Ibu, Mari Ketahui 15 Fakta mengenai Anak Kedua dan Keperibadiannya |

Adakah anda kenal ibu? Anak kedua ternyata mempunyai ciri yang berbeza daripada adik-beradiknya. Sebelum menerapkan keibubapaan kepada anak kedua, mari kita pelajari terlebih dahulu beberapa fakta mengenai anak kedua berikut, ya, puan.

Fakta mengenai keperibadian anak kedua dalam keluarga

Alfred Adler (1870-1937), seorang doktor dan psikologi Austria, adalah orang pertama yang mengemukakan teori bahawa urutan kelahiran dalam keluarga dapat mempengaruhi keperibadian seseorang.

Menurutnya, anak-anak dibesarkan di lingkungan yang sama, di rumah yang sama, dan oleh ibu bapa yang sama mungkin akan mendapat rawatan yang berbeza kerana urutan kelahiran mereka.

Adler mendedahkan bahawa anak kedua atau anak tengah umumnya merasakan perkara-perkara berikut dalam keluarga.

Sering merasa diabaikan dan dilayan secara tidak adil

Ini adalah hakikat anak kedua yang harus disedari oleh ibu. Ini biasanya berlaku apabila ibu bapa lebih mengambil berat tentang anak pertama dan terakhir mereka. Sehingga anak kedua merasa kurang dijaga.

Cenderung memberontak

Akibat merasa dilayan secara tidak adil, anak kedua cenderung melawan sehingga keinginannya dipenuhi.

Inilah yang menyebabkan anak kedua sering menjadi anak yang nakal, memberontak dan tidak teratur.

Rasa rendah diri

Anak pertama biasanya menjadi kebanggaan keluarga, sementara anak terakhir biasanya dimanjakan. Kesannya, anak kedua sering merasa rendah diri.

Oleh itu, anda harus berhati-hati. Jangan biarkan kenyataan anak tengah ini berlaku pada anak kecil anda, Ibu.

Bersaing

Oleh kerana mereka ingin melawan dominasi abang atau kakak mereka, anak kedua mungkin bersaing dengan saudaranya.

Anak kedua merasa terdorong untuk bertanding untuk mendapatkan pengiktirafan dalam keluarga. Oleh itu, anak-anak pertengahan cenderung berdaya saing berbanding saudara dan saudari mereka.

Tidak mementingkan diri sendiri

Selalunya, anak kedua gagal bersaing dengan adik-beradiknya. Inilah yang membuatnya cenderung menjadi orang yang tunduk, sabar, dan tidak mementingkan diri sendiri.

Bebas dan berdikari

Fakta lain anak ke-2 adalah bebas. Ini kerana kedudukan pertengahannya dalam keluarga.

Ini menjadikan keperibadian anak kedua cenderung lebih bebas dan tidak bergantung pada orang lain.

Fakta anak kedua dalam persekitaran sosial

Walaupun menghadapi pelbagai cabaran dalam lingkungan keluarga, anak kedua ternyata membesar dengan sejumlah hak istimewa ketika dia berada di lingkungan sosial. Berikut adalah beberapa ciri anak kedua dalam persekitaran sosial.

Berdasarkan kajian mengenai sebilangan keluarga yang diringkaskan dalam buku ini Kekuatan Rahsia Anak Tengah, anak kedua biasanya mempunyai ciri-ciri berikut.

Mudah bersosial dan berkawan

Fakta bahawa anak kedua adalah unik kerana dia pandai menyesuaikan diri dengan persekitarannya. Inilah yang memudahkan untuk bersosial dan berkawan dengan orang lain.

Pandai memahami orang lain

Anak kedua dilatih menempatkan dirinya di antara adik-beradik yang lebih tua dan lebih muda. Ini ternyata berguna ketika dia berada dalam lingkungan sosial kerana menjadikannya orang yang pandai memahami orang lain.

Mahir dalam rundingan

Fakta bahawa anak perempuan ke-2 adalah istimewa kerana dia mahir berunding dan mendamaikan rakan atau saudara yang berseteru. Ini kerana dia pandai memahami orang lain.

Tokoh yang menyeronokkan

Fakta anak kedua adalah bahawa dia menjadi orang yang menyenangkan ketika berada di sekelilingnya. Ini kerana wataknya adalah mesra dan mudah bergaul .

Fakta anak kedua dalam menghadapi konflik

Catherine Salmon, Ph. D, adalah profesor psikologi di University of Redlands yang memfokuskan pada psikologi keluarga dan urutan kelahiran.

Dia menyatakan bahawa dalam menangani konflik, anak kedua umumnya mempunyai ciri-ciri berikut.

Jenis yang damai dan tidak suka konflik

Fakta lain dari anak kedua adalah bahawa dia tidak suka konflik dan cenderung menjadi orang yang mengalah dan mendamaikan rakan atau adik beradik yang berseteru.

Cenderung untuk mendiamkan masalah

Kerana mereka tidak suka konflik, anak kedua cenderung untuk menjaga masalahnya dengan tenang. Ini boleh memberi kesan buruk, terutama jika dia menerapkan sikap ini pada pasangannya.

Tunduk dan sukar untuk mengatakan tidak

Keinginannya untuk tidak bertengkar menjadikan anak kedua cenderung menjadi sosok yang patuh dan sukar untuk menolak sesuatu walaupun itu bertentangan dengan pendapatnya.

Menaruh kepercayaan pada orang lain

Hakikat baik anak kedua dalam kes ini ialah dia senang bekerja. Ini kerana dia cenderung mudah mempercayai orang lain.

Fakta anak kedua memimpin

Katrin Schumann pengarang buku Kekuatan Rahsia Anak Tengah menyatakan bahawa dalam memimpin, anak kedua cenderung mempunyai ciri-ciri berikut:

  • mempunyai jiwa kepimpinan yang tidak kurang dari anak pertama,
  • fokus pada prinsip dan matlamat hidup,
  • mengambil berat tentang rakan-rakannya dan dapat membentuk pasukan, juga
  • inisiatif dan pandai berinovasi.

Hakikat anak kedua, dia juga istimewa

Katrin Schumann mengatakan bahawa banyak anak kedua berjuang untuk keluar dari prasangka (stereotaip) yang berpendapat bahawa mereka tidak lebih baik daripada anak pertama.

Oleh itu, ibu bapa harus mengelakkan anggapan ini. Berikan penghargaan kepada anak kedua dan lebih banyak perhatian. Supaya dia tidak merasa terpinggir antara abang atau kakaknya.

Sentiasa ingat bahawa setiap kanak-kanak adalah unik dan mempunyai kepakaran masing-masing.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found