Punca Perut Buncit dan 5 Petua Berkesan untuk Mengecutkan Perut

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan perut buncit, dari perubahan hormon hingga kebiasaan harian yang sedar atau tidak sedar. Selain membuat anda tidak selamat, perut buncit juga membuat anda tidak selesa dengan penampilan anda. Bukan hanya itu, pengumpulan lemak di perut juga boleh mencetuskan penyakit kronik seperti diabetes, penyakit jantung, dan juga barah di kemudian hari.

Oleh itu, perut buncit tidak boleh dipandang rendah. Lebih-lebih lagi, keadaan ini bukan sahaja dimiliki oleh orang gemuk. Sebabnya, walaupun orang kurus boleh mengalami perut buncit, anda tahu. Ketahui pelbagai punca perut buncit dan kaedah berkesan untuk mengatasinya di bawah.

Pelbagai penyebab perut buncit

Berikut adalah pelbagai penyebab perut buncit yang harus anda ketahui:

1. Hormon dan usia

Tubuh lelaki dan wanita mempunyai kawasan penyimpanan lemak utama yang berbeza. Pada lelaki, tisu adiposa - tisu yang menyimpan lemak, terkumpul di perut dan pinggang. Manakala wanita lebih tertumpu di pinggul dan paha. Apabila lelaki semakin tua, lelaki lebih cenderung mengalami perut buncit pada usia lebih dari 40 tahun. Sebabnya ialah penurunan testosteron menyebabkan lebihan kalori dalam badan terkumpul menjadi lemak viseral.

Di samping itu, peningkatan usia juga akan membuat seseorang kehilangan jisim otot, terutamanya jika anda kurang bersenam dan duduk lebih banyak. Jisim otot yang berkurang akan mengurangkan metabolisme badan dalam memproses kalori. Kesannya, kemampuan sel lemak di beberapa organ badan akan mengalami penurunan fungsi menyimpan lemak. Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai lemak berlebihan, lemak akan segera terkumpul di perut, yang menyebabkan perut buncit.

2. Tekanan

Tekanan juga merupakan penyebab perut buncit. Faktor tekanan mempunyai pengaruh besar terhadap kenaikan berat badan, menyebabkan lemak terkumpul di perut. Pada banyak orang, ketika mengalami tekanan, selera makan akan meningkat, terutama makan makanan manis dan tinggi lemak, menyebabkan pengumpulan lebihan lemak di perut.

Selain itu, hormon kortisol, alias hormon stres, akan meningkatkan jumlah lemak dalam badan dan melebarkan ukuran sel-sel lemak. Nah, tahap tinggi hormon kortisol dalam badan sering dikaitkan dengan peningkatan lemak perut.

3. Malas bersenam

Senaman malas adalah masalah utama yang menyebabkan perut buncit. Sekiranya anda jarang melakukan aktiviti fizikal dan bersenam, hanya makan dan berbaring setiap hari, maka jangan terkejut jika perut anda membesar. Sebabnya, lemak dari makanan yang anda makan tidak akan membakar tanpa melakukan aktiviti dan menyebabkan lemak terkumpul hanya dalam satu bahagian, iaitu perut.

Lemak viseral sangat responsif terhadap teknik diet dan senaman. Lakukan senaman intensiti sederhana, seperti berjalan pantas, senamrobik, zumba, berjoging, dan sebagainya yang membolehkan anda aktif. Latihan kekuatan otot juga penting, fungsinya adalah untuk mengetatkan semula jisim otot yang telah longgar akibat kesan penuaan.

Selain itu, senaman juga akan membantu anda menstabilkan gula darah, tekanan darah tinggi dan kadar kolesterol. Sekiranya ini dilakukan, ia akan berkesan untuk mencegah kenaikan berat badan, terutama jika seimbang dengan memperhatikan pengambilan makanan yang sihat dan rendah lemak.

4. Kurang tidur

Tidur yang cukup adalah salah satu perkara penting yang boleh mempengaruhi kesihatan. Banyak kajian mendapati bahawa kurang tidur dapat meningkatkan risiko kenaikan berat badan, yang mempengaruhi pengumpulan lemak viseral.

Sekiranya anda tidur kurang dari enam jam setiap malam, ini akan meningkatkan peluang untuk mengumpulkan lemak perut sebagai salah satu penyebab perut buncit.

5. Pengambilan alkohol

Seperti kelebihan berat badan secara umum, kegemukan pusat, atau perut buncit, sering disebabkan oleh pengambilan alkohol, sehingga banyak yang memanggil perut buncit dengan perut buncit. buncit atau perut bir. Semasa mengambil alkohol, aktiviti neuron otak meningkat yang berkaitan dengan rasa lapar. Inilah yang menjadikan pemabuk berat cenderung mempunyai perut buncit dan berat badan berlebihan.

Selain itu, pengambilan alkohol akan meningkatkan pengambilan glukosa yang tidak diperlukan oleh tubuh sehingga akan mengumpulkan lemak di perut.

6. Menopaus

Punca perut buncit juga boleh disebabkan oleh faktor menopaus. Sebilangan wanita mengalami peningkatan lemak perut semasa menopaus, yang biasanya terjadi satu tahun setelah seorang wanita mengalami haid terakhirnya.

Pada masa ini, kadar estrogen turun secara mendadak, menyebabkan lemak disimpan di perut dan bukannya pinggul dan paha. Satu kajian mendapati bahawa wanita yang mengalami menopaus awal lebih cenderung mendapat lemak perut tambahan.

7. Postur badan yang lemah (slouching)

Faktor lain yang menyebabkan perut buncit adalah mempunyai tabiat berdiri dan duduk yang buruk. Sebabnya, mempunyai postur yang buruk akan menjadikan badan kelihatan gemuk dan perut membuncit.

8. Kehadiran bakteria di dalam usus

Menjaga kesihatan usus sangat penting untuk menjaga sistem kekebalan tubuh yang sihat sehingga dapat menghindari penyakit. Sebabnya, ratusan jenis bakteria hidup di usus anda, terutama di usus besar. Sebilangan bakteria bermanfaat untuk kesihatan, ada yang berbahaya.

Para penyelidik mendapati bahawa orang gemuk cenderung mempunyai bakteria tahap tinggi Firma di usus lebih banyak daripada orang yang mempunyai berat badan normal. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa bakteria jenis ini dapat meningkatkan jumlah kalori yang diserap dari makanan sehingga dapat meningkatkan berat badan, termasuk lemak perut. Jangan menolak bakteria ini bersarang pada orang yang kurus juga.

Masalah kesihatan yang disebabkan oleh perut buncit

Perut yang kembung ternyata dapat menyelamatkan banyak masalah kesihatan. Risiko penyakit, terutamanya penyakit degeneratif juga meningkat apabila simpanan lemak di perut meningkat. Beberapa jenis penyakit yang boleh disebabkan oleh pengumpulan lemak di kawasan perut termasuk:

1. Kolesterol tinggi

Lemak perut berkait rapat dengan kadar lemak dalam darah, terutama kolesterol. Ini kerana lemak perut terletak berhampiran dengan saluran darah yang menghubungkan usus ke hati.

Lemak perut akan mengeluarkan bahan yang mengandungi asid lemak bebas dan kemudian dibawa ke hati. Ini membawa kepada peningkatan kadar kolesterol total dan juga kolesterol jahat (LDL). Oleh itu, jangan terkejut jika orang yang mempunyai perut buncit biasanya juga mempunyai kadar kolesterol yang cenderung tinggi.

2. Tekanan darah tinggi

Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa sel-sel lemak di perut menghasilkan sejenis protein yang berpotensi menyumbat saluran darah dan menyebabkan peningkatan tekanan darah. Selain itu, tekanan darah yang meningkat juga boleh disebabkan oleh lemak yang disimpan di dekat organ tubuh yang penting di dalam perut.

Lemak retroperitoneal, sejenis lemak yang terdapat di sekitar ginjal dan kelenjar adrenal, boleh mempengaruhi kerja ginjal. Memandangkan buah pinggang adalah salah satu organ yang berperanan mengatur tekanan darah, tidak mustahil jika kerja ginjal akan terjejas, menyebabkan peningkatan tekanan darah.

3. Diabetes

Perut yang buncit adalah salah satu faktor risiko diabetes mellitus jenis 2. Lemak perut dapat mengeluarkan sebatian protein yang disebut pengikatan retinol 4 (RBP4), yang berperanan dalam ketahanan insulin.

Ketahanan insulin adalah permulaan diabetes, di mana sel-sel tubuh kita tidak dapat bertindak balas terhadap insulin dengan betul sehingga kadar gula darah meningkat.

4. Penyakit jantung dan strok

Lemak perut mengeluarkan sebatian yang disebut sitokin. Sitokin berperanan dalam penyakit jantung dan penyakit lain yang berkaitan dengan keradangan. Apabila badan anda meradang, hati anda akan menghasilkan kolesterol dan toksin lain yang dapat membentuk plak di arteri anda.

Lemak darah yang meningkat seperti kolesterol, LDL, dan trigliserida adalah faktor risiko penyakit jantung dan strok.

5. Demensia

Penyelidikan menyatakan bahawa orang yang mempunyai perut buncit cenderung berisiko terkena demensia, alias pikun, dibandingkan dengan mereka yang perutnya tidak buncit. Satu kajian yang dilakukan oleh Jabatan Kardiologi Oita Palang Merah di Jepun menyatakan bahawa terdapat perubahan yang tidak normal dalam jumlah hippocampal dan ketahanan insulin pada mereka yang mempunyai tahap tinggi lemak perut dan menderita diabetes.

Sebagai tambahan, seperti yang dikutip dari WebMD, Sudha Seshadri, seorang penolong profesor neurologi di Boston University School of Medicine, mengatakan bahawa semakin banyak lemak yang terkumpul di perut, semakin kecil jumlah otak. Isipadu otak yang kecil dikaitkan dengan kebolehan kognitif yang lemah dan risiko demensia di kemudian hari.

