7 Fakta mengenai Air mani Lelaki, Ia Berbeza dengan Sperma, Anda Tahu!

Air mani adalah bahagian penting dalam sistem pembiakan lelaki. Tetapi sayangnya hanya sebilangan kecil yang memahami selok-belok air mani. Sebilangan besar orang akan lebih fokus pada sperma daripada air mani. Sebenarnya, air mani lelaki mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri yang menjadikannya berbeza dengan sperma.

Kenali air mani lelaki dan kandungannya

Air mani adalah cairan putih keruh yang dihasilkan oleh lelaki semasa ejakulasi. Dipetik dari Pusat Andrologi Air mani mengandungi sel sperma (spermatozoa), fruktosa, asid amino, dan pelbagai enzim yang membantu sel sperma melakukan persenyawaan di rahim.

Sperma itu sendiri adalah cecair sel pembiakan lelaki yang mengandungi kromosom untuk menghasilkan persenyawaan pada telur dan membentuk zigot.

Air mani dihasilkan oleh vesikel mani. Organ pembiakan lelaki terletak di bahagian bawah belakang pundi kencing. Campuran air mani dan sperma berwarna putih keruh. Ini disebabkan kandungan protein dalam air mani yang tinggi.

Sebagai tambahan kepada sel protein dan sperma, air mani lelaki juga mengandungi beberapa nutrien lain, seperti asam askorbat, fruktosa, zat besi, kalsium, magnesium, natrium, kalium, vitamin B12, kalori, dan air.

Perbezaan antara air mani dan sperma

Masih banyak pasangan yang menyangka air mani dan sperma sebagai perkara yang sama. Walau bagaimanapun, perbezaan antara air mani dan sperma dapat dijelaskan dengan mudah melalui dua perkara berikut.

  • Air mani adalah cairan putih yang dikeluarkan oleh seorang lelaki semasa ejakulasi dan sperma adalah sebahagian dari air mani (air mani) dalam bentuk sel pembiakan lelaki untuk menyuburkan telur wanita.
  • Air mani dapat dilihat oleh mata dalam bentuk cairan putih dan mempunyai sifat melekit, sementara cairan sperma yang mengandung sel pembiakan tidak dapat dilihat dan hanya dapat dilihat dengan mikroskop.

Pelbagai manfaat air mani untuk kesihatan

Manfaat air mani bukan sahaja dapat membantu proses persenyawaan, tetapi terdapat pelbagai faedah lain yang dapat anda dan pasangan anda rasakan seperti berikut.

1. Anti-depresan semula jadi

Beberapa kajian mendapati hakikat bahawa seks boleh dibuat mood seseorang lebih baik.

Satu kajian dilakukan pada 293 wanita untuk membuktikan sama ada sperma dan air mani dapat mengurangkan gejala kemurungan.

Dalam penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti New York Didapati bahawa wanita yang mempunyai jumlah air mani dalam aliran darah mereka tidak menunjukkan gejala kemurungan. Ini diperoleh setelah mereka melakukan hubungan seks.

Di samping itu, kajian ini juga membandingkan wanita yang melakukan hubungan seks menggunakan kondom dengan mereka yang tidak. Hasilnya, wanita yang melakukan hubungan seks tanpa kondom, mengalami gejala kemurungan jauh lebih sedikit daripada mereka yang menggunakan kondom.

Tetapi itu tidak bermaksud seks yang lebih baik tanpa menggunakan kondom. Kerana seks menggunakan kondom dapat melindungi anda dan pasangan anda dari pelbagai risiko penyakit kelamin.

2. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Kelebihan air mani juga dapat membuatkan anda tidur lebih nyenyak. Tidak jarang, kebanyakan pasangan akan tidur sebaik sahaja mendapat orgasme semasa melakukan hubungan seksual.

Ini kerana sperma dan air mani mengandungi sebatian kimia yang disebut melatonin. Melatonin mempunyai peranan dalam badan untuk membuat anda tidur nyenyak dan santai.

3. Menurunkan risiko barah prostat

Jurnal Persatuan Perubatan Amerika menyatakan bahawa ejakulasi yang tidak kerap dapat membuat anda lebih berisiko mendapat barah prostat.

Oleh itu, ejakulasi untuk mengeluarkan air mani secara teratur dan tidak berlebihan sebenarnya dapat membantu anda mengurangkan risiko dan mencegah barah prostat.

4. Menurunkan tekanan darah

Manfaat air mani yang lain juga dapat menurunkan tekanan darah. Ini dapat dirasakan bagi wanita yang menelan air mani.

