Panduan Penyusuan Bayi 1 Tahun Yang Perlu Dipahami

Kanak-kanak yang telah menginjak satu tahun biasanya mulai memilih makanan dan suka makan di mulut mereka. Perubahan tabiat makan pada bayi 1 tahun atau 12 bulan lebih kurang dipengaruhi oleh perubahan dalam menu makanan harian. Untuk mengatasi tingkah lakunya pada waktu makan, anda harus menyesuaikan pilihan makanan untuk bayi 1 tahun atau 12 bulan agar mereka tetap memenuhi keperluan pemakanan harian mereka.

Perkembangan kemahiran memberi makan bayi selama 1 tahun

Sedikit berbeza dengan usia sebelumnya, pada usia tahun pertama ini, anak kecil anda biasanya cukup mahir makan dengan tangan mereka.

Walaupun dia tidak dapat menggunakan sudu atau peralatan makan lain dengan betul, kemampuannya untuk mengatur tangan semasa makan boleh dikatakan boleh dipercayai.

Semasa mengambil, memegang, bahkan memasukkan makanan ke dalam mulut, bayi 1 tahun atau 12 bulan dapat melakukannya dengan fleksibel.

Namun, itu tidak bermaksud anda boleh melepaskan anak anda dengan bebas semasa makan. Sesekali, anda masih harus memperhatikan aktiviti yang dilakukan anak anda semasa makan.

Sebabnya, masih ada kemungkinan bayi berusia 12 bulan tersedak ketika makan jenis makanan tertentu.

Sekiranya ukuran makanan agak besar atau mempunyai tekstur keras seperti popcorn, ia boleh tersekat di kerongkong si kecil.

Tetapi selebihnya, pada usia 12 bulan, bayi cenderung lebih aktif untuk belajar dan meneroka lebih banyak mengenai makanan.

Bayi berusia 1 tahun atau 12 bulan belajar tentang makanan bermula dari cara makan, sehingga mudah mencuba pelbagai jenis makanan.

Walaupun kelihatan lebih mudah untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai bentuk makanan yang diberikan, bayi berusia 12 bulan biasanya masih tidak dapat mengunyah dengan sempurna.

Hanya setelah usia lebih dari 1 tahun atau 12 bulan, anak-anak biasanya akan mulai mahir menggunakan peralatan makan sendiri.

Sebagai ibu bapa, tugas anda adalah untuk menemani dan menyokong setiap langkah perkembangannya.

Ingatkan dengan lembut ketika anak itu salah dan beri dia peluang untuk mempraktikkan kemahirannya supaya dia dapat makan dengan cara yang baik dan betul.

Apakah makanan terbaik untuk bayi 1 tahun atau 12 bulan?

Pada usia 1 tahun atau 12 bulan, bayi lebih mahir mengunyah pelbagai makanan pejal.

Makanan pejal untuk bayi 1 tahun atau 12 bulan boleh diproses dari beras, daging, telur, ayam, brokoli, chayote, mi, roti, epal, tembikai, semangka, dan lain-lain.

Ini kerana bilangan gigi kanak-kanak yang tumbuh biasanya lebih banyak sehingga lebih mudah untuk mereka mengunyah.

Itulah sebabnya pada usia 1 tahun atau 12 bulan, tekstur makanan bayi biasanya lebih padat dan lebih berat, serupa dengan menu makanan keluarga.

Sebenarnya, secara amnya, kanak-kanak juga dapat makan sendiri tanpa memerlukan banyak bantuan daripada anda atau orang lain seperti zaman sebelumnya.

Kanak-kanak berumur satu hingga dua tahun memerlukan sebanyak 1000-1400 kalori sehari. Selain susu ibu, jumlah kalori boleh didapati dari sayur-sayuran, buah-buahan, sumber karbohidrat, sumber protein haiwan dan sayur-sayuran, dan susu.

Bayi berumur 1 tahun masih memerlukan susu ibu

Sememangnya, jumlah penyusuan untuk bayi berusia 1 tahun tidak sama dengan ketika mereka berumur kurang dari 6 bulan (penyusuan eksklusif). Namun, itu tidak bermaksud bayi boleh dipisahkan dari susu ibu.

