Pilihan Ubat Gatal Faraj yang Berkesan dan Berkesan

Gatal faraj adalah salah satu masalah wanita yang paling biasa. Sensasi gatal boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes sering disebabkan oleh jangkitan bakteria (vaginosis bakteria) dan jangkitan yis Candida albicans . Terdapat pelbagai ubat untuk gatal-gatal vagina yang boleh didapati secara bebas atau di kaunter. Ketahui pilihan ubat untuk gatal faraj berdasarkan penyebabnya dalam artikel ini.

Ubat untuk merawat gatal-gatal vagina kerana jangkitan yis

Ubat untuk merawat gatal-gatal vagina kerana jangkitan yis adalah kumpulan antijamur.

Ubat antikulat vagina boleh didapati dalam bentuk krim topikal, minuman, dan supositoria. Ubat ini boleh didapati di farmasi atau kedai ubat tanpa preskripsi doktor.

1. Krim antikulat

Krim antijamur vagina biasanya dijual dengan aplikator khas sehingga krim itu diberikan mengikut dos yang disyorkan. Aplikator juga berfungsi untuk memastikan penggunaan ubat tidak steril.

Anda boleh menggunakan jari anda untuk mengoleskan krim pada kulit luar vagina. Walau bagaimanapun, anda mesti mencuci tangan dengan sabun sebelum dan selepas menyentuh vagina yang dijangkiti.

Perkara lain yang perlu diingat adalah tidak menggunakan tampon, douches, pelumas spermisida, dan produk pembersih faraj lain ketika menggunakan krim antijamur.

Pastikan juga anda telah membaca arahan penggunaan pada bungkusan sebelum menggunakan ubat tersebut. Ini kerana jenis krim tertentu hanya bertujuan untuk merawat gatal pada kulit di luar faraj.

Beberapa contoh krim antikulat vagina yang boleh anda beli di farmasi adalah:

Clotrimazole

Clotrimazole berfungsi menghentikan pertumbuhan ragi yang menyebabkan jangkitan faraj. Ubat ini boleh digunakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.

Sebagai ubat gatal, sapukan krim clotrimazole ke dalam vagina dan kawasan kulit luar. Krim biasanya digunakan sehari sebelum tidur selama 3-7 hari berturut-turut.

Biasanya gejala jangkitan dan gatal akan bertambah baik setelah tiga hari rawatan.

Ubat ini dijual di kaunter tanpa preskripsi. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membelinya. Pastikan anda juga membaca arahan penggunaan dengan teliti agar tidak mendapat dos yang salah dan meningkatkan risiko kesan sampingan.

Butokonazol

Krim butokonazol disapu ke dalam vagina dan kulit luar sekitarnya sekali sehari. Ubat ini berfungsi paling baik jika anda tidak banyak bergerak setelah menggunakannya. Jadi, krim butokonazol disyorkan untuk digunakan setiap malam sebelum tidur.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk merawat gatal-gatal vagina semasa haid. Walau bagaimanapun, tanyakan kepada doktor anda tentang cara menggunakannya supaya anda tidak salah.

Perhatikan bahawa butokonazol boleh menyebabkan kesan sampingan berikut:

 • Rasa terbakar di faraj selepas krim disapu
 • Kerengsaan pada vagina selepas krim digunakan
 • Sakit perut
 • Demam
 • Keputihan yang berbau busuk

Miconazole

Miconazole adalah krim yang digunakan pada kawasan kulit di sekitar faraj untuk mengurangkan rasa gatal dan rasa tidak selesa. Ubat ini tidak disyorkan untuk digunakan pada kanak-kanak di bawah 13 tahun.

Sapukan krim miconazole sekali sehari, sebaiknya sebelum tidur pada waktu malam. Sekiranya anda melupakannya, gunakannya sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika anda melewatkan satu hari, jangan gandakan dos. Terus gunakan dengan satu dos seperti biasa.

