5 Ciri-ciri Nyamuk Demam Denggi yang Perlu Anda Ketahui •

Demam denggi masih menjadi salah satu masalah kesihatan awam utama di Indonesia. Terutama ketika memasuki musim hujan, penyakit ini mulai berkeliaran melalui perantara nyamuk yang membawa virus denggi (demam denggi). Sebabnya ialah nyamuk denggi seperti kawasan perairan yang bertakung yang menjadi tempat pembiakannya. Jadi, apa lagi ciri nyamuk yang menyebabkan demam denggi?

Ciri-ciri nyamuk denggi yang harus anda perhatikan

Demam berdarah denggi atau DHF adalah penyakit yang disebarkan melalui gigitan nyamuk. Namun, tidak hanya nyamuk yang dapat menyebarkan virus denggi ke tubuh manusia.

Oleh itu, anda perlu mengenali bentuk dan tingkah laku nyamuk yang menjadi penyebab penyakit ini. Selain dapat membezakannya dengan nyamuk biasa, anda juga dapat mengambil langkah pencegahan denggi yang berkesan.

Berikut adalah ciri-ciri nyamuk DHF yang dapat anda perhatikan secara langsung:

1. Jenis nyamuk denggi

Demam denggi disebabkan oleh virus denggi yang diketahui terdiri daripada empat jenis virus denggi, termasuk DEN-1, DEN-2, DEN-3, dan DEN-4.

Di Indonesia saja, virus ini ditularkan oleh dua jenis nyamuk demam denggi betina, yaitu: Aedes aegypti sebagai pembawa utama (utama) dan virus Aedes albopictus sebagai pembawa virus sekunder.

Nyamuk demam denggi jenis ini adalah antropofilik, yang bermaksud bahawa mereka lebih suka memakan darah manusia. Selain itu, nyamuk denggi juga makan berganda. Dengan kata lain, untuk memenuhi keperluan darah sehingga kenyang, nyamuk ini biasanya perlu menghisap darah beberapa kali.

Alam semula jadi makan berganda Inilah yang dapat meningkatkan risiko penularan denggi di kawasan perumahan yang berpenduduk lebih padat. Ini kerana seekor nyamuk yang membawa virus dalam satu tempoh gigitan akan dapat menyebarkan virus kepada lebih dari satu orang.

2. Warna dan bentuk badan nyamuk

Cara mudah lain untuk mengenali nyamuk demam denggi adalah dengan melihat warna dan bentuknya. Sekiranya anda menjumpai seekor nyamuk dengan ciri-ciri ukuran kecil dan hitam dengan garis putih (garis-garis) di seluruh badan, dapat dipastikan bahawa ini adalah ciri-ciri nyamuk denggi.

Nyamuk ini memiliki kemampuan terbang setinggi 100 meter dan sejauh 400 meter, jadi jarak penularannya agak jauh dari tempat bersarang.

3. Masa gigitan nyamuk

Keistimewaan nyamuk demam denggi dapat dilihat dari saat gigitan. Nyamuk ini aktif menggigit pada waktu pagi hingga petang, paling aktif dua jam selepas matahari terbit dan beberapa jam sebelum matahari terbenam.

Nyamuk DHF kadang-kadang menggigit tanpa pengetahuan anda kerana mereka biasanya menggigit dari belakang badan anda dan ke arah pergelangan kaki dan siku anda.

Gigitan nyamuk denggi sering tidak menyakitkan, jadi anda mungkin tidak menyedari ketika anda digigit.

4. Tempat pembiakan nyamuk DHF

Nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus termasuk spesies nyamuk kediaman. Jadi, nyamuk ini seperti takungan air atau bekas yang bersih untuk bertelur.

Tempat-tempat ini tidak hanya di dalam rumah, kerana tempat perlindungan di luar rumah juga dapat menjadi tempat berkembang biaknya dan sering tidak disedari.

Secara amnya, nyamuk denggi menyukai tempat yang sedikit gelap dan lembap. Nyamuk Aedes aegypti lebih banyak lagi terdapat pembiakan di takungan air buatan, seperti tab mandi, baldi, pasu bunga, bekas minum burung, kaleng bekas, dan tempat serupa.

