Veneer Pergigian: Prosedur, Risiko, Faedah, dan Rawatan

Sejak kebelakangan ini, venir menjadi salah satu trend kecantikan wanita yang paling popular. Selain dapat memperbaiki struktur gigi anda, prosedur venir juga dapat meningkatkan penampilan anda ketika anda tersenyum. Berminat untuk mencuba venir? Makan, tunggu sebentar! Terdapat banyak perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum pergi ke doktor gigi.

Ada apa-apa? Lihat maklumat dalam tinjauan berikut.

Apakah venir pergigian?

Veneer gigi adalah cengkerang nipis yang digunakan untuk menutup bahagian depan gigi anda. Cangkang tiruan ini akan berbentuk menyerupai bentuk gigi asli.

Bahan yang digunakan untuk membuat kerang bervariasi, termasuk porselin, komposit, dan seramik. Walau bagaimanapun, venir porselin lebih diminati. Veneer porselin sangat popular kerana cenderung lebih tahan lama dan tidak mengeluarkan warna putih yang terlalu mencolok.

Kos rawatan ini bergantung pada jenis bahan yang digunakan dan bilangan gigi yang akan dilapisi.

Berapa lama venir gigi boleh bertahan?

Veneer adalah struktur tipis seperti gigi yang terbuat dari bahan komposit porselin atau resin. Pemasangan venir bertujuan untuk mencantikkan gigi dengan menutup kekurangan dari segi bentuk, warna, panjang, atau ukuran.

Kedua-dua jenis venir mempunyai kelebihan dan kekurangan. Venir komposit biasanya lebih murah dan senang dihasilkan.

Gigi semula jadi juga tidak akan terjejas kerana doktor gigi hanya perlu membentuk venir berdasarkan bentuk gigi anda.

Walau bagaimanapun, venir komposit tidak sekuat venir porselin. Berbanding dengan venir porselin, venir gigi yang diperbuat daripada bahan komposit lebih mudah pecah dan tidak tahan lama. Veneer porselin juga kelihatan lebih semula jadi dan dapat menghilangkan noda dengan baik.

Veneer komposit biasanya berlangsung 3-5 tahun, atau 5-7 tahun jika dijaga dengan betul. Ini bermaksud bahawa anda harus memastikan bahawa gigi dan mulut anda bersih dan kerap mengunjungi doktor gigi sekurang-kurangnya sekali setahun.

Sekiranya anda ingin memasang venir yang lebih tahan lama, venir porselin boleh menjadi pilihan yang tepat. Venir porselin boleh bertahan selama 10-15 tahun. Sebenarnya, sebilangan orang mempunyai venir porselin yang bertahan sehingga 25 tahun.

Walaupun begitu, tidak ada jaminan bahawa venir gigi akan bertahan tanpa pecah sepenuhnya. Ketahanan venir bergantung pada bagaimana anda merawatnya dan seberapa kerap anda memeriksa keadaan venir di doktor gigi.

Kebaikan venir gigi

Memetik laman web American College of Prostodhontists, venir boleh digunakan untuk memperbaiki:

  • Gigi pecah atau pecah
  • Gigi retak
  • Gigi besar di sebelah
  • Gigi yang tidak sejajar, tidak rata, atau tidak teratur
  • Gigi yang mempunyai celah (venir dapat menutup jurang antara gigi).

Rawatan gigi satu ini juga boleh digunakan untuk memutihkan warna gigi.

Veneer tidak sama dengan implan gigi atau mahkota. Veneer menutup permukaan depan gigi, sementara implan menggantikan gigi yang hilang. Veneer juga biasanya hanya menutup permukaan gigi depan. Selain itu, mahkota Meliputi semua bahagian gigi yang berada di atas margin gusi.

Venir tidak digalakkan

Tidak semua orang boleh mempunyai venir. Sebilangan orang yang tidak digalakkan untuk melaksanakan prosedur venir termasuk:

  • Orang yang mempunyai gigi yang terlalu maju
  • Orang yang giginya terlalu lebar
  • Orang yang mempunyai gigi terlalu banyak
  • Orang yang mempunyai rongga besar dan mengalami kerosakan teruk

Penyediaan sebelum venir gigi

Sebelum venir, anda memerlukan beberapa sesi perundingan dengan doktor gigi. Rundingan diperlukan untuk doktor mengetahui sejarah perubatan anda dan keadaan mulut anda secara keseluruhan.

Sekiranya anda dibenarkan melakukan venir, maka doktor akan menentukan rancangan rawatan. Pelan ini termasuk menentukan warna dan bentuk gigi yang sesuai dengan masalah anda. Doktor juga boleh melakukan sinar-X dan gambar gigi untuk mengesahkan diagnosis, dan mencegah risiko jangkitan pada masa akan datang.

Jangan ragu untuk berkongsi hasil yang ingin anda capai dari prosedur ini. Contohnya, anda mahu gigi anda kelihatan semula jadi dan tidak terlalu mencolok. Doktor anda dapat menyesuaikan jenis cengkerang yang tepat mengikut keadaan anda.

