Penyebab Diabetes Mellitus, dari Keturunan hingga Gaya Hidup

Diabetes mellitus adalah penyakit kronik yang mengganggu kemampuan tubuh untuk memproses gula darah (glukosa) menjadi tenaga. Diabetes dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Pelbagai perkara, mulai dari faktor genetik hingga gangguan hormon insulin, boleh menjadi penyebab diabetes mellitus.

Terdapat juga pelbagai faktor risiko yang menjadikan seseorang lebih mudah terkena diabetes mellitus. Apakah faktor-faktor ini? Lihat jawapan di bawah.

Penyebab diabetes mellitus yang perlu diperhatikan

Diabetes mellitus berlaku apabila tahap gula (glukosa) dalam darah terlalu tinggi.

Keadaan ini berlaku apabila tidak ada cukup insulin di dalam badan untuk menukar glukosa menjadi tenaga. Akibatnya, glukosa kekal dalam darah.

Sel-sel tubuh kebal terhadap insulin, atau ketahanan insulin, juga menyebabkan diabetes. Sekiranya tidak dirawat, anda boleh menghidap komplikasi diabetes.

Diabetes mellitus boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari keturunan, pengaruh persekitaran hingga gaya hidup yang tidak sihat.

1. Faktor genetik

Salah satu penyebab diabetes mellitus yang tidak dapat dielakkan adalah faktor genetik. Itulah sebabnya diabetes sering disebut penyakit keturunan.

Menurut Persatuan Diabetes Amerika, diabetes mellitus jenis 2 mempunyai hubungan yang sangat kuat dengan sejarah keluarga dan keturunan. Pesakit dengan diabetes jenis 1 juga mempunyai risiko yang sama, tetapi cenderung lebih kecil.

Berbagai kajian menunjukkan bahawa risiko anak menghidap diabetes akan lebih besar apabila ibu juga menghidap penyakit ini.

Sekiranya kedua-dua ibu bapa menghidap diabetes, risiko anak untuk menghidap diabetes sebagai orang dewasa bahkan boleh mencapai 50 peratus.

Pakar mengesyaki bahawa ada gen khas yang menyebabkan diabetes mellitus yang dapat diturunkan dari ibu bapa ke generasi berikutnya.

Malangnya, mereka belum mengetahui gen mana yang menjadi penyebab diabetes ini.

Namun, jangan risau, menjadi keturunan pesakit diabetes tidak bermaksud anda akan mengalami penyakit yang sama.

Anda boleh menghalangnya dengan mengawal gula darah dan menjalani gaya hidup sihat.

2. Faktor usia

Selain genetik, usia juga boleh menjadi salah satu penyebab diabetes mellitus.

Apabila anda meningkat usia, risiko anda menghidap diabetes jenis 2 meningkat.

Umur sebenarnya tidak hanya meningkatkan risiko diabetes, tetapi juga pelbagai penyakit kronik lain, seperti penyakit jantung dan strok.

Ini kerana penyakit kronik dan usia saling berkaitan.

Apabila anda semakin tua, fungsi tubuh anda juga akan merosot, termasuk cara tubuh anda memproses gula darah.

Fungsi sel penghasil insulin di pankreas semakin menurun dan tindak balas sel tubuh terhadap insulin juga tidak sebagus dulu.

Faktor penyebab diabetes mellitus yang menyerang dari masa ke masa, membuat doktor mengesyorkan pesakit yang berumur 45 tahun atau lebih untuk melakukan pemeriksaan gula darah secara berkala.

3. Gangguan autoimun

Peningkatan usia memang merupakan salah satu faktor risiko diabetes mellitus. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami penyakit ini.

Diabetes jenis 1 adalah jenis diabetes yang paling biasa yang menyerang orang muda.

Penyakit ini disebabkan oleh hilangnya kemampuan tubuh untuk menghasilkan hormon insulin.

Ramai kanak-kanak dengan diabetes jenis 1 mengalami gangguan autoimun.

Sistem kekebalan tubuh mereka sebenarnya menyerang dan memusnahkan sel-sel pankreas yang merupakan tempat pembentukan insulin.

Kemusnahan sel pankreas menyebabkan organ ini tidak mengeluarkan insulin yang mencukupi atau berhenti menghasilkan hormon sepenuhnya.

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan masalah autoimun ini.

