Punca Kutu Air Yang Membuat Kulit Gatal dan Kuku Rosak

Kutu air adalah sejenis kurap yang menyerang kawasan kaki, tetapi tidak jarang dapat merebak ke tangan. Penyakit ini boleh menyebabkan gejala seperti gatal dan rasa tidak selesa di kaki anda. Jadi, apa penyebab kutu air?

Punca kutu air

Kutu air aka tinea pedis adalah masalah yang timbul pada kulit di kawasan kaki. Walaupun disebut kutu air, penyakit ini bukan disebabkan oleh kutu, tetapi disebabkan oleh jangkitan dari jamur yang mendiami jaringan kulit, rambut, dan kuku di kaki atau tangan.

Kulat yang menyebabkan kutu air tergolong dalam kumpulan dermatofit, yang merupakan kulat yang memerlukan lapisan keratin (lapisan protein yang melindungi kulit, rambut dan kuku) untuk tumbuh dan berkembang biak. Kesannya akan merosakkan kulit dan kuku.

Beberapa jenis cendawan adalah Trichophyton, T. interdigitale, dan Epidermophyton. Sebenarnya kulat ini boleh hadir pada bila-bila masa dan tidak akan menimbulkan masalah selagi kulit anda kering dan bersih.

Sebaliknya, jika kulit di tangan anda atau terutama kaki anda basah, lembap, dan hangat untuk waktu yang lama, kulat akan tumbuh dengan lebih mudah.

Berikut adalah beberapa tabiat yang boleh menjadi penyebab kerentanan pertumbuhan kulat kutu air.

1. Menggunakan kasut yang terlalu ketat

Kasut yang terlalu ketat akan menjadikan kaki anda basah dan berkeringat, terutama di antara jari kaki anda. Selain itu, bahan kasut yang anda pakai juga sangat berpengaruh. Sebabnya, kasut yang diperbuat daripada bahan sintetik seperti getah atau plastik lebih senang membuat kaki anda berpeluh.

Tambahan jika anda sering melakukan aktiviti fizikal menggunakan kasut. Biasanya atlet yang banyak menggunakan kaki ketika melakukan aktiviti lebih terdedah kepada keadaan ini. Atas sebab itu, penyakit ini dipanggil dengan nama kaki atlet.

Anda boleh mencegahnya dengan menanggalkan kasut sebaik sahaja keluar atau melakukan aktiviti sepanjang hari, kemudian mencuci kaki dengan bersih. Pastikan juga kaki anda kering ketika anda ingin kembali memakai kasut.

2. Selalunya berkaki ayam di kawasan lembap

Contohnya, semasa anda berjalan kaki tanpa alas kaki di sekitar kolam renang, gimnasium, atau bilik mandi awam. Kemungkinannya, ada jamur yang menyebabkan kutu air di lantai tempat-tempat ini, memandangkan kawasan lembap dan basah dapat menjadi tempat yang sesuai untuk tumbuh-tumbuhan cetakan.

Oleh itu, pakai selipar atau kasut khas seperti sandal untuk mengelakkan risiko penyakit, termasuk ketika mandi di gimnasium.

3. Jangan menukar kasut dan stoking

Acuan boleh tumbuh subur di kawasan yang lembap dan panas seperti di kasut yang panas dan berkeringat. Tidak mustahil jika kulat juga mula mendarat di kaus kaki anda.

Apabila anda menggunakan kasut dan stoking yang sama berulang kali, risiko anda mendapat kutu air lebih tinggi.

Untuk mengatasinya, dapatkan kasut ganti supaya dapat digunakan secara bergantian. Jangan lupa menukar stoking setiap hari. Sekiranya acara atau tujuan tidak memerlukan penggunaan kasut, pilihlah selipar atau kasut terbuka, terutamanya jika cuaca atau cuaca panas.

4. Terdapat luka di kaki

Ternyata, luka atau luka pada kulit kaki juga dapat menjadi penyebab jangkitan kutu air. Apabila luka terkena jamur, jamur akan memasuki lapisan kulit melalui celah-celah kecil di luka dan menjangkiti lapisan atas.

Pelbagai Rawatan untuk Menjaga Kesihatan Kulit

Penyakit kulit kutu air dapat menular

Kulat yang hidup dan berkembang di kaki orang dengan kutu air dapat menular di kaki orang lain. Terutama apabila orang yang dijangkiti mempunyai sistem imun yang lemah.

Ini boleh berlaku melalui sentuhan kulit, misalnya apabila tangan atau kaki anda bersentuhan dengan luka atau kurap orang lain secara tidak sengaja. Transmisi ini juga dikenali sebagai hubungan langsung.

Sementara itu, penghantaran tidak langsung boleh berlaku apabila anda meminjam barang peribadi seperti pakaian, tuala, kasut, atau kaus kaki dari orang yang dijangkiti. Item tersebut mungkin tercemar sehingga anda boleh dijangkiti dengan menggunakannya.

Selain menjaga kulit di kaki anda kering setelah mandi atau bersenam, anda juga harus berhati-hati dan mengelakkan berkongsi perkara ketika orang di sekitar anda terdedah kepada kutu air. Bercakap dengan doktor anda sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kutu air.

Recent Posts