Senarai Nombor Telefon Kecemasan Yang Perlu Anda Catat •

Pasti anda pernah melihat fiksyen, atau dokumentari, di mana terdapat situasi kecemasan yang memerlukan pemeran untuk membuat panggilan kecemasan. Nampaknya nombor telefon kecemasan adalah nombor penting yang perlu diingat, kerana kita tidak tahu bila keadaan darurat akan berlaku. Anda mesti biasa dengan nombor penting 911, bukan? Dalam filem yang anda tonton, nombor ini selalu digunakan dalam keadaan kecemasan, seperti ketika saudara mara mengalami serangan jantung, atau perkara mendesak lain. Lalu bagaimana dengan Indonesia? Lihat senarai nombor telefon kecemasan yang telah kami kumpulkan di bawah.

Apakah nombor telefon kecemasan?

Kejadian yang tidak menyenangkan dapat terjadi kapan saja, seperti memerlukan perhatian perubatan segera (serangan jantung, sesak nafas / kesukaran bernafas), kemalangan, kebakaran, kekerasan, kejahatan, dan bencana alam. Angka tersebut sengaja dibuat sebagai tempat untuk melindungi masyarakat. Anda pasti tidak akan ingat nombor telefon untuk bomba terdekat, dan anda mungkin juga menghadapi masalah mencari nombor telefon ambulans untuk setiap kawasan. Itulah fungsi membuat nombor kecemasan, nombor kecemasan ini akan menghubungkan anda dengan agensi / institusi penyelamat terdekat. Setiap negara mempunyai nombor kecemasan.

Supaya orang dapat mengingat nombornya dengan mudah, ia dibuat hanya dengan tiga digit. Adakah nombor telefon kita dapat dikesan semasa membuat panggilan kecemasan? Ya, lokasi kami akan dijejaki, tetapi bergantung pada menara pengendali terdekat yang anda gunakan. Dalam sebuah artikel di laman web Kementerian Komunikasi dan Teknologi Informasi Republik Indonesia, yang diterbitkan pada tahun 2016, ditulis bahwa Rudiantara akan melaksanakan Layanan Nomor Panggilan Tunggal 112. Nombor kecemasan ini sama dengan nombor darurat Eropah . Rancangan nombor kecemasan tunggal akan disasarkan untuk digunakan pada tahun 2019.

Bagaimana sistem berfungsi? Program ini adalah hasil kerjasama antara pemerintah pusat dan daerah. Tujuan program ini adalah agar orang tidak perlu risau untuk menghafal nombor kecemasan yang berbeza. Sekiranya terdapat keadaan mendesak seperti kebakaran, atau memerlukan bantuan perubatan, semuanya akan disalurkan ke satu nombor, iaitu 112. Tahun ini, jumlah tersebut telah diuji di 100 kota dan kabupaten.

Senarai nombor telefon kecemasan yang perlu anda ketahui

Berikut adalah beberapa nombor kecemasan yang perlu anda ketahui:

 • Ambulans (118 atau 119); untuk Provinsi DKI Jakarta (021-65303118)
 • Anggota bomba (113)
 • Polis (110)
 • SAR / BASARNAS (115)
 • Pos bencana alam (129)
 • PLN (123)

Ya, itu adalah nombor kecemasan yang dapat anda akses, bergantung pada masalah yang anda hadapi. Apabila anda mendapati seseorang mempunyai penyakit yang memerlukan rawatan perubatan segera, cuba hubungi 118 atau 119. Angka ini bersifat sementara, sebelum 112 dilepaskan.

Mirip dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh 911, seperti yang dikutip oleh laman web Everyday Health, ketika ada kasus serangan jantung, hal pertama yang harus dilakukan adalah memanggil nombor kecemasan 911. Apabila panggilan tidak dijawab, disarankan untuk tidak untuk menutup, kerana apabila anda menutupnya, panggilan akan dialihkan ke pemanggil lain. Namun, apabila anda memanggilnya tidak ada jawapan, anda harus segera membawanya ke hospital.

Nombor penting lain yang perlu anda perhatikan

Selain nombor telefon yang disebutkan di atas, anda juga perlu mengetahui beberapa nombor telefon lain, termasuk:

1. KOMNAS HAM (021-3925230)

Apabila anda mengalami gangguan, diskriminasi, penyalahgunaan, atau penyiksaan yang menyebabkan kesakitan, serta pelanggaran hak asasi manusia yang lain, anda dapat melaporkannya kepada KOMNAS HAM. Setiap orang berhak mendapat perlindungan dari negara. Sekiranya anda berada di luar Jakarta, sangat jauh untuk sampai ke pejabat KOMNAS HAM pusat. Oleh itu, sebagai langkah pertama, anda boleh membuat aduan melalui telefon, maka anda akan diberi arahan mengenai apa yang harus dilakukan selanjutnya.

2. KOMNAS Perempuan (021-3903963)

Sekiranya anda seorang wanita, dan pernah mengalami keganasan, seperti serangan seksual, atau keganasan rumah tangga, adalah wajib bagi anda untuk melaporkan perbuatan tersebut. Namun, apabila anda terlalu takut untuk melaporkannya, anda boleh menghubungi KOMNAS Perempuan. Suruhanjaya Nasional ini adalah wadah bagi wanita untuk menangani konflik yang mempengaruhi wanita.

3. KPAI (021-319015)

Suruhanjaya perlindungan kanak-kanak ini menjadi forum pengaduan dan melindungi kanak-kanak yang mengalami keganasan, ketidakadilan, dan pengabaian. KPAI berusaha memperjuangkan hak anak-anak yang diambil, dan melindungi anak-anak untuk membina generasi bangsa yang baik. Bukan hanya itu, KPAI juga mengkaji perkara-perkara yang boleh mempengaruhi kesihatan fizikal, psikologi dan mental anak-anak. Oleh itu, apabila anda melihat bentuk penderaan kanak-kanak, anda harus segera melaporkannya.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda menghubungi nombor kecemasan?

Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan semasa memanggil nombor telefon kecemasan:

 • Cuba bertenang, dan jawab semua soalan yang diajukan oleh penerima. Sukar untuk tidak panik, tetapi menjawab soalan dengan jelas dapat membantu pemanggil memahami masalah, dan keadaan anda.
 • Lihat sekeliling. Sekiranya anda mengalami kecemasan di kawasan yang tidak anda ketahui, ada baiknya anda menggunakan rujukan tertentu, seperti bangunan terdekat yang dapat digunakan sebagai rujukan.
 • Ajar juga anak-anak anda mengenai nombor kecemasan dan nombor penting. Pastikan anda menasihatinya agar tidak menggunakannya untuk bersenang-senang. Selain memberitahunya nombor telefon anda, anda juga harus mengajarnya mengingat nama anda, tempat tinggal keluarga anda, dan nama anda sendiri

BACA JUGA:

 • Cara Mengatasi Serangan Jantung pada Diri dan Orang Lain
 • Keganasan Seksual pada Kanak-kanak Berpotensi Penyakit Jantung sebagai Orang Dewasa
 • Panduan Apa Yang Perlu Dilakukan Setelah Mengalami Keganasan Seksual

Recent Posts