3 Jenis Ubat Keseleo di Farmasi dan Rawatan di Rumah

Keseleo atau keseleo adalah kecederaan yang berlaku pada tisu yang menghubungkan tulang dan sendi. Keseleo paling kerap berlaku di pergelangan kaki. Walau bagaimanapun, keseleo juga boleh berlaku di lutut atau tangan. Keadaan ini umumnya dicirikan oleh rasa sakit, bengkak, lebam, dan penurunan keupayaan untuk bergerak. Lihat pelbagai pilihan untuk keseleo atau keseleo dan cara mengatasinya dalam ulasan berikut.

Ubat untuk merawat keseleo

Pada dasarnya, tidak ada penawar khusus untuk keseleo sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat penghilang rasa sakit yang boleh digunakan untuk merawat sakit otot yang mungkin disebabkan oleh keseleo.

Biasanya, ubat yang digunakan untuk merawat keseleo termasuk dalam kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), termasuk ibuprofen dan naproxen. Kedua-dua jenis ubat ini dapat membantu melegakan kesakitan atau kesakitan, mengatasi keradangan dan pembengkakan yang berlaku akibat keseleo.

Terdapat juga ubat penghilang rasa sakit lain yang juga dapat digunakan untuk merawat keseleo, yaitu acetaminophen. (parasetamol). Seperti NSAID, acetaminophen juga dapat digunakan sebagai penghilang rasa sakit.

Namun, tidak seperti ibuprofen dan naproxen, acetaminophen tidak dapat mengurangkan pembengkakan atau keradangan. Sekiranya anda ingin menggunakan ubat penahan sakit untuk keseleo, ikuti arahan penggunaannya, seperti menggunakan dos yang tepat. Anda boleh membeli ubat-ubatan ini di kaunter farmasi terdekat.

Selain mengambil ubat, bagaimana merawat keseleo di rumah?

Oleh kerana keseleo sering dirawat secara bebas di rumah, ada cara lain untuk merawat keseleo selain menggunakan ubat. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi keseleo di rumah:

1. Rehatkan bahagian yang terseliuh

Pertama sekali, elakkan semua aktiviti yang berpotensi membuat sakit otot yang disebabkan oleh keseleo menjadi lebih teruk. Sekiranya keseleo yang anda rasa semakin teruk, gunakan alat bantu jika perlu.

Namun, walaupun anda tidak mengambil ubat untuk keseleo dan perlu merehatkan bahagian badan yang terseliuh ini, itu tidak bermakna anda tidak boleh memindahkannya. Sebabnya, jika otot tidak digerakkan sama sekali untuk jangka masa yang panjang, anda mungkin akan mengalami atrofi otot.

Sebenarnya, jika otot masih dapat digerakkan walaupun sakit sedikit, cubalah terus menggerakkannya perlahan-lahan agar sendi dan otot tidak terlalu kaku. Walaupun begitu, semasa bersenam, jangan melibatkan bahagian yang sakit terlebih dahulu.

2. Kompres sejuk dengan ais

Apabila anda mengalami keseleo, bukannya menggunakan ubat, anda juga boleh menggunakan ais ke kawasan yang menyakitkan. Lakukan selama 15-20 minit setiap 2-3 jam. Terus lakukan rutin ini selama 1-2 hari.

Cara membuat kompres ini tidak terlalu rumit. Anda hanya boleh membungkus beberapa ketulan ais dalam kain atau tuala dan memasangkannya ke kawasan yang terseliuh. Pek ais ini bertujuan untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak, dan keradangan pada otot yang cedera.

Selain itu, kompres ini juga bertujuan untuk melambatkan berlakunya pendarahan sekiranya terkoyak. Namun, jika kawasan badan yang diberi ais ini berubah menjadi putih, anda harus berhenti memampatkan. Sebabnya, ini menunjukkan berlakunya radang dingin atau radang dingin. Bawa dia ke doktor dengan segera sekiranya ini berlaku.

3. Gunakan pembalut

Sekiranya anda lebih suka tidak mengambil ubat keseleo, cubalah membungkus kawasan yang terseliuh dengan pembalut. Menurut Mayo Clinic, menggunakan pembalut semasa keseleo dapat membantu mengurangkan pembengkakan.

Tetapi ingat, jangan membungkus kawasan yang terseliuh terlalu ketat. Sebabnya, ia sebenarnya dapat menghalang peredaran darah yang tidak baik untuk keadaan kesihatan anda.

Semasa menggayakan kawasan yang cedera, jangan mulakan dengan kawasan bengkak terlebih dahulu. Kemudian, lepaskan pembalut elastik jika rasa sakit semakin teruk, kebas, atau otot yang cedera membengkak lebih banyak.

4. Angkat bahagian yang sakit

Untuk membantu mengurangkan bengkak, selama 48 jam pertama keseleo, angkat bahagian badan yang terseliuh lebih tinggi daripada jantung anda ketika anda berbaring.

Ini dilakukan supaya daya graviti dapat membantu mengurangkan pembengkakan yang berlaku. Sebagai contoh, jika anda terseliuh pergelangan kaki, angkat lebih tinggi daripada kedudukan badan anda.

Bilakah pergi ke doktor?

Walaupun keseleo dapat dirawat dengan ubat-ubatan atau rawatan diri di rumah, ada beberapa keadaan yang mengharuskan anda pergi ke doktor ketika anda mengalami keseleo. Contohnya, jika gejala anda semakin teruk.

Sebaiknya segera berjumpa doktor agar anda dapat dibantu mengatasi keadaan keseleo yang dialami. Beberapa gejala yang timbul di bawah ini dapat menunjukkan patah tulang atau gangguan lain berlaku, setelah anda mengalami keseleo:

  • Terdapat bunyi "berderit" atau apa yang dikenali dalam istilah perubatan sebagai krepitus di kawasan terseliuh.
  • Tidak dapat bergerak pada semua sendi atau anggota badan yang terseliuh.
  • Kebas.
  • Kecederaan tidak bertambah baik setelah melakukan rawatan sendiri. Kesakitan dan bengkak bertambah teruk.
  • Terdapat demam selain bengkak dan sakit.

Sebelum menentukan rawatan atau rawatan yang tepat untuk keadaan anda, doktor anda mungkin terlebih dahulu membuat diagnosis. Diagnosis bahagian badan yang terseliuh boleh dilakukan dengan menggunakan sinar-X atau MRI untuk membuat diagnosis lebih lanjut.

Setelah memahami keparahan kecederaan otot atau keseleo yang anda alami, doktor anda mungkin menetapkan rawatan atau ubat yang sesuai. Pada tahap yang cukup parah, doktor anda mungkin mencadangkan anda menjalani pembedahan yang dapat merawat kecederaan tersebut.

Recent Posts