Jenis Jerawat dan Pelbagai Cara Mengatasinya |

Jerawat adalah penyakit kulit yang berlaku kerana pengeluaran minyak berlebihan dan penumpukan sel-sel kulit mati. Akibatnya, liang pori tersumbat dan jerawat timbul. Untuk usaha penyembuhan, anda perlu mengetahui jenis jerawat pada kulit manusia.

Jenis jerawat

Biasanya, kulit manusia akan mengeluarkan minyak melalui kelenjar sebum (sebum). Kelenjar ini dihubungkan ke saluran yang mengandungi rambut atau biasa disebut folikel.

Kelenjar sebum yang tidak dapat melepaskan minyak dengan betul ke dalam kulit kerana tersumbat, pori-pori kulit akan membentuk komedo. Sekiranya bintik hitam pecah, jerawat akan timbul.

Kebanyakan orang biasanya mempunyai jenis jerawat yang berbeza. Berikut adalah jenis jerawat yang paling biasa.

1. Komedi putih (whiteheads)

Blackheads adalah jenis asas jerawat. Iaitu, ketika sel minyak dan kulit bercampur dan menyumbat liang, bintik hitam adalah perkara pertama yang muncul sebelum membentuk jerawat.

Sekiranya liang pori ditutup dan anda melihat lebam kecil berwarna putih atau daging, ini adalah whitehead atau blackhead whiteheads .

Salah satu penyebab bentuk jerawat ini muncul adalah perubahan hormon. Pada masa-masa tertentu, iaitu akil baligh dan haid, jumlah sebum atau minyak yang dihasilkan oleh pori-pori anda meningkat. Akibatnya, pori-pori tersumbat dan mencetuskan whiteheads.

Komedo tertutup juga boleh berlaku di kawasan yang mengalami banyak geseran, seperti dagu atau rahang.

2. komedo (komedo)

Blackheads adalah sejenis jerawat yang naik ke permukaan kulit, sehingga ujung jerawat berwarna hitam. Warna hitam di hujung jerawat disebabkan oleh peningkatan pigmen kulit, bukan kotoran atau debu, sehingga tidak dapat dibersihkan.

Sama seperti whiteheads, komedo juga boleh muncul di mana sahaja, dari muka, belakang, ke dada. Bentuk jerawat ini juga disebabkan oleh penumpukan sel-sel kulit mati, pengeluaran minyak berlebihan, dan bakteria yang menyumbat liang.

Terdapat pelbagai faktor yang memicu tiga perkara yang menyebabkan jerawat komedo, mulai dari tidak menjaga kebersihan wajah, hingga mengambil ubat-ubatan tertentu.

Alangkah baiknya jika anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat dalam menangani komedo.

3. Papula

Pada orang yang mendapati jerawatnya lebih besar, ada kemungkinan jenis jerawat yang mereka alami adalah jerawat papular. Papula adalah lebam merah kecil pada kulit.

Jerawat jenis ini terjadi kerana penyumbatan tidak sampai ke permukaan kulit dan sel-sel kulit mati terus terkumpul. Akibatnya, folikel rambut juga mengalami tekanan yang boleh menyebabkan dinding folikel pecah.

Apabila ini berlaku, sebum dan bakteria yang terperangkap akan menyebar ke tisu sekitarnya. Ini akhirnya mencetuskan kemerahan, bengkak, dan sakit pada jerawat papule.

Jerawat papular biasanya muncul ketika bintik hitam, hitam dan putih, dibiarkan begitu sahaja. Akibatnya, radang bintik hitam berlaku dan menyebabkan kerengsaan pada sel-sel kulit di sekitarnya.

4. Pustules

Mirip dengan papula, jerawat pustule adalah sejenis jerawat yang terjadi akibat komedon yang meradang. Pustula jerawat biasanya muncul ditandai dengan lebam merah di pangkal dan kepala putih.

Di samping itu, kandungan pustle jerawat dipenuhi dengan nanah. Nanah menunjuk ke tempat di atas kulit yang membentuk titik putih. Pustula dan papula sering muncul bersama dan terkumpul dalam jumlah yang banyak.

Sekiranya ini berlaku, ini bermakna anda mengalami jerawat dengan keadaan yang agak teruk. Kerana jenis jerawat ini adalah sebahagian daripada penyakit yang dikenali sebagai jerawat radang, alias jerawat yang sudah meradang.

Sebaiknya elakkan memerah atau mencucurkan jerawat yang mengandungi nanah kerana boleh menyebabkan bekas jerawat sukar dikeluarkan.

5. Nodul

Rawatan Jerawat Hormon di Singapura

Bagi anda yang mempunyai jerawat nodular mungkin perlu berhati-hati. Sebabnya, jerawat berjerawat jenis ini dikategorikan sebagai keadaan serius.

