6 Manfaat Kencur untuk Kesihatan yang Anda Tidak Perlu Lupa: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Kencur yang mempunyai nama Latin kaempferia galanga L, Ternyata ia masih keluarga dengan halia atau Zingiberaceae. Oleh itu, jangan terkejut jika banyak orang sering salah mengira kencur dengan halia dan lengkuas kerana bentuknya yang hampir serupa. Sebenarnya, kencur boleh membawa manfaat yang berbeza dari halia untuk kesihatan. Teruskan membaca untuk mengetahui pelbagai faedah kencur untuk kesihatan badan, mari kita pergi!

Apa itu kencur?

Sumber: Hello Yahya

Kencur adalah salah satu jenis rempah dapur yang mempunyai aroma segar dan lezat. Selain digunakan sebagai penambah rasa dalam memasak, khasiat kencur juga telah lama dikenal sebagai ubat semula jadi.

Tumbuhan ini yang berasal dari Asia tergolong dalam keluarga halia (Halia). Zingiberaceae). Spesies Zingiberaceae tidak hanya mengandung tanaman kencur, tetapi juga meliputi halia, kunyit, dan lengkuas. Ya, dengan kata lain, kencur sebenarnya masih keluarga dekat dengan halia, lengkuas, dan kunyit.

Itulah salah satu sebab mengapa bahan asas hidangan ini mempunyai bentuk yang hampir sama, sehingga kadang-kadang sukar dibezakan. Tumbuhan Kencur banyak ditanam di kawasan tropika dan subtropika. Kawasan pengedaran umumnya di Asia, termasuk Indonesia, India, Bangladesh, Thailand, dan Malaysia.

Tanaman Kencur biasanya tumbuh subur di kawasan pergunungan atau dataran rendah. Struktur tanah terbaik untuk menanam kencur longgar atau tidak mengandungi terlalu banyak air.

Namun, kencur tidak kurang subur apabila ditanam di dalam pasu dengan keadaan tanah yang tidak terlalu basah. Meki yang sering anda gunakan hanyalah sebahagian dari ubi kencur, sebenarnya tanaman ini mempunyai bentuk yang lengkap.

Sama seperti kebanyakan tanaman pada umumnya, tanaman kencur juga dilengkapi dengan daun dan bunga. Cuma, bentuk dan penampilannya tentu berbeza dengan rempah dapur yang lain.

Apakah kandungan dan sebatian kimia dalam kencur?

Selain rasanya yang khas dan dapat menambah kelazatan hidangan yang diproses, kelebihan kencur tidak berhenti di situ. Pelbagai komposisi zat yang terdapat dalam kencur, yaitu:

 • Kanji
 • Mineral
 • Pawagam
 • Asid metil kanyl dan pentadecane
 • asid kayu manis
 • Etil ester
 • Borneol
 • Kamphene
 • Paraeumarin
 • Asid anisik
 • Alkaloid
 • Gom

Kandungan cineol, asid metil kanil, penta decaan, asid cinnamic, dan lain-lain termasuk dalam minyak pati. Bukan hanya itu, sebatian kimia lain di kencur adalah etil p-methoxycinnamate, p-methoxystyrene, karen, borneol, dan paraffin.

Di antara unsur-unsur kimia ini, etil p-methoxycinnamate adalah komponen utama kencur. Bagi kandungan minyak pati, terdapat sekitar 2.4-2.9 peratus kandungan minyak pati yang membentuk sebatian kencur.

Apakah perbezaan antara kencur, halia, dan kunyit?

Sumber: Bobo

Bagi anda yang biasa dengan pelbagai jenis rempah dapur, sudah tentu anda tidak asing lagi dengan kencur. Namun, kerana tidak hanya ada satu jenis rempah dapur, kadang-kadang membuat orang keliru dalam membezakan pelbagai jenis.

Mungkin anda adalah salah seorang yang sering merasa sukar untuk membezakan antara kencur dan pelbagai rempah dapur yang lain. Sama ada halia atau kunyit, misalnya. Sebenarnya, setiap rempah ini mempunyai bentuk dan ciri tersendiri. Sebenarnya, khasiat kencur dan bahan masakan lain tidak sama.

Berikut adalah perbezaan antara kencur, halia, dan kunyit, yang harus anda fahami:

1. Bentuk

Pada pandangan pertama, kencur, halia, dan kunyit kelihatan serupa. Walaupun keduanya tergolong dalam kumpulan akar, kencur mempunyai penampilan kulit yang khas, berwarna coklat dengan warna kuning pucat di dalamnya.

Di samping itu, kencur umumnya agak bulat dan pendek. Sedangkan bentuk kunyit adalah sebaliknya. Sekiranya kencur mempunyai bentuk yang cenderung bulat, kunyit panjang dengan ukuran yang menyerupai sendi jari manusia. Warna bahagian dalam kunyit juga sangat berbeza dengan rempah dapur lain, yang lebih berwarna oren.

Kerana mempunyai curcuminoids, kunyit akan meninggalkan warna kekuningan yang khas setelah dikendalikan. Curcuminoids adalah bahan yang memberikan warna kuning yang biasanya terdapat pada kunyit dan halia.

