Vometa Apa Ubat? Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll.

Fungsi dan Penggunaan

Untuk apa Vometa digunakan?

Vometa adalah ubat antiemetik yang dapat melegakan mual, muntah, gangguan perut, ketidakselesaan kerana kenyang, dan refluks asid gastrik (GERD). Ubat ini biasanya diresepkan oleh doktor untuk penggunaan jangka pendek. Vometa adalah ubat yang mengandungi bahan aktif domperidone.

Domperidone berfungsi dengan mempercepat proses pencernaan makanan di dalam perut sehingga berterusan ke usus. Dengan cara itu, loya dapat dihentikan. Walaupun keberkesanannya, penggunaan domperidone harus dilakukan dengan berhati-hati kerana risiko mengganggu degupan jantung, terutama pada orang yang sudah tua.

Apakah peraturan untuk menggunakan Vometa?

Ikuti nasihat doktor anda dan baca maklumat mengenai paket domperidone sebelum mula mengambilnya. Ubat ini harus diminum 30 minit atau satu jam sebelum makan untuk kesan yang optimum. Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya.

Rawatan dengan domperidone biasanya jangka pendek, tidak lebih dari dua minggu. Sekiranya setelah seminggu berlalu dan anda masih merasakan gejala mual dan muntah, anda harus berhenti menggunakan domperidone dan berjumpa doktor lagi.

Bagaimana untuk menyelamatkan Vometa?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found