Sakit Kepala Atas, Sebab Ini dan Cara Mengatasinya •

Sakit kepala boleh mempengaruhi bahagian kepala, termasuk bahagian atas. Secara amnya, sakit kepala atau pening di bahagian atas menyebabkan rasa tekanan seolah-olah anda memikul beban berat di atas kepala anda. Maklumat berikut menyebabkan dan bagaimana menangani sakit kepala atas.

Apa yang menyebabkan sakit kepala atas?

Terdapat pelbagai sebab yang boleh mencetuskan keadaan ini, yang perlu anda ketahui tentang cara menanganinya. Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sakit kepala di bahagian atas termasuk:

1. Sakit kepala ketegangan (sakit kepala ketegangan)

Sakit kepala ketegangan adalah salah satu penyebab sakit kepala yang paling biasa.

Sakit kepala ini biasanya tidak selesa, walaupun tidak terlalu parah. Secara amnya, rasa sakit dialami seolah-olah kepala sedang diperah dan terdapat beban yang sangat berat di bahagian atas kepala. Malah ada yang merasakan sakit kepala di mahkota ini memancar ke bahu dan leher.

Pencetus itu mungkin disebabkan oleh otot yang meregang di leher dan belakang kepala, tekanan emosi, keletihan, postur bengkok, tidak minum air yang mencukupi, jangkitan sinus (sinusitis), mata yang letih dari berjam-jam di depan komputer, kekurangan tidur.

Tekanan yang anda rasakan di leher anda menjadikan otot di leher, muka, rahang, dan kulit kepala anda menjadi tegang.

2. Migrain

Penyebab sakit kepala atas adalah migrain. Apabila anda mengalami migrain, anda akan merasa seperti kepala anda berdenyut dan perlahan-lahan semakin teruk. Kesakitan ini boleh bermula dari sisi kepala anda dan bergerak ke bahagian atas atau sebaliknya. Sebenarnya, sakit ini dapat dirasakan hingga ke bahagian belakang leher.

Gejala lain yang mungkin anda alami semasa migrain adalah mual, tangan sejuk, dan anda menjadi lebih sensitif terhadap cahaya dan bunyi.

Penyebab migrain termasuk perubahan hormon, gangguan tidur, bau yang kuat, tabiat merokok, dan kebiasaan melangkau makanan.

Sekiranya anda mengalami migrain, elakkan aktiviti dan cuba berehat di rumah. Pergerakan yang sederhana seperti berjalan atau membersihkan rumah boleh menjadikan keadaan lebih teruk, terutamanya jika anda harus berpindah ke luar.

3. Sakit kepala kluster (sakit kepala kluster)

Sakit kepala kluster juga dapat memicu sakit kepala di bahagian atas. Secara amnya, sakit kepala yang satu ini lebih terasa di bahagian belakang kepala. Walau bagaimanapun, rasa sakit mungkin memancar dan bergerak ke bahagian atas kepala.

Sakit Kepala Kluster

Kesakitan akibat sakit kepala kluster biasanya berlaku berulang kali. Malah, ada yang merasakan kesakitan sebanyak lapan kali sehari. Kesakitan yang anda alami mungkin memuncak selepas 5-10 minit. Selepas itu, rasa sakit ini dapat dirasakan sehingga tiga jam.

Semasa mengalaminya, mata dan hidung anda mungkin merah dan bengkak di bahagian kepala yang sakit. Bukan itu sahaja, anda mungkin lebih sensitif terhadap cahaya, bunyi, dan bau.

4. Kurang tidur

Kurang tidur, anda akan merasa sakit di bahagian atas kepala. Kesakitan dapat disertai dengan keletihan dan kelesuan semasa melakukan aktiviti.

Bukan hanya itu, sakit kepala yang anda alami di bahagian atas juga boleh berpunca dari postur badan yang buruk ketika tidur.

Kesakitan atau masalah di tulang belakang anda mungkin lebih ketara semasa anda tidur, menyebabkan sakit kepala, terutama ketika anda bangun. Kesakitan biasanya seperti tekanan di bahagian atas kepala dan kepala terasa lebih berat daripada biasa. Sakit kepala ini juga dikenali sebagai sakit kepala hypnic.

5. Neuralgia Occipital

Neuralgia Occipital adalah rasa sakit yang terjadi ketika saraf yang bergerak dari tulang belakang ke kulit kepala rosak, jengkel, atau mencubit. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit kepala yang mungkin memancar ke atas.

Biasanya, keadaan ini disertai dengan gejala seperti sakit seperti disetrum, dan biasanya gejala bertambah buruk semasa anda bergerak.

6. pembekuan otak

Pendedahan kepada suhu yang terlalu sejuk boleh menyebabkan otak merasa seperti beku. Ini boleh berlaku apabila anda makan banyak ais krim atau minum minuman yang sangat sejuk.

Apabila ia berlaku pembekuan otak , ada kemungkinan anda akan merasa sakit di bahagian atas kepala anda walaupun hanya bertahan selama beberapa saat. Kesakitan ini akan segera hilang sekiranya suhu sejuk di kepala juga hilang.

9. Latihan terlalu berat

Bagi sesetengah orang, sakit kepala mungkin disebabkan oleh senaman yang kuat atau jenis latihan lain. Ya, senaman yang dilakukan secara berlebihan berpotensi menyebabkan rasa sakit di bahagian atas kepala anda.

Contohnya, semasa anda berlari pecut atau melakukan pergerakan sukan berulang-ulang. Oleh itu, sebelum melakukan senaman, lebih baik memanaskan badan terlebih dahulu.

