Fungsi Toner untuk Kulit Muka yang Perlu Anda Ketahui

Toner adalah produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan aktif untuk menghilangkan kotoran, minyak, dan residu solekan. Selain itu, fungsi toner juga dapat menambahkan kelembapan pada kulit sehingga tidak kering setelah mencuci muka.

Apa itu toner?

Toner adalah produk penjagaan kulit yang bahan utamanya adalah air. Biasanya toner digunakan untuk membuang sisa solekan, kotoran, dan minyak berlebihan yang masih melekat pada kulit setelah anda mencuci muka.

Toner umumnya juga mengandungi pelbagai bahan aktif dengan kegunaannya sendiri. Sebilangannya adalah gliserin untuk menjaga kelembapan kulit, ekstrak herba dan bunga sebagai antioksidan, dan niacinamide untuk kulit cerah.

Berdasarkan isi dan fungsi, jenis toner terbahagi kepada dua, iaitu: toner penghidratan (toner pelembap) dan toner pengelupasan (toner pengelupasan). Kedua-duanya boleh menjadi toner yang baik asalkan sesuai dengan keperluan wajah anda. Inilah perbezaannya.

1. Toner penghidratan

Toner penghidratan adalah toner yang digunakan untuk melembapkan wajah. Produk ini juga membantu menyiapkan kulit untuk rawatan seterusnya, kerana kulit lembab mampu menyerap bahan-bahan dalam produk tersebut penjagaan kulit lebih baik.

Toner pelembap dibuat dari bahan-bahan yang memberikan kelembapan atau berfungsi dengan mengunci air di sel kulit. Bahan-bahan yang digunakan termasuk asid hyaluronik, gel lidah buaya, dan vitamin E.

2. Toner pengelupasan

Toner pengelupasan baik untuk pengelupasan sel kulit mati yang melekat pada wajah. Toner jenis ini akan membersihkan kulit dari sisa kotoran yang tidak dapat dibersihkan pada langkah sebelumnya dan sesuai untuk menghilangkan residu solekan dari muka.

Toner pengelupasan biasanya dibuat dari alfa dan asid beta-hidroksi (AHA dan BHA) atau derivatifnya seperti asid glikolik dan asid salisilik. Selain pembersihan, bahan ini juga dapat melegakan masalah bintik-bintik hitam terang dan timbulnya kedutan.

Apakah fungsi toner?

Toner adalah langkah kedua proses pembersihan. Manfaatnya, jika digunakan dengan betul, adalah dapat menghilangkan kelebihan minyak dan sel-sel kulit mati yang mungkin kekal di wajah setelah mencuci muka.

Toner yang baik dapat membantu kulit menyerap bahan aktif dalam produk penjagaan kulit lebih cepat. Namun, ini hanya berlaku untuk kulit lembap kerana kulit lembap menyerap produk lebih baik daripada kulit kering.

Berikut adalah pelbagai fungsi toner untuk kulit anda.

1. Mengimbangkan pH

Penyegar wajah dapat membantu menyeimbangkan pH atau keasidan kulit anda. Nilai pH diukur pada skala 0 - 14, dengan skala 7 menjadi neutral. Nilai pH kulit yang sihat sedikit berasid, antara 4,7 dan 5,75.

Sekiranya kulit anda mempunyai nilai pH yang tepat, wajah anda tidak akan terdedah kepada masalah kulit kerana minyak berlebihan. Kulit akan kelihatan lebih cerah, licin, dan tahan terhadap jangkitan bakteria yang menyebabkan jerawat.

2. Detoksifikasi

Toksin dari industri kimia dan persekitaran boleh mempengaruhi kesihatan dan penampilan kulit. Penyegar wajah berfungsi dengan membuang toksin dan bahan buangan lain dari kulit anda.

Inilah sebabnya mengapa toner yang baik dapat membantu wajah anda kelihatan lebih cerah dan sihat. Pelbagai faedah jangka panjang lain yang mungkin anda rasakan adalah hilangnya jerawat, parut jerawat, dan mengurangkan kedutan.

3. Mengecilkan dan mengetatkan liang pori

Pori-pori wajah yang besar memudahkan kotoran, minyak, dan racun memasuki kulit dan menyebabkan kerengsaan dan jangkitan. Penggunaan toner secara berkala dapat mengetatkan pori-pori wajah anda dan mencegah masalah ini.

Dengan menggunakan toner, minyak dan toksin yang melekat pada permukaan kulit menjadi kurang. Ini dapat menjadikan wajah lebih segar dan bersih, mengurangkan minyak, dan mencegah jerawat.

