Bisul yang boleh dibeli di farmasi dan kesan sampingannya

Bisul disebabkan oleh jangkitan bakteria Staphylococcus aureus. Bisul ringan dapat disembuhkan dengan kompres hangat, tetapi bisul yang lebih teruk memerlukan ubat. Mari ketahui pelbagai rawatan dan ubat untuk bisul melalui tinjauan berikut.

Rawat bisul yang muncul di kulit

Sumber: Berita Perubatan Hari Ini

Pada dasarnya, bisul mudah disembuhkan dan bukan penyakit kulit berjangkit yang serius. Bisul boleh dirawat dengan rawatan di rumah tanpa ubat khas. Namun, sudah tentu rawatan ini hanya dapat dilakukan untuk merawat bisul kecil.

Salah satu cara yang paling biasa adalah dengan memberi kompres hangat sehingga mendidih. Anda hanya boleh memampatkan kawasan mendidih menggunakan kain bersih yang telah direndam dalam air suam selama 10 minit.

Kaedah ini boleh dilakukan beberapa kali sehari mengikut keperluan. Tujuannya, kompres akan membantu mendidih sehingga dapat pecah dan mengalir lebih cepat.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh membuang bisul sendiri kerana ini dapat menyebarkan jangkitan ke kawasan kulit di sekitarnya. Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas merawat bisul.

Selain itu, terdapat beberapa ubat semula jadi yang dapat digunakan untuk merawat bisul, beberapa di antaranya adalah kunyit dan minyak pohon teh.

Kunyit mempunyai komponen antibakteria dan anti-radang yang akan membantu menghilangkan bisul. Untuk menggunakan kunyit sebagai ubat, campurkan serbuk kunyit dengan air dan sapukan pada mendidih sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Sementara minyak pokok teh (minyak pokok teh) diyakini dapat membasmi bakteria penyebab ulser kerana sifat antibakteri dan antiseptiknya yang kuat.

Kerana minyak pokok teh boleh menyebabkan kulit terbakar, penggunaannya harus dicampurkan dengan minyak zaitun atau minyak kelapa. Sapukan campuran ini pada mendidih 2-3 kali sehari.

Agar bahan semula jadi ini tidak menimbulkan masalah pada kulit, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatan.

//wp.hellosehat.com/center-health/dermatology/cause-boils-how-to-treat-boils/

Ubat perubatan untuk merawat bisul

Sekiranya bisul lebih besar, penggunaan ubat perubatan mungkin diperlukan. Sebilangan ubat ini boleh didapati di farmasi, tetapi jika ubat tersebut dalam bentuk antibiotik, anda memerlukan preskripsi dari doktor.

Dadah untuk merawat bisul terbahagi kepada dua jenis, iaitu ubat topikal dan ubat oral. Ubat topikal dalam bentuk salap atau krim untuk kegunaan luaran. Sementara ubat oral biasanya digunakan untuk membasmi bakteria dan mencegah kambuhnya jangkitan.

Ubat topikal untuk bisul

Terdapat beberapa pilihan ubat topikal yang biasa digunakan untuk keadaan ini, termasuk yang berikut.

1. Mupirocin

Mupirocin (Bactroban®) adalah salap antibiotik yang boleh digunakan sebagai ubat ulser. Salap satu ini sering digunakan untuk melawan jangkitan bakteria Staphylococcus aureus, bakteria yang menyebabkan pelbagai masalah kulit seperti impetigo, eksim, psoriasis, herpes, dan sebagainya.

Mupirocin berfungsi dengan berkesan dengan menyekat aktiviti enzim synthetase isoleucil-tRNA. Enzim ini digunakan oleh bakteria untuk membuat protein yang kemudian menjangkiti tubuh manusia. Tanpa enzim ini, bakteria akan mati dengan perlahan sehingga proses penyembuhan ulser menjadi lebih cepat.

Selain itu, mupirocin juga mengandungi polietilena glikol yang mudah diserap oleh kulit yang dijangkiti. Walau bagaimanapun, berhati-hati dan gunakan salap mengikut arahan doktor atau dinyatakan pada label bungkusan.