Sekiranya selepas menggunakan krim, anda mengalami reaksi alergi, sakit perut, dan sakit atau bengkak pada vagina, berjumpa doktor dengan segera.

Tioconazole

Salap Tioconazole membantu mengurangkan pembakaran, gatal-gatal, dan keputihan yang berlaku akibat jangkitan yis vagina. Ubat ini berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan ragi atau kulat yang menyebabkan jangkitan.

Sama seperti varian krim antijamur lain, tioconazole juga mempunyai aplikator untuk membantu memasukkan krim ke dalam dan di sekitar faraj. Walau bagaimanapun, selalu ingat untuk mencuci tangan sebelum menggunakan ubat dan selepasnya.

Tioconazole boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan dari sakit kepala, pembakaran vagina, gatal-gatal, dan sakit. Sekiranya kesan sampingan bertambah buruk, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik setelah 3-7 hari penggunaan. Terutama jika jangkitan berulang dalam 2 bulan.

2. Suppositori antijamur

Ubat gatal faraj seperti clotrimazole dan miconazole di atas juga terdapat dalam bentuk tablet supositoria.

Supositoria adalah cara memasukkan ubat pepejal ke dalam lubang faraj. Suppositori ubat khas mudah mencair, melembutkan, dan larut dalam suhu badan.

Anda boleh memasukkan ubat ini ke dalam vagina anda dan membiarkannya larut dengan sendirinya. Rujuk doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini untuk merawat gatal-gatal pada vagina.

Sekiranya anda masih tidak yakin menggunakan ubat jenis supositoria, minta bantuan doktor anda pada awal penggunaan.

3. Antijamur oral (ubat)

Dalam beberapa kes jangkitan yis, doktor anda mungkin menetapkan fluconazole (Diflucan) yang diambil melalui mulut. Ubat ini biasanya hanya diresepkan untuk jangkitan yang teruk dan berulang.

Ubat flukonazol berfungsi membunuh kulat yang menyebabkan jangkitan sekaligus menghalangnya daripada tumbuh semula. Fluconazole secara amnya hanya diambil sekali sehari pada dos 50 mg untuk merawat jangkitan yis vagina.

Ingat, gunakan ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan lupa membaca arahan penggunaan pada pembungkusan.

Ubat untuk merawat gatal-gatal vagina kerana jangkitan bakteria

Sekiranya penyebab gatal faraj anda adalah jangkitan bakteria seperti gonorea atau vaginosis bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik.

Antibiotik berfungsi membunuh bakteria yang menyebabkan vagina menjadi meradang dan jengkel. Sebagai rekod, antibiotik hanya boleh diperoleh dengan menebus preskripsi doktor.

Antibiotik yang biasanya diresepkan untuk merawat gatal faraj adalah:

1. Metronidazole (Flagyl)

Metronidazole adalah ubat antibiotik yang paling berkesan untuk menghentikan pertumbuhan bakteria di dalam vagina.

Sebagai ubat jangkitan faraj, metronidazole boleh didapati dalam bentuk gel yang digunakan sekali sehari selama lima hari berturut-turut. Metronidazole gel disyorkan untuk digunakan pada waktu malam sebelum tidur.

Baca dan ikuti cara menggunakan ubat ini semasa menggunakannya pada vagina. Basuh tangan sebelum dan selepas menggunakan gel ke faraj. Berhati-hatilah untuk tidak memasukkan gel ke mata, mulut, dan kulit badan anda yang lain. Sekiranya bersentuhan dengan mata, basuh dengan air sejuk dan berjumpa doktor.

Jangan menambah atau mengurangkan krim, atau mempercepat atau memanjangkan tempoh rawatan agar cepat sembuh. Jangan melakukan hubungan seks semasa anda masih dalam rawatan sehingga doktor membenarkannya.

