Kentang dan nasi putih, mana yang sesuai untuk menurunkan berat badan?

Nasi putih dan kentang adalah sumber karbohidrat yang merupakan makanan ruji di banyak bahagian dunia. Kentang dan nasi putih biasanya dinikmati dalam pelbagai hidangan sebagai sumber tenaga. Bagi orang yang mahukan badan langsing, ramai yang tertanya-tanya jenis karbohidrat untuk dimakan? Atau soalan ini juga sering diajukan, "Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, adakah anda makan kentang atau nasi? Agar anda tidak gemuk, adakah anda makan kentang atau nasi? " Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jawapannya, lihat ulasan di bawah!

Perbezaan jumlah kalori, karbohidrat, dan lemak dalam kentang dan nasi putih

Berdasarkan data dari Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, beras mengandungi jumlah kalori, karbohidrat, dan lemak yang lebih tinggi daripada kentang utuh dengan kulit.

Dalam 100 gram beras putih mengandungi:

  • 130 kalori
  • 28.73 gram karbohidrat
  • 0.19 gram lemak

Dalam 100 gram kentang mengandungi:

  • 89 kalori
  • 21.08 gram karbohidrat
  • 0.15 gram lemak

Ini bermakna, dengan memakan jumlah kentang dan nasi yang sama, beras akan memberikan lebih banyak jumlah kalori daripada kentang, serta jumlah karbohidrat dan lemak.

Untuk menurunkan berat badan, perlu melakukan pengurangan kalori secara beransur-ansur. Itulah kira-kira 500-1000 kalori dalam seminggu. Memilih makanan yang mengandungi lebih sedikit kalori akan membantu mengurangkan pengambilan kalori yang anda kurangkan pada waktu makan.

Mengurangkan jumlah karbohidrat dalam diet juga boleh menjadi cara yang berkesan untuk menurunkan berat badan. Hasil kajian yang ditulis dalam The American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa diet rendah karbohidrat dapat mengakibatkan penurunan berat badan lebih banyak daripada sekatan kalori sahaja.

Lemak mengandungi lebih banyak kalori iaitu 9 kalori setiap satu gram. Mengurangkan makanan dengan kandungan lemak dapat membantu anda menurunkan berat badan serta mengurangkan jisim lemak.

Bagaimana dengan kandungan mineral vitamin kentang dan nasi putih?

Vitamin dan mineral berfungsi sangat banyak dalam proses metabolik dalam badan. Beberapa vitamin dan mineral berfungsi untuk memastikan tubuh anda berfungsi seefisien mungkin untuk menurunkan berat badan. Untuk itu, bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, pengambilan vitamin dan mineral juga penting dalam membantu mencerna semua makanan di dalam badan.

Vitamin B adalah vitamin yang membantu tubuh anda memproses karbohidrat, lemak, protein, dan menggunakan tenaga yang tersimpan dalam makanan dengan berkesan. Dalam 100 gram kentang mengandungi 0.211 mg vitamin B, sementara beras mengandungi 0.05g mg vitamin B.

Serat dalam nasi putih dan kentang, yang manakah lebih besar?

Serat sebenarnya tidak mempunyai sifat pembakar lemak di dalam badan, tetapi ia akan membantu anda merasa kenyang lebih lama. Serat adalah penyapu pembersih untuk saluran pencernaan dan mencegah bahan toksik diserap melalui perut dan usus, dan juga bertindak sebagai pengikat lemak dan kolesterol.

Makan makanan dengan serat tinggi dapat membuat anda kenyang lebih lama, apabila anda kenyang lebih lama anda dapat mengatur selera makan dan berat badan anda. Serat akan berfungsi dengan mengisi perut dan kemudian merangsang reseptor yang memberitahu otak bahawa saya kenyang, sekarang berhenti makan.

Dalam 100 gram kentang mengandungi 2.2 gram serat, sementara beras mengandung sekitar 0.4 gram serat.

Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, pilih makanan yang mengandungi serat yang lebih tinggi untuk mendapatkan faedah kenyang lebih lama.

Jadi, pilih kentang atau nasi?

Berdasarkan nilai pemakanan yang menyokong, kentang mempunyai jumlah kalori, karbohidrat, lemak dan serat yang lebih rendah daripada beras putih. Memilih kentang boleh menjadi pilihan tepat bagi anda yang ingin menurunkan berat badan. Perlu diingat, pemprosesan makanan juga merupakan faktor penting yang mempengaruhi nilai pemakanan hidangan yang anda makan.

Sekiranya anda memilih kentang dengan pemprosesan yang kaya dengan lemak, sementara nasi putih biasa hanya dikukus, kandungan gizi juga akan berbeza. Pemprosesan yang tidak betul (seperti menggoreng) akan menambahkan lebih banyak lemak dan kalori pada makanan anda.

Recent Posts