10 Petunjuk Semula Jadi untuk Mempercepat Pembukaan Tenaga Kerja |

Proses persalinan kadang kala terhambat sehingga wanita hamil perlu menjalani induksi untuk mempercepat pembukaan persalinan. Terdapat pelbagai kaedah induksi yang boleh anda lakukan, baik menggunakan ubat perubatan dan secara semula jadi. Apakah beberapa induksi semula jadi untuk tenaga kerja yang selamat dan berkesan untuk mempercepat kontraksi? Lihat penjelasan berikut.

Kaedah induksi tenaga kerja semula jadi, yang manakah berkesan?

Induksi persalinan perlu dilakukan untuk merangsang kontraksi rahim sehingga proses kelahiran menjadi lebih cepat.

Sejauh ini, terdapat banyak perkara yang dipercayai sebagai induksi semula jadi atau mempercepat pembukaan tenaga kerja. Malangnya, tidak semua petua ini terbukti selamat dan berkesan secara saintifik.

Kami akan membincangkan satu persatu kaedah induksi semula jadi yang popular di masyarakat, adakah selamat dan terbukti berkesan?

1. Berhubungan seks

Biasanya, sebelum tarikh akhir (HPL), anda digalakkan melakukan hubungan seks dengan suami anda lebih kerap. Namun, adakah ia selamat dan berkesan?

Melancarkan Klinik My Cleveland, hubungan seksual dapat merangsang pengeluaran hormon oksitosin, yang mencetuskan kontraksi rahim.

Sebagai tambahan, air mani lelaki mengandungi hormon prostaglandin yang dapat membantu melembutkan dan membuka serviks, sehingga mempercepat pembukaan persalinan.

Namun, dari segi keselamatan, ternyata tidak semua wanita hamil dibenarkan melakukan hubungan seks menjelang hari kelahiran.

Terutama jika anda mengalami komplikasi persalinan seperti pecah pramatang membran, pendarahan, atau berisiko melahirkan bayi pramatang.

Baiklah, untuk menjangkakan perkara yang tidak diingini, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu sekiranya anda ingin mencuba induksi semula jadi dengan cara ini, ya!

2. Rangsangan puting

Melancarkan dari halaman Persatuan Kehamilan Amerika, rangsangan puting adalah salah satu daripada beberapa cara induksi buruh semula jadi.

Teknik ini boleh dilakukan secara manual menggunakan tangan atau pam payudara elektrik.

Dengan merangsang puting susu, hormon oksitosin dalam tubuh ibu secara semula jadi dapat merangsang rahim untuk mempercepat pengecutan.

Selain mempercepat pembukaan persalinan, anda dapat melakukan kaedah ini untuk merangsang pengeluaran susu pada awal penyusuan (IMD) awal setelah bayi dilahirkan.

Walaupun begitu, anda harus meminta pertimbangan pakar obstetrik anda sebelum melakukan kaedah ini.

Melancarkan Pusat Perubatan Barat Daya, rangsangan puting boleh memperburuk kontraksi dan membahayakan janin.

3. Berjalan

Wanita hamil disarankan untuk berjalan dengan kerap sejak memasuki trimester kehamilan ketiga.

Menurut para pakar, pergerakan pinggul ketika berjalan berguna untuk mendorong kedudukan bayi ke dalam saluran kelahiran.

Walaupun begitu, keberkesanan berjalan sebagai induksi semula jadi untuk merangsang kontraksi rahim masih diperdebatkan.

Melancarkan Klinik Cleveland Saya, belum ada kajian yang membuktikan bahawa ibu yang sering berjalan dapat melahirkan lebih cepat daripada mereka yang tidak melakukan aktiviti ini.

Namun, itu tidak bermaksud berjalan tidak berguna.

Aktiviti ini masih berguna untuk meningkatkan kedudukan bayi breech dan mempercepat tahap pembukaan buruh, misalnya dari pembukaan 1 hingga 2, dan seterusnya.

4. Akupunktur

Akupunktur dilakukan dengan memasukkan jarum ke titik-titik tertentu di badan. Ini adalah teknik induksi tenaga kerja semula jadi yang cukup popular di masyarakat.

Kaedah ini dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran oksitosin, mencetuskan pergerakan kepala bayi, dan merangsang kesediaan rahim untuk bersalin.

Walau bagaimanapun, penyelidikan dari Jurnal Perubatan Perinatal menunjukkan bahawa akupunktur belum terbukti berkesan sebagai kaedah untuk mempercepat kontraksi.

