Minyak Zaitun untuk Jerawat dan Parut, Seberapa Berkesan?

Selain digunakan sebagai bahan memasak, minyak zaitun juga terkenal sebagai cara menghilangkan jerawat secara semula jadi. Malah, minyak zaitun juga dipercayai dapat memudarkan parut jerawat. Lihat fakta di sini.

Kandungan minyak zaitun

Minyak zaitun adalah minyak semula jadi yang diekstrak dari zaitun. Kira-kira 14% minyak ini adalah lemak tepu, sementara 11% yang lain adalah minyak tak jenuh, seperti omega-3 dan omega-6.

Minyak zaitun juga mengandungi asid oleik, yang merupakan asid lemak utama yang merangkumi lemak tak jenuh. Asid oleik ini merangkumi sekitar 73% dari jumlah kandungan minyak.

Asid oleik dalam minyak zaitun terbukti dapat mengurangkan keradangan di dalam badan. Ini dinyatakan dalam penyelidikan Perubatan Oksidatif dan Panjang Umur Sel .

Sebenarnya, sifat anti-radang ini juga dimediasi oleh antioksidan, iaitu oleocanthal yang dikatakan berfungsi seperti ibuprofen. Kandungan antioksidan yang kuat dalam minyak zaitun juga membantu mengurangkan radikal bebas dalam badan.

Bolehkah minyak zaitun berfungsi untuk jerawat?

Jerawat adalah penyakit kulit yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja kerana pori-pori yang tersumbat oleh sel-sel kulit mati dan pengeluaran minyak yang berlebihan.

Sekiranya kedua-dua penyebab jerawat bertemu dengan bakteria dan menjangkiti penyumbatan, jerawat dapat dijangkiti dan menyebabkan rasa sakit. Sebilangan orang mengatakan bahawa minyak zaitun dapat mengurangkan keradangan.

Sebenarnya, hingga kini belum ada penyelidikan yang membuktikan bahawa minyak zaitun dapat digunakan sebagai ubat jerawat semula jadi. Walaupun mempunyai sifat anti-radang, penyelidikan mengenai minyak zaitun setakat ini telah memberi tumpuan kepada organ dalaman seperti jantung.

Oleh itu, tidak pasti bahawa minyak zaitun mempunyai manfaat untuk wajah dan kulit dengan jerawat dan parut. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk mencuba khasiat minyak ini setelah mendapat kebenaran daripada doktor anda.

Jerawat di Badan: Dada, Punggung, Perut

Khasiat minyak zaitun untuk kulit

Walaupun tidak diketahui sama ada minyak zaitun boleh digunakan sebagai ubat jerawat semula jadi, ramuan ini cukup berguna untuk menghilangkan tanda solek pada wajah.

Secara amnya, minyak semula jadi seperti minyak zaitun, boleh digunakan sebagai produk penjagaan kulit. Malah, minyak ini juga boleh digunakan untuk menghilangkan solekan mata.

Ini akan membantu mengelakkan jerawat muncul kemudian. Sebabnya, membersihkan wajah dengan minyak zaitun tidak menjadikan kulit kering sehingga memaksa kulit menghasilkan lebih banyak minyak.

Keadaan ini mungkin berbeza jika dibandingkan dengan pembersih berasaskan alkohol, yang dapat mengeringkan wajah. Kulit yang menghasilkan minyak terlalu banyak dapat menyumbat liang, mencetuskan penampilan jerawat.

Sekiranya anda menyukai minyak ini yang kaya dengan vitamin dan antioksidan, gunakan hanya sesekali dan tidak terlalu kerap.

Walau bagaimanapun, setiap produk mempunyai komposisi dan kesucian tersendiri. Hasilnya, komposisi menjadi salah satu faktor penentu sama ada jenis kulit anda sesuai atau tidak ketika menggunakan minyak zaitun.

Sekiranya anda mengalami kerengsaan kulit, seperti ruam dan gatal-gatal, setelah menggunakan minyak zaitun untuk jerawat, anda harus berhenti menggunakannya.

Kesan sampingan minyak zaitun untuk kulit

Walaupun dikatakan mempunyai banyak manfaat yang baik untuk kulit, itu tidak bermaksud minyak zaitun tidak mempunyai kesan sampingan. Terdapat sejumlah risiko dan kesan sampingan yang boleh berlaku ketika menggunakan minyak zaitun untuk kulit, terutama yang berjerawat.

Menyumbat liang

Salah satu kesan sampingan yang boleh berlaku semasa menggunakan minyak zaitun pada kulit ialah ia dapat menyumbat liang. Minyak zaitun adalah minyak yang merangkumi produk komedogenik. Ini bermaksud bahawa produk ini dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

Oleh itu, menggunakan minyak zaitun untuk jerawat sebenarnya berisiko tumbuh jerawat.

Memecahkan penghalang kulit semula jadi

Siapa sangka bahawa penggunaan minyak zaitun untuk kulit sebenarnya dapat melemahkan penghalang kulit semula jadi manusia? Keadaan ini boleh berlaku kerana kadar asid oleik yang tinggi dalam minyak zaitun boleh merosakkan lapisan paling luar kulit.

Sekiranya penghalang kulit melemah, kulit boleh menjadi kering dan boleh menyebabkan jerawat. Namun, ini tidak berlaku pada semua orang.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Dermatologi Pediatrik melaporkan bahawa penggunaan minyak zaitun untuk pemilik kulit kering tidak digalakkan. Kerana kandungan asid oleik dapat menyebabkan kemerahan dan kerosakan pada lapisan luar kulit.

Mencetuskan eksim

Bagi kanak-kanak yang berisiko terkena ekzema (dermatitis atopik) disyorkan untuk tidak menggunakan minyak zaitun.

Ini kerana asid oleik dapat mengurangkan fungsi penghalang kulit yang tentunya bermasalah pada orang yang terdedah kepada eksim. Sekiranya digunakan, sudah tentu orang yang berisiko akan lebih mudah terkena ekzema.

Petua selamat menggunakan minyak zaitun untuk kulit

Minyak zaitun belum terbukti berkesan untuk menghilangkan jerawat secara semula jadi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakannya sebagai penghilang solek dengan nota di bawah.

  • Gunakan minyak zaitun tulen tanpa campuran.
  • Bilas minyak zaitun dengan segera dengan sabun dan air setelah digunakan.
  • Jangan biarkan minyak melekat pada kulit semalaman.
  • Pastikan tidak ada sisa minyak dan sabun yang menempel di wajah.

Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan risiko munculnya komedo dan jenis jerawat yang lain. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts