Cara menghilangkan gigi hitam yang mengganggu penampilan

Memiliki gigi bersih dan putih seperti kapas adalah impian semua orang. Malangnya, warna gigi sangat mudah diubah. Jadi bagaimana jika warna gigi menjadi hitam? Apa yang menyebabkannya? Bagaimana cara menghilangkan gigi hitam? Lihat ulasan berikut.

Apa yang menyebabkan gigi menjadi hitam?

Gigi hitam boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, iaitu faktor dalaman (intrinsik) dan luaran (ekstrinsik).

Punca dari luar gigi

 • Enamel gigi rosak.
 • Kemunculan tartar.
 • Kerosakan pada lapisan gigi.
 • Selalunya mengambil produk dengan warna gelap, seperti kopi.
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik tetrasiklin dan doxycycline.
 • Menggunakan ubat kumur atau ubat gigi tertentu, seperti chlorhexidine dan cetylpyridinum chloride.
 • Menggunakan tembakau. Merokok atau mengunyah tembakau boleh mengotorkan gigi.
 • Mempunyai tampalan gigi yang dibuat dengan sulfida perak.

Punca dari dalam gigi

Gigi yang menghitam juga boleh disebabkan oleh kerosakan dari dalam. Warna hitam boleh menjadi tanda tisu gigi yang reput.

Jangkitan pulpa atau gigi mati dari masa ke masa boleh menjadi hitam. Warna hitam akan muncul sebagai titik dan akhirnya menutup seluruh gigi jika dibiarkan.

Apakah tanda-tanda bahawa gigi mula berubah menjadi hitam?

Sumber: Sains ZME

Dilaporkan oleh Healthline, pada mulanya, gigi hitam muncul sebagai bintik pada gigi yang berwarna coklat atau kelabu. Tompok-tompok ini kemudian tumbuh lebih luas pada gigi. Biasanya perubahan ini tidak berlaku dalam semalam, ia akan berlaku dalam jangka masa yang panjang.

Oleh itu, jika anda merasakan terdapat bintik-bintik gelap yang tidak semestinya ada di gigi anda, segera berjumpa doktor gigi. Sebelum titik hitam kemungkinan akan mengembang.

Sekiranya gigi menghitam tartar, kawasan yang menghitam biasanya dijumpai tepat di atas gigi, di bawah garis gusi. Kejadian ini sering berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai gigi hitam.

Gigi hitam dari masa ke masa juga boleh berkembang menjadi rongga. Sekiranya terdapat lubang, ini bermaksud bahawa enamel gigi telah musnah di kawasan tersebut.

Bagaimana untuk menghilangkan gigi hitam ini?

Cara membuang gigi hitam, akan dilakukan berdasarkan penyebabnya.

Sekiranya tartar atau plak yang menjadikan gigi menjadi hitam, doktor gigi akan cuba mengeluarkan tartar menggunakan alat khas. Alat ini akan mengikis plak dan tartar. Sekiranya karang sangat keras, doktor memerlukan alat getar khas untuk menghancurkannya yang disebut alat ultrasonik.

Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh kerosakan dari dalam gigi, maka rawatan akan berbeza sekali lagi, bergantung pada tahap kerosakan. Doktor gigi boleh menghilangkan kerosakan dengan mengisi rongga gigi.

Sekiranya kerosakan telah mencapai dentin atau bahagian dalam enamel gigi, anda memerlukan mahkota. Mahkota gigi adalah penutup yang berbentuk seperti gigi yang akan diletakkan di atas gigi yang reput.

Sekiranya berlaku kerosakan teruk, kaedah mengeluarkan gigi hitam tidak dapat dipulihkan, oleh itu doktor mengesyorkan mengeluarkan gigi tersebut.

Bagaimana untuk mengelakkan gigi menjadi hitam?

Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan penjagaan gigi untuk mengelakkan masalah gigi seperti di bawah.

 • Gosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida.
 • Bersihkan atau benang di antara gigi sekurang-kurangnya sekali sehari.
 • Jadualkan lawatan berkala ke doktor gigi.
 • Elakkan makanan bergula.
 • Kurangkan minuman seperti kopi, soda, teh hitam, wain merah dan produk tembakau yang boleh menjadikan gigi anda lebih gelap.

Recent Posts