16 Cara Semula jadi untuk Mengetatkan Payudara Kendur -

Payudara kendur sering membuat wanita merasa kurang yakin. Bagaimana mengencangkan payudara yang kendur? Ayuh, lihat petua berikut!

Pelbagai cara untuk menegangkan payudara yang kendur

Anda boleh memilih kaedah yang paling berkesan untuk menjadikan payudara anda cantik, berikut adalah pilihannya.

1. Turunkan berat badan secara perlahan

Menurunkan berat badan secara drastik dapat membuatkan payudara anda kehilangan lemak secara tiba-tiba. Inilah yang menjadikannya kendur.

Oleh itu, kurangkan berat badan anda secara perlahan. Kira-kira setengah kilogram atau maksimum 1 kilogram setiap minggu.

2. Rutin tolakan untuk menegangkan payudara yang kendur

Melancarkan otot-otot bahagian atas badan anda dapat membantu menjadikan payudara anda lebih kencang. Cuba bergerak seperti papan dan tolakan untuk membentuk otot yang menyokong payudara.

Melancarkan dari American College of Sports Medicine, lakukan latihan ini sekurang-kurangnya dua kali seminggu untuk menegangkan payudara yang kendur.

3. Lakukan yoga untuk menegangkan payudara yang kendur

Menurut Parvesh Handa dalam buku itu Manfaat Rahsia Yoga dan Naturopati untuk Wanita, beberapa yoga bergerak seperti segitiga pose, kobra pose, dan Sselekoh ke hadapan dapat membantu menguatkan otot dada untuk menyokong payudara.

Selain itu, pergerakan kepala kepala , backbend , dan regangan kaki terbalik dapat mengurangkan pengaruh graviti yang menyebabkan payudara kendur.

4. Gunakan bra yang betul untuk menegangkan payudara yang kendur

Dilancarkan dari Breast Research Australia, lebih daripada 70% wanita di dunia memakai coli yang salah, termasuk ukuran dan reka bentuknya.

Manakala memakai bra yang betul dapat mencegah kesakitan semasa bersenam dan menjaga ligamen payudara daripada kendur.

5. Lakukan urutan untuk menegangkan payudara yang kendur

Lakukan urutan dengan gerakan ke atas selama kira-kira 15 minit sehari. Ini dapat meningkatkan peredaran darah di payudara, serta menguatkan otot dan tisu sekitarnya.

Selain menjadikan payudara lebih kencang, urut juga membantu anda mengetahui apakah terdapat benjolan di payudara.

6. Minyak zaitun untuk menegangkan payudara yang kendur

Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun semasa mengurut payudara. Sapukan pada payudara dengan menggosok mengikut arah jam, kemudian berlawanan arah jam.

Minyak zaitun berguna untuk menyuburkan kulit agar lebih kencang sehingga dapat mengelakkan payudara kendur.

7. Lakukan urutan menggunakan ais

Selain menggunakan minyak zaitun, anda juga boleh mencuba menggunakan ketulan ais ketika mengurut. Caranya adalah dengan menggosok setiap payudara dengan ketulan ais kecil dalam gerakan melingkar ke atas.

Suhu sejuk dapat membantu melambatkan pergerakan otot dan mencegah kendur. Walau bagaimanapun, jangan gunakan ketulan ais terlalu lama kerana payudara sangat sensitif.

Lakukan selama maksimum 1 minit. Juga, elakkan menggunakan ais batu terus ke kulit anda. Lebih baik menutupnya dengan kain terlebih dahulu

8. Gunakan topeng untuk menegangkan payudara yang kendur

Selain mengurut, anda juga boleh menggunakan topeng sebagai cara semula jadi untuk mengatasi payudara yang kendur.

Anda boleh membuat topeng sendiri dengan bahan semula jadi seperti kuning telur dan timun atau dengan menggunakan minyak vitamin E.

Telur mengandungi protein yang dapat menjaga keanjalan kulit, sementara timun kaya dengan antioksidan yang mencegah penuaan sel kulit.

9. Sapukan shea butter

Shea butter cukup popular di Indonesia untuk menjaga kecantikan kulit. Anda boleh menggunakan krim ini sebagai kaedah menegangkan payudara.

mengikut Antarabangsa Jurnal Sains Molekul , kandungan anti-radang di mentega shea dapat membantu mengekalkan keanjalan kulit dan mencegah proses penuaan.

Untuk membantu menegangkan payudara yang kendur, gunakan ramuan ini semasa mengurut atau campurkan dengan bahan lain untuk membuat topeng payudara.

10. Minum susu, keju, dan yogurt

Selain melakukan cara dari luar seperti urut dan topeng, anda juga dapat melakukan usaha dari dalam untuk menegangkan payudara yang kendur.

mengikut Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika, pengambilan susu dan bahan olahan seperti keju dan yogurt dapat membantu menyuburkan payudara.

Payudara yang diberi makanan dengan betul boleh menjadi lebih sihat dan mengekalkan ukuran dan ketegasannya.

11. Minum banyak air

Selain makan makanan tertentu, air minum sebenarnya dapat membantu mengencangkan payudara yang kendur, anda tahu.

Air berguna untuk menghidrat kulit sehingga mengekalkan ketegasan semula jadi. Minum kira-kira 1.8 liter air setiap hari supaya badan terhidrasi dengan baik dan payudara menjadi lebih kencang.

12. Tidur di punggung untuk menegangkan payudara yang kendur

Ternyata tidur di sebelah kanan atau kiri anda boleh menyebabkan payudara anda kendur dengan mudah kerana pengaruh graviti bumi.

Sebaiknya tidur di punggung. Tujuannya adalah untuk mengekalkan kedudukan payudara. Sudah tentu hasilnya tidak seketika, jadi biasakan tidur dalam posisi ini secara teratur setiap malam.

13. Memperbaiki postur untuk mengelakkan payudara kendur

Selain posisi tidur, postur badan juga ternyata memberi kesan pada bentuk dan kekencangan payudara. Badan yang terlalu bengkok boleh membuatkan payudara merosot dan kendur.

Lakukan senaman untuk memperbaiki postur seperti yoga, pergerakan balet, atau gerakan gimnastik tertentu. Anda juga boleh memakai coli atau korset khas untuk membantu meluruskan punggung.

14. Berhenti merokok dan jangan minum alkohol

Merokok dan minum alkohol adalah dua tabiat yang boleh merosakkan kesihatan yang harus anda hentikan.

Bukan sahaja dapat meningkatkan risiko barah payudara, nikotin dan alkohol juga dapat merosakkan sel-sel tubuh sehingga mempercepat penuaan dan dapat menyebabkan payudara kendur.

15. Menjaga kesihatan paru-paru

Payudara kendur dapat disebabkan oleh menderita penyakit paru-paru, seperti batuk kronik, batuk kering, dan lain-lain.

Oleh itu, sentiasa menjaga kesihatan paru-paru anda. Ini dilakukan agar badan anda lebih sihat dan bentuk badan anda lebih cantik.

16. Pembedahan pembesaran payudara

Sekiranya anda mahukan hasil segera untuk menegangkan payudara yang kendur, anda boleh mencuba pembedahan.

Walaupun masih ada kebaikan dan keburukan, anda boleh mempertimbangkan pembedahan payudara untuk menjadikan payudara anda lebih cantik.

Rujuk doktor sekiranya anda ingin melakukan pembedahan. Pastikan juga tindakan ini dilakukan oleh pegawai perubatan profesional dan berpengalaman.

Recent Posts