Ubat Migrain Yang Boleh Dibeli di Kaunter dan Harus Menggunakan Resep •

Migrain yang datang secara tiba-tiba pasti menyukarkan anda bergerak dengan selesa. Kesakitan sering digambarkan sebagai sengit, yang boleh berlangsung selama berjam-jam hingga berhari-hari. Jika migrain berulang, anda mungkin perlu minum ubat agar sakit kepala yang menjengkelkan ini cepat hilang. Namun, ubat apa yang boleh digunakan untuk merawat gejala migrain? Inilah maklumatnya.

Pilihan ubat generik di farmasi yang berkesan untuk migrain

Migrain adalah sejenis sakit kepala yang boleh menyebabkan kesakitan berulang atau berulang, yang biasanya dirasakan di satu sisi, baik kiri atau kanan. Apabila serangan sakit kepala ini datang, ubat penahan sakit biasanya diperlukan untuk mengatasi gejala ini.

Penghilang rasa sakit generik yang dijual di kaunter farmasi boleh menjadi pilihan jika sakit kepala anda terasa ringan atau baru sahaja melanda. Jadi, apakah pilihan ubat generik?

Berikut adalah beberapa cadangan ubat generik di farmasi untuk mengatasi sakit kepala, kiri dan kanan, kerana migrain anda:

  • Aspirin

Aspirin adalah ubat analgesik yang berfungsi untuk menghentikan pengeluaran prostaglandin dalam badan. Prostaglandin adalah hormon yang dapat memicu keradangan dan kesakitan, yang merupakan salah satu penyebab migrain.

Aspirin dapat digunakan untuk menghilangkan migrain ringan hingga sederhana. Beberapa kajian mengesyorkan bahawa aspirin dosis tinggi, iaitu 900-1,300 mg, dapat diberikan pada permulaan gejala atau serangan migrain akut. Walaupun aspirin dosis rendah, yaitu 81-325 mg sehari, dinilai sebagai pilihan rawatan yang berkesan untuk sakit kepala migrain berulang.

Walaupun boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor, penggunaan aspirin untuk merawat migrain juga perlu berhati-hati. Sekiranya diambil secara berlebihan dan dalam jangka panjang, risiko kesan sampingan aspirin boleh berlaku, seperti kerengsaan perut atau pendarahan di perut.

  • Ibuprofen

Ibuprofen adalah penghilang rasa sakit NSAID. Kelas ubat ini berfungsi dengan menyekat enzim cyclooxygenase dalam menghasilkan hormon prostaglandin yang berperanan untuk menyebabkan migrain.

Ibuprofen sebagai ubat migrain generik boleh didapati dalam bentuk tablet atau suspensi (cecair). Dosis ibuprofen sebagai ubat sakit kepala ringan hingga sederhana adalah 200-400 mg setiap 4-6 jam jika diperlukan. Disebutkan di halaman Cochrane, penggunaan satu dos 400 mg ibuprofen sama efektifnya dengan mengambil 1.000 mg aspirin dalam merawat sakit kepala migrain.

Walau bagaimanapun, ibuprofen tidak boleh digunakan untuk merawat migrain pada wanita hamil. Risiko tersebut boleh memberi kesan kepada kesihatan bayi di dalam kandungan. Berunding dengan pakar sakit puan untuk mendapatkan cadangan ubat sakit kepala yang betul untuk wanita hamil mengikut keadaan anda.

  • Parasetamol

Paracetamol atau acetaminophen adalah ubat analgesik yang berfungsi dengan mengubah cara tubuh bertindak balas terhadap kesakitan. Biasanya, parasetamol digunakan untuk melegakan sakit kepala akibat migrain yang diklasifikasikan sebagai ringan hingga sederhana. Walau bagaimanapun, jenis ubat ini juga kadang-kadang digunakan untuk merawat migrain yang teruk.

Dos tunggal parasetamol yang disyorkan untuk migrain pada orang dewasa ialah 1,000 mg. Dos tunggal ini dipercayai dapat mengurangkan sakit kepala migrain dari sederhana hingga teruk dalam masa 2 jam.

Paracetamol juga dianggap lebih efektif untuk menghilangkan migrain daripada ibuprofen. Lebih-lebih lagi, jika ubat ini dibuat bersama dengan aspirin dan kafein (Migrain Excedrin). Walau bagaimanapun, kombinasi ubat ini hanya berkesan untuk merawat kesakitan migrain ringan.

Peraturan untuk menggunakan ubat generik untuk merawat migrain

Anda boleh membeli tiga ubat generik di atas secara percuma tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan doktor akan menetapkannya untuk mengatasi migrain yang lebih teruk.

Tidak kira yang diresepkan atau tidak, penggunaan ubat penghilang rasa sakit semestinya masih memerlukan pengawasan atau seperti yang disyorkan oleh doktor. Paling tidak, pengambilan ubat bebas mesti mengikut peraturan yang tertera pada label pembungkusan.

Sebabnya, penggunaan ubat penghilang rasa sakit sebagai kaedah merawat sakit kepala migrain tidak boleh terlalu kerap digunakan. Penggunaan jangka panjang berisiko menyebabkan sakit kepala pulih atau sakit kepala berulang kerana penggunaan ubat yang berlebihan.

Cadangan untuk migrain dengan preskripsi doktor

Sekiranya serangan migrain teruk, disertai dengan aura dan gejala lain, dan begitu teruk sehingga menyebabkan anda tidak berupaya, generik over-the-counter mungkin tidak berfungsi.