Namun, para pakar mengesyaki jangkitan virus tertentu mencetuskan sistem imun untuk bertindak balas berlebihan dan merosakkan sel yang sihat dari dalam badan.

4. Daya tahan insulin

Gabungan keturunan dan gaya hidup yang buruk boleh menjadi penyebab ketahanan insulin.

Daya tahan insulin adalah keadaan apabila sel-sel tubuh tidak bertindak balas terhadap insulin dengan betul, alias "kebal". Sebenarnya, insulin berfungsi untuk membantu sel-sel badan menyerap gula dalam darah.

Sekiranya badan tidak dapat menyerap gula, kadar gula dalam darah akan terus meningkat dan inilah yang menyebabkan diabetes jenis 2.

Anda mungkin menghasilkan cukup banyak hormon insulin untuk mengangkut glukosa ke dalam sel-sel badan.

Walau bagaimanapun, badan anda tidak semestinya "mengenali" insulin dengan betul, jadi gula terus bertambah di dalam darah.

Sekiranya keadaan ini berterusan, risiko anda menghidap diabetes jenis 2 akan lebih tinggi.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa ketahanan insulin adalah penyebab diabetes mellitus jenis 2.

5. Keadaan perubatan tertentu

Terdapat banyak penyebab diabetes mellitus yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya.

Dalam beberapa kes, kemunculan diabetes boleh dipicu oleh penyakit berikut.

 • Sindrom ovarium polikistik (PCOS) . PCOS boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan kegemukan. Berat yang tidak terkawal dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin dan prediabetes.
 • Pankreatitis atau keradangan pankreas . Keradangan boleh mengganggu fungsi sel pankreas dalam menghasilkan hormon insulin, yang penting untuk mengekalkan gula darah normal.
 • Sindrom Cushing . Keadaan ini meningkatkan pengeluaran hormon kortisol, yang seterusnya meningkatkan kadar glukosa darah.
 • Glukagonoma . Penyakit ini boleh menjadi penyebab diabetes mellitus kerana tubuh tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi.

Faktor yang meningkatkan risiko diabetes mellitus

Setakat ini, banyak orang berpendapat bahawa penyebab utama diabetes adalah mengambil terlalu banyak gula.

Sebenarnya, berikut adalah beberapa faktor yang menjadikan anda lebih terdedah untuk menghidap diabetes.

1. Pengambilan makanan yang tinggi gula

Mungkin sukar untuk menolak makanan manis seperti pencuci mulut . Namun, anda harus berhati-hati. Pengambilan makanan manis dan gula tinggi dalam jangka masa panjang boleh menjadi penyebab diabetes mellitus.

Bukan hanya itu, diet tinggi gula juga dapat memberi kesan kepada banyak masalah kesihatan lain, seperti kenaikan berat badan yang menyebabkan kegemukan.

Bahkan banyak kajian membuktikan bahawa diet tinggi gula adalah faktor risiko utama diabetes dan obesiti.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa anda harus mengelakkan gula sepenuhnya. Anda masih boleh makan makanan manis kerana setelah itu badan memerlukan gula sebagai pengambilan tenaga.

Kuncinya, hadkan pengambilan gula harian anda.

Dengan melakukan perancangan dan gaya hidup yang sihat, anda masih boleh makan makanan manis yang selamat untuk gula darah tanpa rasa takut kadar gula darah meningkat.

2. Malas bergerak

Pengambilan makanan manis yang berlebihan serta pergerakan malas dan gaya hidup yang tidak aktif boleh menjadi penyebab diabetes.

Kemajuan teknologi memudahkan manusia melakukan pelbagai perkara, tetapi juga mengurangkan aktiviti fizikal yang dapat memberi kesan kepada kesihatan tubuh.

Perlahan tetapi pasti, ketika badan bergerak semakin sedikit, anda lebih berisiko mengalami ketahanan terhadap insulin. Keadaan ini adalah penyebab biasa diabetes mellitus jenis 2.

Terutama jika gaya hidup ini digabungkan dengan diet yang buruk dan tabiat tidak sihat, seperti merokok atau minum alkohol. Diabetes akan menyerang anda lebih cepat.

3. Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan atau gemuk juga merupakan faktor yang meningkatkan risiko diabetes mellitus.

