3 Khasiat Daun Neem (Intaran), Tumbuhan Ubat Serbaguna: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Daun intaran atau daun neem yang dalam bahasa Inggeris disebut pokok neem adalah tumbuhan yang mempunyai banyak faedah. Bukan hanya daunnya, ternyata pohon yang satu ini berasal dari kulit kayu, biji, akar, bunga, dan buahnya dapat digunakan untuk kesihatan. Apa faedahnya? Lihat di bawah.

Gambaran keseluruhan kilang neem

Tanaman Neem yang mempunyai nama sebenarnya Azadirachta indica adalah tumbuhan yang terdapat di negara tropika seperti India, Pakistan, dan Indonesia.

Tumbuhan ini boleh dijumpai di hampir semua kawasan. Hampir semua bahagian pokok neem mempunyai sifat perubatan. Selalunya bahagian tanaman neem digunakan sebagai ekstrak, minyak, atau rebus untuk meminum airnya.

Bahagian-bahagian pokok neem dan pelbagai fungsi mereka

Daun neem digunakan untuk penyakit kusta, gangguan mata, mimisan, cacing usus, sakit perut, kehilangan selera makan, gejala ulser, penyakit jantung, penyakit jantung, demam, penyakit gusi, dan penyakit hati.

Ekstrak dari kulit kayu digunakan untuk membantu merawat malaria, penyakit kulit, sakit, dan demam. Kulit pokok neem pada masa-masa tertentu dalam setahun menghasilkan sejumlah besar cecair. Cecair ini diminum sebagai ubat gastrik di India.

Bunga dari pokok ini juga dapat digunakan untuk membantu merawat buasir (buasir), cacing usus, gangguan saluran kencing, kahak, luka, dan kusta.

Cabang pokok neem digunakan untuk membantu merawat batuk dan asma. Benih dan minyak biji pokok ini digunakan untuk membantu menyembuhkan kusta dan cacing usus. Batang, akar, dan buah pokok ini dapat digunakan sebagai tonik muka.

Apakah fungsi daun neem untuk badan?

Berikut adalah fungsi daun neem yang bermanfaat untuk kesihatan:

1. Antioksidan

Antioksidan membantu melindungi semua sel anda dari kesan radikal bebas. Daun neem mengandungi banyak flavonoid seperti quercetin, catechins, karotenoid, asid askorbik. Semua komponen ini adalah sumber antioksidan. Tidak hairanlah tumbuhan neem juga sering digunakan sebagai ubat kulit. Lebih-lebih lagi, daun neem mempunyai sifat antioksidan yang sangat tinggi.

Sebatian ini membantu mengurangkan berlakunya kerosakan pada sel kulit mati. Sebenarnya, antioksidan pada tanaman neem juga bertindak sebagai antiseptik sehingga dapat membantu merawat jerawat dan kemerahan pada kulit.

2. Antikanker

Daun neem dapat digunakan sebagai ubat untuk mencegah barah. Memberi ekstrak dari daun neem dengan berkesan dapat menekan sifat karsinogen dalam badan.

Dilaporkan di halaman Livestrong, ekstrak daun neem dianggap berpotensi memiliki sifat antikanker, yang membantu mencegah atau memperlambat pertumbuhan beberapa jenis sel barah.

Kajian 2012 di Archives of Gynecology and Obstetrics mendapati bahawa penghidap barah serviks yang dirawat dengan rawatan perubatan dan ekstrak neem dapat mencegah peningkatan keparahan sel barah sehingga mereka dapat mengurangkan risiko kematian akibat barah serviks. Sementara itu, kajian lain melaporkan bahawa ekstrak neem mempunyai kesan antikanker terhadap pertumbuhan sel barah prostat.

3. Antimikrobial

Daun neem mempunyai sifat antimikroba yang berpotensi untuk membantu mencegah atau memperlambat pertumbuhan mikrob jahat (biji penyakit). Penyelidikan dalam Jurnal Pergigian pada tahun 2011 menunjukkan bahawa minyak neem yang terbuat dari biji pohon neem dapat mengurangkan pertumbuhan mikroorganisma di rongga mulut.

Daun neem juga mengandungi sebatian bioaktif yang disebut alkaloid, steroid, dan flavonoid, dan tanin yang dapat menghalang pertumbuhan bakteria. Salmonella dan E coli.

Recent Posts