Berbeza dengan halia, yang memang mempunyai bentuk yang hampir menyerupai sendi jari manusia. Cuma, bentuk tanaman ini biasanya akan menonjol di tengahnya sehingga tidak kelihatan langsing seperti kunyit.

2. Daun

Tanaman Kencur biasanya mempunyai 2-4 daun, atau tidak terlalu banyak. Bentuk daunnya bulat lebar dengan susunan antara daun saling berhadapan. Manakala daun tanaman kunyit adalah sekitar 3-8 helai, dengan panjang daun yang dapat mencapai sekitar 70 sentimeter (cm).

Tidak seperti bentuk daun tanaman kencur, ukuran daun pada tanaman kunyit memanjang dengan bentuk tajam di hujungnya. Untuk tanaman halia, ia mempunyai bentuk daun pinat dan agak pendek.

3. Bunga

Menariknya, ketiga rempah dapur ini juga mempunyai bunga untuk melengkapkan tanaman. Di kencur, bunganya berwarna putih dan dilengkapi dengan 4 mahkota. Bunga itu disokong oleh batang yang tidak terlalu panjang.

Bentuk bunga tanaman kunyit tidak jauh berbeza dengan tanaman kencur. Namun, tanaman kunyit mempunyai bunga berwarna keunguan dengan ukuran yang juga agak kecil.

Yang lain hanya dengan bunga tanaman halia, yang cukup lebar dan agak besar. Warna bunga tanaman halia umumnya berwarna merah, dengan peduncle bersisik.

4. Rasa

Aroma dan rasa adalah salah satu perbezaan yang ketara dari kencur, kunyit, dan halia. Kencur mempunyai aroma yang sangat kuat, malah boleh sedikit kuat. Rasa kencur yang tersendiri itu unik, yakni ada sensasi pahit, pedas, tetapi terasa hangat ketika memasuki badan.

Sementara halia mempunyai rasa dominan pedas berkat kandungan sebatian zingeron di dalamnya. Sebab itulah halia sering dijadikan minuman pemanasan badan yang baik untuk dimakan ketika cuaca sejuk.

Sebaliknya, kunyit mempunyai rasa yang tidak sekuat kencur atau halia. Namun, kunyit memberikan rasa yang cukup manis dan tidak pedas ketika dimakan. Oleh itu, kebanyakan orang biasanya tidak terlalu menyedari makan makanan dengan kunyit yang diproses di dalamnya.

Apakah faedah kencur untuk kesihatan?

Selain sebagai rempah memasak, sebenarnya kencur mempunyai pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan, termasuk:

1. Merawat batuk

Kencur ramuan tradisional yang dicampurkan dengan garam telah lama dikenali sebagai ubat tradisional untuk batuk kahak.

Minum ramuan ini diramalkan menjadikan pernafasan lebih mudah dan membantu melegakan batuk dengan kahak dengan lebih cepat.

Selain sebagai ubat batuk, ternyata ramuan herba ini sering dimakan oleh penyanyi sebelum mereka melakukan persembahan untuk membantu menjaga keadaan pita suara sambil membuat tekak terasa lebih lega, anda tahu! Tetapi sayangnya tidak ada kajian yang membuktikan faedah ini.

2. Meredakan tekanan

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Jabatan Farmasi Jahangirnagar University Bangladesh, berjaya menemui kebaikan kencur. Kajian menunjukkan bahawa ekstrak tanaman kencur, baik rizom / akar dan daun mempunyai sifat antidepresan pada sistem saraf pusat yang dapat memberikan kesan penenang atau menenangkan.

Hasil kajian ini juga mengesahkan manfaat kencur untuk kesihatan sebagai kesan penenang yang ketara. Itulah sebabnya, banyak orang menggunakan kencur sebagai ubat yang digunakan untuk mengurangkan kesan tekanan, kegelisahan, kegelisahan, dan kemurungan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut mengenai keberkesanan kencur untuk kesihatan tubuh manusia.

3. Merawat cirit-birit

Masih dari hasil kajian terdahulu yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Farmasi dan Sains Farmaseutikal, mendapati ia menarik. Kajian menyatakan bahawa ekstrak kencur mengandungi sebilangan besar bahan sitotoksik dan antibakteria.

Atas sebab ini, kencur dipercayai merupakan pilihan rawatan yang berkesan untuk cirit-birit. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang dilakukan terhadap haiwan eksperimen yang dibahagikan kepada 2 kumpulan. Kedua-dua kumpulan diberi minyak jarak dengan minum (oral) sehingga menyebabkan cirit-birit.

Sebenarnya, haiwan eksperimen yang menerima ekstrak kencur menunjukkan tanda dan gejala cirit-birit khas yang lebih ringan, bahkan secara beransur-ansur hilang.

Sementara itu, kumpulan haiwan eksperimen lain yang tidak mendapat ekstrak kencur, mengalami gejala cirit-birit yang berterusan. Contohnya, najis cenderung cair, sakit perut, dan kerap buang air besar.