Sebenarnya, Persatuan Diabetes Amerika mengatakan bahawa obesiti dapat meningkatkan risiko diabetes mellitus hingga 80 persen.

Keadaan ini menyebabkan perubahan metabolisme badan yang mengakibatkan sel-sel di dalam badan tidak dapat bertindak balas terhadap insulin dengan betul.

Akibatnya, tubuh kurang sensitif terhadap insulin, sehingga menyebabkan ketahanan terhadap insulin.

Ketahanan insulin ini akhirnya menjadi penyebab diabetes mellitus. Ini kerana keadaan ini menyebabkan glukosa terkumpul dalam darah dan sukar dikawal.

4. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Ubat-ubatan yang selalu anda ambil untuk merawat pelbagai masalah kesihatan boleh mempengaruhi kadar gula dalam darah

Lama kelamaan, ini boleh menjadi faktor yang meningkatkan risiko diabetes mellitus. Terutama jika anda mempunyai sejarah diabetes atau sudah menghidap diabetes.

Merujuk kepada Pusat UIC mengenai Ketidakupayaan Psikiatri dan Keadaan Perubatan Bersama, beberapa jenis ubat yang menyebabkan peningkatan risiko diabetes adalah:

 • steroid,
 • statin,
 • ubat diuretik (terutamanya diuretik thiazide),
 • penyekat beta ,
 • pentamidin,
 • perencat protease , dan
 • beberapa ubat bebas dalam bentuk sirap dan mengandungi banyak gula.

Sekiranya anda mengambil satu atau lebih ubat ini yang meningkatkan kadar gula dalam darah, jangan lupa berjumpa doktor dengan kerap. untuk mengetahui seberapa besar risiko dan faedahnya.

5. Kekurangan cecair

Kekurangan cecair dapat menjadi penyebab pelbagai masalah kesihatan, mulai dari penyakit ginjal, penyakit jantung, dan diabetes.

Malangnya, tidak ramai yang mengetahui bahawa dehidrasi dan diabetes saling berkaitan antara satu sama lain.

Laporan di Jurnal Penjagaan Diabetes didapati bahawa pengambilan cecair yang rendah boleh menyebabkan gula dalam darah meningkat yang boleh menyebabkan diabetes.

Pakar berteori bahawa ini disebabkan oleh peningkatan hormon vasopressin, yang menyebabkan buah pinggang menahan air dan hati untuk menghasilkan gula darah.

Keadaan ini berpotensi mempengaruhi kemampuan tubuh mengatur hormon insulin dari masa ke masa.

Dehidrasi juga boleh menjadikan keadaan ini lebih teruk. Apabila mengalami dehidrasi, tekanan darah meningkat dan tubuh menghasilkan hormon stres. Kedua-duanya boleh mencetuskan peningkatan gula darah secara drastik (hiperglikemia).

Akibatnya, gejala diabetes menjadi lebih teruk dan risiko menyebabkan komplikasi dalam jangka masa panjang.

6. Pengambilan garam yang berlebihan

Bukan hanya makanan manis dan tinggi gula, pengambilan makanan tinggi garam juga boleh menjadi penyebab diabetes mellitus.

Pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan kegemukan dan tekanan darah tinggi (hipertensi).

Setelah anda gemuk dan menghidap darah tinggi, risiko penyakit kronik seperti diabetes mellitus juga akan meningkat.

Kajian yang dilakukan oleh pasukan penyelidik dari Sweden dan Finland menyokong teori ini.

Setiap 1,000 mg natrium tambahan melebihi had selamat pengambilan garam didapati meningkatkan risiko diabetes sebanyak 43 peratus.

Oleh itu, cubalah untuk tidak mengambil lebih daripada 5 gram atau satu sudu teh garam sehari. Ikuti juga diet yang sihat dengan diet diabetes.

Gaya hidup, tabiat, dan pola makan harian boleh menjadi penyebab diabetes mellitus.

Walaupun begitu, ingatlah bahawa jika anda mempunyai salah satu faktor risiko di atas, itu tidak bermakna anda pasti menghidap diabetes.

Anda boleh mengurangkan risiko atau mencegah diabetes dengan memakan makanan yang sihat dan menjadi lebih aktif.

Sekiranya anda mempunyai penyakit yang boleh meningkatkan risiko diabetes, anda juga boleh berjumpa doktor.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts