Tanda dan Ciri Cirit-birit pada Bayi yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Bapa

Cirit-birit adalah salah satu gangguan pencernaan yang paling biasa. Walaupun begitu, cirit-birit pada bayi mesti cepat dikenali dan diubati dengan cepat. Masalah dengan pergerakan usus boleh membahayakan kerana bayi sangat mudah mengalami dehidrasi dan ini boleh membawa maut kepada mereka. Jadi, ibu bapa perlu mengetahui pelbagai tanda dan ciri bayi yang mengalami cirit-birit sehingga mereka dapat mendapatkan rawatan dengan cepat.

Ciri-ciri bayi semasa cirit-birit yang biasa ditunjukkan

Setiap bayi mungkin menunjukkan pelbagai ciri apabila terkena cirit-birit atau najis longgar.

Dikutip dari Kids Health, ciri awal yang biasanya terjadi adalah bayi mengalami kesakitan hingga kekejangan di perut hingga pergerakan usus yang berair.

Ini berlaku kerana penyebab cirit-birit pada bayi adalah virus, bakteria, parasit, atau keracunan makanan.

Mengetahui tanda akan membantu anda mengatasi masalah pencernaan ini dengan lebih tepat.

Berikut adalah tanda dan ciri bayi semasa cirit-birit yang mungkin berlaku:

1. Keluarkan lebih banyak air daripada biasa

Salah satu tanda cirit-birit yang paling ketara pada bayi adalah pergerakan usus yang lebih kerap daripada biasa.

Menurut Hospital Kanak-kanak Seattle, frekuensi pergerakan usus yang normal bagi bayi yang mengambil susu ibu adalah 6 kali sehari.

Sementara itu, bayi yang diberi susu formula akan membuang air besar hingga 8 kali sehari pada minggu pertama.

Bayi yang baru lahir cenderung kerap membuang air kecil. Namun, jika frekuensi melebihi had normal yang disebutkan di atas, ini menunjukkan ciri atau tanda bayi mengalami cirit-birit.

Bagaimana dengan corak pergerakan usus bayi yang lebih tua? Memasuki usia 2 bulan, kekerapan buang air besar pada amnya akan menurun.

Bayi berumur 2 bulan ke atas yang disusui biasanya akan membuang air kecil 3 kali sehari. Bayi yang diberi susu formula biasanya akan membuang air kecil 1-2 kali sehari.

Sekali lagi, jika anda melihat kebiasaan buang air besar bayi anda lebih kerap daripada biasa, kemungkinan besar dia mengalami cirit-birit.

2. Najis berair dan berbau busuk

Selain pergerakan usus yang lebih kerap, ciri lain bayi yang mengalami cirit-birit yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa adalah bagaimana najis bayi (anak anjing) kelihatan.

Najis bayi yang sihat dan disusui lembut dan warnanya kuning. Sementara itu, tinja bayi yang minum susu formula lebih padat dan berwarna coklat.

Sekiranya anda melihat bentuk dan warna najis bayi anda berubah secara drastik, ini boleh menjadi tanda dia mengalami cirit-birit.

Najis bayi yang mengalami cirit-birit pada amnya akan lebih cair dengan bau busuk yang lebih menyakitkan. Kadang-kadang, cirit-birit juga boleh menyebabkan bayi membuang najis berlendir.

3. Demam

Seperti yang dijelaskan sedikit di atas bahawa penyebab cirit-birit pada bayi biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, dan parasit.

Jangkitan ini berlaku kerana bayi cenderung mempunyai kebiasaan meletakkan tangan atau mainan kotor di dalam mulutnya.

Sebaik sahaja tangan anda memasuki mulut anda, kuman boleh menjangkiti saluran pencernaan anda.

Nah, demam adalah salah satu tanda bahawa bayi menunjukkan bahawa sistem imun badan melawan jangkitan yang menyebabkan cirit-birit.

Tidak semua demam pada kanak-kanak harus diturunkan. Walau bagaimanapun, peningkatan suhu badan lebih tinggi daripada 38.9-40 ℃ dapat meningkatkan risiko anak mengalami dehidrasi.

4. Perut bayi mengeluarkan suara yang kuat

Salah satu ciri bayi ketika dia mengalami cirit-birit yang dapat anda kenali dengan cepat adalah bunyi perutnya. Dalam keadaan normal, bayi yang sihat kadang-kadang mengeluarkan bunyi gemuruh dari perutnya.

Gangguan perut bayi adalah reaksi normal yang timbul dari pengecutan usus semasa mencerna makanan.

Walau bagaimanapun, bunyi perut yang terdengar tidak teratur dan lebih kuat atau lebih kuat daripada biasa boleh menjadi tanda bahawa bayi anda mengalami cirit-birit. Keadaan ini berlaku kerana usus bayi yang dijangkiti.

Masalah pencernaan lain yang dapat dialami oleh bayi adalah perut keras kerana kembung, mual dan muntah.

Anda juga mungkin mendapati anak kecil anda tidak mempunyai selera makan ketika dia mengalami cirit-birit.

5. cerewet

Bayi anda tidak dapat berkomunikasi dengan anda dengan jelas. Dia hanya boleh menangis apabila dia merasa tidak selesa. Walaupun anak anda mengalami cirit-birit.

