7 Kebaikan Air Kelapa Muda untuk Kesihatan |

Air kelapa diketahui mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Tidak hanya menyegarkan badan semasa cuaca panas, air kelapa juga dapat menambahkan elektrolit dan mineral ke dalam badan. Sebenarnya, air kelapa mengandungi nutrien seperti antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel tubuh. Selain itu, apa faedah lain yang anda dapat daripada minum air kelapa?

Kandungan nutrien dalam air kelapa

Sebagai minuman, kandungan utama air kelapa terdiri daripada elektrolit, mineral, dan vitamin.

Air kelapa juga mengandung gula, tetapi mengandung lebih sedikit gula daripada minuman ringan, minuman kemasan, atau jus buah.

Bukan hanya itu, terdapat juga kandungan karbohidrat dengan sedikit protein dan lemak yang seterusnya melengkapkan nutrien dalam air kelapa.

Melancarkan fakta pemakanan yang terkandung dalam Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram (gr) air kelapa memiliki komposisi pemakanan berikut:

  • Tenaga: 17 Kalori (Kalori)
  • Protein: 0.2 g
  • Lemak: 0.1 g
  • Karbohidrat: 3.8 g
  • Kalsium: 15 miligram (mg)
  • Fosforus: 8 mg
  • Zat besi: 0.2 mg
  • Natrium: 1 mg
  • Kalium: 149 mg

Dari komposisi pemakanan ini, dapat dilihat bahawa air kelapa mengandungi kalium yang tinggi. Berbanding dengan minuman sukan yang diformulasikan, kandungan kalium dalam air kelapa lebih tinggi.

Jumlah ini lebih tinggi daripada jika anda makan empat biji pisang.

Sementara itu, kandungan mineral lain dalam air kelapa yang terdiri daripada kalsium, besi, mangan, magnesium, dan zink lebih baik daripada kandungan mineral dalam jeruk.

Selain dari yang disebutkan, nutrien lain yang terdapat dalam air kelapa adalah antioksidan dengan manfaat kesihatan yang besar.

Manfaat kesihatan air kelapa

Tidak salah jika air kelapa muda mempunyai pelbagai khasiat kerana terdiri daripada nutrien yang baik untuk tubuh.

Selain menghilangkan dahaga dan mencegah dehidrasi, minum air kelapa muda juga membawa manfaat kesihatan seperti berikut:

1. Melambatkan penuaan

Nampaknya, air kelapa mempunyai kebaikan untuk kecantikan anda, anda tahu! Ya, kelebihan air kelapa untuk kecantikan adalah bahawa ia dapat menjadikan kulit lebih halus dan kelihatan lebih muda.

Kandungan sitokinin, salah satu hormon pertumbuhan, dalam air kelapa berfungsi mengatur pertumbuhan, perkembangan, dan penuaan sel.

Ini kerana kandungan sitokinin dalam air kelapa mempunyai kesan anti-penuaan, anti-karsinogenik, dan anti-trombotik (anti-pembekuan darah).

Sebab itulah kelapa dipanggil makanan yang dapat melambatkan penuaan.

Sitokinin dapat menyeimbangkan tahap pH di dalam badan, menguatkan dan menghidrat tisu penghubung, dan mengurangkan risiko penyakit yang berkaitan dengan usia.

Sekiranya anda ingin kekal muda, minum air kelapa mungkin satu cara.

2. Mengatur tekanan darah dan kolesterol

Tidak pernah terfikir, minum air kelapa baik untuk kesihatan jantung, kerana dapat membantu meningkatkan peredaran darah, menurunkan tekanan darah tinggi, dan mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Ini disebabkan kandungan kalium dan natrium yang rendah dalam air kelapa.

Natrium dapat menurunkan kadar gula darah pada orang yang mengalami tekanan darah tinggi.

Akibatnya, keberkesanan air kelapa berpotensi mencegah pembentukan gumpalan darah.

Selain itu, air kelapa juga membantu meningkatkan HDL (kolesterol baik).

7 Minuman Penurun Kolesterol yang Baik untuk Kesihatan dan Seronok Dimakan

3. Baik untuk kesihatan pencernaan

Air kelapa didakwa dapat menjadi penawar bagi semua penyakit yang berkaitan dengan pencernaan.

Biasanya, air kelapa digunakan untuk merawat cirit-birit, gangguan pencernaan, sembelit, cacing usus, jangkitan pundi kencing, dan gangguan buah pinggang.

