4 Petua Menggunakan Pelembap Muka Yang Betul Untuk Mendapat Hasil Maksimum

Ramai orang kerap menggunakan pelembap (pelembap), tetapi tidak pernah mendapat hasil yang maksimum. Ini mungkin disebabkan oleh cara yang salah untuk menggunakannya. Walaupun hanya digunakan pada kulit, penggunaan pelembap tidak boleh sembrono. Lihat cara menggunakan pelembap wajah yang betul di bawah.

Panduan cara menggunakan pelembap yang betul

Pelembap aka pelembap adalah sebahagian daripada penjagaan kulit yang tidak boleh dilewatkan. Kerana penggunaan pelembap bertujuan untuk mencegah dan merawat kulit kering.

Sebenarnya, produk penjagaan kulit ini dapat mengekalkan kulit sensitif, memperbaiki tekstur kulit, dan membantu menyembunyikan parut jerawat.

Cuma, kelebihan pelembap ini pastinya tidak akan diperolehi secara optimum sekiranya cara yang salah digunakan. Untuk memudahkan anda, lihat cara menggunakan pelembap yang betul di bawah.

Inilah Cara Memilih Pelembap yang Sesuai untuk Kulit Kering

1. Bersihkan kulit wajah dengan pembersih

Langkah pertama dalam menerapkan cara menggunakan pelembap yang betul adalah dengan membersihkan wajah anda terlebih dahulu dengan pembersih.

Anda lihat, membersihkan muka terlebih dahulu sebelum menggunakan pelembap adalah penting untuk mengelakkan kulit kering selepas mencuci.

Bukan hanya itu, fungsi pelembap akan lebih berkesan apabila digunakan pada kulit yang sedikit lembap. Hasilnya, produk penjagaan ini dapat mengunci kelembapan.

Sekiranya boleh, cubalah mengelupas sekali-sekala semasa mencuci muka. Ini bertujuan untuk membuang sel-sel kulit mati, sehingga pelembap menyerap ke dalam kulit.

2. Gunakan toner

Setelah mencuci muka, anda disarankan menggunakan serum dan toner sebelum menggunakan produk pelembap.

Cara menggunakan pelembap yang satu ini penting untuk menghaluskan, melembutkan, dan menenangkan kulit.

Dalam beberapa produk, toner mengandungi bahan yang dapat membantu memulihkan pemakanan kulit dan melegakan kemerahan dan tompok kering.

3. Sapukan pelembap secara sekata

Setelah selesai menggunakan toner, biarkan selama beberapa minit untuk memberi masa pada kulit agar toner diserap sepenuhnya.

Kemudian, anda boleh menggunakan pelembap dengan beberapa langkah yang boleh diikuti, termasuk:

  • Krim pelembap di seluruh wajah,
  • ratakan dari bahagian luar wajah ke pusat dengan gerakan membulat ke atas,
  • bermula dari pusat dagu, dan
  • Urut perlahan-lahan kulit wajah dengan gerakan memutar lembut ke garis rahang ke arah dahi dan berakhir di kawasan hidung.

Sekiranya anda menggunakan pelembap ke arah terbalik, iaitu dari kawasan hidung ke telinga, sisa pelembap dapat ditinggalkan.

Ini boleh menyebabkan pelembap terbentuk di sekitar garis rambut. Cara menggunakan pelembap seperti ini boleh mencetuskan liang pori yang tersumbat.

Daripada memiliki wajah yang bersih, banyak komedo dan jerawat dapat muncul di kawasan tersebut.

4. Menggunakan pelembap pada leher

Salah satu cara menggunakan pelembap yang kadang-kadang dilupakan adalah dengan melangkau leher.

Sebenarnya, kulit leher adalah lanjutan dari kulit wajah yang juga memerlukan rawatan.

Ramai orang akan menggunakan sejumlah besar pelembap pada wajah, kemudian selebihnya disapu pada leher.

Sebenarnya, kaedah ini tidak digalakkan. Sebaliknya, gunakan satu titisan pada wajah anda dan gunakan yang lain untuk leher anda.

Sekiranya hanya separuh ukuran, mungkin kemudian warna kulit leher dengan wajah akan jauh berbeza, alias kelihatan bergaris.

5. Pilih pelembap mengikut jenis kulit

Sama seperti produk mencuci muka, memilih pelembap juga perlu dilihat berdasarkan jenis kulit. Dengan cara itu, anda boleh menggunakan cara menggunakan pelembap dengan betul.

Sebenarnya, pelembap cenderung menjadikan kulit lebih berminyak. Ini kerana pelembap digunakan untuk melembapkan bahagian badan yang cenderung kering.

Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati ketika memilih pelembap. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membeli pelembap adalah:

  • Kulit normal dapat menggunakan pelembap ringan dengan kandungan minyak semula jadi, dan
  • Orang yang mempunyai kulit kering memerlukan losyen yang lebih berat untuk menahan kelembapan.

Sekiranya pilihan pelembap sesuai dengan keadaan kulit wajah, sudah tentu hasilnya akan dimaksimumkan apabila disertakan dengan teknik yang betul.

6. Selesaikan dengan menggunakan pelindung matahari

Sekiranya anda sudah selesai menggunakan pelembap, akhiri langkah penjagaan kulit dengan menggunakan pelindung matahari.

Cuba pilih pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi. Kemudian, buat semula setiap dua jam, terutama selepas berenang atau berpeluh.

Sekiranya perlu, cuba beli pelembap atau penjagaan kulit yang mengandungi SPF untuk memudahkan anda menjalani rawatan kulit.

7. Menggunakan pelembap selepas krim ubat

Bagi anda yang menggunakan krim berubat, seperti kortikosteroid atau tacrolimus, anda harus menunggu 30 minit sebelum menggunakan pelembap.

Jangan lupa periksa bungkusan ubat dan gunakan ubat dan rawatan kulit yang lain mengikut arahan doktor.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi untuk memahami penyelesaian yang sesuai untuk anda.

Recent Posts