Berapakah Suhu Badan Normal Orang? Mengapa Ia Boleh Naik Dan Turun?

Suhu badan normal dalam badan anda boleh terus berubah sepanjang hari. Ini kerana tubuh manusia mampu mengubah suhu intinya sendiri mengikut musim dan persekitarannya. Suhu badan seseorang yang sihat boleh turun naik sekitar 0.5 ° C dalam sehari, menjadi lebih rendah pada waktu pagi dan lebih tinggi pada waktu petang hingga ke petang, bergantung pada apa aktiviti anda pada hari itu.

Ini bermaksud bahawa suhu badan yang sentiasa berubah sebenarnya adalah bahagian semula jadi dari mekanisme pertahanan badan anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan bahawa suhu badan yang berubah-ubah bukan hasil dari keadaan perubatan yang mendasari. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai suhu badan manusia yang normal, dan apa yang boleh menyebabkan perubahannya.

Berapakah suhu badan manusia yang normal?

Sumber: Pencernaan Pembaca

Sebilangan besar orang menganggap bahawa suhu badan manusia normal mestilah pada 37ºC. Walau bagaimanapun, konsep ini agak mengelirukan dan telah diketepikan oleh banyak kajian perubatan.

Satu kajian yang diterbitkan beberapa tahun yang lalu dalam Journal of the American Medical Association mendapati purata suhu normal bagi orang dewasa ialah 36.7 ° C , bukannya sesuai dengan suhu 37 ° C. Secara umum, dunia perubatan bersetuju bahawa suhu badan normal antara 36.1 ° C hingga 37.2 ° C .

Walaupun standard juga banyak bergantung pada:

  • Keadaan fizikal orang itu.
  • Umur.
  • Apa aktiviti yang telah mereka lakukan.
  • Masa dalam sehari.
  • Bahagian badan anda yang mana yang diukur - Contohnya, bacaan suhu dari ketiak biasanya menunjukkan 0.5 ° C lebih rendah daripada suhu badan teras.

Sementara itu, suhu badan cenderung menurun seiring bertambahnya usia. Satu kajian milik penyelidik di Winthrop University Hospital di New York mendapati bahawa orang yang lebih tua mempunyai suhu badan normal yang lebih rendah daripada "standard" di atas. Dari 150 orang tua dengan usia rata-rata sekitar 81 tahun, para penyelidik mendapati bahawa suhu badan rata-rata mereka tidak pernah mencapai 37 ° C. Penemuan ini menunjukkan bahawa walaupun orang tua sakit, suhu badan mereka mungkin tidak meningkat sehingga mencapai suhu yang diakui orang sebagai demam (lebih dari 37ºC). Sebaliknya, suhu badan yang terlalu rendah (di bawah 35ºC) secara amnya merupakan tanda penyakit tertentu.

Oleh itu, had suhu badan yang dianggap sebagai demam juga akan berbeza bagi setiap orang berdasarkan waktu siang. Maksudnya, untuk mengetahui suhu badan normal seseorang, setiap variasi faktor mesti diambil kira.

Apa yang menyebabkan suhu badan turun naik?

Tubuh mengubah suhunya untuk menyesuaikan diri dengan perubahan di sekitarnya. Anda akan berpeluh ketika berada di persekitaran yang panas untuk membantu menyejukkan badan. Sebaliknya, badan anda akan berusaha mengekalkannya panas ketika suhu di sekitar anda rendah. Untuk melakukan itu, otak akan menghantar isyarat ke seluruh badan untuk membekalkan lebih banyak darah dari kapilari ke bahagian tubuh yang hangat. Respons ini akan membuat anda menggigil. Menggigil dapat menghasilkan panas sehingga badan anda dapat mengekalkan suhu badannya.

Suhu badan anda juga boleh berubah ketika anda merokok, minum alkohol, dan bahkan ketika anda berbaring. Berikut adalah beberapa sebab biasa di sebalik turun naik suhu badan yang normal:

1. Pertumbuhan badan

Suhu badan turun naik yang biasa dialami oleh bayi. Alasannya tidak lain adalah kerana mereka masih dalam tahap perkembangannya, sehingga sistem dalaman tubuh belum mencapai fungsinya yang paling optimum. Suhu badan bayi mungkin meningkat dalam beberapa hari selepas kelahiran tetapi akan turun sedikit ketika bayi mencapai usia pertengahan.

2. Perubahan hormon

Suhu badan sangat sensitif terhadap tahap hormon. Jadi, suhu wanita mungkin lebih tinggi atau lebih rendah semasa ovulasi atau mengalami haid. Perkara yang sama akan berlaku selepas menopaus. Sebaliknya, perubahan metabolik semasa kehamilan menyebabkan kenaikan suhu badan.

3. Irama sirkadian

Suhu badan mungkin berbeza mengikut perubahan jam biologi badan (sirkadian sirkadian). Suhu badan paling rendah biasanya berlaku dalam 2 jam terakhir sebelum anda bangun. Anda juga mungkin merasa lebih sejuk pada waktu-waktu tanpa mengira suhu persekitaran yang stabil.

4. Demam

Demam adalah gejala biasa, bukan penyakit bebas. Anda akan demam jika anda mempunyai jangkitan di dalam badan anda yang disebabkan oleh virus atau bakteria. Pada bayi dan kanak-kanak, demam biasanya muncul ketika suhu badan melebihi 37 darjah Celsius. Sementara itu, orang dewasa akan demam apabila suhu badan mencapai 38-39 ° C.

Demam adalah tanda bahawa tubuh melawan jangkitan, kerana biasanya virus dan bakteria membiak dengan cepat di dalam tubuh pada suhu 37º Celsius. Oleh itu, badan akan meningkatkan suhunya untuk mempertahankan diri dan mencegah patogen jahat ini membiak.

Penyakit biasa yang menyebabkan demam adalah selesema, sakit tekak, sinusitis, radang paru-paru, batuk kering, dan jangkitan saluran kencing. Beberapa penyakit berbahaya lain yang boleh menyebabkan demam adalah demam denggi, malaria, radang selaput otak (meningitis), dan HIV.

Demam juga boleh muncul ketika anak selesai melakukan imunisasi atau hendak tumbuh gigi. Sekiranya anda atau anak anda demam, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui sumber penyakitnya agar dapat diubati dengan baik.

5. Hipotiroidisme

Hipotiroidisme adalah salah satu daripada banyak sebab suhu badan anda turun naik. Kelenjar tiroid mengatur bagaimana sel-sel tubuh anda menggunakan tenaga yang diterimanya dari makanan - suatu proses yang disebut metabolisme. Metabolisme anda mungkin perlahan kerana penyakit tertentu atau faktor lain. Ini adalah keadaan yang disebut hipotiroidisme. Suhu badan anda akan turun apabila metabolisme anda perlahan dan anda akan berasa sejuk. Gejala hipotiroidisme yang paling biasa adalah keletihan, sembelit, sakit otot, dan mood yang tertekan.

6. Diabetes

Diabetes juga mempunyai hubungan dengan suhu badan teras anda. Para saintis mendapati bahawa apabila insulin disuntik ke kawasan otak tertentu pada tikus, ia menyebabkan peningkatan suhu badan dan kadar metabolisme mereka. Ini menunjukkan bahawa diabetes boleh sedikit sebanyak mempengaruhi suhu badan anda dan menyebabkan perubahan.

Fakta unik lain mengenai suhu badan seseorang

1. Merokok boleh menjadikan suhu badan meningkat

Tahukah anda bahawa merokok boleh menaikkan suhu badan? Sebenarnya, ini kerana anda menyedut asap dari rokok. Ya, suhu di hujung rokok adalah 95 darjah Celsius. Nah, apabila asap disedut ke dalam hidung dan kemudian ke paru-paru, suhu di organ ini akan meningkat.

Apabila paru-paru anda panas, organ ini tidak dapat melakukan salah satu fungsi pentingnya iaitu menyejukkan atau mengeluarkan haba dari badan. Inilah yang akhirnya menjadikan suhu badan begitu tinggi. Apabila anda berhenti merokok, suhu badan anda akan kembali normal dalam kira-kira 20 minit.

Menghirup asap rokok sahaja boleh membahayakan paru-paru, terutamanya jika anda seorang perokok aktif setiap hari. Oleh itu, hentikan tabiat merokok anda secara perlahan.

2. Berbaring juga menjadikan suhu badan meningkat

Dalam dongeng, orang yang berbohong akan mempunyai hidung yang panjang. Nah, di dunia nyata hidung anda juga berubah ketika anda berbohong. Bukannya bentuknya semakin panjang, tetapi suhu hidung meningkat, dilaporkan di laman Web MD.

Penyelidik Sepanyol di Universiti Granada masih menyiasat fenomena ini. Dianggap bahawa ini berlaku kerana tindak balas badan ketika anda berbohong. Apabila seseorang berbohong, kegelisahan dan ketakutan untuk diketahui akan timbul. Pada masa itu, badan anda akan menyebabkan beberapa tindak balas, seperti degupan jantung yang lebih cepat dan peningkatan suhu badan. Akhirnya, kawasan di sekitar hidung dan mata akan terasa lebih panas.

3. Suhu sejuk menjadikan anda tidur lena

Suhu badan juga boleh mempengaruhi seberapa baik seseorang tidur. Semakin sejuk, semakin baik tidur anda. Beberapa saat sebelum manusia tertidur, badan akan menurunkan suhunya sekitar 1 hingga 2 darjah. Perubahan suhu inilah yang membantu tubuh akhirnya jatuh ke dalam kitaran tidur.

Oleh itu, mandi atau mandi suam sebelum tidur adalah ubat insomnia yang sering disyorkan. Sebabnya, setelah mandi air suam, badan akan mengalami penurunan suhu yang cukup besar, sehingga dapat mengantuk

Dr. Rachel Salas, MD, pakar neurologi di Johns Hopkins University memetik kajian dari National Sleep Foundation yang menyatakan bahawa suhu bilik terbaik untuk tidur adalah sekitar 18-22º Celsius. Downey dan Heller juga bersetuju dengan pernyataan ini dengan mengatakan bahawa julat suhu 18-22ºC boleh menjadi rujukan anda ketika menetapkan suhu bilik yang tepat sebelum tidur.

