Sama Gatal, Ini Berbeza Psoriasis dan Kudis (Scurvy)

Terdapat banyak jenis penyakit kulit, tetapi yang paling biasa adalah psoriasis dan kudis. Sekiranya anda tidak biasa dengan nama kudis, bagaimana dengan kudis? Ya, kudis dan kudis adalah keadaan yang sama. Psoriasis dan kudis boleh menyerang sesiapa sahaja pada usia berapa pun. Bukan itu sahaja, kedua-duanya juga mempunyai simptom yang sama, seperti kulit kemerahan dan gatal. Walaupun gejalanya sama, psoriasis dan kudis sebenarnya jauh berbeza. Apakah perbezaannya?

Apa itu psoriasis dan kudis?

Sebelum mengetahui perbezaan antara psoriasis dan kudis, ada baiknya anda memahami makna kedua-duanya terlebih dahulu. Psoriasis adalah penyakit kulit autoimun kronik yang sering datang dan hilang, atau berulang.

Psoriasis berlaku apabila sistem kekebalan tubuh anda secara salah menyerang sel-sel kulit yang sihat. Akibatnya, terdapat penumpukan sel kulit yang menebal di permukaan kulit. Psoriasis bukan penyakit berjangkit. Oleh itu, menyentuh luka (kulit patah / patah) seseorang yang mempunyai psoriasis tidak akan menyebabkan anda menghidap penyakit ini.

Berbeza dengan psoriasis, kudis aka kudis, adalah penyakit kulit berjangkit dan disebabkan oleh tungau mikroskopik bernama Sarcoptes scabiei. Jangkitan ini bermula apabila hama masuk ke kulit dan berkembang biak di sana.

Kesannya, kulit akan terasa sangat gatal akibat reaksi alahan. Penyakit ini dapat merebak dengan cepat melalui hubungan fizikal secara langsung dan berkongsi pakaian atau sprei dengan orang yang dijangkiti.

Perbezaan antara psoriasis dan kudis adalah berdasarkan penyebabnya

Walaupun kedua-duanya menyebabkan reaksi gatal pada kulit, sebenarnya psoriasis dan kudis sangat berbeza jika dilihat dari penyebabnya. Berikut adalah perbezaan antara psoriasis dan kudis berdasarkan penyebabnya.

Psoriasis

Ia belum dijumpai dengan tepat apa yang menyebabkan psoriasis. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa penyakit ini disebabkan oleh masalah sistem kekebalan tubuh dengan sel T dan sel darah putih yang lain. Pada orang yang sihat, sel T biasanya bergerak melalui tubuh untuk melawan bahan asing seperti virus atau bakteria.

Namun, pada orang dengan psoriasis, sel T sebenarnya menyerang sel kulit yang sihat secara tidak sengaja. Selain itu, sel T juga menjadi terlalu aktif, memicu peningkatan pengeluaran sel kulit, sel T itu sendiri, dan sel darah putih yang lain.

Keadaan ini menjadikan sel-sel kulit menebal dan bersisik yang biasanya berwarna perak. Kadang kala, kulit juga akan mengalami kemerahan, nanah, dan luka pada kulit.

Psoriasis biasanya muncul atau dipicu oleh beberapa keadaan seperti:

 • Jangkitan, seperti sakit tekak atau kulit
 • Kecederaan pada kulit, seperti luka atau calar, gigitan serangga, dan selaran matahari yang teruk
 • Tekanan
 • Asap
 • Pengambilan alkohol yang tinggi
 • Kekurangan vitamin D
 • Ubat-ubatan tertentu seperti litium untuk gangguan bipolar, penyekat beta untuk tekanan darah tinggi, ubat antimalarial, dan iodida.

kudis

Sekiranya psoriasis berkaitan dengan imuniti dan autoimun, ia berbeza dengan kudis. Pada kudis, tungau selalu bersembunyi di bawah kulit. Biasanya, hama betina akan bertelur di terowong yang telah dibuatnya. Setelah menetas, larva kemudian bergerak ke permukaan kulit dan merebak ke seluruh badan atau orang lain melalui hubungan fizikal.

Oleh itu, seseorang boleh dijangkiti penyakit ini sekiranya dijangkiti dari orang lain yang menghidapnya. Sekolah adalah salah satu tempat yang berisiko tinggi menyebarkan kudis kepada kanak-kanak.