Sebabnya, kandungan kimia dalam ubat ulser ini boleh mempengaruhi kerja buah pinggang jika digunakan secara berlebihan. Kesan sampingan lain termasuk kulit gatal dan panas di sekitar kawasan mendidih, bengkak muka atau bibir, sakit kepala, dan sesak nafas. Oleh itu, pastikan anda mengikuti arahan penggunaan.

//wp.hellosehat.com/healthy-living/healthy-tips/treating-boil-in-groin/

2. Gentamicin

Gentamicin adalah sejenis salap antibiotik spektrum luas yang berkesan untuk merawat bisul pada kulit. Salap mendidih ini tergolong dalam kelas aminoglikosida yang berkesan menghentikan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan ulser.

Pastikan anda menggunakan salap ini mengikut arahan penggunaan. Sebabnya, penggunaan ubat yang salah dan dos yang salah dapat mengurangkan keberkesanan ubat tersebut. Ini juga merupakan sebab mengapa bisul tidak sembuh atau bahkan mengembang.

Sebelum menggunakan salap, basuh tangan anda terlebih dahulu sehingga bersih. Selepas itu, sapukan lapisan salap nipis pada benjolan 3-4 kali sehari. Gunakan pada waktu yang sama setiap hari untuk hasil yang lebih berkesan dan mempercepat penyembuhan bisul.

3. Benzocaine

Benzocaine adalah salap dalam bentuk bisul yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit dari bisul. Sebabnya, cara salap ini berfungsi seperti ubat bius tempatan yang dapat mengurangkan isyarat sakit pada kulit.

Itulah sebabnya hanya menggunakan sedikit salap dapat mengurangkan kesakitan anda. Oleh itu, sapukan sedikit salap ke permukaan bisul mengikut nasihat doktor atau dinyatakan pada bungkusan.

Sekiranya digunakan secara berlebihan, salap benzokain boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kerengsaan kulit, kemerahan, pembengkakan muka atau lidah, dan ruam. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda masih keliru mengenai berapa banyak penggunaan salap ini.

Ubat oral untuk bisul

Sebagai tambahan kepada ubat topikal, beberapa pesakit mungkin juga harus menggunakan ubat oral. Inilah pilihannya.

1. Clindamycin

Clindamycin (Cleocin®) adalah ubat oral yang biasanya digunakan untuk merawat jangkitan serius, termasuk benjolan yang penuh nanah akibat bisul. Ubat ulser ini berfungsi dengan menghambat kemampuan bakteria menghasilkan protein, yang digunakan untuk menjangkiti tubuh.

Oleh kerana ia termasuk dalam kelas antibiotik, anda harus mematuhi peraturan minum dan teruskan sehingga yang ditetapkan habis. Menghentikan penggunaan ubat terlalu cepat, terutama antibiotik, boleh membuat bakteria terus tumbuh dan akhirnya membuat bisul tidak sembuh.

2. Cephalexin

Cephalexin adalah sejenis antibiotik oral yang tergolong dalam kelas cephalosporins. Sekiranya digunakan sesuai dengan peraturan penggunaan, salap mendidih ini sangat efektif untuk menghambat pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bisul.

Sama seperti jenis antibiotik lain, salep cephalexin juga mempunyai kesan sampingan yang perlu anda perhatikan. Kesan sampingan boleh merangkumi cirit-birit, mual, muntah, sakit perut, sakit kepala, ruam, dan demam.

Oleh itu, pastikan anda benar-benar mengikuti arahan penggunaan dari doktor atau apa yang tertera pada bungkusan.

3. Paracetamol atau ibuprofen

Sekiranya jangkitan bisul telah merebak ke tisu yang lebih dalam atau lebih luas, maka rasa sakit akan meningkat. Untuk mengatasinya, anda memerlukan ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen.

Ubat oral ini dapat meredakan kesakitan bisul dan mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh keadaan ini.

Sebilangan besar bisul tidak memerlukan rawatan khas. Namun, anda masih harus memperhatikan sebarang gejala yang muncul.

Sekiranya bisul terus mengembang hingga lebih dari 1 cm, mempunyai kelenjar getah bening yang bengkak, sakit yang tidak dapat ditanggung, atau bisul tidak turun dan kering setelah diberi ubat, anda harus segera berjumpa doktor kulit.

Doktor boleh menyuntik anestetik tempatan untuk mengalirkan nanah dari bisul dan mencegah jangkitan selanjutnya yang mungkin berlaku.

Recent Posts