Pada dasarnya, penyebab jerawat yang satu ini sama dengan jerawat yang lain. Walau bagaimanapun, jerawat jenis ini berlaku kerana keradangan yang menembusi lapisan kulit yang lebih dalam.

Akibatnya, pembentukan lesi yang lebih padat dan lebih besar berlaku. Sebenarnya, nodul jerawat dikatakan menyebabkan kesakitan yang cukup menjengkelkan.

Cuba jangan memerah jerawat ini kerana ia akan meninggalkan bekas jerawat yang sukar hilang kemudian.

6. Jerawat batu (sista)

Jerawat sista atau sista adalah sejenis jerawat yang berlaku kerana penumpukan minyak dan sel kulit mati di tisu kulit jauh di folikel rambut. Sekiranya keradangan pada tisu kulit berlaku, benjolan besar terbentuk.

Ukuran jerawat yang bengkak dapat terus meningkat kerana terkena jangkitan bakteria pada lapisan atas kulit. Akibatnya, jerawat sista kelihatan kemerahan, lebih besar, dan penuh dengan nanah juga.

Sama dengan jerawat nodular, jerawat sista juga menyebabkan kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keradangan akan memecahkan liang yang boleh merebak ke tisu kulit di sekitarnya.

Keradangan yang meluas akhirnya mencetuskan jerawat sista baru.

7. Jerawat pasir

Jerawat pasir atau jerawat adalah bintik-bintik jerawat kecil dan tidak berkembang. Jerawat jenis ini umumnya tidak begitu kelihatan, tetapi terasa ketika disentuh.

Lepuh boleh merangkumi pelbagai jenis jerawat, mulai dari pustula, whiteheads, dan papula. Anda mungkin melihatnya sebagai jerawat biasa dengan sejumlah 1-2 bonggol.

Penyebab utama jerawat pasir adalah kerengsaan kulit kerana tekanan liang, panas, dan geseran yang berlebihan pada kulit. Sekiranya geseran kulit berterusan, permukaannya menjadi kasar dan jerawat tumbuh.

Jenis jerawat berdasarkan lokasinya

Setelah mengenali sebarang jenis jerawat, mulai dari ringan hingga parah, ada baiknya mengetahui bahawa jerawat tidak hanya terjadi pada wajah.

Pipi adalah kawasan yang paling biasa untuk jerawat, tetapi lebam ini boleh merebak ke kawasan lain di badan, iaitu:

  • jerawat pada badan, termasuk bahagian belakang dan leher,
  • dagu,
  • dahi,
  • kulit kepala,
  • keldai, dan
  • faraj.

Keterukan jerawat

Selain dibezakan mengikut jenis, jerawat juga terbahagi kepada beberapa kategori, iaitu ringan, sederhana, dan parah. Secara amnya, komedon dan luka radang dibahagikan secara berasingan.

Jerawat ringan

  • pelawak kurang daripada 20
  • luka keradangan kurang daripada 15
  • Jumlah pelajaran kurang daripada 30

Jerawat sederhana

  • bilangan komedi 20 – 100
  • bilangan lesi 15 – 50
  • Jumlah jerawat adalah lebih kurang 30 – 125

Jerawat teruk

  • kulit mempunyai kurang dari 5 jerawat cystic
  • Jumlah komedo kurang daripada 100
  • Bilangan jerawat yang meradang kurang daripada 50
  • Jumlah jerawat pada kulit kurang daripada 125

Bolehkah jerawat teruk dirawat?

Menurut American Academy of Dermatology, jenis jerawat yang teruk, seperti jerawat sista, dapat diubati. Walaupun begitu, rawatan jerawat perlu di bawah pengawasan pakar atau pakar dermatologi.

Berikut adalah beberapa rawatan yang biasanya disarankan oleh doktor untuk merawat jerawat yang teruk.

  • gabungan antibiotik jerawat dan ubat untuk mengurangkan kemerahan dan melawan jangkitan bakteria.
  • Isotretinoin adalah ubat kuat untuk menyerang empat penyebab jerawat, bakteria, pori tersumbat, minyak berlebihan, dan radang.
  • Pil kawalan kelahiran khusus untuk wanita digunakan untuk mengawal perkembangan jerawat.
  • Spironolactone untuk wanita yang mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan.
  • Suntik kortikosteroid untuk mengurangkan jerawat dan mengurangkan kesakitan.

Setelah anda melihat tanda-tanda penyembuhan kulit dari jerawat, rawatan kulit berjerawat masih diperlukan. Walau bagaimanapun, jenis rawatan jerawat anda mungkin berubah berdasarkan keadaan anda sekarang.

Sebilangan besar orang dapat menghilangkan jerawat dengan penjagaan kulit yang betul, baik dengan bahan semula jadi atau ubat dari doktor. Sebabnya, tanpa rawatan ini, jerawat boleh muncul semula dengan cepat.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts