Kenali diafragma, otot dengan fungsi penting dalam bernafas

Adakah anda tahu bahawa bagaimana manusia bernafas juga diatur oleh kerja diafragma? Diafragma adalah otot berbentuk kubah yang terletak di bawah paru-paru, tepat di dasar rongga dada. Nah, selain membantu proses pernafasan, ternyata terdapat banyak fungsi diafragma lain yang tidak kurang pentingnya. Jadi, jika otot yang satu ini bermasalah, prestasi badan anda juga mungkin terganggu.

Apakah fungsi diafragma?

Diafragma adalah otot rangka (otot striated) yang meregangkan organ di perut (usus, perut, limpa, dan hati) dari organ dada, seperti paru-paru dan jantung. Dipetik dari Cleveland Clinic, diafragma memainkan peranan penting dalam proses pernafasan.

Berikut adalah fungsi diafragma dalam badan anda:

 • Semasa anda menyedut, diafragma mengencang untuk memudahkan oksigen mengalir ke paru-paru
 • Semasa anda menghembuskan nafas, kelonggaran diafragma meningkatkan tekanan udara di rongga dada untuk mendorong udara keluar
 • Mengatur pergerakan otot ketika batuk dan muntah, hingga tegang ketika membuang air besar atau melahirkan
 • Meningkatkan tekanan di rongga perut untuk menimbulkan batuk, muntah, dan regangan regangan.
 • Membantu mencegah asid perut mengalir kembali ke kerongkongan, keadaan yang disebut refluks asid yang menyebabkan bisul dan GERD.

Apakah masalah kesihatan yang boleh mengganggu diafragma?

Beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan masalah dengan diafragma adalah:

1. Cegukan

Cegukan berlaku apabila diafragma mengalami kekejangan sementara. Kekejangan otot ini menyebabkan aliran nafas berhenti secara tiba-tiba semasa penutupan pita suara (glotis). Akibatnya, anda secara tidak sedar mengeluarkan suara seperti "Hey!'semasa cegukan.

Penyebab cegukan yang paling biasa adalah makan terlalu cepat, makan berlebihan, dan minum minuman bersoda terlalu cepat. Cegukan umumnya dapat hilang dengan cepat tanpa perlu menggunakan ubat. Walau bagaimanapun, keadaan ini mungkin membuat anda merasa tidak selesa jika berlanjutan.

Anda boleh menghilangkan cegukan dengan meminum air sejuk sedikit demi sedikit atau menahan nafas sebentar. Contohnya, dengan minum air sejuk perlahan-lahan, menahan nafas sebentar, atau menggigit lemon. Anda juga boleh menarik kaki ke arah dada dan bersandar ke hadapan untuk menekan dada.

2. Hernia Hiatal

Hernia hiatal adalah keadaan apabila bahagian atas perut didorong ke bukaan diafragma. Keadaan ini biasanya dipicu oleh peningkatan tekanan di perut kerana kegemukan atau kehamilan. Selain itu, hernia hiatal juga boleh disebabkan oleh kebiasaan melakukan tekanan yang terlalu keras ketika mengangkat benda berat atau batuk.

Hernia hiatal menyebabkan asid perut naik dengan lebih mudah. Kebocoran asid dari perut ke dalam esofagus disebut penyakit gastroesophageal reflux (GERD). Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, hernia hiatal boleh menyebabkan komplikasi pada perut dan tekak.

3. Hernia diafragma

Hernia diafragma adalah gangguan yang dicirikan oleh lubang diafragma. Lubang ini yang tidak boleh ada boleh menyebabkan organ perut keluar ke rongga dada.

Hernia diafragmatik boleh disebabkan oleh kelainan kongenital (genetik) atau akibat trauma fizikal seperti kemalangan jalan raya, pukulan dengan objek tumpul, atau tembakan.

Sekiranya terdapat kelainan kongenital, keadaan ini sangat mengancam nyawa kerana menyebabkan paru-paru, jantung, ginjal dan sistem pencernaan bayi tidak berkembang dengan baik.

Hernia diafragmatik juga boleh disebabkan oleh komplikasi dari kerosakan pada diafragma selepas operasi di perut atau dada

4. Lumpuh diafragma

Otot diafragma mungkin lumpuh sebahagian atau sepenuhnya. Lumpuh ini disebabkan oleh kerosakan pada saraf yang mengatur otot pernafasan, termasuk diafragma.

Apabila hanya satu bahagian otot lumpuh, proses pernafasan akan terhambat sehingga penghidapnya dapat mengalami kegagalan pernafasan.

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan kelumpuhan otot pernafasan sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik. Beberapa di antaranya termasuk:

 • Kerosakan saraf frenik akibat pembedahan pintasan jantung, pembedahan esofagus, dll.
 • Kecederaan pada rongga dada atau saraf tunjang
 • Mempunyai sejarah neuropati diabetes, sindrom Guillain-Barre, dan distrofi otot
 • Mengalami jangkitan virus / bakteria seperti HIV, polio, dan penyakit Lyme

Pelbagai gangguan otot pernafasan sebenarnya dapat didiagnosis lebih awal. Beberapa gejala yang paling biasa yang menyebabkan gangguan diafragma adalah sesak nafas disertai dengan loya atau muntah.

Namun, kerana sesak nafas boleh menjadi tanda banyak gejala penyakit lain, anda tidak perlu teragak-agak untuk berjumpa doktor sekiranya anda menghadapi masalah bernafas. Berunding dengan doktor adalah satu-satunya kaedah terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengetahui sebab dan cara mengatasinya.

Bagaimana untuk menjaga kesihatan diafragma?

Diafragma adalah salah satu organ tubuh yang berperanan menyokong proses pernafasan. Oleh itu, penting bagi anda untuk menjaga kesihatan organ yang satu ini untuk mengelakkan kerosakan yang boleh mengganggu fungsinya.

Terdapat langkah mudah yang boleh anda lakukan secara berkala mulai hari ini untuk mengekalkan diafragma yang sihat, termasuk:

 • Elakkan makan makanan pedas, berasid, dan tinggi lemak kerana semuanya boleh mencetuskan pedih ulu hati dan peningkatan asid perut.
 • Elakkan makan secara langsung dalam bahagian besar. Cuba makan dalam bahagian kecil tetapi kerap.
 • Sentiasa memanaskan badan sebelum dan menyejukkan badan selepas bersenam agar otot anda tidak kaku.
 • Ketahui had toleransi badan anda ketika bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang berat. Jangan sekali-kali memaksa diri untuk meneruskan aktiviti fizikal yang sebenarnya melebihi had badan anda.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan senaman pernafasan perut. Sama seperti otot di bahagian badan yang lain, otot pernafasan ini juga mesti kerap dilatih dengan latihan khas agar tidak tegang dan kaku. Anda boleh mencuba belajar melakukan pernafasan perut.

Pernafasan perut membantu paru-paru anda mengembang, sehingga mereka dapat membekalkan lebih banyak udara. Selain menguatkan diafragma, pernafasan perut juga dapat membantu mengurangkan tekanan dan menurunkan tekanan darah.

Recent Posts