Caviplex: Arahan Penggunaan, Kesan Sampingan, Amaran, dll. •

Utiliti

Apa itu Caviplex?

Caviplex adalah makanan tambahan untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral kanak-kanak dan orang dewasa. Makanan tambahan ini mengandungi pelbagai bahan seperti:

 • vitamin A
 • vitamin D
 • vitamin B1
 • vitamin B2
 • vitamin B6
 • vitamin B12
 • vitamin C
 • vitamin E
 • zink
 • kalsium
 • asid glutamik
 • biotin

Caviplex termasuk dalam kategori ubat bebas yang boleh didapati dengan mudah di pelbagai kedai ubat, farmasi, pasar raya kecil, dan pasar raya. Walaupun dijual secara percuma, anda masih harus berhati-hati sebelum menggunakannya. Sebabnya, tidak semua orang memerlukan makanan tambahan. Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil suplemen ini.

Apakah faedah Caviplex?

Caviplex tersedia dalam pelbagai bentuk dan kegunaan. Secara amnya, suplemen ini dapat membantu melengkapkan keperluan pemakanan kanak-kanak, orang dewasa, dan wanita hamil. Makanan tambahan ini juga dapat membantu menyuburkan otak, membesarkan tulang dan gigi, meningkatkan selera makan, dan mengekalkan daya tahan.

Berikut ini adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai faedah Caviplex berdasarkan kandungan yang terdapat di dalamnya:

Vitamin A

Vitamin A boleh didapati dalam susu, ikan, dan beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan. Manfaat vitamin A yang terkandung dalam Caviplex adalah sebagai antioksidan untuk melindungi tubuh dari kerosakan sel.

Selain itu, vitamin A juga penting untuk menjaga kesihatan mata dan menguatkan sistem imun.

Vitamin D

Caviplex juga mengandung vitamin D. Vitamin ini biasanya terdapat pada ikan berlemak, kuning telur, dan sayur-sayuran tertentu.

Vitamin D terkenal dengan khasiatnya untuk kesihatan tulang. Selain itu, vitamin D juga berpotensi untuk mengurangi risiko terkena barah, diabetes, dan gejala depresi.

Vitamin B kompleks

Di Caviplex, terdapat pelbagai jenis vitamin B, mulai dari B1, B2, B6, hingga B12. Gabungan pelbagai jenis vitamin ini disebut vitamin B kompleks.

Vitamin B sendiri mempunyai peranan penting dalam menjaga stamina, fungsi otak, dan metabolisme sel. Selain itu, vitamin B juga penting untuk dimakan oleh wanita hamil dan menyusui. Kandungan vitamin B dapat menyokong perkembangan otak janin, dan mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan.

Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin yang juga terdapat dalam banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Anda juga boleh mendapatkan vitamin C dari makanan tambahan dan multivitamin, termasuk Caviplex.

Salah satu kelebihan vitamin C adalah antioksidan yang melindungi tubuh daripada radikal bebas dan kerosakan sel tubuh. Selain itu, vitamin C juga mengurangkan risiko serangan jantung, gout, dan meningkatkan sistem imun tubuh.

Vitamin E

Anda juga boleh mendapatkan vitamin E dalam makanan tambahan Caviplex. Sama dengan vitamin D dan C, vitamin E juga berguna sebagai antioksidan untuk kesihatan sel-sel badan anda.

Menurut Mayo Clinic, vitamin E juga dipercayai berperanan mengatasi beberapa jenis penyakit, seperti pengerasan arteri (aterosklerosis), tekanan darah tinggi (hipertensi), dan penyakit jantung.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Bagaimana cara menggunakan Caviplex?

Gunakan suplemen ini mengikut arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan atau preskripsi yang diberikan oleh doktor.

Jangan gunakan suplemen ini terlalu lama, terlalu sedikit, lebih lama daripada yang disyorkan. Keadaan anda mungkin tidak bertambah cepat, dan risiko kesan sampingan anda mungkin meningkat.

Beritahu doktor dengan segera sekiranya keadaan anak anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Bagaimana cara menyimpan makanan tambahan ini?

Caviplex harus disimpan pada suhu bilik. Jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung dan tempat yang lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza.

Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya.

Buang produk ini apabila vitamin telah habis atau ketika tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda tentang cara membuang ubat anda dengan selamat.

Recent Posts