4 Kesan Sampingan Herba Rumput Fatimah yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu

Ubat herba rumput fatimah adalah salah satu ramuan yang dipercayai dapat merangsang tenaga kerja dan cukup popular di Indonesia. Dari generasi ke generasi, wanita hamil disarankan meminum air rendaman dari rumput fatimah untuk mempercepat proses kelahiran bayi. Tetapi secara perubatan, adakah selamat untuk wanita hamil untuk makan?

Khasiat rumput fatimah

Sumber gambar: Wikipedia

Menurut kajian dari Universiti Teknologi Malaysia, kacip fatimah atau Labisia pumila mempunyai sejumlah kebaikan untuk organ pembiakan wanita.

Selama beberapa generasi, tumbuhan ini digunakan untuk mengembalikan daya hidup organ pembiakan selepas melahirkan anak.

Selain itu, bahan ini juga mengandungi fitoestrogen yang berguna untuk meningkatkan kesuburan dan mencegah osteoporosis pada wanita tua.

Kacip fatimah juga dikenal sebagai ramuan tradisional untuk induksi persalinan kerana mengandungi oxytocin yang berfungsi untuk mencetuskan kontraksi rahim.

Walau bagaimanapun, sebilangan kes keguguran dan kematian janin sering dikaitkan dengan pengambilan rumput fatimah. Adakah rumput fatimah berbahaya? Untuk maklumat lebih lanjut, mari kita lihat ulasan seterusnya.

Kesan sampingan dan bahaya perubatan herba fatimah rumput

Walaupun ia menawarkan sejumlah manfaat kesihatan, anda harus berhati-hati ketika mengambil ramuan ini. Sebabnya, rumput fatimah dapat memberikan kesan sampingan yang berbahaya.

1. Mencetuskan keguguran

Air rendaman rumput Fatimah boleh mencetuskan keguguran pada wanita hamil. Ini kerana tumbuhan dapat meningkatkan pengecutan otot-otot rahim.

Oleh itu, anda harus mengelakkan memakan tanaman herba ini semasa mengandung, terutamanya pada trimester pertama.

2. Risiko merosakkan hati dan ginjal

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Sains dan Pengurusan Kelestarian, air rendaman rumput fatimah dapat merosakkan hati dan ginjal pada haiwan eksperimen.

Ini kerana bahan aktif di dalamnya boleh memberi kesan beracun Ini menyebabkan keradangan ginjal dan hati.

3. Boleh menyebabkan keracunan

Lancarkan Sempadan dalam Farmakologi , air rendaman rumput fatimah dapat menghasilkan metanol yang menyebabkan keracunan pada manusia.

Sekiranya anda mengambil metanol, anda boleh mengalami gejala seperti mual, muntah, sakit kepala, penglihatan kabur, buta, sawan, kerosakan pada saraf otak, dan kematian.

Oleh itu, anda harus berhati-hati dalam memakannya. Lebih-lebih lagi, ramuan tradisional tidak menggunakan dos yang tepat, tetapi hanya berdasarkan anggaran.

4. Risiko ketidaksesuaian dengan ubat lain

Hingga kini belum ada kajian yang dapat menjelaskan dengan pasti bagaimana kemungkinan kesan sampingan rumput fatimah jika diambil bersama dengan ubat lain.

Semasa mengandung, anda mungkin mengambil vitamin dan ubat tertentu yang ditetapkan oleh doktor anda. Mungkin, pengambilan ubat herba fatimah rumput tidak sesuai dengan ubat ini.

Malangnya, kesan interaksi ubat belum dapat dipastikan. Ia boleh menyebabkan kesan sampingan ringan atau bahkan berisiko mati. Penyelidik masih menjalankan kajian yang berkaitan dengan ini.

Berhati-hati mengambil ramuan rumput fatimah

Ubat tradisional sering digunakan sebagai rawatan alternatif. Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati menggunakannya.

Ini kerana kebanyakan ubat-ubatan herba belum melalui proses ujian standard. Biasanya ubat ini dirumuskan berdasarkan anggaran sahaja. Jadi keberkesanan dan keselamatan masih diragukan.

Tujuan penyeragaman ubat-ubatan herba antara lain.

  • Mengetahui kandungan bahan aktif dalam ubat herba dan adakah ia selamat untuk wanita hamil.
  • Mengetahui dos yang tepat untuk diambil, tidak berdasarkan anggaran sahaja.
  • Ketahui kesan sampingan dari ramuan herba ini, sama ada terdapat risiko menyebabkan masalah pada organ tubuh yang lain.
  • Mengetahui interaksi dengan ubat lain, ubat apa yang tidak boleh diambil bersama dengan ramuan ini.

Malangnya, sebilangan besar ubat-ubatan herba yang beredar di Indonesia tergolong dalam kategori ubat herba dan OHT (Ubat Herba Standard). Kedua-duanya adalah jenis ubat tradisional yang belum menjalani ujian klinikal pada manusia.

Oleh itu, anda harus berhati-hati dengan pengambilan ubat herba ini. Terutama jika anda hamil, anda sangat mudah mendapat makanan dan minuman yang anda makan.

Sementara itu, hingga kini, penelitian mengenai rumput fatimah masih berjalan dan keberkesanannya belum dapat mempercepat proses buruh.

Oleh itu, jika anda ingin mempercepat pembukaan, lebih baik anda menjalankan proses induksi tenaga kerja yang telah terbukti selamat, berisiko minimum dan sesuai dengan nasihat doktor.

Kaedah yang terbukti lebih selamat untuk mempercepat tenaga kerja adalah induksi perubatan. Induksi buruh boleh dilakukan dengan pelbagai cara, seperti pemberian ubat atau kaedah lain.

Sementara itu, anda akan menerima dos ubat yang lebih tepat dan dijalankan di bawah pengawasan ketat pasukan pakar obstetrik.

Oleh itu, risiko kesan sampingan dan komplikasi dapat dikira sejak awal dan dikawal minimum untuk keselamatan ibu dan bayi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found