3 Cara Berkesan Memutihkan Gigi dengan Bahan Asli •

Merawat gigi tidak cukup hanya dengan menggosok gigi, anda juga perlu menjauhi tabiat buruk yang boleh menyebabkan gigi menguning. Walau bagaimanapun, jika gigi anda sudah berubah warna, berikut adalah beberapa petua mudah untuk memutihkan gigi secara semula jadi yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Resipi untuk bahan semula jadi untuk memutihkan gigi

Dengan bertambahnya usia, gigi seseorang akan hilang kecerahan, kelihatan kusam, atau menjadi kuning. Gigi kuning disebabkan oleh banyak faktor, seperti makanan tertentu yang dapat mengotorkan enamel atau penumpukan plak pada permukaan gigi.

Sekiranya perubahan warna gigi anda dipengaruhi oleh dua perkara ini, secara amnya kaedah pemutihan gigi semula jadi berikut dapat mengatasinya.

1. Serbuk penaik

Baking soda atau baking soda adalah salah satu bahan semula jadi yang popular untuk merawat pelbagai masalah kesihatan gigi dan mulut, termasuk memutihkan gigi. Bahan semula jadi ini mempunyai butiran bertekstur sedikit kasar yang dapat mengikis noda yang menempel pada gigi.

Kajian semula Jurnal Persatuan Pergigian Amerika menunjukkan bahawa ubat gigi yang mengandungi serbuk penaik berkesan dan selamat dapat menghilangkan noda dan memutihkan gigi. Sebenarnya ubat gigi ini lebih berkesan berbanding ubat gigi soda bukan penaik dengan nilai kasar yang lebih tinggi.

Lain daripada itu, serbuk penaik Ia juga bersifat alkali yang dapat meneutralkan keasidan dalam rongga mulut kerana sisa makanan dan bakteria. Asid boleh merosakkan enamel yang boleh menjadikan gigi anda kelihatan lebih kuning.

Bahan-bahan:

 • serbuk penaik secukupnya,
 • air untuk mencairkan serbuk penaik , dan
 • sakit gigi.

Bagaimana nak guna:

Campurkan baking soda dengan air sehingga membentuk adunan seperti pasta. Lap gigi anda dari serpihan makanan dan air liur dengan tisu atau kain bersih. Masukkan adunan pasta serbuk penaik pada berus gigi dan mulalah menggosok gigi seperti biasa.

Biarkan doh melekat pada permukaan gigi selama kira-kira 1-3 minit. Segera bilas dengan air bersih untuk membuang sisa pasta serbuk penaik Sekiranya anda menggunakannya terlalu lama, ia sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan pada enamel gigi.

2. Stroberi dan serbuk penaik

Stroberi mengandungi vitamin C yang berfungsi memusnahkan plak yang menyebabkan gigi kuning. Buah bintik merah ini juga kaya dengan enzim asid maleik yang dapat membantu menghilangkan noda pada permukaan gigi.

Sebagai bahan semula jadi untuk memutihkan gigi, strawberi perlu dicampurkan serbuk penaik dan garam untuk membentuknya menjadi pes. Kedua-dua bahan ini juga akan bertindak untuk memusnahkan kotoran degil pada gigi anda.

Bahan-bahan:

 • 1-3 strawberi besar,
 • 1/2 sudu kecil serbuk penaik , dan
 • secubit garam laut.

Bagaimana nak guna:

Tumbuk strawberi dan masukkan garam laut dan serbuk penaik , kemudian kacau hingga rata. Lap gigi anda dari serpihan makanan dan air liur dengan tisu bersih atau kain lap. Kemudian, mulailah menggosok gigi dengan pes strawberi seperti biasa.

Biarkan doh melekat pada permukaan gigi selama kira-kira 5 minit, kemudian bilas bersih. Hadkan penggunaannya hanya beberapa kali seminggu, kerana penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kerosakan gigi.

3. Minyak kelapa

Teknik menarik minyak atau berkumur dengan minyak kelapa adalah cara yang unik dan telah dipercayai selama beberapa generasi oleh banyak orang untuk membantu memutihkan gigi secara semula jadi. Sebilangan orang mendakwa gigi putih dan cerah kembali selepas penggunaan biasa. Namun, hasilnya tidak seefektif pemutihan gigi dengan alat khas atau melalui rawatan di doktor gigi.

Minyak kelapa juga mengandungi sebatian asid laurik yang akan membasmi plak dan bakteria yang menyebabkan gigi kuning. Kajian di Jurnal Sains Kesihatan Antarabangsa juga menunjukkan kebaikan minyak kelapa yang berkesan untuk membantu meningkatkan gigi dan gusi yang sihat, dan membantu mengekalkan bau mulut yang segar.

Bahan-bahan:

 • 1 sudu besar minyak kelapa

Bagaimana nak guna:

Pagi sebelum anda menggosok gigi, ambil 1 sudu minyak kelapa atau sebanyak yang anda perlukan. Kemudian, anda boleh berkumur dengan minyak kelapa hingga mencapai keseluruhan rongga mulut, termasuk di antara gigi dan lidah.

Berkumur perlahan selama 10 hingga 15 minit, kemudian buang minyak kelapa yang tersisa dari berkumur. Bilas rongga mulut dengan air sehingga minyak yang tersisa habis. Selebihnya, teruskan rutin memberus gigi anda.

Perkara yang perlu anda perhatikan untuk memutihkan gigi secara semula jadi

Selain menggunakan resipi semula jadi untuk memutihkan gigi, terdapat beberapa cadangan lain yang boleh anda lakukan sebagai langkah menjaga kebersihan gigi secara tetap, seperti berikut.

 • Gosok gigi dengan ubat gigi fluorida dua kali sehari selama dua minit. Fluorida akan membantu proses mengingat semula gigi sehingga menjadikan penampilan kelihatan lebih cerah, sambil mencegah rongga.
 • Pilih produk penjagaan gigi khas untuk memutihkan gigi, seperti ubat pemutih gigi atau ubat kumur dengan kandungan hidrogen peroksida yang dapat mempercepat proses pemutihan gigi melalui proses pengoksidaan.
 • Hadkan minuman berwarna gelap, seperti soda, teh, dan kopi, yang boleh mengotorkan gigi anda.
 • Hadkan pengambilan makanan tinggi gula yang boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria Streptococcus mutans yang boleh menyebabkan plak dan gingivitis.
 • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membantu menghilangkan plak gigi, serta makanan yang tinggi kalsium, seperti susu, keju, dan brokoli, yang dapat melindungi terhadap hakisan gigi.
 • Elakkan merokok atau menggunakan produk tembakau.
 • Lakukan lawatan berkala ke doktor gigi setiap enam bulan untuk membersihkan dan memeriksa masalah pergigian.

Beberapa kaedah semula jadi untuk memutihkan gigi telah terbukti melalui beberapa kajian untuk dapat mengikis plak dan noda pada permukaan gigi. Walau bagaimanapun, tahap keberkesanan setelah melakukan rawatan ini mungkin tidak seperti yang anda harapkan.

Oleh itu, Persatuan Pergigian Amerika juga menasihati anda untuk melakukan prosedur pemutihan gigi melalui rawatan doktor gigi, seperti: venir , ikatan gigi , gel atau jalur pemutih, atau ubat gigi pemutih seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Recent Posts