Kenali Tanda-Tanda dan Cara Mengatasi Kanak-kanak yang hiperaktif -

Jangan salah faham, tidak semua kanak-kanak yang terlalu aktif hiperaktif, anda tahu, Ibu! Ramai ibu bapa berpendapat bahawa anak mereka dikategorikan sebagai hiperaktif, walaupun mereka hanya aktif. Agar tidak tersilap, mari kita ketahui tanda dan cara menangani kanak-kanak hiperaktif.

Tanda-tanda kanak-kanak hiperaktif

Memetik dari Difahami, hiperaktif adalah keadaan ketika anak terus aktif tanpa mengira waktu, situasi, dan suasana di sekelilingnya.

Berikut adalah beberapa tanda kanak-kanak hiperaktif, iaitu:

 • Berlari dan menjerit sambil bermain walaupun di dalam bilik.
 • Berdiri di tengah kelas dan berjalan-jalan semasa guru bercakap.
 • Bergerak dengan cepat sehingga anda memukul orang atau benda lain
 • Bermain terlalu kasar sehingga mencederakan anak-anak lain malah diri anda sendiri
 • Bercakap secara berterusan
 • Selalunya mengganggu orang lain
 • Bergerak walaupun duduk
 • Gelisah dan mahu mengambil mainan
 • Kesukaran untuk fokus dan duduk diam semasa makan atau bermain

Keadaan ini menyebabkan banyak masalah kerana kanak-kanak hiperaktif tidak dapat menumpukan perhatian, baik di sekolah dan di tempat kerja.

Hiperaktif juga boleh menyebabkan masalah dalam hubungan dengan orang sekeliling seperti rakan, keluarga, guru, dan rakan sekerja.

Secara beransur-ansur, orang yang hiperaktif berisiko mengalami gangguan kecemasan atau kemurungan kerana keadaan ini dan reaksi orang lain terhadap mereka.

Hiperaktif sering dikaitkan dengan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) aka gangguan hiperaktif kekurangan perhatian.

Kedua-duanya adalah keadaan yang berbeza, tetapi hiperaktif adalah salah satu tanda gangguan perkembangan kanak-kanak, jenis ADHD.

Apa yang menyebabkan kanak-kanak hiperaktif?

Hiperaktif adalah gejala masalah lain, termasuk penyakit mental dan fizikal.

Jadi, hiperaktif itu sendiri adalah suatu keadaan, bukan penyakit yang berdiri sendiri. Penyebab hiperaktif yang paling biasa pada kanak-kanak adalah:

 • ADHD (defisit perhatian / gangguan hiperaktif)
 • Hipertiroidisme
 • Gangguan otak dan gangguan saraf pusat
 • Gangguan psikologi

Sekiranya hiperaktif disebabkan oleh gangguan tiroid, gangguan otak, atau gangguan sistem saraf pusat, anak anda akan memerlukan ubat untuk merawat keadaan tersebut.

Sementara itu, jika hiperaktif disebabkan oleh gangguan emosi, kanak-kanak memerlukan pertolongan dari pakar kesihatan mental bersama dengan ubat-ubatan atau terapi tingkah laku kognitif.

Mengendalikan hiperaktif memerlukan sokongan dan pertolongan dari orang-orang di sekitar anak, terutama keluarga.

Cara mengatasi kanak-kanak hiperaktif

Mengatasi anak yang hiperaktif memerlukan kesabaran sehingga anda dapat mengawalnya dengan cara yang betul.

Ibu bapa perlu memperhatikan tingkah laku yang tidak biasa atau tidak sopan pada anak-anak. Sekiranya ia berlaku sekali-sekala dalam situasi tertentu, ini masih boleh dianggap normal.

Walau bagaimanapun, jika anak anda kelihatan sukar untuk berkonsentrasi di sekolah dan di rumah secara konsisten, ibu bapa perlu mengetahui cara menenangkan mereka.

Berikut adalah beberapa cara untuk menangani kanak-kanak hiperaktif:

1. Jauhkan dari perkara yang mengganggu tumpuan

Kanak-kanak hiperaktif sangat sukar untuk menumpukan perhatian. Oleh itu, sangat penting bagi ibu bapa untuk mengatur suasana yang selesa ketika anak anda membuat kerja rumah atau tugas harian di rumah.

Elakkan memaksanya duduk diam, kerana ini hanya akan membuatnya lebih gelisah.

Untuk mengurangkan gangguan yang boleh mengganggu tumpuan, jauhkan anak-anak dari tingkap, pintu, atau apa sahaja yang boleh menjadi sumber kebisingan.