Namun, dengar dengan teliti bagaimana corak tangisan. Suara bayi menangis kerana dia lapar atau mengantuk akan sangat berbeza dengan bayi yang menangis kerana kesakitan.

Bayi mungkin merasa sakit jika tiba-tiba menangis dengan kuat. Sebaliknya, bayi yang sakit juga boleh menangis dengan suara yang lemah kerana kekurangan tenaga.

Secara umum, jika dia kelihatan lemah dan sangat atau rewel dari biasanya, ini boleh menjadi tanda atau tanda bahawa bayi mengalami cirit-birit.

Itulah lima ciri umum yang ditunjukkan oleh bayi ketika mereka mengalami cirit-birit. Namun, tidak semua bayi yang mengalami cirit-birit akan menunjukkan tanda yang sama.

Mungkin ada tanda-tanda lain yang tidak disebutkan di atas mengikut keadaan kesihatan.

Selain itu, terdapat juga tanda-tanda atau gejala cirit-birit yang mungkin kelihatan seperti masalah kesihatan yang lain. Sekiranya anda merasa tidak yakin, anda harus segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Tanda-tanda bayi mengalami dehidrasi semasa cirit-birit

Selain daripada beberapa tanda cirit-birit yang ditunjukkan oleh bayi, ibu bapa mesti segera memberikan pertolongan cemas ketika anak mengalami cirit-birit agar keadaannya tidak bertambah buruk.

Cirit-birit yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan dehidrasi.

Jangan memandang rendah dehidrasi pada kanak-kanak dan bayi kerana keadaan ini boleh membawa maut kepada mereka.

Ketahui tanda-tanda dehidrasi berikut pada bayi yang mengalami cirit-birit:

1. Air kencing berkurang dan berubah

Apabila bayi yang mengalami cirit-birit telah mengalami dehidrasi, tanda bahaya pertama yang dapat anda lihat adalah kemunculan air kencing.

Dehidrasi akan menjadikan air kencing yang keluar hanya sedikit dan berwarna kuning gelap atau lebih gelap.

Perubahan warna air kencing ini berlaku kerana pergerakan usus dan demam yang bergantian kerana cirit-birit, yang menjadikan bayi cenderung kehilangan banyak cairan tubuh.

2. Bibir kering dan mata cekung

Dehidrasi mengurangkan cecair badan, jadi kulit bayi mungkin kelihatan kering semasa cirit-birit.

Anda boleh menentukan keadaan kulit dengan mencubit perlahan-lahan kulit perut anak dan menahannya selama 30 saat.

Kulit bayi yang sihat harus terasa kenyal dan bangkit semula setelah dicubit dalam masa kurang dari 1 saat.

Sekiranya kulit baru kembali normal dalam 5-10 saat atau lebih dari 10 saat, ini bermakna bayi mengalami dehidrasi yang teruk.

Anda juga boleh memeriksanya dengan menyentuh mahkota kepala bayi. Sekiranya setelah disentuh permukaan kulit tenggelam dan kembali dalam jangka masa yang lama, ini adalah tanda bahawa kulit bayi itu teruk akibat dehidrasi.

Selain menjadikan kulit bayi kering, kekeringan juga menjadikan bibir kelihatan kering dan retak.

Kekeringan yang sederhana hingga teruk juga dapat membuat mata bayi anda kelihatan terkulai dan tenggelam.babi hutan).

3. Bayi kelihatan lemah

Ciri-ciri atau tanda-tanda bayi semasa cirit-birit belum mencapai tahap dehidrasi jika dia masih kelihatan aktif dan ceria walaupun dia terus berulang-alik.

Anak anda juga tidak mengalami dehidrasi jika dia masih meminta minum putih seperti biasa, dan matanya tidak tenggelam (babi hutan).

Namun, apabila bayi menjadi lebih pasif dan terus menangis, ini mungkin menunjukkan bahawa dia mengalami cirit-birit.

Ciri-ciri dan tanda-tanda cirit-birit pada bayi yang harus segera diperiksa oleh doktor

Cirit-birit pada bayi mesti dirawat dengan betul agar keadaannya tidak bertambah buruk.

Lebih-lebih lagi, sistem imun bayi tidak begitu matang seperti orang dewasa, jadi mereka lebih mudah jatuh sakit dengan gejala yang lebih teruk.

Selain memberikan pertolongan cemas dan ubat cirit-birit untuk bayi, segera bawa mereka ke doktor jika mereka menunjukkan tanda-tanda cirit-birit seperti berikut:

  • Cirit-birit yang berlangsung lebih dari tiga hari atau kerap buang air besar
  • Muntah berulang kali tetapi tidak mahu atau tidak dapat minum cecair selain susu ibu
  • Kotoran yang keluar bercampur darah

Walaupun menunjukkan ciri-ciri bayi ketika dia mengalami cirit-birit, ibu bapa diharapkan tidak berhenti menyusu atau susu formula kerana ini adalah makanan yang dapat dicerna olehnya.

Walaupun pada bayi yang lebih dewasa atau lebih dari 6 bulan, ada perkara lain yang boleh anda lakukan.

Cirit-birit dapat diatasi dengan memberi lebih banyak air yang diselingi dengan larutan ORS untuk mencegah dehidrasi dan komplikasi lain dari cirit-birit.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found