Mengukur lilitan pinggang untuk menentukan risiko kegemukan

Obesiti pusat atau kegemukan perut, atau lebih dikenali sebagai perut buncit adalah kumpulan lemak berlebihan di kawasan perut (perut). Salah satu kaedah untuk mengira sama ada anda mengalami perut buncit atau tidak adalah dengan mengukur lilitan pinggang anda.

Ukuran pinggang yang ideal untuk wanita kurang dari 80 cm, sedangkan untuk lelaki tidak lebih daripada 90 cm. Sekiranya ukuran lilitan pinggang lebih banyak daripada bilangan ini, maka ada kemungkinan anda mengalami perut buncit atau obesiti pusat.

Anda juga boleh mengukur lilitan pinggang dengan 4 inci tangan anda. Caranya, berdiri tegak dan bernafas seperti biasa. Kemudian ukur lilitan pinggang anda sejajar dengan pusar menggunakan jarak tangan anda, bermula dari depan atau belakang. Sekiranya lilitan pinggang anda melebihi 4 inci, maka anda mungkin tergolong dalam kategori kegemukan pusat.

Namun, mengukur lilitan pinggang menggunakan pita pengukur dianggap lebih optimum daripada menggunakan jarak tangan. Sebabnya, ukuran tangan setiap orang berbeza, jadi kemungkinan memberikan hasil yang berbeza.

Apa yang perlu dilakukan untuk mengurangkan lemak perut

Berdasarkan penjelasan yang dinyatakan di atas, diketahui bahawa perut buncit bukanlah petanda baik bagi tubuh. Walaupun tidak dirawat dengan segera, perut buncit dapat meningkatkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit kronik di kemudian hari.

Menjaga bentuk badan yang sihat dan sesuai dengan kriteria tidak mudah, tetapi itu tidak bermakna anda tidak dapat melakukannya. Anda memerlukan dedikasi, disiplin, dan daya tahan yang kuat untuk mencapainya. Berikut adalah beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan lemak perut:

1. Bersenam secara berkala

Kunci untuk berjaya mengecilkan perut buncit adalah aktif dan bersenam secara teratur. Sebabnya, lemak viseral akan datang ketika anda malas, alias malas bergerak. Oleh itu mulai sekarang cubalah bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Tidak perlu melakukan senaman intensiti tinggi, mulailah dengan aktiviti ringan hingga sederhana seperti berjalan kaki, berjoging, berbasikal, berenang, atau aerobik.

Lakukan secara teratur kerana aktiviti ini dapat membantu anda mengawal berat badan, meningkatkan degupan jantung anda, dan melambatkan pembentukan lemak viseral di perut anda. Sekiranya berat badan anda sekarang berada dalam had normal, maka tujuan latihan anda bukan lagi untuk menurunkan berat badan tetapi untuk meningkatkan jisim otot. Sel otot membakar lebih banyak lemak daripada sel badan yang lain, jadi jika jisim otot anda tinggi, anda akan membakar lebih banyak kalori setiap hari sambil mengurangkan lemak perut.

2. Perhatikan pengambilan makanan harian anda

Memperhatikan pengambilan makanan harian anda bukan hanya berguna untuk menurunkan berat badan, tetapi juga membantu mengecilkan perut buncit. Anda harus memperhatikan bahagian makanan dan pengambilan nutrien dari makanan yang anda makan. Makanan yang disarankan untuk dikonsumsi untuk mengecilkan perut buncit adalah makanan yang tinggi protein, dan membatasi pengambilan karbohidrat.

Penyelidikan Hairston menunjukkan bahawa orang yang mengambil 10 gram serat setiap hari (seperti sebiji epal kecil, atau secawan kacang hijau) dapat mencegah perkembangan lemak viseral di perut.

3. Pastikan anda cukup tidur

Sekali lagi, tidur bermanfaat untuk kesihatan, termasuk dalam usaha mengecilkan perut anda. Menurut sebuah kajian, diketahui bahawa orang yang cukup tidur, iaitu enam hingga tujuh jam sehari, mendapat lemak viseral lebih sedikit daripada orang yang tidur kurang dari lima jam sehari. Oleh itu, pastikan anda cukup tidur setiap malam, okey?

4. Elakkan tekanan

Selain mendapat tidur yang cukup, penting untuk anda mengelakkan tekanan. Sebabnya, menguruskan tekanan tanpa anda sedari ia dapat membantu mengecilkan perut buncit. Cuba bersantai dengan keluarga atau rakan, bermeditasi, bersenam, melancong, atau melakukan perkara yang anda gemari untuk membuat anda bahagia dan bebas dari tekanan.

5. Meningkatkan penggunaan cecair

Adakah anda pernah bangun dengan perut yang lebih besar dari sebelumnya? Ini boleh berlaku jika anda makan terlalu banyak pada malam sebelumnya. Sekiranya ini berlaku, cuba tingkatkan penggunaan cecair, seperti sup, jus, atau smoothie semasa sarapan.

Minum cecair sebelum makan boleh membuat anda merasa kenyang lebih cepat, sehingga mengelakkan anda makan berlebihan. Selain itu, pengambilan cecair yang mencukupi juga akan membantu melancarkan pencernaan anda.

Recent Posts