Memahami proses venir gigi

Setelah memeriksa keadaan gigi anda, doktor akan mengira berapa banyak gigi yang perlu anda failkan. Selepas itu, doktor akan mengikis kira-kira 1/2 milimeter enamel dari permukaan gigi anda. Jumlah ini hampir sama dengan ketebalan venir yang kemudian akan ditambahkan ke permukaan gigi.

Sebelum memasukkan enamel, doktor mungkin memberi anda ubat bius tempatan supaya anda tidak merasa sakit. Bukan hanya itu, doktor juga dapat memberikan ubat penahan sakit di tengah rawatan agar pesakit tidak merasa sakit.

Seterusnya doktor akan mencetak gigi anda. Kesan ini kemudian akan dihantar ke makmal untuk membuat cangkerang yang kemudian akan dilekatkan pada permukaan gigi.

Proses kesan gigi ini biasanya memakan masa sekitar 2-4 minggu. Sekiranya kerosakan gigi anda sangat teruk, doktor anda mungkin menggunakan venir gigi sementara.

Sebelum cengkerang diletakkan di permukaan gigi, doktor terlebih dahulu akan membersihkan gigi anda dengan teliti. Proses pembersihan ini penting untuk mengelakkan bakteria terperangkap di bawah lapisan dan menyebabkan kerosakan.

Selepas itu doktor akan memeriksa ukuran cengkerang dan warnanya. Doktor boleh berulang kali menanggalkan dan memotong venir untuk mendapatkan hasil yang betul.

Selepas itu, doktor akan meletakkan gigi anda sehingga teksturnya lebih kasar dan memudahkan venir melekat pada gigi. Agar venir dan gigi terikat dengan kuat, doktor boleh meletakkan semen khas ke permukaan gigi yang telah dilekatkan.

Apabila cengkerang dipasang pada kedudukan yang betul, doktor akan menggunakan sinar ultraviolet untuk mengeraskan simen.

Risiko memasang venir gigi

Selain memberikan faedah, rawatan gigi yang satu ini sebenarnya juga mempunyai sejumlah bahaya yang perlu diperhatikan. Berikut adalah beberapa bahaya memasang venir gigi yang perlu anda ketahui.

1. Warna gigi tidak sama

Menurut The Journal of the American Dental Association, warna venir gigi bergantung kepada pelbagai faktor. Salah satu faktornya adalah warna asas gigi semula jadi anda.

Warna semula jadi gigi akan menentukan warna dan jenis venir yang akan diletakkan. Klinik Cleveland juga mengatakan bahawa meletakkan venir pada gigi boleh menyebabkan perubahan warna atau noda pada tepi gigi.

Biasanya ini disebabkan oleh masalah kelembapan ketika doktor memakai venir.

2. Warna venir tidak boleh diubah

Doktor tidak boleh mengubah atau membetulkan warna venir setelah anda memasangnya. Walaupun warna asli venir itu sendiri biasanya dapat bertahan selama 5-10 tahun selepas pemasangan.

Agar anda tidak menyesal pada akhirnya, pastikan anda memasang venir pada doktor gigi yang berpengalaman di lapangan. Selain mendapat hasil yang maksimum, anda juga akan merasa selamat dan selesa semasa menjalani prosedur.

Jangan tawar-menawar dalam melakukan setiap prosedur perubatan. Daripada mendapatkan faedah, melakukan prosedur perubatan di tempat rawak sebenarnya boleh membuat anda mengalami lebih banyak kesan sampingan.

3. Masalah dengan venir

Sebilangan masalah semasa memasang venir sangat mungkin berlaku. Pertama, kedudukan lapisan venir yang tidak betul sebenarnya boleh mencetuskan kerosakan gigi. Selain itu, keadaan ini juga boleh menyebabkan kerosakan pada tepi luar venir.

Lapisan venir juga boleh berlendir atau kasar. Keadaan ini boleh menyebabkan benang gigi masuk ke tepi venir. Prosedur ini juga menyukarkan anda membersihkan gigi dan membuat gusi anda lebih mudah terkena kegatalan.

4. Gigi menjadi lebih sensitif

Memakai venir gigi bermaksud meminta doktor mengikis enamel gigi dari permukaan gigi. Lapisan enamel ini yang terpaksa terhakis boleh menjadikan gigi anda sensitif selepas itu.

Gigi sensitif boleh menyebabkan anda merasa sakit ketika anda makan makanan dan minuman sejuk atau panas. Dalam kes yang teruk, keadaan ini juga boleh membunuh tisu gigi. Kerana terlalu banyak enamel gigi terhakis.

5. Risiko lain

Klinik Cleveland menyatakan bahawa venir gigi yang diperbuat daripada porselin boleh pecah dengan mudah. Gigi berlapis boleh rosak apabila anda menggigit atau mengunyah benda keras seperti ais, pensil atau bahkan kuku jari anda.

