Ciri-ciri Kulit Gabungan dan Peraturan Penting untuk Merawatnya •

Menjaga kesihatan kulit kombinasi tentu tidak semudah merawat satu jenis kulit. Mempunyai kulit kombinasi bermakna anda mempunyai dua jenis kulit, iaitu kulit kering dan kulit berminyak yang perlu dijaga pada masa yang sama.

Salah dalam memilih produk atau kaedah rawatan sebenarnya akan memburukkan lagi masalah pada kulit. Anda boleh menantinya dengan mengenali ciri-ciri kulit kombinasi dan jenis rawatan yang diperlukan.

Apa itu kulit kombinasi?

Kulit gabungan adalah gabungan beberapa jenis kulit. Ciri khas kulit kombinasi ialah terdapat kawasan tertentu yang terasa berminyak, sementara bahagian lain normal, kering, atau bahkan sensitif. Ini adalah jenis kulit yang paling biasa.

Minyak berlebihan biasanya terdapat di Zon-T. Bahagian ini merangkumi dahi, hidung, dan dagu. Pipi mungkin kering atau berminyak, kerana ini ditentukan oleh berapa banyak pengeluaran minyak semula jadi kulit.

Sementara itu, kawasan kulit yang biasanya kering adalah kulit di sekitar mata dan mulut. Pemilik kulit kombinasi kadang-kadang juga mempunyai masalah dengan pori-pori besar, bintik hitam, dan kulit berkilat. Walau bagaimanapun, keadaannya mungkin tidak seburuk kulit berminyak.

Pemilik kulit kombinasi perlu berhati-hati dalam memilih produk penjagaan. Ini kerana setiap kawasan kulit mungkin menunjukkan reaksi yang berbeza terhadap produk yang sama. Oleh itu, kenali dahulu produk tersebut penjagaan kulit untuk kulit kombinasi seperti anda.

Cara menjaga kulit kombinasi agar tetap sihat dan segar

Rawatan terbaik untuk kulit kombinasi mungkin berbeza dari orang ke orang. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa petua umum yang boleh anda gunakan.

1. Bezakan rawatan mengikut jenis kulit

Sekiranya kulit anda berminyak di kawasan tersebut Zon-T, tetapi kering di pipi, mungkin lebih sukar untuk mencari produk yang sesuai untuk menangani dua masalah kulit ini sekaligus. Pada dasarnya, setiap jenis kulit mempunyai rawatannya sendiri.

Cara terbaik untuk merawat kulit kombinasi adalah dengan menggunakan ubat jerawat dalam bentuk krim untuk kawasan jerawat dan pelembap bebas minyak untuk kulit kering. Gunakan satu produk untuk mengatasi masalah kulit tunggal.

Kini terdapat banyak produk kecantikan yang dirancang khusus untuk mengurangkan kadar minyak di kawasan ini Zon-T sambil melembapkan pipi kering. Untuk hasil yang optimum, anda harus menggunakan jenis pelembap mengikut jenis kulit anda.

2. Memilih pencuci muka yang betul

Apabila wajah anda penuh dengan jerawat, anda mungkin tergoda untuk membeli pembersih muka berasaskan minyak untuk menghilangkan jerawat dengan cepat. Walau bagaimanapun, pencuci muka jenis ini tidak sesuai digunakan oleh anda yang mempunyai kulit kombinasi.

Penggunaan pembersih berasaskan minyak hanya akan meningkatkan pengeluaran minyak di kawasan ini Zon-T dan merengsakan kulit kering. Sebaliknya, pilih pencuci muka berasaskan air, sama ada gel atau krim.

Pembersih kulit berasaskan air lebih lembut dan selamat untuk kulit kombinasi. Pembersih jenis ini juga berkesan menghilangkan kotoran yang terkumpul di wajah tanpa membuat kulit terasa berminyak atau kering selepas itu.

Juga, pastikan anda mencuci muka dengan betul agar masalah kulit tidak bertambah buruk. Bersihkan wajah anda sekurang-kurangnya dua kali sehari, terutamanya jika pengeluaran minyak di kawasan berminyak pada kulit sangat tinggi.

3. Menggunakan air suam

Semasa mencuci muka, anda harus menggunakan air suam untuk membilas sabun yang tinggal. Sebabnya, suhu air suam secara perlahan dapat menumpahkan lebihan kandungan minyak di wajah.

Selain itu, wap panas yang dihasilkan juga membantu membersihkan kotoran yang menyumbat liang kulit. Setelah mencuci muka, keringkan dengan menepuk muka dengan tuala bersih, bukan menggosoknya.

Anda dapat mengekalkan kelembapan kulit anda dengan menggunakan serum penghidratan yang sesuai untuk semua jenis kulit. Serum Menghidrat dapat membantu mengurangkan pengeluaran minyak yang berlebihan sehingga dapat menyembunyikan masalah kulit kombinasi anda.

4. Menggunakan toner

Kulit berminyak dan kulit kering mempunyai nilai pH yang berbeza. Nilai pH menunjukkan tahap keasidan kulit. Kulit yang sihat mempunyai nilai pH sekitar 5.5. Nilai pH yang lebih atau kurang daripada itu boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit.