Kerana pada dasarnya, susu ibu tetap harus diberikan sehingga anak itu genap berusia dua tahun. Ini kerana kandungan susu ibu masih menyumbang sejumlah kalori dan nutrien yang diperlukan oleh anak dalam sehari.

Sekiranya tidak mungkin, berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda mengenai pemberian susu formula untuk anak-anak.

Jenis makanan untuk bayi berumur 1 tahun atau 12 bulan

Sementara itu, menurut UNICEF, berikut adalah pelbagai sumber makanan yang harus diberikan kepada bayi 1 tahun atau 12 bulan:

 • Padi, ubi, gandum, dan biji-bijian sebagai sumber karbohidrat
 • Daging merah, ayam, ikan, dan hati sapi sebagai sumber protein haiwan
 • Kacang, tauhu, dan tempe sebagai sumber protein sayuran
 • Sayuran dan buah-buahan sebagai sumber vitamin, mineral, dan serat
 • Telur sebagai sumber protein, lemak, vitamin, dan mineral
 • Produk tenusu seperti susu, keju, yogurt, dan sebagainya

Anda perlu berusaha untuk menawarkan bayi anda yang berusia 12 bulan untuk makan makanan yang sihat. Ingat, pilihan makanan anak anda bergantung kepada anda.

Pilih makanan sihat untuk diberikan kepada anak-anak. Ukuran perut anak masih kecil, jadi isi perut anak dengan makanan yang sihat, bukan hanya makanan yang hanya mengisi perut tanpa dapat memenuhi keperluan pemakanan anak.

Hadkan makanan dan makanan bergula dengan kalori kosong untuk diberikan kepada anak-anak. Selain kurang berkhasiat, sering memberi makanan manis juga boleh merosakkan tabiat pemakanan sihat anak-anak.

Hal ini dikhuatiri, kanak-kanak lebih suka makan makanan manis dan tidak mahu makan sekiranya diberi makanan dengan rasa yang kurang kuat atau hambar. Contoh makanan ini termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan.

Berapa banyak hidangan sehari untuk bayi berusia 1 tahun?

Sekiranya pada awalnya, makanan bayi diberi tekstur yang halus, walaupun dengan porsi dan kekerapan makan yang tidak terlalu banyak, tidak lagi.

Sebelum memasuki usia 1 tahun atau 12 bulan, bayi telah belajar mengenali tekstur dan jenis makanan secara beransur-ansur.

Akibatnya, sekarang mereka betul-betul berumur 1 tahun atau 12 bulan, bayi sudah cukup menyesuaikan diri dan terbiasa dengan pelbagai tekstur dan jenis makanan.

Oleh itu, bahagian dan kekerapan makan bayi berusia 12 bulan akan jauh lebih banyak daripada pada usia sebelumnya.

Lebih-lebih lagi, bayi berusia 1 tahun atau 12 bulan ini memerlukan lebih kurang 1000-1400 kalori sehari. Selain menyediakan makanan utama, makanan ini dapat dilengkapi dengan menyajikan makanan ringan atau makanan ringan sehingga keperluan kalori ini dapat dipenuhi.

Anda boleh memberi makan anak anda 3-4 kali sehari dengan kekerapan memberi makan sekitar 1-2 kali sehari.

Mengenai jumlah atau bahagian makanan bayi 1 tahun atau 12 bulan, anda perlahan-lahan dapat meningkatkan jumlah pemberian makanan ke cawan berukuran 250 mililiter (ml).

Bahagian dan kekerapan makanan telah disesuaikan sehingga keperluan anak dalam sehari dapat dipenuhi dengan baik.

Petua untuk memberi makan bayi berusia 1 tahun

Jadi, sebenarnya tidak ada perbezaan antara makanan yang anda makan dan makanan untuk bayi berusia 1 tahun atau 12 bulan. Walau bagaimanapun, bahagian makanan dan cara pemberiannya masih harus disesuaikan dengan kemampuan anak.