4. Mengetahui masa kematian seseorang

Apabila seseorang mati, suhu badan perlahan-lahan akan menurun. Nah, suhu badan sering digunakan oleh penyelidik mayat untuk menganggarkan bila mayat yang dijumpai itu benar-benar mati.

Penyiasat dapat mengetahui berapa lama mayat itu mati dengan meletakkan tangan mereka di bawah lengan mayat. Sekiranya tubuhnya panas, itu bermakna dia meninggal hanya beberapa jam sebelumnya. Tetapi jika sejuk dan lembap, ia akan mati sekurang-kurangnya 18 hingga 24 jam.

Lalu, bagaimana mengekalkan suhu badan yang normal ketika cuaca sejuk melanda?

Apabila cuaca panas, secara amnya anda dapat mengatasi ini dengan tetap terhidrasi dengan minum banyak cecair dan berlindung di tempat yang sejuk seperti bilik berhawa dingin.

Lalu, bagaimana mengekalkan suhu badan yang normal ketika cuaca sejuk? Anda pasti akan memakai pakaian tebal atau berlapis untuk mengelakkan kesejukan. Sebenarnya, jika penghawa dingin bilik anda diatur pada suhu rendah, anda akan menarik selimut tebal ke atas badan anda. Berikut adalah beberapa cara untuk memanaskan badan apabila anda berasa sejuk:

1. Jangan biarkan anda menggigil

Menggigil adalah tanda anda sejuk dan anda perlu memanaskan badan anda secepat mungkin. Apabila suhu kulit anda turun, anda akan menggigil agar suhu badan inti anda juga tidak turun.

Orang dengan hipotermia ringan akan menggigil, tetapi mereka yang mempunyai hipotermia sederhana mungkin tidak. Tubuh akan berhenti menggigil apabila pengecutan otot tidak lagi menghasilkan haba. Ini bermakna apabila anda berhenti menggigil, suhu teras anda akan merosot.

2. Makan banyak

Makan lebih banyak ketika anda merasa sejuk adalah cara yang baik untuk memastikan badan anda sentiasa panas. Penting untuk memastikan gula darah anda sentiasa dalam pengawalan agar badan anda dapat memberikan tenaga yang anda perlukan untuk tetap hangat.

Makan makanan yang dicerna badan anda dengan perlahan, seperti makanan berlemak. Apabila badan anda mencerna makanan, ia membakar tenaga sehingga anda akan merasa lebih panas. Oleh itu, jika makanan yang anda makan mengambil masa lebih lama untuk dicerna oleh badan, maka anda juga akan merasa lebih lama panas.

3. Minum banyak air

Sebagai tambahan kepada pengambilan makanan, badan anda juga akan tahan sejuk jika pengambilan air ke badan dijaga. Badan yang terhidrasi dengan baik dapat memberikan kehangatan yang lebih baik juga. Minum air panas juga dapat memberi anda sensasi hangat, walaupun ini sebenarnya tidak menaikkan suhu dalaman badan anda.

Menurut seorang profesor dari University of Pennsylvania, Michael Cirigliano, MD, mulut adalah salah satu bahagian tubuh anda yang paling sensitif. Jadi, jika air panas menyentuh mulut anda, maka anda akan merasakan sensasi hangat.

4. Sesuaikan badan anda dengan cuaca sejuk

Tubuh mempunyai lebih banyak kemampuan daripada yang anda bayangkan. Tubuh mempunyai mekanisme khas untuk menjaga kehangatan. Orang yang menghabiskan banyak masa dalam cuaca sejuk dapat menjadikan diri mereka lebih tahan terhadap sejuk.

Mekanisme dalam badan ini belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, mungkin lemak badan yang disebut lemak coklat (lemak coklat) berperanan dalam hal ini. Lemak coklat dapat membakar lebih banyak tenaga dan membebaskannya sebagai panas badan agar anda tetap panas.

5. Pastikan badan anda kering

Badan yang berpeluh atau pakaian basah dapat membuat anda merasa lebih sejuk. Oleh itu, jika cuaca sejuk, anda harus menggunakan pakaian yang dapat menyerap peluh. Sekiranya pakaian basah, anda harus menukar pakaian dengan segera. Cuba jaga agar badan anda sentiasa kering.

6. Pastikan suhu badan inti anda tetap panas

Sebaiknya pakai pakaian tertutup. Anda juga perlu memakai stoking, sarung tangan, dan topi untuk mengekalkan suhu badan inti anda. Sekiranya anda sejuk, perkara pertama yang akan anda rasakan adalah kesejukan di kaki dan tangan anda, sebelum kesegaran merebak ke bahagian lain badan anda.

Ini adalah bentuk mekanisme badan dalam mengekalkan suhu badan teras. Ketika sejuk, bekalan darah diutamakan mengalir ke bahagian-bahagian penting badan, jadi kaki dan tangan anda akan terasa sejuk terlebih dahulu. Melindungi badan anda adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan kehangatan badan.

Recent Posts