GCS aka Glasgow Coma Scale, Penilaian Tahap Kesedaran seseorang

Tahap kesedaran seseorang dapat dinilai dari tiga petunjuk, iaitu mata, ucapan, dan pergerakan badan. Skala Glasgow Coma, alias GCS, adalah sistem pemarkahan yang paling biasa digunakan untuk menggambarkan tahap kesedaran seseorang berikutan kecederaan kepala yang teruk.

Kaedah ujian ini mudah tetapi boleh dipercayai dan objektif cukup untuk mencatat tahap kesedaran awal dan seterusnya pada seseorang setelah mengalami kecederaan di kepala. Lihat penjelasan yang lebih lengkap mengenai ujian Skala Koma Glasgow di bawah.

Asal Skala Coma Glasgow

Skala Coma Glasgow adalah kaedah untuk menilai tahap kesedaran seseorang. Kaedah penilaian ini dibuat pada tahun 1974 oleh pakar bedah saraf Inggeris Graham Teasdale dan Bryan Jennet. Kedua-dua pakar ini mempunyai minat yang sama terhadap kecederaan kepala dan mekanisme kerosakan otak akut, subjek yang sebelumnya tidak begitu menarik perhatian pakar neurologi.

Minat Graham Teasdale dalam subjek kecederaan kepala dan penyelidikan klinikal bermula ketika dia menjalani latihan perubatan dan pembedahan asas di Royal Victoria Hospital, Newcastle. Sekitar tahun 1970, dia berkesempatan memberikan materi di Institut Ilmu Neurologi, Glasgow bersama Profesor Bryan Jennett. Kedua-duanya kemudian menerbitkan makalah mengenai penilaian koma dan kesedaran terjejas dengan mencadangkan kaedah penyelidikan berstruktur yang dikenali sebagai Skala Koma Glasgow.

Setelah 40 tahun, kaedah ini masih dianggap berkesan dan objektif untuk menilai tahap kesedaran seseorang setelah mengalami kecederaan di kepala.

Pada masa lalu, Glasgow Coma Scale aka GCS hanya digunakan untuk menentukan kesedaran seseorang setelah mengalami kecederaan di kepala, kini kaedah ini juga digunakan oleh doktor untuk menilai tahap kesedaran kerana pelbagai keadaan kecemasan perubatan yang lain. Beberapa syarat ini termasuk:

 • Strok iskemia
 • Jangkitan intrakranial
 • abses otak
 • Kecederaan fizikal umum
 • Koma tidak trauma
 • Keracunan

Harus diingat bahawa walaupun skala ini dapat digunakan untuk menentukan tahap kesedaran Pada seseorang, penilaian ini tidak dapat digunakan untuk mendiagnosis penyebab seseorang mengalami penurunan kesedaran atau koma.

Tahap kesedaran dan aktiviti otak

Otak anda mempunyai fungsi untuk menjaga kesedaran. Untuk menjalankan fungsi ini dengan optimum, otak anda memerlukan pengambilan oksigen dan glukosa yang mencukupi. Ya, terdapat banyak zat dalam makanan atau minuman yang anda makan, yang mempengaruhi sebatian kimia di otak. Bahan-bahan ini dapat membantu mengekalkan atau bahkan menurunkan kesedaran anda, misalnya, kafein.

Minuman seperti kopi, soda, coklat, teh, dan minuman tenaga mengandungi kafein yang dapat meningkatkan aktiviti otak, sehingga membuat anda lebih terjaga. Sebaliknya, ubat penahan sakit, penenang, dan alkohol membuat anda mengantuk, sehingga menurunkan kesedaran anda.

Keadaan tertentu yang merosakkan sel otak juga boleh mempengaruhi kesedaran anda, seperti kecederaan kepala yang teruk, demensia, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, atau strok. Koma adalah kehilangan kesedaran yang paling teruk. Koma disebabkan oleh pembengkakan atau pendarahan pada tisu otak.