Salah satu produk yang membantu menyeimbangkan pH kulit adalah toner. Toner juga menjaga kesihatan dan kelembapan kulit, terutama jenis kombinasi. Gunakan toner setelah mencuci muka, tetapi pilih toner bebas alkohol agar kulit anda tidak kering.

5. Mengelupas

Anda mungkin mendapati bahawa anda membersihkan dan melembapkan kulit kombinasi anda dengan betul. Namun, penjagaan kulit yang anda lakukan tidak optimum tanpa prosedur pengelupasan untuk membuang sel kulit mati di wajah.

Kulit kombinasi menjadikan pipi kelihatan lebih kering dan bersisik, tetapi di sisi lain, ia juga menyebabkan bahagian muka yang lain cenderung berjerawat. Pengelupasan berguna untuk membersihkan pori-pori yang tersumbat sambil menjaga kulit tetap halus.

Semasa pengelupasan untuk kulit kombinasi, elakkan daripada menggunakan gosok bahan kimia yang keras. Perincian gosok bahan pelelas dan bahan kimia boleh merengsakan kulit sambil meningkatkan pengeluaran minyak di kawasan zon-T.

Sebagai gantinya, gunakan pengelupasan yang mengandungi asid hidroksi yang lebih sesuai untuk kulit kombinasi. Mengelupas dua hingga empat kali seminggu untuk mengurangkan kadar sebum (minyak semula jadi) dan kotoran pada kulit anda.

6. Gunakan pelindung matahari untuk perlindungan berganda

Pelindung matahari atau pelindung matahari tidak hanya melindungi kulit dari paparan sinar matahari, tetapi juga dapat melembapkan kulit kombinasi. menggunakan pelindung matahari Ia mengandungi asid hidroksi beta dan bukan komedogenik yang tidak akan menyumbat liang pori anda.

Sekiranya pelindung matahari jenis ini menjadikan kulit terasa berminyak, beralih ke pelindung matahari berasaskan mineral atau pelindung matahari dalam bentuk serbuk yang lebih selamat. Gunakan dengan kerap, walaupun anda hanya berada di rumah.

7. Perhatikan diet

Kulit kecantikan bukan sahaja memerlukan penjagaan dari luar, tetapi juga penjagaan dari dalam tubuh melalui makanan yang anda makan. Dengan mengamalkan gaya hidup sihat, kulit anda akan lebih berseri dan tetap segar sepanjang hari.

Mulai sekarang, pastikan anda sentiasa memenuhi keperluan cecair anda (sekurang-kurangnya lapan gelas sehari) dan makan makanan yang sihat dan kaya dengan antioksidan. Jangan lupa bersenam secara teratur untuk meningkatkan peredaran darah ke kulit.

8. Manjakan kulit wajah dengan topeng tanah liat

Topeng muka tidak kurang pentingnya untuk menegangkan kulit kombinasi anda. Namun, tentu saja tidak semua jenis topeng boleh anda gunakan. Topeng yang salah sebenarnya dapat menutup pori-pori atau mengikis lapisan pelindung kulit.

Penggunaan yang lebih baik topeng tanah liat atau topeng tanah liat, kerana ia paling berkesan membersihkan liang-liang yang tersumbat. Topeng tanah liat Ia juga mampu menyerap minyak berlebihan tanpa merengsakan kulit.

9. Elakkan produk yang mengandungi alkohol

Sebelum menggunakan produk penjagaan kulit, jangan lupa membaca ramuan pada label produk. Sekiranya anda menemui kandungan alkohol dalam produk yang anda pilih, segera beralih ke produk lain.

Produk rawatan yang mengandungi alkohol menarik air dari sel kulit sehingga kulit terasa lebih kering. Kelenjar minyak bertindak balas terhadap ini dengan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengembalikan kelembapan pada kulit.

Ini tentu akan memburukkan lagi masalah kulit kombinasi anda. Oleh itu, pastikan untuk selalu membaca label pada setiap produk penjagaan yang anda gunakan, sama ada pencuci muka, toner, serta produk lain.

10. Melindungi kulit dengan vitamin A

Vitamin A adalah antioksidan kuat yang dapat melawan radikal bebas dalam sel kulit. Vitamin ini juga dapat menghambat pertumbuhan bakteria penyebab jerawat dan merangsang pergantian sel kulit untuk mencegah penuaan dini.

Oleh itu, pastikan produk yang anda pilih mengandungi sejumlah vitamin A agar kulit terlindung. Untuk memudahkan pencarian anda, vitamin A biasanya disenaraikan sebagai retinol atau tretinoin pada label produk penjagaan kulit.

Seperti jenis kulit yang lain, kulit kombinasi tidak terlepas dari pelbagai masalah. Jenis kulit ini umumnya rentan terhadap komedo dan jerawat, tetapi juga boleh kering dan bersisik di kawasan tertentu.

Kunci penjagaan kulit kombinasi adalah penggunaan produk yang sesuai dengan setiap kawasan kulit. Sentiasa perhatikan label produk yang anda gunakan dan perhatikan reaksi yang berlaku selepas penggunaan biasa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found