Anda memerlukan ubat lain yang lebih kuat untuk menghentikan gejala. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh dibeli secara sembarangan. Anda perlu menebusnya di farmasi dengan preskripsi dari doktor. Ubat ini adalah:

  • Triptan

Triptans adalah kelas ubat yang tergolong dalam kelas tersebut agonis reseptor serotonin selektif (SSRA). Kelas ubat ini berfungsi dengan merangsang serotonin, bahan kimia di otak yang dapat menghentikan kesakitan dengan mengurangkan keradangan dan menyempitkan saluran darah.

Menurut Yayasan Sakit Kepala Nasional, triptan digunakan untuk merawat migrain akut. Ubat-ubatan akut dirancang untuk menghentikan serangan migrain atau sakit kepala berkelompok setelah serangannya dimulai.

Sebagai ubat migrain akut, triptan membantu melegakan pelbagai gejala yang muncul semasa serangan, seperti sakit kepala, mual, dan yang berkaitan dengan aura, iaitu kepekaan terhadap cahaya dan suara. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh timbul daripada pengambilan ubat ini, seperti mual, pening, mengantuk, dan kelemahan otot.

Selain itu, triptan boleh berinteraksi dengan ubat lain, seperti ergotamin dan perencat monoamine oksidase (MAOI). Ubat ini tidak boleh digunakan pada pasien migrain yang memiliki kondisi medis tertentu, seperti penyakit hati, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, angina, strok, dan diabetes. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat atau mempunyai keadaan perubatan seperti yang disenaraikan di atas.

Triptan boleh didapati dalam bentuk pil, tampalan, malah suntikan. Beberapa ubat termasuk dalam kumpulan triptan, iaitu sumatriptan, rizatriptan, almotriptan, naratriptan, zolmitriptan, dan frovatriptan.

  • Naproxen

Naproxen tergolong dalam kelas NSAID, seperti ibuprofen, yang berfungsi dengan menyekat enzim cyclooxygenase daripada menghasilkan prostaglandin. Ubat ini biasanya diresepkan oleh doktor untuk melegakan sakit kepala yang sederhana hingga teruk.

Sebagai ubat migrain, doktor biasanya menetapkan 250 mg naproxen setiap 6-8 jam mengikut keperluan. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan lebih daripada 1.000 mg sehari untuk mengelakkan kesan sampingan yang serius, seperti radang pada usus, kerosakan buah pinggang, dan sebagainya.

Jika dibandingkan dengan ubat NSAID lain, naproxen diklasifikasikan sebagai kurang berkesan untuk melegakan sakit kepala migrain. Oleh itu, doktor biasanya akan memberikan ubat ini hanya sebagai pendamping, bukan sebagai ubat utama.

Sebagai tambahan kepada naproxen, doktor anda mungkin menetapkan NSAID preskripsi lain sebagai cara untuk merawat sakit kepala migrain, seperti diclofenac atau ketorolac, jika perlu.

  • Antiemetik atau anti mual

Selain sakit kepala, mual dan muntah juga sering dirasakan oleh penderita migrain ketika serangan terjadi, terutama bagi penderita migrain dengan aura. Oleh itu, doktor juga sering menetapkan ubat anti-loya atau antiemetik yang disebut untuk melegakan gejala ini.

Ubat antiemetik ini boleh digunakan sebelum atau bersama dengan ubat penghilang rasa sakit dan triptan. Sama seperti penghilang rasa sakit, ubat anti-loya berfungsi lebih baik jika diambil sebaik sahaja gejala migrain bermula.

Ubat antiemetik biasanya dalam bentuk tablet atau supositoria (ubat pepejal yang dimasukkan melalui dubur). Beberapa contoh ubat antiemetik yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk penghidap migrain, iaitu metocloropramide, chlorpromazine, atau prochlorperazine.

Ubat untuk mencegah migrain

Ada pepatah bahawa lebih baik mencegah daripada menyembuhkan. Ini juga berlaku untuk migrain. Selain mengelakkan perkara yang mencetuskan, mencegah migrain berulang juga boleh dilakukan dengan mengambil ubat.

Ubat-ubatan ini biasanya diresepkan oleh doktor anda jika anda pernah mengalami migrain sebelumnya, serangan tidak berhenti segera setelah mengambil ubat, atau kesakitan tidak berfungsi dengan penghilang rasa sakit generik.

Ubat ini digunakan untuk mengurangkan kekerapan serangan dan keparahan migrain. Berikut adalah beberapa ubat yang boleh anda gunakan sebagai bentuk pencegahan.

  • Ubat penurun tekanan darah

Dadah, penyekat beta seperti propranolol dan metoprolol, serta ubat-ubatan penyekat saluran kalsium, seperti verapamil, boleh digunakan untuk mencegah migrain yang biasanya disertai dengan aura.

  • Antidepresan

Antidepresan trisiklik, seperti amitriptyline, dapat digunakan untuk mencegah migrain atau sakit kepala migrain. Walau bagaimanapun, kelas ubat ini hanya boleh diresepkan oleh doktor kerana kesan sampingan yang mungkin ditimbulkannya, seperti mengantuk dan kenaikan berat badan yang mudah.

  • Ubat anti-sawan

Ubat anti-sawan, seperti valproate dan topiramate, dapat digunakan untuk mengurangkan kekerapan serangan migrain. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati dengan kesan sampingan tertentu yang boleh timbul daripada penggunaan ubat ini, seperti pening, perubahan berat badan (naik dan turun), loya, dan sebagainya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found