Pembengkakan yang berlaku pada tisu otak menjadikan otak yang berada di tulang tengkorak dimampatkan. Akibatnya, tekanan otak meningkat secara mendadak. Darah dan oksigen tersekat memasuki otak. Pada peringkat ini, fungsi otak terganggu. Orang yang berada dalam keadaan koma sebenarnya masih hidup, tetapi mereka tidak dapat bertindak balas terhadap sebarang rangsangan, termasuk kesakitan.

Panduan mengukur tahap kesedaran menggunakan Glasgow Coma Scale (GCS)

Untuk mengetahui sejauh mana tahap kesedaran anda, doktor atau pasukan perubatan anda akan melakukan penilaian GCS. Doktor menggunakan penilaian ini untuk menilai tindak balas mata, ucapan, dan pergerakan badan. Skor atau nilai GCS diperoleh dengan menambahkan nilai yang diperoleh dari petunjuk di bawah.

tindak balas mata

 • Sekiranya mata pesakit terbuka secara spontan dengan berkedip tanpa pasukan perubatan memberikan rangsangan, titik GCS yang diperoleh adalah 4.
 • Sekiranya mata pesakit terbuka ketika pasukan perubatan memberikan rangsangan lisan, atau melalui suara atau arahan, maka skor GCS yang diperoleh adalah 3.
 • Sekiranya mata pesakit terbuka ketika pasukan perubatan memberikan rangsangan kesakitan, maka titik GCS yang diperoleh adalah 2.
 • Sekiranya mata pesakit sama sekali tidak terbuka atau tertutup rapat walaupun pasukan perubatan telah memberi pesanan dan rangsangan kesakitan, maka titik GCS yang diperoleh adalah 1.

Suara

 • Sekiranya pesakit dapat menjawab semua soalan yang diajukan oleh pasukan perubatan dengan betul, maka mata GCS yang diperoleh adalah 5.
 • Sekiranya pesakit menunjukkan kebingungan, tetapi dapat menjawab soalan dengan jelas, maka titik GCS yang diperoleh adalah 4.
 • Sekiranya pesakit dapat dijemput untuk berkomunikasi tetapi hanya mengucapkan kata-kata, bukan ayat yang jelas, maka titik GCS yang diperoleh adalah 3.
 • Sekiranya pesakit hanya mengerang atau mengerang tanpa kata, maka titik GCS yang diperoleh adalah 2.
 • Sekiranya pesakit sama sekali tidak mengeluarkan suara, walaupun pasukan perubatan telah mengundangnya untuk berkomunikasi atau merangsang hujung jarinya, maka titik GCS yang diperoleh adalah 1.

Pergerakan

 • Sekiranya pesakit dapat mematuhi dua perintah yang berbeza dari pasukan perubatan, maka mata GCS yang diperoleh adalah 6.
 • Sekiranya pesakit dapat mengangkat tangan ketika diberi rangsangan kesakitan di kawasan itu oleh pasukan perubatan, dan dia juga dapat menunjukkan titik mana yang menyakitkan, maka titik GCS yang diperoleh adalah 5.
 • Sekiranya pesakit dapat mengelak ketika pasukan perubatan memberikan rangsangan kesakitan, tetapi tidak diarahkan ke titik sakit, titik GCS yang diperoleh adalah 4.
 • Sekiranya pesakit hanya melipat siku apabila diberi rangsangan yang menyakitkan, maka titik GCS yang diperoleh adalah 3.
 • Sekiranya pesakit hanya dapat membuka siku apabila diberi rangsangan kesakitan oleh pasukan perubatan, maka titik GCS yang diperoleh adalah 2.
 • Sekiranya pesakit sama sekali tidak bertindak balas terhadap pergerakan badan walaupun pasukan perubatan telah memberi rangsangan atau perintah, maka mata GCS yang diperoleh adalah 1.

Seorang pesakit boleh dikatakan mempunyai tahap kesedaran yang tinggi jika skornya mencapai 15. Sementara itu, seseorang dikatakan mempunyai tahap kesedaran yang rendah, atau dikatakan koma jika skornya hanya 3.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found