Menggosok Badan, Berapa Kali Seminggu untuk Kulit Yang Sihat?

Kulit bekerja keras setiap hari untuk melindungi tubuh daripada pelbagai jenis zarah asing. Sama seperti wajah, badan juga perlu dibersihkan dengan betul. Tanpa menyental Secara berkala, kotoran dapat terkumpul di kulit sehingga menjadi pusat kuman dan bakteria.

Bakteria dan kuman yang terkumpul boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit dan menjadikan kulit kusam. Oleh itu, disarankan agar anda melakukannya gosok badan dengan kerap. Gosok seperti apa yang anda perlukan dan berapa kerap anda perlu melakukannya?

Manfaat menyental untuk kesihatan dan kecantikan kulit

Rata-rata orang dewasa menumpahkan 50,000 sel kulit mati setiap minit sebagai sebahagian daripada proses peremajaan sel. Malangnya, sel-sel kulit mati yang dilepaskan kadang-kadang dapat menyumbat liang, menyebabkan komedo dan jerawat.

Gosok Penjagaan badan adalah satu bentuk rawatan pengelupasan. Rawatan ini bertujuan untuk membuang sel kulit mati dari luar sambil menghilangkan habuk dan kotoran yang mungkin terperangkap di dalam liang roma. Dengan cara itu, kulit akan kelihatan lebih sihat.

Selain menjadikan kulit kelihatan lebih sihat, gosok Tubuh juga dapat membantu melawan penuaan pramatang. Seiring usia anda, proses pergantian sel menjadi perlahan dan kulit anda mula kelihatan kusam.

Gerak menggosok dan mengurut menyental dapat merangsang aliran darah dan aliran limfa dan dapat mempercepat pergantian sel. Kulit juga mendapat oksigen dan nutrien yang diperlukan untuk meremajakan dirinya sendiri.

Gosok badan tidak boleh digunakan pada wajah

Apabila anda tertanya-tanya mengapa gosok badan tidak boleh digunakan untuk wajah, jawapannya sama dengan sabun. Sabun mandi tidak boleh digunakan untuk membersihkan wajah.

Struktur kulit pada badan berbeza dengan kulit di wajah. Secara fizikal, kulit pada badan lebih tebal dan "tahan lama" daripada kulit wajah yang sensitif dan nipis.

Oleh itu, item gosok untuk menyental badan umumnya lebih kasar dan tebal daripada gosok muka. Bahan aktif yang terdapat dalam gosok Produk badan biasanya juga mempunyai kepekatan asid yang lebih kuat daripada produk untuk wajah.

Bila gosok Tubuh digunakan untuk membuang sel kulit mati di wajah, ini sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Kerengsaan kulit wajah kerana penggunaan gosok badan boleh menyebabkan jerawat dan juga calar.

Pelbagai bentuk gosok untuk badan

Gosok untuk badan boleh didapati dalam pelbagai bentuk, baik dalam bentuk produk penjagaan kulit seperti sabun dan bahan semula jadi yang boleh anda buat sendiri. Berikut adalah pelbagai gosok yang boleh anda gunakan.

1. Sabun berisi gosok

Penggunaan sabun dengan butiran gosok untuk membersihkan badan sudah pasti khasiatnya. Produk ini juga mudah digunakan, bervariasi, dan dapat memberikan faedah tertentu bergantung pada jenis sabun yang anda gunakan.

Semasa membeli sabun mandi, sesuaikan ukuran bijirin gosoksesuai dengan keperluan anda. Gosok Ukuran besar berkesan dalam menghancurkan lapisan kulit mati yang telah terkumpul, sementara gosok halus halus sesuai untuk melicinkan permukaan kulit.

2. Gosok gula

Butiran gula cenderung lebih bulat dan kurang kasar sehingga lembut pada kulit. Gula juga merupakan sumber semula jadi asid alfa-hidroksi (AHA) yang membantu melicinkan permukaan kulit dan menjadikannya lembap.

3. Gosok garam

Biji garam lebih kasar seperti pasir sehingga sesuai untuk menyental di kawasan kulit tebal seperti siku dan kaki. Garam juga mengandungi mineral yang dapat membersihkan liang kotoran. Kulit menjadi lebih bersih dan sihat.

4. Gosok buatan sendiri

Gosok Homemade mempunyai kelebihan bahawa anda boleh menggunakan bahan yang sesuai dengan keperluan anda. Berikut adalah bahan yang sering digunakan sebagai gosok dan faedahnya.

  • Kopi: memudar selulit (simpanan lemak yang terkumpul di tisu penghubung sehingga kulit kelihatan kental).
  • gula perang: mengelupas lapisan kulit mati dengan cepat.
  • Garam laut: Ia bersifat antibakteria sehingga membantu mencegah jerawat.
  • Teh hijau: Mengandungi antioksidan yang melindungi kulit dari radikal bebas.
  • Madu dan gula: Ia bersifat antibakteria dan mengandungi antioksidan.

Kaedah gosok badan sejati

Menyental Bina badan tidak sukar, tetapi anda perlu melakukannya dengan betul untuk mendapatkan faedah yang optimum. Inilah langkahnya.

  1. Mandi dengan air suam selama 5-10 minit sehingga kulit terasa lebih kenyal dan lembut.
  2. Memohon produk gosok pada kulit anda. Mulakan dengan kaki anda dan lakukan cara untuk meningkatkan aliran darah.
  3. Gosokkan produk gosok dengan gerakan bulat. Laraskan tekanan untuk keselesaan anda; jangan gosok terlalu ringan atau terlalu keras.
  4. Bilas seluruh permukaan kulit sehingga tidak ada gosok baki.
  5. Keringkan badan dengan tuala lembut. Segera sapukan pelembap semasa kulit masih lembap.

Berapa kerap anda perlu lakukan menyental?

Berbanding dengan kulit wajah, ketahanan kulit badan cukup kuat sehingga anda dapat melakukannya menyental lebih kerap di seluruh badan. Malah pakar kesihatan mengesyorkan melakukan rawatan ini sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu.

Walaupun begitu, anda tetap tidak boleh terlalu kerap menyental jika anda mempunyai kulit sensitif. Anda juga tidak perlu menggosok badan terlalu keras sehingga sel kulit mati gugur. Lakukan dengan lembut, tetapi hasilnya bersih dengan teliti.

Sekiranya anda menggosok terlalu keras, anda boleh mengikis lapisan kulit yang sihat secara tidak sengaja. Sekiranya kulit menjadi merah (ruam kulit berlaku) atau terasa sakit selepas itu menyental, itu petanda anda perlu mengurangkan tekanan ketika menggosok badan.

Menyental terlalu banyak akan membahayakan kulit dan menghilangkan faedahnya. Menggunakan produk gosok Yang salah, seperti yang terbuat dari bahan kimia yang keras atau mempunyai biji yang terlalu besar, juga boleh menyebabkan kerengsaan.

Baca arahan untuk menentukan seberapa kerap produk tersebut gosok harus digunakan supaya anda mengelakkan kesan negatif. Elakkan menggosok gosok berhampiran muka, kulit yang baru terluka, atau bahagian kulit yang lebih sensitif.

Recent Posts