Selain itu, kejayaan akupunktur juga bergantung pada kesediaan janin untuk dilahirkan.

Sebelum memutuskan untuk melakukan kaedah ini, pastikan anda memilih ahli terapi profesional dan berunding dengan pakar sakit puan terlebih dahulu.

5. Akupresur

Akupresur mungkin tidak begitu popular seperti akupunktur. Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai prinsip yang serupa dengan akupunktur.

Dua cara yang mungkin dianggap lebih selamat kerana induksi tenaga kerja semula jadi memberi tekanan pada bahagian tubuh tertentu untuk mengurangkan kesakitan.

Namun, akupresur menggunakan tekanan jari, bukan dengan jarum seperti di akupunktur.

Pengamal akupresur menggunakan alat khas atau hujung jari untuk memberi tekanan pada titik tertentu. Titik ini biasanya berada di jurang antara ibu jari dan jari telunjuk anda.

Perkara yang perlu digarisbawahi, seperti akupunktur, akupresur belum terbukti sebagai kaedah induksi tenaga kerja semula jadi.

Sebilangan wanita hamil juga tidak mengalami sebarang kesan setelah menjalani akupresur.

Walaupun begitu, akupresur cukup berguna untuk mengurangkan kesakitan sebelum melahirkan.

Sekiranya anda merancang untuk melakukan akupresur sebagai induksi semula jadi, anda mesti terlebih dahulu berunding dan mendapatkan persetujuan daripada pakar obstetrik anda.

Selanjutnya, anda boleh menghubungi ahli terapi berlesen untuk melakukan teknik akupresur dengan betul dan selamat.

6. pelucutan membran

Pelucutan membran dilakukan secara langsung oleh doktor, tetapi kaedah ini diklasifikasikan sebagai induksi tenaga kerja semula jadi kerana tidak menggunakan ubat.

Doktor akan menggunakan sarung tangan, kemudian memasukkan jarinya ke dalam vagina untuk memisahkan kantung ketuban.

Ini akan mencetuskan pembebasan prostaglandin yang merangsang persalinan. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kesan sampingan pelucutan membran dalam bentuk kesakitan dan penampilan bintik-bintik darah.

Kaedah ini hanya boleh dilakukan oleh pakar seperti doktor atau pakar obstetrik.

7. Minum minyak kastor

Minum minyak jarak adalah salah satu cara yang cukup popular sebagai induksi semula jadi untuk mempercepat pembukaan buruh.

Sebabnya, minyak jarak boleh merangsang hormon prostaglandin sehingga membantu pembukaan rahim.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai keberkesanannya dalam mempercepat pengecutan.

Walaupun cenderung selamat, anda tidak boleh minum terlalu banyak minyak jarak, hanya dua hingga 4 sudu besar.

Ini bertujuan agar tidak mencetuskan cirit-birit.

Sebagai tambahan, berunding terlebih dahulu dengan pakar sakit puan sebelum memakan minyaknya.

8. Perubatan herba

Beberapa tanaman herba seperti daun cohosh biru atau hitam, teh raspberry, dan minyak primrose adalah kaedah berpotensi yang baik untuk mempercepat pengecutan.

Ubat tersebut dikatakan mampu menyiapkan rahim untuk bersalin. Walau bagaimanapun, anda tidak harus segera mempercayai tuntutan tersebut.

Kerana hingga sekarang, tidak ada bukti ilmiah bahawa ramuan ini dapat digunakan sebagai induksi semula jadi untuk mempercepat kontraksi atau pembukaan tenaga kerja.

Sebenarnya, tumbuhan herba suka daun cohosh berisiko menyebabkan kegagalan jantung dan strok pada janin dan berpotensi menyebabkan komplikasi kelahiran.

Oleh itu, sebelum mengambil ubat herba untuk merangsang kontraksi, anda harus meminta pertimbangan pakar kandungan anda terlebih dahulu.

9. Bola kelahiran

Bola kelahiran adalah bola yang cukup besar dengan bentuk yang menyerupai bola gim.

Anda tidak perlu risau kerana bola kelahiran Ia telah direka khas supaya tidak licin ketika digunakan di lantai sehingga selamat untuk wanita hamil.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan oleh jurnal perbidanan, duduk di atas bola kelahiran semasa proses kelahiran normal dapat membantu mengurangkan sakit belakang akibat pengecutan rahim.

Di samping itu, amalan biasa bola kelahiran sejak trimester ketiga kehamilan juga dapat membantu ibu hamil merasa lebih santai dan mengurangkan kegelisahan sebelum melahirkan.

Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan sama ada kaedah ini berkesan sebagai kaedah induksi semula jadi untuk mempercepat pembukaan tenaga kerja.

10. Makan makanan pedas

Mungkin anda sering mendengar nasihat untuk makan makanan pedas sebagai cara untuk mempercepat kontraksi.

Sebenarnya, menurut Southwestern Medical Center, kaedah ini belum terbukti berkesan sebagai kaedah induksi semula jadi.

Di samping itu, anda perlu berhati-hati sekiranya ingin makan makanan pedas sebelum bersalin.

Sebabnya, makanan pedas boleh menyebabkan pedih ulu hati, cirit-birit, dan gangguan pencernaan lain pada wanita hamil.

Sudah tentu ini akan memburukkan lagi rasa sakit yang anda rasakan di perut semasa bersalin.

Kedudukan yang disyorkan untuk pembukaan lebih cepat

Untuk kehamilan pertama, biasanya bukaan berlangsung 12 hingga 14 jam.

Sementara untuk kehamilan kedua dan seterusnya biasanya berlaku lebih cepat, iaitu sekitar 5 hingga 10 jam.

Selain menjalani induksi semula jadi, anda juga boleh mencuba kedudukan tertentu untuk membantu bayi anda bergerak.

Melancarkan laman web University of Minnesota, kedudukan berikut disarankan untuk mempercepat proses pembukaan pekerja.

 1. Elakkan kedudukan terlentang dan bersandar di punggung kerana boleh menghalang pergerakan janin.
 2. Duduk di atas bola bola kelahiran untuk mengurangkan kesakitan dan membantu mendorong janin.
 3. Sekiranya tidak ada bola kelahiran , anda boleh cuba duduk di tandas dengan kaki terbuka.
 4. Berdiri dengan kaki anda sambil menyandarkan kepala ke hadapan.
 5. Berbaring di sebelah anda apabila anda merasa letih.

Induksi semula jadi perlu disesuaikan dengan keadaan kehamilan

Tidak semua kaedah induksi buruh semula jadi terbukti berkesan.

Namun, dipetik dari Cleveland Clinic, kaedah induksi semula jadi mungkin menjadi pilihan alternatif sekiranya keadaan kehamilan anda adalah seperti berikut.

 • Usia kehamilan telah memasuki 37 minggu atau lebih.
 • Doktor membenarkan induksi tenaga kerja semula jadi seperti yang disyorkan.
 • Kedudukan kepala bayi berada di bawah atau di saluran kelahiran.
 • Ibu dan bayi sihat atau tidak mengalami komplikasi kehamilan.

Sekiranya anda ingin melakukan induksi semula jadi, anda juga perlu mendapatkan persetujuan pakar sakit puan kerana kaedah ini belum terbukti secara saintifik.

Sebenarnya, satu-satunya kaedah induksi yang selamat dan boleh dipercayai untuk mendorong buruh adalah ubat yang diberikan oleh doktor ketika wanita hamil melahirkan di hospital.

Doktor secara amnya akan mempertimbangkan untuk memberikan induksi tenaga kerja mengikut keadaan kesihatan anda dan bayi dalam kandungan.

Itulah sebabnya, pengendalian cara merangsang kontraksi sehingga bayi dilahirkan dengan cepat untuk setiap keadaan wanita hamil juga boleh berbeza.

Keadaan yang memerlukan induksi perubatan

Walaupun induksi semula jadi baik, ada beberapa keadaan yang memerlukan ibu menjalani induksi bersalin secara perubatan.

Doktor biasanya akan melakukan prosedur untuk mempercepat pembukaan kelahiran jika anda mengalami keadaan berikut.

 • Cecair ketuban telah pecah tetapi ibu sama sekali tidak merasakan kontraksi.
 • Ibu mengalami jangkitan pada rahim.
 • Bayi tidak berkembang dengan ketara dalam jangka masa tertentu.
 • Kandungannya tidak mempunyai cecair amniotik yang mencukupi.
 • Ibu mengalami detasmen plasenta atau plasenta terputus dari rahim.
 • Keadaan kesihatan ibu terganggu, seperti diabetes dan tekanan darah tinggi yang boleh membahayakan dirinya dan bayinya.

Jadi, untuk lebih selamat, anda harus selalu berjumpa doktor sebelum wanita hamil berusaha melakukan induksi semula jadi untuk mempercepat pembukaan persalinan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found