Air kelapa berguna apabila anda mengalami cirit-birit kerana dapat menggantikan cecair yang hilang dari saluran gastrointestinal.

Sebenarnya, osmolariti air kelapa lebih besar daripada ORS (Terapi Rehidrasi Mulut) disyorkan oleh WHO untuk rawatan cirit-birit.

Ini kerana dalam air kelapa terdapat asam amino, enzim, mineral, dan asam lemak yang membuatnya mempunyai osmolariti yang tinggi.

Air kelapa juga rendah natrium dan klorida dan tinggi gula dan asid amino.

Ini adalah komposisi cecair yang seimbang dalam minuman untuk mengelakkan dehidrasi yang mungkin berlaku akibat gangguan pencernaan.

4. Mencegah penyakit batu karang

Minum banyak air sangat baik untuk kesihatan buah pinggang. Sekiranya cukup air menyokong fungsi buah pinggang, minum air kelapa lebih bermanfaat.

Anda perlu tahu bahawa batu ginjal terbentuk ketika kalsium, asid oksalik, dan komponen lain terbentuk menjadi kristal dan dibawa ke dalam air kencing.

Nah, sebuah kajian berjudul Prophylactic Effect of Coconut Water yang dilakukan pada tikus, menunjukkan bahawa air kelapa mampu mencegah kristal melekat pada buah pinggang dan saluran kencing.

Selain itu, air kelapa mengurangkan pembentukan kristal di buah pinggang.

Ini berlaku kerana air kelapa dapat meminimumkan radikal bebas yang terbentuk kerana kadar oksalat yang tinggi dalam air kencing.

Walau bagaimanapun, kajian manusia masih perlu dilakukan untuk menguji keberkesanan air kelapa dalam mencegah batu ginjal.

5. Menyokong fungsi organ

Kandungan nutrien dalam air kelapa juga mempunyai manfaat untuk kelangsungan kerja organ-organ dalam tubuh

Terbukti, air kelapa adalah sumber utama arginine, asid amino yang dapat membantu tubuh anda mengatasi tekanan ketika anda bersenam.

Pada asasnya, asid amino juga membantu pembentukan protein sehingga berguna untuk pertumbuhan semula sel-sel dalam organ tubuh.

Sementara itu, kandungan enzim dalam air kelapa juga membantu sistem pencernaan dan metabolisme badan.

Enzim yang berfungsi untuk menyokong sifat air kelapa adalah asid fosfatase, katalase, dehidrogenase, diastase, peroksidase, RNA-polimerase, dan lain-lain.

6. Menghilangkan radikal bebas

Semasa proses metabolik, tubuh juga menghasilkan sel berbahaya seperti radikal bebas. Pengeluaran sel-sel ini dapat meningkat ketika tubuh mengalami tekanan atau sakit.

Apabila terdapat terlalu banyak radikal bebas, tubuh akan mencapai keadaan tekanan oksidatif yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel yang sihat.

Para penyelidik mendapati bahawa antioksidan yang terdapat di dalam air kelapa berkhasiat untuk menghilangkan kesan tekanan oksidatif sehingga dapat menangkal radikal berbahaya.

Walau bagaimanapun, potensi antioksidan air kelapa masih perlu dikaji lebih lanjut kerana tidak ada kajian yang menguji potensi ini pada manusia.

4 Sumber Makanan Yang Dapat Mengurangkan Radikal Bebas Dalam Badan

7. Gantikan cecair badan yang hilang

Air kelapa adalah minuman isotonik semula jadi yang memberikan banyak kelebihan minuman sukan yang diformulasikan.

Kandungan elektrolit dalam air kelapa dapat menggantikan cecair badan yang hilang semasa bersenam.

Namun, untuk mengembalikan hidrasi agar badan tidak kehilangan banyak cecair, air kelapa mesti diminum dalam jumlah yang banyak.

Selain itu, risiko merasa mual, kenyang, dan sakit perut juga kurang jika anda minum air kelapa berbanding minuman sukan.

Itulah beberapa kebaikan air kelapa muda. Tubuh lebih segar setelah minum air kelapa, bukan?

Sudah tentu, kandungan elektrolit di dalamnya mampu menggantikan elektrolit yang hilang semasa melakukan aktiviti.

Air kelapa terbentuk dari proses semula jadi dalam kelapa, menjadikannya lebih sihat untuk diminum daripada minuman yang diformulasikan dalam botol.

Anda boleh menjadikan air kelapa sebagai alternatif minuman sihat.

Recent Posts