4. Mengatasi jerawat

Jerawat boleh menyebabkan rasa sakit dan meninggalkan parut di wajah. Dengan menghilangkan penumpukan minyak, residu, dan lapisan sel kulit mati, toner membantu mengurangkan jumlah cela dan jerawat di wajah dan mencegah jerawat berulang.

5. Melembapkan dan menyuburkan kulit

Toner dapat memenuhi keperluan cairan yang diperlukan untuk menjaga kelembutan, kehalusan, kelembapan dan penampilan yang lebih muda. Banyak toner wajah juga menyediakan vitamin dan nutrien penting lain untuk menjaga kesihatan kulit.

Kulit lembap lebih baik dilindungi dari tanda-tanda penuaan kulit dan dapat membentuk asas solekan berkesan sebelum penggunaan produk kosmetik lain. Oleh itu, pastikan anda tidak membuang toner dalam rutin penjagaan kulit harian anda.

6. Menambah lapisan pelindung pada kulit

Dengan memberikan kelembapan dan nutrien penting yang diperlukan oleh kulit anda, toner yang baik akan memperbaiki lapisan pelindung di permukaan kulit. Ini menjadikan kulit lebih tahan dan kurang rentan terhadap kerosakan persekitaran.

7. Meningkatkan faedah produk penjagaan kulit yang lain

Setiap formula toner mempunyai fungsi tertentu, misalnya ekstrak kayu putih yang dapat menenangkan, asid hyaluronik dan sodium PCA yang dapat mengawal minyak dan melembapkan, ekstrak ginseng yang dapat merangsang peredaran darah, dan lain-lain.

Bahan-bahan ini pada dasarnya membantu menjadikan kulit lebih sihat. Apabila kulit anda sihat, tisu dapat menyerap bahan aktif dalam produk penjagaan kulit yang lain dengan lebih berkesan. Kesannya, kelebihan produk seterusnya akan lebih ketara.

Petua memilih toner yang baik untuk wajah

Setelah mengetahui jenis kulit anda, cubalah memilih toner yang sesuai dengan keadaan dan keperluan kulit anda. Berikut adalah beberapa petua cepat yang boleh anda cuba ketika memilih toner.

1. Toner untuk kulit sensitif atau kering

Sekiranya anda mempunyai kulit kering dan sensitif, cuba gunakan toner tanpa alkohol. Toner yang mengandungi gliserin, butilena glikol, dan asid hyaluronik dapat membantu menghidrat kulit anda.

2. Toner untuk kulit berminyak atau rawan jerawat

Tidak jauh berbeza dengan kulit sensitif, penggunaan toner bebas alkohol juga berlaku untuk kulit yang berjerawat. Selain bebas alkohol, toner dengan asid alfa hidroksi (AHA) mampu menjadikan kulit anda lebih cerah dan bersih.

Sekiranya anda merasakan sensasi kesemutan ketika anda menggunakannya, ini bermakna toner mempunyai nilai pH yang tepat. Selain itu, penggunaan toner yang mengandungi asid salisilik juga baik untuk jenis kulit ini.

3. Toner untuk kulit normal

Bagi anda yang mempunyai kulit normal, tidak perlu risau. Lihat sahaja jika toner yang anda gunakan mengandungi:

  • koenzim Q10,
  • asid hyaluronik, juga
  • gliserin dan Vitamin C.

Langkah seterusnya adalah menggunakan toner mengikut cara yang disyorkan. Sudah tentu, anda tidak boleh menggunakan toner tanpa membaca atau mengetahui cara menggunakannya.

Cara menggunakan toner yang betul

Toner boleh digunakan sebagai pembersih, terutamanya setelah anda mencuci muka dan sebelum anda menggunakan produk pelembab wajah. Mudah sahaja, tuangkan produk pada kapas dan sapukan dengan lembut ke seluruh kawasan muka dan leher.

Setelah menggunakan toner, anda boleh menggunakan pelembap dengan segera, walaupun kulit anda masih terasa lembap. Walau bagaimanapun, untuk produk lain seperti ubat jerawat, pelindung matahari, atau retinoid, anda perlu menunggu sebentar sehingga kulit kering sepenuhnya.

Mengamalkan produk selain pelembap pada kulit yang masih basah dengan toner boleh menyebabkan kulit terasa panas, menyengat, dan bahkan jengkel. Bukan hanya itu, keberkesanan produk penjagaan kulit anda juga dapat dikurangkan.

Toner adalah produk dengan pelbagai bahan untuk memenuhi keperluan setiap jenis kulit dan masalah yang dibawanya. Untuk memilih toner yang baik, kenal pasti jenis kulit anda dan bahan-bahan yang anda perlukan.

Recent Posts