yang disebabkan oleh estrogen di paha, pinggul, dan payudara. Peningkatan berat badan juga dikaitkan dengan kekurangan aktiviti fizikal atau peningkatan pengambilan makanan.

6. Kemurungan, mudah marah, perubahan mood

Terakhir, walaupun berkesan untuk mencegah kehamilan, pil ini tidak melindungi anda daripada penyakit kelamin. Gabungkan penggunaan pil kawalan kelahiran dengan kondom lateks atau kondom wanita semasa hubungan seks untuk mengelakkan kemungkinan menyebarkan penyakit ini.

Bagaimana saya mendapatkan pil kawalan kelahiran?

Doktor atau jururawat anda akan mencadangkan pil kawalan kelahiran yang tepat untuk anda. Mereka akan bertanya tentang kesihatan anda, riwayat perubatan keluarga anda, dan melakukan pemeriksaan fizikal yang lengkap, yang mungkin termasuk ujian pelvis.

Sekiranya doktor atau jururawat anda mengesyorkan pil tersebut, mereka harus menerangkan kapan anda harus mula meminumnya dan apa yang harus dilakukan jika anda terlepasnya. Mereka biasanya akan memberitahu anda untuk kembali dalam beberapa bulan untuk memeriksa tekanan darah anda dan melihat apakah anda mempunyai masalah.

Recent Posts