Supositoria: Fungsi dan Cara Penggunaan |

Terdapat pelbagai laluan penghantaran ubat ke dalam badan anda. Anda mungkin perlu menelannya secara lurus atau mendapatkan suntikan. Dalam kes tertentu yang melibatkan pencernaan, anda mungkin perlu menggunakan suppositori.

Apa itu suppositori?

Supositoria adalah ubat padat dalam bentuk kerucut atau peluru yang dimasukkan ke dalam badan melalui dubur / rektum, uretra, atau vagina. Setelah masuk ke dalam badan anda, supositoria akan larut dan melepaskan sifat perubatannya.

Kandungan ubat di suppositori ditutupi oleh lapisan yang terbuat dari gelatin atau mentega koko. Panas dari badan anda akan mencairkan lapisan ini sehingga ubat itu dapat melarikan diri dan bertindak secara langsung di lokasi yang dimaksudkan.

Jalan pemberian ubat melalui rektum, uretra, dan vagina tidak begitu selesa seperti laluan lain. Walau bagaimanapun, kaedah ini sebenarnya memudahkan proses penyerapan ubat-ubatan yang tidak dapat anda serap dengan betul melalui perut atau usus.

Mengapa doktor memberikan ubat ini?

Terdapat banyak jenis ubat yang diberikan kepada pesakit melalui suppositori. Doktor biasanya menetapkannya kepada pesakit yang mengalami keadaan berikut.

 • Tidak dapat menelan ubat dengan alasan apa pun.
 • Muntah berterusan dan tidak dapat menahan pil atau cecair di perutnya.
 • Mengalami sawan sehingga anda tidak boleh minum ubat secara lisan (melalui mulut).
 • Mempunyai penyumbatan yang menyekat atau menghentikan pergerakan ubat di saluran pencernaan.

Doktor juga boleh menetapkan supositoria jika pesakit tidak tahan dengan rasa ubatnya, ubat itu terlalu cepat pecah di usus, atau ubat itu boleh pecah di saluran pencernaan. Dalam kes seperti itu, diperlukan jalan penyampaian ubat yang lebih berkesan.

Di samping itu, kajian di Kajian dan Penyelidikan Jurnal Sains Farmaseutikal Antarabangsa tunjukkan faedah lain. Pentadbiran rektum nampaknya memberikan persekitaran yang stabil untuk ubat yang anda perlukan.

Ini bermaksud bahawa penyerapan ubat tidak akan terganggu oleh faktor lain, seperti kehadiran asid perut, penyumbatan pada saluran pencernaan, atau permukaan tisu. Dengan begitu, ubat yang anda gunakan dapat berfungsi dengan optimum.

Pelbagai jenis suppositori

Berdasarkan jalan masuk, ubat ini dibahagikan kepada tiga kategori di bawah.

1. Suppositori rektum

Suppositori rektum memasuki badan anda melalui dubur atau rektum anda. Ubat ini mempunyai panjang 2.5 sentimeter dengan hujung bulat. Doktor biasanya menetapkannya untuk merawat gangguan pencernaan dan keadaan perubatan seperti:

 • sembelit,
 • buasir (buasir),
 • loya,
 • mabuk,
 • gatal dan sakit,
 • penyitaan,
 • tindak balas alahan, dan
 • masalah psikiatri seperti skizofrenia, gangguan kecemasan, dan gangguan bipolar.

2. Suppositori faraj

Suppositori vagina adalah ubat pepejal berbentuk bujur yang dimasukkan melalui faraj. Ubat ini secara amnya dilengkapi dengan alat khas yang membantu anda menggunakannya.

Doktor boleh menetapkan ubat ini kepada pesakit yang mengalami:

 • faraj kering,
 • jangkitan bakteria faraj, dan
 • jangkitan yis faraj.

3. Supositoria uretra

Uretra adalah tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan. Suppositori uretra mengandungi ubat yang disebut alprostadil. Ubat ini seukuran beras dan ditujukan untuk lelaki dengan gangguan ereksi yang jarang berlaku.

Cara menggunakan suppositori

Penggunaan ubat melalui rektum, vagina, dan uretra pada dasarnya cukup mudah. Lihat langkah-langkah yang perlu anda lakukan di bawah.

1. Rectal

Sekiranya boleh, kosongkan usus besar anda terlebih dahulu dengan melakukan buang air besar. Ubat yang masuk melalui rektum akan berfungsi lebih baik apabila saluran pencernaan bersih dan kosong.

Selepas itu, ikuti langkah-langkah ini.

 1. Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun.
 2. Buka balasan supositoria. Kemudian, sapukan pelincir berasaskan air di hujung atau celupkan ubat ini ke dalam air.
 3. Cari kedudukan yang selesa. Anda boleh berdiri dengan sebelah kaki di atas kerusi atau berbaring di sebelah anda dengan satu kaki dibengkokkan ke arah perut anda.
 4. Perlahankan kaki anda. Masukkan ubat dengan teliti ke dalam dubur dan tekan kira-kira 2.5 sentimeter ke dalam.
 5. Letakkan kembali kaki anda dan tunggu 15 minit sehingga ubat larut.
 6. Basuh tangan anda lagi dengan air suam dan sabun.

2. Faraj

Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan suppositori faraj.

 1. Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun.
 2. Buka bungkusan ubat, kemudian pasangkan ke aplikator.
 3. Cari kedudukan yang selesa. Anda boleh berbaring dengan lutut dibengkokkan ke arah dada atau jongkok.
 4. Masukkan aplikator ke dalam vagina anda dengan lembut. Tekan sejauh mungkin tanpa menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit pada faraj.
 5. Tekan pelocok di hujung aplikator untuk melepaskan ubat. Selepas itu, perlahan-lahan keluarkan aplikator.
 6. Berbaring selama kira-kira 10 minit sehingga ubat larut.
 7. Basuh tangan anda lagi dengan air suam dan sabun.

3. Uretra

Sebelum menggunakan supositoria uretra, anda mesti mengosongkan pundi kencing anda terlebih dahulu dengan membuang air kecil. Selepas itu, lakukan langkah-langkah berikut.

 1. Basuh tangan anda dengan air suam dan sabun.
 2. Buka pek ubat dan penutup aplikator.
 3. Regangkan zakar anda sepenuhnya untuk membuka uretra, kemudian masukkan aplikator ke dalam lubang di hujungnya.
 4. Tekan butang di hujung aplikator dan tahan selama 5 saat.
 5. Gerakkan aplikator perlahan untuk memastikan bahawa supositoria telah memasuki uretra. Selepas itu, keluarkan aplikator.
 6. Urut zakar anda selama 10-15 saat untuk membantu menyerap ubat.
 7. Basuh tangan anda lagi dengan air suam dan sabun.

Adakah ubat ini mempunyai kesan sampingan?

Pemberian ubat melalui dubur / rektum, vagina, dan uretra sangat selamat. Beberapa orang mungkin mengalami kerengsaan kulit di sekitar kawasan di mana ubat itu dimasukkan. Sekiranya kerengsaan tidak bertambah baik atau bertambah teruk, segera berjumpa doktor.

Kadang-kadang, ubat dari supositoria mungkin bocor dan bocor dari dubur, vagina, atau uretra. Tubuh anda juga mungkin tidak menyerap ubat dengan betul. Anda boleh berjumpa doktor untuk mencari penyelesaian yang tepat.

Untuk mengelakkan kesan sampingan, elakkan pergerakan atau aktiviti yang kuat sekurang-kurangnya 60 minit selepas anda mengambil ubat. Jangan gunakan petroleum jelly sebagai pelincir, kerana produk ini benar-benar menjadikan ubat tidak larut.

Sentiasa potong kuku sebelum menggunakan ubat ini. Sekiranya boleh, gunakan sarung tangan lateks untuk menjaga kebersihan ubat. Mintalah bantuan keluarga atau pengasuh anda jika anda menghadapi masalah menggunakannya.

Simpan supositoria di dalam peti sejuk untuk mengelakkannya meleleh. Anda juga mesti mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Pastikan anda tidak terlepas dos ubat sehingga faedahnya tetap optimum.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found