Sementara itu, nyamuk Aedes albopictus lebih sering dijumpai di takungan air semula jadi di luar rumah, seperti axil daun, lubang pokok, dan keratan buluh.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan menggantung pakaian di belakang pintu, anda harus berhati-hati kerana timbunan pakaian ini juga merupakan tempat kegemaran nyamuk bertengger.

5. Corak larva nyamuk DHF

Selain mengetahui ciri-ciri nyamuk demam denggi, anda juga perlu mengetahui larva mana yang merupakan larva nyamuk denggi.

Semasa anda memeriksa tab mandi atau tempat perlindungan lain, larva nyamuk denggi biasanya bergerak aktif dari bawah ke permukaan air berulang kali.

Jika anda menjumpainya, segera toskan tab mandi anda untuk mengelakkan pembiakan nyamuk demam denggi.

Bagaimana penyebaran denggi?

Seperti disebutkan sebelumnya, demam denggi menular melalui gigitan nyamuk yang membawa virus denggi.

Apabila nyamuk denggi menghisap darah seseorang, kemungkinan besar virus itu telah menular kepada orang yang digigit sebelumnya. Kemungkinan penularan akan lebih besar lagi jika nyamuk menghisap darah seseorang yang telah dijangkiti virus denggi.

Tetapi, jika nyamuk demam denggi tidak membawa virus denggi dan menggigit orang yang sihat, penularan tidak akan berlaku. Orang yang digigit boleh selamat.

Setelah digigit dan virus masuk ke dalam badan, biasanya diperlukan sekitar 3-14 hari untuk munculnya gejala demam denggi pertama.

Penghantaran DHF kepada sesama manusia

Adakah DHF berjangkit antara manusia? Jawapannya adalah tidak. Namun, seseorang yang telah dijangkiti denggi dapat menjangkiti nyamuk demam denggi yang sihat, kemudian secara tidak langsung menyebarkannya ketika nyamuk itu menggigit orang lain.

Satu-satunya cara untuk menyebarkan demam denggi antara manusia adalah melalui kelahiran anak. Menurut laman web CDC, wanita hamil yang telah dijangkiti penyakit ini dapat menyebarkan virus ke bayi mereka, baik semasa kehamilan dan semasa melahirkan.

Cegah gigitan nyamuk denggi dengan cara ini

Setelah mengetahui ciri-ciri nyamuk demam denggi, inilah masanya anda mengambil langkah berjaga-jaga agar anda tidak digigit nyamuk denggi. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda ikuti sebagai langkah pencegahan:

  • Gunakan kemeja lengan panjang, seluar panjang, kaus kaki, dan kasut pada waktu aktif penyebaran nyamuk demam denggi, iaitu pada waktu pagi dan petang.
  • Gunakan losyen penghalau nyamuk untuk mengelakkan gigitan nyamuk.
  • Gunakan kelambu di atas katil atau keranjang bayi sehingga anda dan keluarga anda dilindungi dari gigitan nyamuk ketika tidur.

Mencegah nyamuk denggi membiak

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai kaedah di atas dan anda masih sering digigit nyamuk, satu-satunya cara yang paling berkesan adalah dengan membasmi sarang nyamuk.

Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, berikut adalah langkah 3M Plus yang dapat Anda ambil untuk mencegah nyamuk denggi membiak di sekitar anda:

  • Tiriskan mana-mana takungan air, seperti tab mandi, tong dram, kendi, atau menara air di rumah anda. Tidak hanya menguras, anda juga perlu menggosok dinding takungan air agar telur nyamuk yang terpasang dapat dibasmi. Lakukan pembuangan setiap hari ketika musim hujan atau peralihan tiba.
  • Sekiranya saluran air tidak dapat dilakukan, anda boleh menambahkan serbuk larvisida ke takungan air untuk membasmi larva nyamuk.
  • Tutup rapat takungan air di rumah anda. Selain itu, anda juga disarankan untuk menguburkan barang terpakai di tanah untuk mengelakkan persekitaran yang kotor dan berisiko menjadi tempat pembiakan nyamuk.
  • Mengitar semula sampah dan barang terpakai. Pilihan lain selain menguburkan barang terpakai anda adalah menggunakannya semula untuk kegunaan lain.

Anda juga dapat membasmi nyamuk denggi dengan cara fogging atau pengasapan. Walau bagaimanapun, kelam kabut biasanya hanya dilakukan apabila kes demam denggi di kawasan rumah anda mulai meningkat.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts