5 Manfaat Kesihatan Cengkih yang Menakjubkan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Cengkih adalah rempah serbaguna dengan rasa manis dan aroma khas. Cengkih biasanya digunakan sebagai pengasam untuk memanggang, untuk menambah rasa pada minuman suam, untuk menguatkan aroma kek. Namun, ternyata kandungan nutrien pada cengkeh juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Apa faedah cengkih yang anda dapat?

Kandungan nutrien penting pada cengkeh

Walaupun bertubuh kecil, jangan memandang rendah kandungan nutrien pada cengkeh. Satu sudu cengkeh (2 gram) mengandungi 21 kalori tenaga, 1 gram karbohidrat, dan 1 gram serat. Satu sudu teh cengkeh juga dapat memenuhi 30% keperluan mangan, 4% vitamin K, dan 3% vitamin C dari keperluan harian tubuh. Cengkeh juga mengandungi kalsium, magnesium, dan vitamin E, walaupun dalam jumlah kecil.

Pelbagai vitamin dan mineral penting ini menyokong manfaat cengkeh untuk kesihatan tubuh anda.

Manfaat cengkih untuk kesihatan badan

Beberapa faedah kesihatan cengkeh merangkumi:

1. Melindungi daripada barah

Cengkih diperkaya dengan antioksidan eugenol untuk melawan radikal bebas dalam tubuh yang dapat mencetuskan perkembangan barah. Selain eugenol, cengkeh juga mengandung vitamin C sebagai antioksidan untuk membantu meneutralkan radikal bebas. Kekuatan antioksidan pada cengkeh bahkan dilaporkan lima kali lebih berkesan daripada vitamin E dan jenis antioksidan lain.

Penumpukan radikal bebas dalam tubuh dapat merosakkan kod DNA dan menyebabkan tekanan oksidatif yang mencetuskan pelbagai penyakit kronik. Bermula dari arthritis, penyakit jantung, aterosklerosis, strok, darah tinggi, ulser perut, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, barah, hingga menyebabkan penuaan.

2. Membunuh bakteria penyebab penyakit

Cengkih mempunyai sifat antibakteria yang dapat menghentikan jangkitan. Satu kajian menunjukkan bahawa minyak pati cengkeh berkesan membunuh bakteria E. coli yang boleh menyebabkan kekejangan perut, cirit-birit, dan keletihan.

Cengkih juga membantu menjaga kesihatan mulut dengan menghentikan pertumbuhan dua jenis bakteria yang menyebabkan penyakit plak gigi dan gusi (gingivitis). Sekiranya anda tidak mahu mengunyah cengkeh, gunakan ubat kumur yang mengandungi ekstrak cengkih untuk mendapatkan manfaat ini.

2. Meningkatkan kesihatan hati

Bukan hanya melindungi tubuh daripada barah, eugenol pada cengkeh dapat membantu meningkatkan kesihatan hati.

Satu kajian pada binatang yang dilakukan pada tikus melaporkan bahawa minyak cengkeh dapat meningkatkan fungsi hati dan mengurangi peradangan. Kajian lain menunjukkan bahawa eugenol membantu melegakan simptom sirosis hati. Kajian lain yang dilakukan pada manusia mendapati bahawa pengambilan suplemen eugenol selama satu minggu menurunkan kadar GST, enzim yang sering menjadi tanda penyakit hati.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa eugenol boleh menjadi toksik kepada hati jika diambil dalam dos yang tinggi. Satu kajian kes menunjukkan bahawa 5-10 ml minyak cengkih pada anak-anak dapat menyebabkan kerusakan hati yang serius.

3. Menjaga kesihatan tulang

Kehilangan tulang dapat meningkatkan risiko anda terkena osteoporosis. Oleh itu, kajian haiwan melaporkan bahawa sebatian aktif pada cengkih terbukti dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan kepadatan jisim tulang

Kandungan mangan dalam cengkeh juga membantu proses pembentukan tulang, dan sangat penting untuk kesihatan tulang.

4. Merawat ulser perut

Pedih ulu hati sering disebabkan oleh penipisan lendir gastrik yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti tekanan dan jangkitan.

Satu kajian pada haiwan menunjukkan bahawa minyak pati cengkeh dapat meningkatkan pengeluaran lendir gastrik yang berfungsi sebagai penghalang terhadap kesan asam lambung, sekaligus mencegah hakisan dinding perut akibat jus gastrik.

5. Mengawal kadar gula dalam darah

Penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian yang terdapat pada cengkeh dapat membantu mengawal gula darah. Kajian lain melihat kesan ekstrak cengkih dan nigericin, sebatian yang terdapat pada cengkeh, pada sel otot manusia dan pada tikus dengan diabetes.

Cengkih dan nigerisin didapati meningkatkan penyerapan gula dari darah ke dalam sel, meningkatkan rembesan insulin dan meningkatkan fungsi sel penghasil insulin. Insulin adalah hormon yang bertanggungjawab untuk memindahkan gula dari darah ke sel. Bersama dengan diet seimbang, cengkeh dapat membantu mengekalkan kadar gula darah anda.

Recent Posts