Meneroka Mekanisme Pernafasan Dada dan Perut, Apa Perbezaannya? |

Selama ini, manusia terbiasa bernafas dengan teknik pernafasan dada. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan sering mengesyorkan mengamalkan teknik pernafasan perut kerana dapat mengoptimumkan pertukaran oksigen dan karbon dioksida di dalam badan. Walaupun begitu, masih banyak orang yang sukar membezakan mekanisme pernafasan dada dan perut.

Sebenarnya, mengetahui perbezaan antara keduanya dapat membantu anda terbiasa mengatur pernafasan, terutama ketika melakukan aktiviti berat dan menangani sesak nafas dan penyakit paru-paru kronik (COPD).

Ayuh, lihat maklumat yang lebih lengkap mengenai proses pernafasan dada dan perut dalam ulasan ini!

Perbezaan mekanisme pernafasan dada dan perut

Pernafasan dada dan perut mempunyai perbezaan mendasar dalam mekanisme atau cara kerjanya.

Perbezaannya melibatkan bahagian badan yang diusahakan dan teknik pernafasan yang digunakan. Ini mempengaruhi proses pernafasan yang berlaku serta faedah terakhirnya bagi tubuh.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai perbezaan antara pernafasan dada dan perut:

1. Otot yang berfungsi

Perbezaan utama antara mekanisme pernafasan dada dan perut terletak pada bahagian otot yang berfungsi semasa proses pernafasan (pertukaran oksigen dan karbon dioksida) berlaku.

Pernafasan dada adalah proses yang bergantung pada pergerakan otot di antara tulang rusuk. Sementara pernafasan perut melibatkan otot diafragma yang terdapat di rongga dada dan perut.

Semasa bernafas di dada, otot di antara tulang rusuk anda mengembang (berkontrak) semasa anda menyedut (inspirasi) dan menguncup semula (berehat) setelah anda menghembuskan nafas.

Semasa dalam pernafasan perut, otot diafragma akan menguncup semasa proses inspirasi dan berehat ketika mengeluarkan udara.

2. Teknik pernafasan

Mekanisme pernafasan di dada dan perut juga dipengaruhi oleh teknik pernafasan atau cara anda menghirup dan menghembuskan nafas. Ini berkaitan dengan kerja otot yang membantu proses pernafasan.

Penting untuk mengetahui bahawa otot antara tulang rusuk dan diafragma berfungsi dengan cara yang bertentangan.

Iaitu, apabila otot tulang rusuk berkontraksi, diafragma mengendur, dan sebaliknya.

Berikut adalah proses atau teknik pernafasan dada dan perut:

Teknik pernafasan dada

Semasa melakukan pernafasan dada, anda menyedut udara melalui hidung sambil membiarkan udara memenuhi rongga dada sehingga mengembang.

Semasa proses inspirasi ini, perut berada dalam kedudukan rata yang menunjukkan otot diafragma yang santai.

Seterusnya, anda menghembuskan nafas perlahan-lahan melalui hidung sehingga dada yang mengembung kembali mengempis.

Ini menyebabkan diafragma menguncup dan perut mengembang. Semasa melakukan pernafasan dada, jangan menahan perut semasa mengambil udara dari hidung.

Teknik pernafasan perut

Pernafasan perut dilakukan dengan menyedut udara melalui hidung, menahannya sebentar, dan menghembus nafas melalui mulut.

Semasa anda menyedut melalui hidung, tutup mulut anda agar dada anda rata dan biarkan diafragma anda menguncup.

Ini ditunjukkan oleh kedudukan perut yang condong ke depan atau mengembang. Pastikan anda merasakan udara memasuki perut anda.

Selepas itu, hembus perlahan-lahan melalui mulut anda.

Bernafas Melalui Hidung atau Mulut, Apa Perbezaannya?

3. Proses pernafasan

Teknik pernafasan perut dan dada akan mempengaruhi mekanisme kerja otot dan organ yang terlibat dalam pernafasan.

Pernafasan ini melibatkan proses inspirasi (udara masuk) dan ekspirasi (udara keluar).

Pernafasan dada

Proses inspirasi dalam pernafasan dada menyebabkan otot-otot di bahagian dalam tulang rusuk terangkat sehingga rongga dada membesar.

Semasa udara memasuki saluran udara, tekanan di paru-paru menurun dan dada mengembang. Ini memudahkan oksigen masuk dan mengisi paru-paru.

Dalam proses luput, otot di tulang rusuk akan menguncup sehingga rongga dada mengecut dan tulang rusuk kembali ke kedudukan semula.

Tekanan di paru-paru akan meningkat menjadikan karbon dioksida lebih mudah dikeluarkan.

Pernafasan perut

Kes lain dengan pernafasan perut. Semasa proses inspirasi rongga dada akan mengembang, tetapi otot di bahagian luar tulang rusuk akan menguncup sehingga diafragma mengembang juga.

Menurut Cleveland Clinic, ini memudahkan oksigen masuk terus ke dalam perut.

Apabila pertukaran udara berlaku dan karbon dioksida siap dikeluarkan, diafragma mengendur, diikuti dengan penguncupan otot luar tulang rusuk dan rongga dada.

4. Kebaikan pernafasan dada dan perut untuk badan

Perbezaan proses pernafasan di dada dan perut tentunya juga akan memberi kesan yang berbeza pada tubuh.

Melancarkan Kesihatan Harvard, teknik pernafasan perut yang melibatkan pergerakan otot diafragma dapat memberikan bekalan oksigen yang lebih besar daripada pernafasan dada.

Ini kerana otot diafragma, yang menguncup semasa anda menyedut, memberi lebih banyak ruang untuk rongga dada mengembang. Dengan cara itu, paru-paru dapat diisi dengan lebih banyak oksigen.

Mekanisme ini dapat menurunkan tekanan darah dan degupan jantung sehingga badan menjadi lebih santai. Manfaat pernafasan dada juga mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Pernafasan dada juga merupakan kaedah pernafasan yang berkesan bagi orang yang mengalami gangguan pernafasan, seperti asma atau penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Sebabnya, paru-paru yang rosak tidak lagi dapat menyimpan oksigen secara optimum kerana penyempitan atau diisi dengan air.

Oleh itu, pernafasan yang hanya bergantung pada otot dada sebenarnya membatasi bekalan oksigen dan menjadikan oksigen terperangkap di paru-paru akibat diafragma yang mengempis.

Ini menyukarkan orang dengan gangguan pernafasan untuk menghantar oksigen ke bahagian bawah badan sehingga gejala sesak nafas bertambah buruk.

Teknik Pernafasan Kotak, Pernafasan Yang Boleh Anda Cuba Semasa Anda Tegas

Bernafas dengan teknik pernafasan yang betul seperti pernafasan perut dapat memberikan lebih banyak manfaat kesihatan bagi tubuh.

Setelah menyedari perbezaan antara pernafasan dada dan perut, tentunya lebih mudah bagi anda untuk mencuba bernafas menggunakan diafragma anda.

Untuk membiasakan diri, anda boleh melakukan senaman pernafasan perut dengan bermeditasi secara berkala.

Recent Posts