Wanita mempunyai risiko preeklamsia yang lebih rendah ketika mereka menelan sperma. Namun, ini tidak bermaksud bahawa fakta ini benar-benar benar dan perlu dilakukan. Untuk mengelakkan tekanan darah meningkat, anda masih harus berjumpa doktor dan minum ubat secara berkala.

Kumpulan fakta menarik mengenai air mani lelaki

Mengenai mitos yang berkembang dalam pelbagai kalangan, berikut adalah beberapa fakta air mani yang perlu anda ketahui.

1. 5% air mani adalah sperma

Setiap kali lelaki ejakulasi, air mani yang dihasilkan akan mengandungi sperma. Jumlah sperma yang terkandung dalam setiap ejakulasi lelaki adalah sekitar 200 hingga 500 juta.

Ini bermaksud bahawa sperma memakan kira-kira 5% daripada jumlah air mani yang dihasilkan semasa ejakulasi. Nombor ini boleh berbeza-beza bergantung pada jangka masa dan jumlah ejakulasi.

Air mani berfungsi untuk meneutralkan tahap keasidan ketika sperma memasuki vagina sehingga sperma tidak mati dan dapat bergerak ke telur untuk persenyawaan.

2. Air mani mengandungi pelbagai nutrien

Air mani dihasilkan oleh vesikel mani, yang terletak di bahagian bawah belakang pundi kencing lelaki. Warna putih keruh disebabkan oleh kandungan protein dalam air mani yang tinggi.

Sebagai tambahan kepada sel protein dan sperma, air mani mengandungi pelbagai nutrien lain, seperti asam askorbat, fruktosa, zat besi, kalsium, magnesium, natrium, kalium, vitamin B12, kalori, dan air.

3. Menelan air mani tidak membuat anda gemuk

Mungkin anda pernah mendengar mitos bahawa menelan air mani akan membuat anda cepat gemuk kerana air mani mengandungi kalori.

Kalori memang salah satu kandungan air mani, tetapi menelan air mani tidak semestinya menyebabkan kenaikan berat badan.

Dalam satu ejakulasi, hanya terdapat lima kalori dalam air mani lelaki. Jumlah kalori ini setara dengan makan satu strawberi segar.

4. Kelikatan air mani lelaki selalu berubah

Anda tidak perlu risau jika setiap hari ketebalan atau konsistensi air mani berubah, kerana ini sangat normal. Kadang-kadang air mani boleh menjadi sangat tebal seperti gel, tetapi juga cair.

Terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi konsistensi air mani, salah satunya adalah kandungan air di dalam badan. Lebih banyak anda mengambil cecair, ia boleh menyebabkan sifat air mani menjadi berair.

5. Rasa air mani tidak dipengaruhi oleh makanan yang dimakan

Mempunyai kandungan fruktosa yang cukup tinggi, air mani lelaki yang sihat akan cenderung sedikit manis.

Tetapi jika anda seorang perokok berat, air mani anda mungkin akan terasa berbeza. Ini disebabkan oleh racun yang dihasilkan oleh rokok seperti nikotin, tar, dan karbon monoksida.

Berdasarkan ini, banyak orang percaya bahawa makanan atau minuman yang anda makan boleh mempengaruhi rasa air mani. Contohnya, jika anda makan banyak buah seperti tembikai, kiwi, atau nanas, air mani anda juga akan terasa lebih segar.

Walau bagaimanapun, ini masih mitos. Setakat ini, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong andaian ini.

6. Alahan air mani sangat jarang berlaku

Biasanya seseorang menyatakan bahawa dia alah kepada air mani untuk mengelakkan permintaan menelan air mani dari pasangannya.

Kemungkinan alergi terhadap air mani lelaki memang ada, tetapi kejadian ini sangat jarang berlaku. Pakar menyatakan bahawa kes wanita yang alah kepada air mani hanya berkisar antara satu hingga lima peratus.

Alahan air mani juga boleh memberi kesan langsung, seperti kulit atau bahagian badan yang bersentuhan dengan air mani akan menjadi gatal, merah, dan bengkak.

7. Air mani lelaki boleh menyebarkan penyakit

Walaupun air mani lelaki mengandungi pelbagai nutrien yang baik, air mani ini juga dapat menyebarkan pelbagai penyakit kelamin, seperti sifilis, gonore, klamidia, herpes, dan HIV.

Oleh itu, untuk mengelakkan risiko menularkan penyakit menular seksual, anda selalu dinasihatkan untuk melakukan aktiviti seksual yang sihat, seperti menggunakan kondom dan menghindari beberapa pasangan.

Recent Posts