Ini boleh memberi tekanan terlalu banyak pada lapisan venir, menyebabkannya melonggarkan atau jatuh.

Cara merawat gigi selepas venir

Proses memulihkan gigi selepas venir agak singkat. Setelah venir diletakkan dan ubat bius sudah habis, anda boleh makan dan mengunyah lagi seperti biasa.

Tetapi, jangan hanya makan. Agar lapisan venir yang menutup gigi anda dapat bertahan lama, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

1. Gosok gigi dengan tekun

Walaupun venir dapat menjadikan gigi anda putih cerah, anda masih perlu rajin menggosok gigi. Kebersihan gigi yang buruk dapat mempengaruhi kualiti lapisan venir yang melekat pada permukaan gigi anda.

Selanjutnya, jarang menggosok gigi sebenarnya akan mencetuskan pelbagai masalah gigi yang lain. Oleh itu, adalah penting untuk menggosok gigi secara berkala setiap hari. Anda hanya menggosok gigi dua kali sehari pada waktu pagi selepas sarapan dan pada waktu malam sebelum tidur.

Pastikan anda menggosok gigi dengan betul dan betul. Gosok gigi dengan perlahan dalam gerakan bulat. Jangan gosok gigi dengan kuat kerana ini boleh merosakkan venir dan menyebabkan masalah lain.

Gunakan berus yang lembut dan lembut. Juga, pastikan kepala sikat yang anda gunakan sesuai dengan mulut anda.

2. Menggosok gigi

Untuk memastikan gigi anda benar-benar bersih dan bebas dari noda, anda memerlukannya flossing . Flossing adalah teknik membersihkan gigi menggunakan benang.

Daripada menggosok gigi, flossing Ia dapat membersihkan plak dan serpihan makanan yang tersekat di antara gigi. Flossing Ia juga berkesan membersihkan bahagian dalam rongga mulut yang paling dalam, yang biasanya tidak dijangkau dengan sikat biasa.

Pastikan anda kerap melakukan flos setelah menggosok gigi. Bila flossing gigi, pastikan anda menggeser benang dengan perlahan dan jangan biarkan terkena gusi. Menggosok benang terlalu keras boleh merosakkan gusi anda.

3. Berkumur dengan ubat kumur

Rawatan lain yang perlu anda lakukan untuk memastikan venir anda tahan lama adalah dengan rajin menggunakan ubat kumur. Pencuci mulut boleh membantu membersihkan sisa makanan yang tersekat di permukaan. Bukan hanya itu, ubat kumur juga berkesan terhadap bakteria yang tersekat di mulut dan menyegarkan pernafasan.

Oleh itu, ubat kumur perlu ditambahkan ke dalam rawatan gigi dan mulut harian anda. Berkumur setelah menggosok gigi dan flossing . Ini dilakukan supaya kuman dan serpihan makanan yang masih melekat pada permukaan gigi atau gusi dapat dikeluarkan sepenuhnya.

Pastikan anda menggunakan ubat kumur mengikut dos. Penggunaan ubat kumur yang berlebihan boleh menyebabkan kesan buruk pada badan anda.

4. Elakkan makanan keras dan melekit

Penting bagi anda untuk memperhatikan setiap makanan dan minuman yang akan dimakan setiap hari. Ini kerana sebilangan makanan boleh menyebabkan lapisan venir pecah dan bahkan pecah kerana teksturnya yang keras atau melekit.

Sekiranya anda ingin makan buah-buahan dan sayur-sayuran bertekstur keras (epal, brokoli, dan wortel), anda boleh mengukus terlebih dahulu untuk membuatnya lembut. Anda juga boleh memotong makanan yang besar dan keras menjadi kepingan yang lebih kecil agar mudah dihiris.

5. Hentikan kebiasaan menggigit benda

Kebiasaan menggigit benda keras seperti pensil, ais, atau kuku juga harus dielakkan. Anda juga tidak boleh membuka botol air atau menggigit bungkusan plastik dengan gigi. Kedua-dua ini dapat mengikis lapisan venir.

Pada prinsipnya, anda harus mengelakkan sesuatu yang boleh merosakkan gigi semula jadi. Sebabnya, apa sahaja yang boleh merosakkan gigi semula jadi juga boleh merosakkan venir.

6. Pakai pelindung mulut

Sumber: Pergigian Sekhon

Ingat, lapisan venir boleh retak atau bahkan pecah apabila mengalami tekanan atau hentaman yang kuat. Oleh itu, supaya lapisan venir tidak retak atau pecah, gunakan pelindung mulut semasa anda ingin bersenam.

6. Periksa dengan kerap dengan doktor gigi

Satu perkara penting lain yang tidak boleh anda lewatkan ialah selalu berjumpa doktor gigi. Dengan pemeriksaan berkala, doktor dapat memastikan keadaan venir dan gigi anda berada dalam keadaan baik dan sihat.

Sekiranya pada bila-bila masa doktor menemui masalah dengan gigi anda, doktor dapat segera menentukan rawatan yang tepat.

Recent Posts