Panduan untuk Proses Pembentukan Urin pada Manusia

Air kencing adalah hasil sisa metabolik melalui proses rembesan dari buah pinggang yang kemudian dikeluarkan dari badan melalui saluran kencing. Air kencing biasanya mengandungi zat-zat yang tidak lagi diperlukan oleh tubuh, jadi perlu dikeluarkan kerana dapat meracuni tubuh.

Jadi, bagaimana proses pembentukan air kencing?

Anatomi sistem kencing manusia

Sistem kencing (urinari / urologi) terdiri daripada pelbagai organ, dari buah pinggang hingga uretra, saluran di mana air kencing keluar.

Sekiranya satu atau lebih organ ini mengalami masalah urologi, proses pembentukan air kencing juga terganggu. Kenali organ apa yang berfungsi dalam proses pembentukan air kencing di dalam tubuh manusia.

Buah pinggang

Ginjal adalah organ penting dalam pembentukan air kencing. Kedua-dua organ berbentuk kacang ini terletak di bawah tulang rusuk berhampiran pusat belakang. Terdapat beberapa fungsi buah pinggang yang menyumbang untuk membuat anda membuang air kecil seperti berikut.

 • Membuang sisa dan cecair berlebihan dari badan.
 • Mengimbangkan tahap air dan elektrolit dalam badan.
 • Membebaskan hormon yang mengawal pengeluaran sel darah merah.
 • Membantu menjaga kesihatan tulang dengan mengawal kalsium dan fosforus.

Ginjal kemudian mengeluarkan urea dari darah melalui unit penyaringan kecil yang disebut nefron. Setiap nefron biasanya terdiri dari sfera yang terdiri dari kapilari darah kecil (glomerulus) dan tiub kecil (tubulus ginjal).

Bersama dengan air dan sisa lain, urea akan membentuk air kencing ketika melewati nefron dan memasuki tubulus ginjal.

Ureter

Ureter adalah dua tiub kecil yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing. Otot-otot di dinding ureter biasanya terus mengetatkan dan mengendur untuk membolehkan air kencing turun dari buah pinggang.

Sekiranya air kencing naik semula atau dibiarkan begitu sahaja, penyakit ginjal seperti jangkitan buah pinggang boleh berlaku. Setiap 10-15 saat, sebilangan kecil air kencing disalurkan dari ureter ke pundi kencing.

Pundi kencing

Pundi kencing adalah organ segitiga berongga yang terletak di bahagian bawah perut. Organ ini dipegang oleh ligamen yang melekat pada organ lain dan tulang pelvis.

Dinding pundi kencing juga akan mengendur dan mengencang untuk membolehkan air kencing disimpan. Pundi kencing yang sihat biasanya dapat menyimpan hingga 300-500 ml air kencing selama 2-5 jam.

Oleh itu, penting untuk menjaga pundi kencing yang sihat agar proses pembentukan air kencing tidak terganggu dan kencing anda tetap lancar.

Uretra

Air kencing yang telah dihasilkan oleh buah pinggang dan dikeluarkan dari ureter dan pundi kencing akan dikeluarkan melalui uretra. Organ saluran kencing ini bertugas menghubungkan pundi kencing ke saluran kencing yang terbuka di hujung zakar atau vagina.

Biasanya, uretra panjangnya kira-kira 20 cm pada lelaki. Sementara itu, ukuran uretra pada wanita mempunyai panjang sekitar 4 cm. Pundi kencing dan uretra dilengkapi dengan cincin otot (sfinkter) untuk mengelakkan air kencing daripada bocor.

Proses pembentukan air kencing

Sumber: Forum Biologi

Pembentukan air kencing biasanya terdiri dari tiga tahap, iaitu penyaringan (penyaringan), penyerapan semula (penyerapan semula), dan penambahan atau rembesan (pengumpulan).

Penapisan (penapisan)

Proses pembentukan air kencing dilakukan dengan bantuan buah pinggang. Setiap buah pinggang mempunyai sekitar satu juta nefron, yang merupakan tempat pembentukan air kencing.

Pada waktu tertentu, sekitar 20 peratus darah akan melalui ginjal untuk disaring. Ini dilakukan supaya tubuh dapat menghilangkan sisa metabolik (sisa) dan menjaga keseimbangan cairan, pH darah, dan kadar darah.

Proses penyaringan darah bermula di buah pinggang. Darah yang mengandungi sisa metabolik akan disaring kerana boleh menjadi toksik bagi tubuh.

Tahap ini berlaku pada badan malpigh yang terdiri daripada glomerulus dan kapsul Bowman. Glomerulus bertugas menyaring air, garam, glukosa, asid amino, urea, dan sisa lain untuk melewati kapsul Bowman.

