Biji Pepaya Boleh Dimakan, Anda Tahu. Apakah Faedahnya?

Ramai orang suka buah betik kerana rasanya manis dan segar. Malangnya, banyak orang hanya memakan daging buah dan kehilangan faedah baik biji betik. Adakah biji dengan bentuk bulat kecil dan warna hitam gelap boleh dimakan? Apakah faedah memakan biji betik? Inilah penjelasannya.

Adakah selamat memakan biji betik?

Sumber: Wikihow

Sama seperti daging, biji betik juga selamat untuk dimakan. Sebenarnya, biji buah bermanfaat pencernaan ini mengandungi pelbagai mikronutrien penting yang dilengkapi dengan kadar polifenol dan flavonoid yang tinggi. Kedua-duanya adalah sebatian fitokimia semula jadi pada tumbuhan yang bertindak sebagai antioksidan.

Tidak hanya itu, biji buah pepaya juga dibungkus dalam sejumlah besar asam lemak tak jenuh tunggal yang pastinya sihat dan selamat dimakan. Yang paling penting, kandungan serat tidak dapat dipertikaikan sehingga berguna untuk menurunkan tekanan darah dan kolesterol badan.

Terdapat beberapa cara untuk memakan biji betik. Anda boleh memakan biji buah bersama dengan daging pada masa yang sama untuk mudah ditelan. Anda juga boleh mengisar biji sehingga ditumbuk sehingga lebih halus.

Apakah faedah lain dari memakan biji betik?

Sumber: Dr Fitness

Bukan hanya pelbagai nutrien yang memperkaya kandungan biji betik. Terdapat pelbagai kebaikan yang dapat anda peroleh dari biji buah oren yang menarik ini:

1. Melindungi fungsi buah pinggang

Ginjal adalah organ dalam badan yang tugasnya menyaring cecair yang masih ada dan yang tidak lagi diperlukan dari badan. Uniknya, ternyata biji betik diyakini dapat melindungi dan menjaga kesihatan dan fungsi ginjal anda.

Ini dibuktikan dengan kajian yang diuji pada tikus. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Ilmu Kesihatan Afrika, tikus yang diberi ekstrak biji pepaya mempunyai buah pinggang yang dilindungi dari kerosakan yang disebabkan oleh parasetamol.

Hasil kajian ini juga disokong oleh kajian lain dalam Journal Molecules, yang menyatakan bahawa kandungan antioksidan yang tinggi dalam biji pepaya dapat menghambat kerusakan sel ginjal sehingga dapat menjaga kesihatannya.

2. Menjaga kesihatan pencernaan

Tidak jauh berbeza dengan daging, biji betik juga merupakan sumber serat yang baik. Seperti yang sudah anda ketahui, pengambilan serat memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan pencernaan. Sebaliknya, ini akan memudahkan anda membuang air besar dan mengelakkan sembelit (sukar buang air besar).

Makanan kaya serat juga dipercayai dapat mencegah penyakit radang usus, mencegah ulser usus, dan mengurangkan gejala buasir.

3. Mengurangkan risiko barah

Manfaat lain dari memakan biji betik adalah dapat mengurangkan risiko pertumbuhan sel barah. Satu kajian 2014 yang diterbitkan dalam Nutrition and Cancer membuktikan ini. Sebenarnya, biji betik mempunyai sifat antikanker berkat banyak nutrien dan antioksidan di dalamnya.

4. Melawan jangkitan

Akhir sekali, biji betik dipercayai dapat melawan jangkitan yang disebabkan oleh kulat dan parasit tertentu. Minum ekstrak biji pepaya kering bersama dengan madu juga berkesan untuk membunuh parasit yang terdapat di dalam usus, sehingga melancarkan kerja usus.

Namun, elakkan memakan biji betik terlalu banyak

Apa-apa yang berlebihan tidak baik, termasuk memakan biji betik. Walaupun dianggap mengandungi pelbagai nutrien dan kaya dengan khasiat, biji betik mengandungi sebatian benzil isothiocyanate. Sebatian ini lebih kerap dijumpai pada tanaman silang, yang baik untuk mencegah barah.

Namun, jika dimakan selama-lamanya, dikhuatiri ia benar-benar boleh membahayakan kesihatan anda. Ini termasuk merosakkan struktur DNA, mengganggu kerja sel-sel yang sihat di dalam badan, sehingga menurunkan kualitas sperma, yang telah terbukti pada sel-sel haiwan.

Sebenarnya, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan kesan buruk terhadap kesihatan manusia. Anda masih dibenarkan memakan biji betik, tetapi tidak ada salahnya untuk membatasi jumlah penggunaannya.

Recent Posts