2. Jadualkan latihan

Aktiviti fizikal atau senaman boleh menjadi cara untuk mengimbangi kepekatan kanak-kanak hiperaktif. Sukan yang boleh menjadi pilihan adalah berbasikal, berlari, atau karate.

Ini membantu kanak-kanak untuk belajar mengatur tenaga, belajar disiplin, dan kawalan diri.

Ibu bapa juga boleh mengajak mereka menyertai pasukan bola sepak atau bola keranjang di mana anak-anak belajar berinteraksi dengan anak-anak lain. Aktiviti ini bagus untuk mengasah kemahiran sosial si kecil.

3. Buat jadual yang tersusun

Kanak-kanak yang hiperaktif memerlukan arahan dan corak berstruktur yang jelas untuk mereka ikuti. Kenapa begitu?

Sebabnya adalah kerana anak-anak cenderung kecemasan dengan cepat ketika mereka tidak melakukan apa-apa.

Oleh itu, buatlah jadual aktiviti yang sederhana dan tersusun di rumah. Contohnya, tentukan masa untuk mandi, makan, bermain, belajar, tidur dan menggosok gigi.

Jadualnya tersusun dan terancang, otak si kecil anda akan belajar menerima sesuatu yang lebih tersusun.

Mudah-mudahan ini menjadikannya lebih tenang dan lebih fokus untuk melakukan sesuatu.

4. Buat peraturan yang jelas dan konsisten

Sebilangan ibu bapa mempunyai cara mereka sendiri untuk mendidik anak-anak mereka. Ada yang menetapkan banyak peraturan, ada yang lebih santai.

Tetapi malangnya, kanak-kanak hiperaktif tidak dapat dididik dengan santai. Mereka umumnya memerlukan peraturan yang jelas dan konsisten.

Itulah sebabnya, penting untuk menerapkan disiplin positif dan sederhana di rumah.

Beri pujian apabila anak anda memahami dan mengikuti peraturan dan arahan yang diberikan.

Namun, apabila anak-anak melanggar peraturan ini, jangan lupa memberikan akibat dengan alasan yang jelas.

5. Bermain di luar rumah

Menghirup udara segar dan melakukan aktiviti fizikal di luar rumah membantu kanak-kanak menggunakan tenaga mereka untuk melakukan aktiviti positif.

Aktiviti yang boleh dilakukan seperti berkhemah, berjalan santai, atau mengembara .

6. Menindas kemarahan dan kebencian

Anak yang hiperaktif sering membuat ibu bapa kecewa. Dia dapat menunjukkan perasaan dengan sangat jelas dan jelas, sama ada kegembiraan atau kemarahan yang tiba-tiba ketika moodnya bertambah buruk.

Walaupun begitu, ibu bapa dinasihatkan untuk tetap tenang dan sabar. Elakkan menjerit kepada anak-anak, dan memberi hukuman fizikal kepada anak-anak.

Ingat, anda mahu mengajar mereka untuk menjadi lebih tenang dan kurang agresif, bukan?

Sekiranya anda berteriak kepadanya atau memberinya hukuman fizikal, ini hanya akan menjadikan kemarahan anak kecil anda semakin tidak terkawal.

Untuk menjadikan diri anda lebih santai, cuba tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan perlahan-lahan selama beberapa kali sehingga anda merasa tenang.

8. Beri makanan berkhasiat

Sebilangan orang berpendapat bahawa pengambilan gula berlebihan akan menyebabkan anak menjadi hiperaktif. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku.

Hingga kini belum ada penyelidikan yang terbukti secara saintifik bahawa gula boleh menyebabkan seseorang menjadi hiperaktif. Walaupun begitu, pengambilan gula boleh mempengaruhi tingkah laku seseorang.

Gula adalah karbohidrat sederhana yang mudah diserap oleh tubuh tetapi dapat meningkatkan dan menurunkan kadar darah dalam badan dengan cepat.

Pada kanak-kanak, penurunan kadar gula dalam darah secara tiba-tiba ini boleh menyebabkan mereka menjadi rehat kerana badan nampaknya kekurangan tenaga dan sel-sel badan kelaparan.

Inilah yang sebenarnya menjadikan tingkah laku dan mood si kecil tidak stabil.

Itulah sebabnya, penting bagi ibu bapa untuk memperhatikan makanan anak-anak mereka mengikut pemakanan harian mereka.

Isi pengambilan nutrien anda dengan pemakanan seimbang dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Di samping itu, elakkan juga makanan yang diproses pada kanak-kanak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found