Hasil penyaringan ini kemudian disebut sebagai urin primer. Air kencing primer termasuk urea di dalamnya adalah hasil daripada terkumpulnya ammonia. Ini berlaku apabila hati memproses asid amino dan disaring oleh glomerulus.

Penyerapan semula

Selepas penyaringan, proses pembentukan urin seterusnya adalah penyerapan semula, iaitu penyaringan semula. Sebanyak 43 gelen cecair melalui proses penapisan. Namun, sebahagian besarnya akan diserap semula sebelum dikeluarkan dari badan.

Penyerapan cecair ini dilakukan di tubulus proksimal nefron, tubulus distal, dan tubulus pengumpul.

Air, glukosa, asid amino, natrium dan nutrien lain diserap kembali ke dalam aliran darah di kapilari di sekitar tubulus. Selepas itu, air bergerak melalui proses osmosis, iaitu pergerakan air dari kawasan berkepekatan tinggi ke kepekatan yang lebih rendah. Hasil dari proses ini adalah kencing sekunder.

Secara amnya, semua glukosa akan diserap semula. Namun, ini tidak berlaku untuk penderita diabetes kerana glukosa yang berlebihan akan tetap berada di filtrat.

Natrium dan ion lain akan diserap semula secara tidak lengkap dan dibiarkan dalam filtrat dalam kuantiti yang banyak.

Keadaan ini boleh berlaku apabila seseorang mengambil lebih banyak makanan, menyebabkan kepekatan darah lebih tinggi. Hormon mengatur proses pengangkutan aktif, iaitu ion seperti natrium dan fosfor, diserap kembali.

Rembesan atau pembesaran

Rembesan adalah peringkat terakhir proses pembentukan air kencing. Sebilangan bahan mengalir terus dari darah di sekitar distal dan mengumpulkan tubulus ke dalam tubul ini.

Tahap ini juga merupakan bagian dari mekanisme tubuh untuk menjaga keseimbangan pH asid-basa dalam tubuh. Ion kalium, ion kalsium, dan amonia juga melalui proses rembesan, seperti juga beberapa ubat. Ini dilakukan supaya sebatian kimia dalam darah juga tetap seimbang.

Proses ini dicapai dengan meningkatkan rembesan zat, seperti kalium dan kalsium, apabila kepekatannya tinggi. Di samping itu, penyerapan semula (penyerapan semula) juga meningkat dan mengurangkan rembesan apabila kepekatannya rendah.

Air kencing yang dihasilkan oleh proses ini kemudian mengalir ke bahagian tengah ginjal yang disebut pelvis, di mana ia mengalir ke ureter dan kemudian disimpan di dalam pundi kencing. Selanjutnya, air kencing mengalir ke uretra dan akan keluar ketika membuang air kecil.

Bahan yang terdapat dalam air kencing

Setelah mengetahui tahap-tahap pembentukan air kencing, anda mungkin ingin mengenal pasti bahan apa yang terdapat dalam air kencing. Sebabnya, apabila darah melewati ginjal, air dan sebatian lain, seperti protein dan glukosa, akan kembali ke darah.

Sementara itu, sisa dan cecair berlebihan akan dibuang. Hasilnya, proses ini menghasilkan air kencing yang terdiri daripada beberapa zat, iaitu:

 • air,
 • urea, sisa yang terbentuk ketika protein dipecah,
 • urokrom, darah berpigmen yang memberi warna kuning air kencing,
 • garam,
 • kreatinin,
 • amonia, dan
 • sebatian lain yang dihasilkan oleh hempedu dari hati.

Oleh itu, air kencing normal biasanya berwarna kuning jernih.

Ciri-ciri Urin Normal Mengikut Warna, Bau, dan Jumlah

Petua untuk mengekalkan sistem kencing yang sihat

Proses pembentukan air kencing tidak akan berjalan dengan lancar sekiranya satu atau beberapa organ yang berkaitan rosak. Oleh itu, penting bagi anda untuk menjaga kesihatan sistem kencing mereka dengan cara berikut.

 • Penuhi keperluan cecair harian anda dengan minum 8 gelas air setiap hari.
 • Ikuti diet yang sihat, seperti meningkatkan protein tanpa lemak.
 • Bersenam secara berkala, terutamanya melakukan latihan Kegel untuk mengetatkan otot pelvis.
 • Tidak menahan air kencing untuk mengelakkan risiko jangkitan saluran kencing.
 • Buang air kecil selepas seks untuk menyingkirkan bakteria di uretra.

Sekiranya anda mengalami gejala yang berkaitan dengan penyakit urologi, berjumpa doktor dengan segera. Dengan cara itu, anda mungkin disarankan untuk menjalani ujian air kencing untuk mendiagnosis penyakit yang anda alami.

Recent Posts