Kesan Sampingan dan Risiko Suntikan Vitamin C Yang Boleh Berlaku

Sebagai salah satu nutrien yang cukup penting dalam tubuh manusia, ternyata vitamin C dapat diperoleh bukan hanya melalui makanan, tetapi juga melalui suntikan. Walaupun fungsinya sama, apa risiko dan kesan sampingan menyuntik vitamin C?

Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Kesan sampingan suntikan vitamin C

Suntikan vitamin C adalah salah satu cara yang dianggap cukup berkesan sehingga keperluan nutrisi dan vitamin harian anda dapat dipenuhi. Lebih-lebih lagi, dalam keadaan tertentu, seperti sakit, sariawan, atau menjalani proses pemulihan, penyuntikan vitamin C cukup membantu.

Sebenarnya, kaedah ini cukup berkesan kerana tidak perlu melalui proses pencernaan dan langsung diserap oleh darah anda. Walau bagaimanapun, ia tidak menolak kemungkinan kesan sampingan dan risiko menyuntik vitamin C.

Kesan sampingan yang paling biasa untuk menyuntikkan vitamin C ke dalam badan adalah rasa sakit dan bengkak di tempat suntikan. Namun, jika anda menggunakan lebih banyak daripada dos vitamin C yang selamat, tentu akan ada kesan sampingan dari dos berlebihan vitamin C.

Menurut kajian dari Lippincott Williams & Wilkins, suntikan vitamin C, terutama lebih dari 30 gram boleh menyebabkan seseorang mengalami tekanan darah tinggi. Prehypertension adalah keadaan ketika seseorang mempunyai tekanan darah tinggi, tetapi masih dalam jumlah normal.

Di samping itu, terdapat beberapa kesan sampingan lain yang boleh berlaku jika anda mengambil terlalu banyak vitamin C, seperti:

 • Di kawasan
 • Gag
 • Mual
 • Pedih ulu hati
 • Sakit kepala
 • Kejang perut
 • Insomnia

Risiko menyuntik vitamin C

Mungkin anda yang ingin menyuntik vitamin C dalam dos yang cukup tinggi perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini supaya anda tahu risiko apa yang mungkin berlaku semasa menyuntik vitamin C dilakukan.

Contohnya, jika anda mempunyai batu ginjal, anda mungkin tidak mahu mengambil suntikan vitamin C. Ini kerana ada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang setelah mengambil suntikan vitamin C.

Oleh itu, bagi anda yang mempunyai sejarah penyakit batu karang, tidak digalakkan menggunakan suntikan vitamin C dosis tinggi.

Selain itu, vitamin C juga dapat meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan yang anda makan. Sekiranya vitamin C yang anda gunakan terlalu tinggi, tubuh anda mungkin menyerap terlalu banyak zat besi dan menyebabkan masalah kesihatan baru.

Sebenarnya, jika anda mempunyai sejarah anemia kekurangan G6PD, dos vitamin C yang tinggi dapat menimbulkan risiko hemolisis.

Ini dibuktikan oleh sebuah kajian dari Case Reports in Medicine yang menunjukkan bahawa menyuntikkan vitamin C dalam keadaan seperti itu dapat meningkatkan risiko hemolisis.

Interaksi dadah

Bagi anda yang ingin mengurangkan kesan sampingan dan risiko setelah menyuntik vitamin C, anda mungkin perlu memperhatikan interaksi vitamin C dengan ubat lain.

Ini kerana penggunaan suntikan vitamin C bersama dengan jenis ubat tertentu dapat menjadikan air kencing anda lebih berasid. Sebenarnya, fungsi ubat yang anda ambil boleh hilang ketika anda menyuntik vitamin C dan meningkatkan risiko kesan sampingan, sama ada dari ubat atau vitamin C.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang perlu anda elakkan semasa menggunakan suntikan vitamin C:

 • fluphenazine (Proxilin)
 • magnesium salisilat (Novasal)
 • mexiletine (Mexitil)
 • salsalat

Di samping itu, ketika menggunakan suntikan vitamin C dan minum minuman beralkohol, ternyata terdapat reaksi yang tidak baik dari badan anda. Minum alkohol boleh menguras nutrien dan menyukarkan badan untuk menyerap nutrien, termasuk vitamin C.

Kesannya, manfaat dan keberkesanan vitamin C yang disuntik akan berkurang atau tidak diperoleh sama sekali kerana alkohol.

Oleh itu, anda perlu mengelakkan pengambilan minuman beralkohol semasa menggunakan suntikan vitamin C untuk mengelakkan risiko dan kesan sampingan. Terutama apabila tahap vitamin C dalam badan rendah.

Sekiranya anda mengambil ubat lain atau mengambil ubat, anda harus berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan suntikan vitamin C dalam dos yang tinggi.

Dos vitamin C yang selamat

Setelah menyedari kesan sampingan dan risiko yang disebabkan oleh menyuntikkan vitamin C, ada baiknya anda mengetahui berapa dos selamat untuk menyuntik vitamin C.

Biasanya, dos suntikan vitamin C untuk merawat kekurangan vitamin C adalah 200 mg sekali sehari selama seminggu rawatan. Sekiranya anda menggunakannya untuk penyembuhan luka, dosnya adalah 1 gram sekali sehari selama 5 hingga 21 hari rawatan.

Sekiranya ragu-ragu, minta doktor anda untuk mengetahui dos suntikan vitamin C yang selamat yang boleh anda gunakan.

Menyuntik vitamin C ke dalam badan mempunyai fungsi yang cukup berguna untuk kesihatan tubuh anda, terutama kesihatan kulit. Walau bagaimanapun, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui apakah kesan sampingan dan risiko menyuntik vitamin C berdasarkan keadaan semasa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found