Selain kontak dari kulit ke kulit, berkongsi tuala, tempat tidur, dan peralatan lain dengan orang yang dijangkiti juga menyebabkan anda dijangkiti penyakit ini. Namun, walaupun beberapa haiwan mempunyai tungau jenis ini, penyakit ini tidak dapat ditularkan dari binatang ke manusia.

Walaupun penyakit berjangkit, kudis tidak akan menular melalui jabat tangan atau pelukan. Anda mungkin memerlukan masa yang lama untuk dijangkiti, kerana tungau memerlukan masa untuk merangkak dari orang ke orang.

Perbezaan antara psoriasis dan kudis adalah berdasarkan gejala

Psoriasis

Walaupun gejala umum psoriasis dan kudis serupa, terdapat perbezaan antara keduanya. Tanda dan gejala psoriasis boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Walaupun begitu, secara amnya gejala psoriasis yang muncul, termasuk:

 • Kulit menebal dan bertekstur tidak rata.
 • Tompok-tompok merah muncul di kulit dengan sisik keperakan.
 • Kulit kering, retak yang boleh berdarah.
 • Gatal, terbakar, atau sakit di kawasan kulit yang dijangkiti.
 • Mengalami kekejangan sendi atau bengkak.

Semua bahagian badan boleh terkena psoriasis. Walau bagaimanapun, kulit kepala, muka, siku, tangan, lutut, kaki, dada, punggung bawah, kuku, dan punggung biasanya yang paling mudah dijangkiti psoriasis.

kudis

Melaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, tanda dan gejala kudis akan muncul 2-6 minggu setelah pendedahan awal. Sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit ini, anda mungkin berisiko mengalami kambuh yang lebih cepat sekitar 1 hingga 4 hari selepas pendedahan. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala kudis yang paling biasa.

Gatal

Gatal adalah gejala penyakit kulit yang paling biasa seperti psoriasis dan kudis. Gatal boleh muncul di mana-mana bahagian badan. Apabila anda menghidap kudis, anda akan berasa gatal. Gatal ini akan menjadi lebih teruk pada waktu malam. Tidak hairanlah orang yang menghidap kudis sering menghadapi masalah tidur kerana gatal yang menjengkelkan.

Ruam

Orang yang mempunyai kudis biasanya juga akan mengalami ruam pada kulit mereka. Ruam ini menyebabkan lebam kecil yang sering membentuk corak seperti garis. Benjolan ini juga boleh kelihatan seperti jerawat dan bekas gigitan kemerahan yang kecil. Malah, sebilangan orang juga mengalami tompok bersisik seperti eksim.

Luka

Gatal yang disebabkan oleh kudis sering tidak dapat ditanggung. Itulah sebabnya orang yang terkena penyakit ini sering mengalami luka pada kulit mereka. Luka-luka ini muncul akibat seseorang menggaru kulit secara berterusan.

Berkembang di semua bahagian badan

Psoriasis dan kudis kedua-duanya boleh menyerang semua bahagian kulit. Namun, untuk kudis, terdapat beberapa lokasi yang biasanya disukai tungau. Beberapa bahagian badan yang paling kerap terkena adalah antara jari, sekitar kuku, siku, pergelangan tangan, telapak tangan dan kaki, ketiak, lutut, punggung, tali pinggang, zakar, kulit di sekitar puting, dan kulit ditutup dengan perhiasan.

Kerak tebal pada kulit

Sama seperti psoriasis, penderita kudis sering mempunyai kerak tebal di kulit mereka. Kerak ini cenderung tebal, runtuh pada sentuhan, dan berwarna kelabu. Kadang-kadang kerak muncul di satu atau lebih kawasan badan seperti kulit kepala, belakang, atau kaki. Keadaan ini biasanya berlaku apabila seseorang mengalami jenis kudis yang teruk yang disebut kudis Norway.

Orang dengan penyakit ini biasanya mempunyai 100 hingga 1,000 tungau pada kulit mereka. Sedangkan biasanya kebanyakan orang yang mempunyai kudis hanya mempunyai 15 hingga 20 tungau pada kulitnya.

