Ubat Sakit Tenggorokan Yang Boleh Diperolehi di Farmasi

Ubat sakit tekak penting untuk mencegah jangkitan berterusan di kawasan esofagus anda. Secara amnya, mereka yang mengalami radang tekak akan merasa sakit ketika menelan kerana tekak sakit atau panas sehingga mereka sukar makan.

Sakit tekak atau dalam bahasa perubatan yang disebut faringitis biasanya sembuh dalam masa seminggu tanpa menyebabkan kerosakan. Adakah ubat sakit tekak di farmasi boleh dibeli tanpa preskripsi doktor? Sudah tentu ada, mari kita lihat beberapa ubat yang boleh anda beli tanpa preskripsi doktor, bersama dengan penjelasannya.

Ubat sakit tekak yang boleh anda dapatkan di farmasi

1. Ibuprofen

Ibuprofen adalah ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ubat anti-radang ini sememangnya sesuai untuk orang yang mengalami keradangan, terutama di tekak. Ubat ini berfungsi dengan menyekat pengeluaran tubuh dari bahan semula jadi yang menyebabkan keradangan. Manfaat lain ialah membantu mengurangkan bengkak, sakit, atau demam.

Sekiranya anda mengalami sakit tekak, berbincanglah dengan doktor anda mengenai terapi bukan ubat dan / atau menggunakan ubat lain untuk merawat kesakitan anda. Ambil ibuprofen, biasanya setiap 4-6 jam, dengan segelas 250 mililiter air kecuali jika doktor memberitahu anda sebaliknya. Jangan berbaring sekurang-kurangnya 10 minit selepas mengambil ubat. Sekiranya anda mengalami sakit perut semasa mengambil ubat ini, ambil dengan makanan, susu, atau antasid (ubat asid perut).

2. Aspirin

Aspirin, atau di dunia farmaseutikal yang disebut asetil salisilat, adalah bentuk sebatian salisin yang diproses yang terdapat di banyak tumbuhan. Sebatian ini mempunyai beberapa fungsi, mengikut dos. Pada dasarnya, kandungan aspirin juga banyak terdapat pada ubat sakit tekak yang dijual di bawah pelbagai jenama di pasaran. Aspirin berfungsi dengan menghalang enzim yang menghasilkan dan mengatur kerja prostaglandin, suatu senyawa dalam tubuh yang dihasilkan ketika terjadi keradangan. Jadi, apa sahaja yang melibatkan prostaglandin dapat dicegah oleh aspirin.

Dos aspirin untuk kesan anti-nyeri dan anti-demam adalah 300-900 mg, diberikan setiap 4-6 jam. Dos maksimum adalah 4 gram sehari, kerana jika lebih dari itu, aspirin akan menunjukkan kesan sampingan. Sementara itu, untuk mendapatkan kesan anti-radang, dos yang digunakan adalah 4-6 gram sehari.

3. Methylprednisolone

Ubat radang tekak ini adalah sejenis ubat steroid yang menekan sistem imun (imunosupresan) yang berguna untuk mengurangkan gejala keradangan (radang) seperti bengkak, sakit, dan ruam. Secara amnya, ubat methylprednisolone digunakan untuk melegakan gejala sakit dan alergi, tetapi juga dapat digunakan untuk mengobati penyakit lain seperti asma, penyakit Crohn, kolitis ulseratif, dan jenis kanser tertentu.

Untuk mendapatkan ubat ini mestilah dengan preskripsi doktor dan boleh dalam bentuk tablet atau suntikan. Sebagai ubat anti-radang, metilprednisolon berfungsi dengan menghalang tisu daripada bertindak balas terhadap proses keradangan dan menghalang pertumbuhan jumlah sel yang meradang.

4. Naproxen

Naproxen adalah ubat sakit tekak dengan fungsi untuk mengurangkan rasa sakit ketika anda menelan makanan ke dalam perut. Naproxen juga dikenali sebagai ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ia berfungsi dengan menghalang pengeluaran bahan tertentu yang menyebabkan keradangan di dalam badan.

Anda boleh mengambil naproxen pada dos 250 mg-500 mg (naproxen biasa) atau 275 mg-550 mg (naproxen sodium) yang diambil 2 kali sehari. Dos permulaan untuk naproxen sodium pelepasan terkawal adalah dua tablet 375 mg (750 mg) yang diambil sekali sehari, satu tablet 750 mg diambil sekali sehari, atau dua tablet 500 mg (1000 mg) diambil sekali sehari.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found