Agar tidak keliru, berikut adalah beberapa petua memberi makan untuk bayi 1 tahun atau 12 bulan:

1. Perhatikan makanan bayi berusia 1 tahun

UNICEF mengesyorkan memberi makanan bayi berusia 12 bulan yang telah dipotong, dihiris atau dikendalikan dengan mudah.

2. Hidangkan pelbagai makanan bayi berusia 1 tahun dengan tekstur yang berbeza

Pada masa ini, penting bagi anda mendorong bayi anda untuk mencuba pelbagai rasa dan tekstur makanan, walaupun pada usia 1 tahun atau 12 bulan.

Dengan cara itu, lidah anak sudah biasa dengan makanan tertentu. Ia juga dapat mengelakkan kanak-kanak menjadi pemakan pemilih.

3. Membebaskan anak-anak untuk belajar makan sendiri

Pertama sekali, biarkan anak memilih dan mengendalikan makanannya sendiri sambil sesekali membenarkannya menggunakan sudu dan garpu khas.

Biasanya pada usia sekitar 15-18 bulan, kemampuan anak untuk menggunakan peralatan tersebut cukup terlatih kerana dia terbiasa memegangnya.

Selain dapat melatih kebebasan mereka, belajar makan sendiri juga akan melatih koordinasi antara mata, tangan, dan mulut anak.

4. Bersikap aktif ketika memberi makan anak

Bagi ibu bapa, anda harus sentiasa aktif dan responsif ketika memberi makan bayi 1 tahun atau 12 bulan, seperti:

 • Bersabar dan terus mendorong anak-anak mahu makan.
 • Jangan memaksa anak anda makan terlalu banyak.
 • Gunakan pinggan khas untuk melihat apakah anak anda makan semua makanannya atau berapa banyak yang tinggal jika tidak.

5. Mengamalkan jadual makan biasa

Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) juga mengesyorkan agar anda membuat jadual makan biasa setiap hari.

Ini supaya anak-anak terbiasa makan pada waktu biasa setiap hari sehingga mereka akan terus dewasa.

6. Jaga kebersihan memasak dan makan

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan semasa proses pemprosesan dan penyusuan. Berikut adalah peraturan yang harus dipatuhi ketika memberi makanan bayi 1 tahun atau 12 bulan:

 • Jaga kebersihan peralatan yang digunakan untuk memasak dan memberi makan bayi.
 • Basuh tangan ibu dan bayi sebelum dan selepas makan dengan sabun dan air mengalir.
 • Basuh tangan ibu dengan sabun dan air mengalir sebelum memproses makanan bayi dan selepas menggunakan tandas dan membersihkan kotoran bayi.
 • Simpan makanan yang akan diberikan kepada bayi di tempat yang bersih dan selamat.
 • Papan pemotong dan pisau berasingan yang digunakan untuk memotong makanan mentah dan dimasak.

7. Elakkan anak makan semasa melakukan aktiviti lain

Seboleh-bolehnya cuba biarkan anak itu duduk diam di meja dan kerusi semasa makan. Elakkan makan sambil menonton TV, menggunakan alat, atau hanya bermain dengan mainan kegemarannya.

Sebabnya, ia benar-benar mengacaukan fikirannya sehingga membuat anak tidak fokus ketika makan.

8. Tidak mengapa menambah sedikit gula dan garam

Akhirnya, anda tidak perlu ragu untuk menambahkan sedikit gula dan garam untuk merasai makanan anak-anak berumur 1 tahun.

Sekiranya penambahan gula dan garam benar-benar membuat anak lebih bersemangat untuk menghabiskan makanan yang anda sajikan, sudah tentu tidak mengapa.

Ini tentunya jauh lebih baik daripada anak-anak yang tidak menghabiskan makanan mereka, atau bahkan enggan makan sama sekali kerana rasanya hambar.

Namun, perhatikan berapa banyak gula dan garam yang anda campurkan dalam mangkuk makanan bayi 1 tahun atau 12 bulan.

Kerana anda hanya terhad memberi sedikit atau secubit di hujung sudu.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found