Batuk pada Anak Membuat Ibu Bapa Bimbang? Atasi Dengan 6 Langkah Ini!

Kanak-kanak sering mengalami batuk. Tidak jarang, batuk ini pada anak membuat ibu bapa risau. Oleh itu, apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa apabila anak mereka batuk? Mari ketahui lebih lanjut di bawah.

Apa yang menyebabkan batuk pada kanak-kanak?

Batuk adalah mekanisme pertahanan saluran pernafasan dari rangsangan reseptor batuk. Batuk pada kanak-kanak disebabkan oleh beberapa perkara. Ini mungkin disebabkan oleh jangkitan saluran pernafasan karena virus, asap rokok, debu, atau bahan kimia lain. Selain itu, terdapat juga batuk yang disebabkan oleh refluks asid gastrik, sinusitis, atau kerana anak anda alah.

Petua untuk batuk anak pulih dengan cepat

Sudah tentu ada petua untuk melegakan batuk anak sehingga cepat sembuh. Sekiranya anak batuk, ibu bapa boleh melakukan perkara berikut:

1. Kanak-kanak mesti mendapat rehat yang cukup

Apabila batuk pada kanak-kanak berlaku, anak memerlukan rehat yang mencukupi. Waktu rehat bergantung kepada keparahan batuk dan keparahan gejala lain, seperti demam atau hidung berair. Apabila anda mengalami batuk, anak anda biasanya memerlukan 2-3 hari untuk berehat.

Pastikan anak anda berehat di rumah dengan tidur yang cukup dan tidak melakukan aktiviti yang dapat memperlambat penyembuhan batuk. Oleh itu, kurangkan bermain terlebih dahulu di luar rumah.

Rehat dan tidur yang mencukupi adalah salah satu kunci untuk menyembuhkan batuk. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak itu tidak mudah, terutamanya jika kanak-kanak diklasifikasikan sebagai aktif.

Sama ada kanak-kanak perlu tidak hadir ke sekolah dapat dilihat dari seberapa teruk batuk itu. Sekiranya keadaan batuk berulang kali sehingga keadaan anak lemah, lebih baik berehat di rumah selama 1-2 hari sehingga gejala batuk bertambah baik.

2. Ambil ubat batuk khas untuk kanak-kanak

Mengendalikan batuk pada kanak-kanak bergantung kepada penyebabnya. Memberi ubat batuk mesti memperhatikan jenis ubat, berapa dos, berapa kali sehari harus diberikan, dan berapa lama minum ubat batuk.

Pemberian ubat batuk harus dirujuk terlebih dahulu dengan doktor. Secara amnya, batuk sering disebabkan oleh virus, yang biasanya akan sembuh sendiri tanpa perlu dirawat dengan ubat-ubatan. penyakit mengehadkan diri ).

Buat masa ini, ibu bapa boleh memberikan ubat batuk kepada anak-anak yang dibeli di farmasi. Namun, pilih ubat batuk yang dirumus khas untuk anak-anak, dan sesuai dengan jenis batuk anak anda. Memilih ubat yang tepat mengikut penyebab batuk anak anda dapat mempercepat penyembuhan.

Secara amnya, dos ubat batuk untuk kanak-kanak dari doktor diberikan secara berbeza berdasarkan usia kanak-kanak tersebut. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mengetahui dos ubat batuk yang tepat berdasarkan keadaan anak anda.

Sementara itu, jika anda ingin memberikan ubat batuk yang dijual di pasaran, ibu bapa mesti mematuhi peraturan penggunaan yang terdapat pada label pembungkusan. Ingat, selalu gunakan sudu pengukur. Jangan gunakan sudu lain untuk anak mengambil ubat batuk.

Penting untuk mengikuti petunjuk penggunaan ubat, jangan melebihi atau kurangkan dos yang disyorkan dalam bungkusan ubat batuk untuk anak-anak. Sekiranya anda telah mengambil ubat dan batuk tidak hilang dalam 1-2 minggu, bawa anak anda ke doktor dengan segera.

3. Beri anak secukupnya cecair

Untuk merawat anak yang batuk, ibu bapa juga dapat memastikan anak itu minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi. Ibu bapa juga dapat memberikan susu ibu yang mencukupi sekiranya anak masih menggunakan susu ibu. Jangan biarkan kanak-kanak mengalami dehidrasi kerana keadaan ini boleh menjadikan batuk pada anak bertambah teruk.

4. Elakkan makanan atau minuman yang menyebabkan batuk

Apabila anak anda batuk, elakkan makan makanan dan minuman tertentu. Contohnya minuman manis, minuman sejuk, dan makanan goreng. Dianjurkan untuk memberi makanan sup hangat yang dapat mengelakkan batuk akibat gatal di kerongkong.

5. Jauhkan kanak-kanak dari pencetus alergi

Sekiranya anak anda mempunyai simptom batuk alergi, elakkan alergen (pencetus alergi) pada anak anda. Perhatikan juga kebersihan tilam dan persekitaran rumah. Secara amnya, debu, acuan, dan bulu binatang peliharaan mudah melekat di sofa atau tilam yang boleh menyebabkan anak batuk kerana alergi berulang.

6. Pilih posisi tidur yang paling selesa

Pastikan anak tidur dengan kepala sedikit tinggi. Jadi, sokong kepala anak dengan bantal tinggi semasa tidur dan elakkan tidur di punggungnya. Tidur di punggung boleh membuatkan lendir terbentuk di kerongkong anda dan mengganggu pernafasan anak anda.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Berikut adalah gejala batuk yang harus segera dibawa ke pakar pediatrik:

  • Anak batuk dengan demam tinggi
  • Anak sukar bernafas kerana batuk
  • Batuk rejan
  • Sakit dada
  • Anak sukar atau tidak mahu makan
  • Anak batuk darah
  • Anak mengalami batuk dengan muntah

Penting untuk berjumpa doktor sekiranya batuk pada kanak-kanak telah berlangsung lebih dari 2 minggu. Di samping itu, jika batuk berulang selama lebih dari 3 bulan berturut-turut, ibu bapa diminta berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found