Biasanya kudis Norway berkembang pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah kerana masalah kesihatan tertentu atau orang tua. Sebabnya, penyakit ini muncul dan akan terus bertambah teruk apabila badan orang itu tidak dapat melawan tungau. Tanpa daya tahan dari badan, tungau akan berlipat ganda.

Perbezaan antara psoriasis dan kudis berdasarkan faktor risiko

Psoriasis

Psoriasis mempengaruhi orang dari semua peringkat umur tanpa mengira jantina, etnik, atau gaya hidup. Beberapa faktor yang membuat seseorang berisiko untuk psoriasis termasuk:

 • Mempunyai riwayat keluarga psoriasis
 • Mempunyai jangkitan virus yang teruk, seperti HIV
 • Mengalami jangkitan bakteria yang teruk
 • Tekanan
 • Asap
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan

kudis

Seperti psoriasis, kudis boleh mempengaruhi orang dari semua peringkat umur, tahap pendapatan, tahap sosial, dan situasi kehidupan. Walau bagaimanapun, risiko penyakit ini meningkat jika anda:

 • Mempunyai sistem imun yang lemah, seperti bayi, orang tua, atau orang dengan HIV.
 • Berhubungan seks dengan orang yang dijangkiti.
 • Berada lama di tempat yang sama dengan orang yang dijangkiti seperti di rumah jagaan dan kemudahan lain yang serupa.

Perbezaan antara psoriasis dan kudis adalah berdasarkan rawatan

Kerana sebab dan gejala yang berbeza, rawatan untuk psoriasis dan kudis adalah berbeza. Untuk itu, pertimbangkan penjelasan berikut.

Psoriasis

Penjagaan doktor

Walaupun tidak menular, psoriasis tidak dapat disembuhkan. Rawatan yang diberikan hanya bertujuan untuk mengurangkan gejala dan memperbaiki penampilan kulit anda. Itulah sebabnya rawatan psoriasis bergantung kepada:

 • Jenis psoriasis yang anda ada
 • Bahagian badan yang terjejas
 • Keterukan psoriasis
 • Masalah kesihatan lain yang anda ada
 • Kesan psoriasis pada kehidupan sosial anda

Rawatan untuk psoriasis ringan hingga sederhana termasuk memberi salap atau pelembap yang mengandungi steroid, tar arang batu, asid salisilat, anthralin, retinoid, kepada penghambat calcinerin. Selain itu, suntikan kortikosteroid dan terapi sinar ultraviolet (UV) juga dapat dilakukan untuk membantu melegakan gejala.

Untuk mengurangkan gejala yang muncul, rawatan biasanya berlangsung beberapa bulan hingga bertahun-tahun. Namun, kebanyakan orang berjaya menjalani rawatan sehingga kulitnya bersih dari 1-12 bulan rawatan.

Namun, apabila anda selesai menjalani rawatan, ini tidak bermakna masalah kulit ini akan hilang sepenuhnya. Psoriasis pada dasarnya tidak dapat disembuhkan (tidak seperti kudis) dan gejala boleh muncul kembali. Itulah sebabnya, setelah menyelesaikan rawatan, adalah wajib bagi anda untuk mengelakkan pelbagai pencetus dan faktor risiko.

Penjagaan rumah

Selain mengambil ubat, beberapa tabiat sederhana juga dapat membantu melegakan gejala psoriasis, seperti:

 • Jaga kebersihan kulit dengan rajin mandi.
 • Gunakan pelembap.
 • Jangan minum alkohol.
 • Elakkan terkena cahaya matahari dengan memakai pakaian dan topi tertutup.

Pelbagai cara ini boleh menjadi cara untuk membantu meredakan keradangan (kemerahan), kerak, dan gatal yang disebabkan oleh psoriasis.

Di samping itu, terdapat beberapa rawatan semula jadi yang juga selamat dan dapat melegakan pelbagai gejala psoriasis. Walaupun kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat keberkesanannya, anda boleh mencuba pelbagai bahan semula jadi seperti:

Lidah Buaya

Ekstrak lidah buaya dapat mengurangkan kemerahan, kerak, gatal-gatal, dan keradangan pada penderita psoriasis. Anda hanya perlu menggunakan daging atau krim lidah buaya yang mengandungi lidah buaya ke kulit yang meradang bila diperlukan.

Minyak ikan

Asid lemak omega 3 yang terkandung dalam minyak ikan dapat mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh psoriasis. Walaupun memerlukan kajian lebih lanjut, tidak ada salahnya mencuba mengambil suplemen minyak ikan kerana dianggap selamat.

kudis

Penjagaan doktor

Tidak seperti psoriasis, pelbagai ubat dan cadangan doktor dapat menyembuhkan kudis anda sepenuhnya. Biasanya, doktor akan menetapkan krim ubat yang mesti anda pakai ke seluruh badan anda, dari leher ke bawah. Ubat ini perlu dibiarkan sekurang-kurangnya 8 jam atau semasa tidur.

Pada bayi dan kanak-kanak, rawatan ini disarankan untuk digunakan pada kulit kepala dan wajah. Walaupun ubat ini membunuh tungau dengan cepat, gatal mungkin tidak hilang sepenuhnya selama beberapa minggu.

Ubat yang ditetapkan untuk merawat kudis termasuk:

 • Krim permethrin 5%, biasanya ditujukan untuk bayi berusia 2 bulan ke atas dan wanita hamil.
 • Krim crotamiton 10%
 • 25% losyen benzil benzoat
 • Salap sulfur 5 hingga 10%
 • Losyen lindane 1%

Untuk merawat jenis kudis yang lebih teruk (kudis Norway), doktor anda akan memberi ubat yang lebih kuat. Secara amnya, doktor akan menetapkan ivermectin. Ubat ini juga biasa diresepkan kepada kanak-kanak dan pesakit positif HIV.

Di samping itu, doktor juga akan menetapkan pelbagai ubat pelengkap seperti:

 • Antihistamin, untuk mengawal gatal dan membantu tidur.
 • Pramoxine lotion, untuk mengawal gatal.
 • Antibiotik, untuk menghilangkan jangkitan.
 • Krim steroid, untuk mengurangkan kemerahan, bengkak, dan gatal.

Doktor biasanya juga memberitahu semua ahli keluarga dan orang lain yang paling dekat dengan pesakit untuk menggunakan ubat yang sama walaupun mereka tidak menunjukkan tanda-tanda kudis. Ini dilakukan untuk mengelakkan penyebaran kudis kepada keluarga anda.

Rawatan ini dapat membantu menghilangkan tungau di dalam badan, gejala, dan merawat jangkitan yang telah berkembang. Selama beberapa hari pertama hingga seminggu, ruam dan gatal mungkin bertambah teruk semasa rawatan. Dalam masa empat minggu biasanya kulit akan sembuh sepenuhnya.

Namun, jika keadaan kulit tidak bertambah baik dalam masa empat minggu, itu adalah tanda bahawa masih ada tungau di dalam badan. Oleh itu, pastikan anda berjumpa dengan pakar dermatologi sekali lagi.

Penjagaan rumah

Setakat ini tidak ada rawatan herba atau semula jadi yang terbukti untuk kudis. Walaupun ubat herba seperti minyak pokok teh atau minyak neem dikatakan dapat merawat kudis, tidak ada kajian yang membuktikan keberkesanannya. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk terus berjumpa doktor.

Tetapi untuk mengelakkan tungau dan kudis muncul kembali, ada beberapa tabiat yang perlu dilakukan. Sudah tentu, perkara pertama dan terpenting adalah menjaga pakaian, selimut, tilam, dan tuala bersih untuk menghilangkan tungau yang mungkin melekat.

Basuh semua pakaian, tuala, permaidani, dan selimut dengan menggunakan air panas. Air panas boleh membunuh tungau yang tinggal di pakaian dan permaidani.

Di samping itu, anda juga diminta membersihkan rumah dengan kerap, terutamanya permaidani yang merupakan tempat kegemaran tungau. Jangan tunggu berbulan-bulan untuk mencuci permaidani di rumah. Walaupun kelihatan bersih, anda perlu mencucinya dengan kerap. Kerana tungau adalah haiwan kecil yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Sekarang, mengetahui perbezaan antara psoriasis dan kudis, ini pasti berguna untuk membantu anda menentukan langkah-langkah apa yang harus diambil selepas itu. Walau bagaimanapun, selalu ingat untuk berjumpa doktor.

Recent Posts