4. Bahan herba

Di Indonesia, kencur adalah bahan utama yang digunakan untuk membuat jamu, baik itu jamu tradisional atau moden yang dibuat di kilang. Minuman herba ini sering disebut sebagai nasi kencur yang dibuat dari campuran beras, kencur, asam jawa, dan gula merah.

Manfaat kencur yang diproses menjadi minuman herba berguna untuk meningkatkan selera makan, mengatasi masalah pencernaan, sakit perut, sesak nafas, selsema, dan sakit kepala.

Tetapi malangnya sekali lagi, penyelidikan mengenai manfaat kencur masih minimum.

5. Mencegah karies gigi

Sifat antimikroba yang terdapat di kencur mempunyai faedah yang luar biasa. Kandungan ini dapat membantu menghalang pertumbuhan bakteria Lactobacillus acidophilus di dalam badan.

Sebabnya, jika dibiarkan semakin banyak, bakteria ini boleh menyebabkan kerosakan gigi, seperti karies gigi. Penyakit yang biasanya dialami oleh kanak-kanak akan merosakkan gigi kerana menyebabkan rongga, jangkitan, dan sakit gigi.

Apakah faedah kencur dalam memasak?

Umumnya, kencur digunakan sebagai bahan asas untuk menambah rasa pada pecel olahan, urap, karedok, atau seblak. Penambahan kencur yang dihancurkan bersama dengan pelbagai rempah lain, bertujuan untuk menjadikan rasa hidangan lebih segar apabila dimakan.

Bukan itu sahaja. Kencur juga boleh dicampurkan dengan sos cili sehingga memberikan aroma wangi ketika dimakan. Tidak terhad pada makanan, anda juga boleh menggunakan kencur dalam minuman diproses yang akan memberikan sensasi hangat di tekak.

resepi kencur

Sumber: Okezone

Untuk mendapatkan faedah optimum dari kencur, terdapat pelbagai pilihan kencur yang diproses yang boleh anda cuba. Sama ada memprosesnya menjadi makan tengah hari dan makan malam, atau sebagai minuman yang menghilangkan dahaga. Untuk mempermudah prosesnya, berikut adalah beberapa resipi kencur yang boleh anda cuba di rumah:

1. resepi tembakan kencur

Gabungan kencur plus halia dipercayai dapat melancarkan sistem pencernaan, sekaligus meningkatkan daya tahan. Untuk mewujudkan rasa yang lebih neutral, tidak ada salahnya menambahkan rasa semula jadi yang lain ke dalam gelas kencur.

Di sini, anda boleh menggunakan campuran jus lemon atau jus limau nipis, digabungkan dengan madu asli. Sekiranya anda menginginkannya kurang pedas, menambahkan sedikit air dapat membantu meneutralkan rasa minuman ini.

Bahan yang diperlukan:

 • 50 gr kencur
 • 50 gr halia
 • cawan jus lemon
 • cawan madu
 • 100 ml air rebus

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Kupas kencur dan halia, kemudian parut hingga rata.
 2. Picit menggunakan ayak halus, hingga menghasilkan jus.
 3. Masukkan jus ke dalam gelas, kemudian masukkan madu dan jus lemon.
 4. Anda boleh menambah air rebusan yang cukup, untuk menghilangkan rasa pedas dan pahit dari halia dan kencur.

2. Resepi kencur nasi

Walaupun namanya nasi kencur, tetapi minuman yang satu ini juga melibatkan pelbagai bahan asas lain di dalamnya. Terdapat kunyit, jahe, asam jawa, gula aren, hingga daun pandan yang akan membantu menjadikan rasa ubat herba ini sedap.

Selain enak dan menjadikan badan lebih panas, minuman nasi kencur juga dipercayai mempunyai kebaikan. Contohnya, untuk menyembuhkan selsema, malah membantu meningkatkan selera makan pada anak-anak. Tidak perlu bingung bagaimana membuatnya, anda boleh mencuba resepi nasi kencur ini dengan segera.

Bahan yang diperlukan:

 • 50 gr beras putih
 • 1 kencur bersaiz sederhana
 • 1 kunyit kecil
 • 1 halia bersaiz sederhana
 • 2 sudu besar asam jawa
 • 260 gr gula perang
 • 2 helai daun pandan
 • Air rebusan yang cukup

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Rendam beras dalam air bersih selama kira-kira 3 jam.
 2. Rebus air rebusan dengan kencur, kunyit, halia, asam jawa, daun pandan, dan gula aren. Kacau rata dan masak sehingga semua bahan masak dan mendidih.
 3. Setelah agak sejuk, tapis air masak.
 4. Tumbuk ampas kencur, kunyit, halia, dan asam jawa yang sebelumnya direbus, bersama nasi putih yang direndam hingga sebati.
 5. Terikan dan peras hasil tumbukan sehingga air keluar, cuba keringkan sepenuhnya.
 6. Pastikan rasa minumannya sempurna sebelum dihidangkan.
 7. Hidangkan nasi kencur secara langsung, atau tambah dengan ketulan ais.

Semoga berjaya mencuba pelbagai khasiat kencur yang baik untuk badan, ya!

Recent Posts