Perhatikan juga kemungkinan risiko kesan sampingan ubat ini, seperti:

 • Sakit perut
 • Sakit kepala
 • Mual
 • Cirit-birit
 • Gag

2. Tinidazole (Tindamax)

Tinidazole adalah ubat antibiotik untuk merawat gatal-gatal pada faraj akibat vaginosis bakteria dan trichomoniasis. Ubat ini menghentikan pertumbuhan bakteria dan parasit yang menyebabkannya.

Ambil ubat sekali sehari mengikut dos yang diarahkan oleh doktor. Ubat ini disyorkan untuk diminum setelah makan supaya perut tidak terasa sakit. Untuk hasil terbaik, minum ubat pada masa yang sama setiap hari.

Ambil ubat walaupun gejala jangkitan bertambah baik dan vagina tidak lagi terasa gatal. Menghentikan ubat terlalu cepat boleh menyebabkan jangkitan muncul kembali.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa mengambil ubat ini termasuk rasa pahit atau logam di mulut, mual, sakit perut, cirit-birit, dan pening.

Ubat ini juga dapat menjadikan urin anda berwarna lebih gelap. Ini tidak berbahaya dan akan hilang apabila anda berhenti mengambil ubat.

3. C lindamycin

Clindamycin (Cleocin, Clindasse, dll.) Berfungsi untuk melambatkan dan menghentikan pertumbuhan bakteria. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan untuk mengubati gatal-gatal vagina kerana penyakit kelamin seperti klamidia dan trikomoniasis.

Clindamycin boleh didapati dalam bentuk krim dan supositoria yang dimasukkan ke dalam vagina. Suppositori biasanya digunakan sekali sehari selama tiga hari berturut-turut. Manakala krim digunakan sekali sehari selama 3-7 hari berturut-turut.

Sebaiknya gunakan krim pada masa yang sama setiap hari, iaitu sebelum tidur. Baca arahan penggunaan terlebih dahulu dan tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika masih belum jelas.

Ubat ini ditujukan untuk penggunaan vagina sahaja. Jangan sapukan krim tersebut ke bahagian badan yang lain. Sekiranya terkena mata atau tertelan secara tidak sengaja, bilas dengan air dan kemudian berjumpa doktor.

4. Azithromycin

Azithromycin adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria pada vagina, termasuk yang disebabkan oleh penyakit kelamin seperti gonorea.

Ubat ini berfungsi untuk mencegah bakteria membuat protein mereka sendiri, sementara mencegah penyebaran jangkitan tahan ubat.

Sebelum menggunakan azithromycin untuk merawat gatal-gatal faraj akibat gonorea, doktor perlu menguji keberkesanannya terlebih dahulu. Tujuannya adalah untuk mengetahui sama ada bakteria yang menyebabkan jangkitan ini dapat bertindak balas terhadap azitromisin.

Azithromycin boleh didapati dalam bentuk pil dan larutan. Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan terlebih dahulu. Dos dan jangka masa diberikan mengikut tahap keparahan penyakit.

Walaupun ringan, ubat ini masih boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • Mual
 • Gag
 • Cirit-birit
 • Kembung
 • Najis berair
 • Sakit perut

5. Doxycycline

Doxycycline adalah antibiotik kelas tetrasiklin yang melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran kencing, usus, gonore, dan klamidia. Penyakit ini boleh menyebabkan gatal pada faraj.

Ambil doxycycline dengan segelas air penuh. Jenis doxycycline tertentu juga boleh diambil dengan makanan atau ubat lain. Telan keseluruhan ubat. Jangan membelah, menggigit, menghancurkan, atau mengunyah. Jangan buka kapsul pil.

Ambil ubat itu sehingga habis dalam masa yang ditentukan walaupun gejalanya sudah bertambah baik. Melewatkan satu dos pun boleh meningkatkan risiko bakteria tahan dadah.

Kesan yang mungkin muncul selepas mengambil doxycycline adalah:

 • Pening dan muntah
 • Sakit perut
 • Hilang selera makan
 • Cirit-birit ringan
 • Ruam kulit atau gatal-gatal
 • Gatal dengan keputihan

Ubat untuk gatal faraj kerana kutu kemaluan

Sekiranya penyebab faraj gatal anda adalah gigitan kutu kemaluan, ubatnya adalah krim permetrin. Permethrin berfungsi melumpuhkan dan membunuh kutu dan telurnya yang melekat pada kulit.

Dilaporkan dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, 1% losyen permetrin yang mengandungi pyrethrin dan piperonyl butoxide selamat dan berkesan digunakan mengikut arahan pada label pakej.

Ubat ini boleh didapati dengan atau tanpa resep di farmasi terdekat.

Estrogen untuk ubat gatal faraj untuk wanita menopaus

Gejala menopaus boleh menyebabkan gatal pada faraj. Menopaus itu sendiri dicirikan oleh penurunan kadar estrogen di dalam badan.

Jadi, ubat untuk wanita menopaus yang mengalami gatal-gatal vagina adalah terapi estrogen sintetik. Estrogen boleh didapati dalam bentuk pil, tompok, gel, dan semburan vagina. Dari jumlah tersebut, pil estrogen adalah ubat yang paling banyak diresepkan oleh doktor.

Jenis pil estrogen yang biasa adalah estrogen konjugasi (Cenestin, Estrace, Estratab, Femtrace, Ogen, dan Premarin) atau estrogen-bazedoxifene (Duavee). Biasanya pil estrogen diambil sekali sehari tanpa perlu makan terlebih dahulu.

Walaupun terapi estrogen adalah dalam bentuk krim (Estrace atau Premarin), gel, atau semburan, cara menggunakannya adalah dioleskan atau disemburkan terus ke kulit sehingga ubat menyerap dan memasuki aliran darah.

Sekiranya anda menggunakan bentuk cincin (Estring atau Femring) atau tablet supositoria (Vagifem), ubat boleh dimasukkan terus ke dalam vagina. Biasanya estrogen jenis ini juga dapat digunakan untuk mengatasi kekeringan, gatal-gatal, dan pembakaran vagina.

Jadual dos akan berbeza bergantung pada produk. Secara amnya, cincin faraj perlu diganti setiap tiga bulan. Tablet supositori digunakan setiap hari selama beberapa minggu, selepas itu hanya diperlukan dua kali seminggu.

Kortikosteroid untuk gatal faraj kerana masalah kulit

Kortikosteroid adalah ubat untuk merawat gatal-gatal vagina kerana gejala eksim, psoriasis, dan dermatitis kontak yang merengsakan kulit vagina.

Ubat ini boleh didapati dalam dua jenis, iaitu krim atau salap dan ubat oral.

Krim atau salap digunakan 1-2 kali sehari selama 2-4 minggu untuk melegakan ruam dan gatal pada faraj. Manakala ubat oral biasanya digunakan untuk merawat kes keradangan yang lebih teruk.

Di samping itu, doktor juga akan memberi anda antihistamin untuk mengurangkan gatal pada kulit faraj anda.

Rawatan lain untuk gatal faraj

Wanita dengan Tangan Memegang Selangkangannya

Tidak semua kes gatal faraj memerlukan dan dapat diatasi dengan ubat.

Gatal-gatal faraj yang disebabkan oleh barah vulva, misalnya, biasanya dirawat sebagai penawar kanser itu sendiri. Sama ada dengan pembedahan, kemoterapi, radioterapi, atau gabungannya. Jenis terapi dan ubat yang diberikan juga disesuaikan dengan keparahan keadaan.

Sementara itu, jika gatal disebabkan tekanan, perkara yang boleh dilakukan tentu saja adalah untuk mengelakkan tekanan. Lakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan seperti senaman, meditasi, berjalan-jalan sebagai cara untuk menghilangkan tekanan dan juga gatal-gatal pada vagina.

Recent Posts