10. Vasokonstriksi Cerebral Terbalik (RCVS)

Keadaan ini jarang berlaku dan berlaku apabila saluran darah di kawasan otak menyempit. Ini juga mencetuskan sakit kepala yang teruk di bahagian atas kepala.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penyebab sakit kepala ini boleh menyebabkan strok atau pendarahan di otak. Beberapa gejala yang boleh berlaku adalah kelemahan teruk, sawan, dan penglihatan kabur.

Sebilangan besar pesakit dengan RCVS pulih sepenuhnya, tetapi ada yang mengalami kerosakan otak kekal. Biasanya, keadaan sakit kepala ini paling kerap berlaku pada wanita berusia 20 hingga 50 tahun.

11. Hipertensi

Hipertensi atau tekanan darah tinggi juga boleh menjadi penyebab sakit kepala di kawasan atas. Ini berlaku kerana tekanan diklasifikasikan sebagai teruk pada kawasan tengkorak.

Sakit kepala yang dirasakan akibat tekanan darah tinggi adalah seperti meletakkan rambut anda dengan ekor kuda yang ketat di bahagian atas kepala anda. Gejala lain yang dapat dirasakan adalah sesak nafas, kebingungan, dan penglihatan kabur.

12. Ambil terlalu banyak ubat

Apabila anda mengalami sakit kepala, anda mungkin cenderung mengambil ubat untuk menghilangkan rasa sakit. Namun, penggunaan ubat sakit kepala yang berlebihan juga boleh menyebabkan sakit kepala.

Oleh itu, jika anda merasa sakit kepala, elakkan penggunaan ubat secara berkala. Lebih-lebih lagi, jika ubat itu tidak diperoleh dari preskripsi doktor. Sebabnya, ada ubat sakit kepala yang boleh dibeli secara percuma di farmasi. Untuk itu, bijaksana dalam penggunaan ubat-ubatan ini.

13. Mata letih, postur buruk dan faktor lain

Apabila melihat ke belakang, ternyata ada faktor lain yang menyebabkan sakit kepala di bahagian atas, seperti keletihan mata, postur yang lemah, menggosok gigi, dan ketegangan otot di bahagian atas kepala.

Terutama jika anda mengalami kecederaan fizikal di kawasan itu dan rasa sakit merebak hingga sakit kepala.

Tanda dan gejala sakit kepala atas berdasarkan penyebabnya

Sekiranya anda sudah mengetahui tanda dan gejala, anda boleh melakukan perkara yang dapat mengatasinya. Berikut adalah gejala sakit di bahagian atas kepala berdasarkan penyebabnya.

Gejala ketegangan sakit kepala

Sakit kepala disebabkan oleh ketegangan adalah perkara biasa. Gejala sakit kepala yang biasanya anda rasakan termasuk:

 • Tekanan dan kesakitan di sekitar kepala.
 • Sakit di leher, di atas kening, dan belakang kepala tetapi tidak seperti migrain.
 • Selalunya kesakitan berterusan dan terasa seperti tekanan.
 • Kesakitan yang timbul secara beransur-ansur ke intensiti maksimum.

Gejala sakit kepala yang disebabkan oleh migrain

 • Bahagian atas kepala terasa berat dan juga berdenyut.
 • Pening dan loya.
 • Kepekaan yang cukup kuat terhadap cahaya dan suara.
 • Suhu di tangan terasa lebih sejuk daripada biasa.

Gejala sakit kepala disebabkan oleh sakit kepala kluster

 • Kesakitan yang datang secara tiba-tiba di satu pihak. Selalunya di bahagian belakang mata anda.
 • Kesakitan atau kesakitan yang teruk.
 • Selsema disertai oleh kesesakan hidung.
 • Mata menjadi berair dan juga menyakitkan.

Gejala sakit kepala disebabkan oleh neuralgia oksipital

 • Sakit di bahagian belakang atau bahagian atas kepala seperti ada tali yang ketat diikat.
 • Mungkin mengalami kesemutan.
 • Rasanya seperti ada kejutan dan kesakitan yang mengejutkan.
 • Sakit yang membosankan.
 • Gejala meningkat dengan pergerakan.

Gejala sakit di bahagian atas kepala disebabkan pembekuan otak

 • Sakit tajam.
 • Kesakitan agak teruk di bahagian atas kepala dan hanya berlangsung beberapa saat.

Gejala sakit di bahagian atas kepala kerana penggunaan ubat yang berlebihan

Menurut Mayo Clinic, berikut adalah beberapa gejala yang mungkin muncul:

 • Muncul hampir setiap hari, terutamanya ketika anda baru bangun pagi.
 • Setelah mengambil ubat penahan sakit, keadaannya bertambah baik tetapi kesakitan kembali.

Bukan hanya itu, keadaan ini juga disertai dengan pelbagai gejala lain, contohnya:

 • Mual.
 • Kesukaran menumpukan perhatian.
 • Kerosakan ingatan.
 • Mudah marah.

Cara mengatasi sakit kepala atas

Anda boleh merawat sakit kepala yang terasa di puncak dengan mengambil ubat-ubatan tertentu atau mengambil rawatan alternatif.

Secara amnya, apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kesakitan bergantung kepada punca sakit kepala yang anda alami. Inilah penjelasan penuh yang perlu anda ketahui.

1. Mengambil ubat sakit kepala

Salah satu cara yang mungkin dapat Anda gunakan untuk melegakan sakit kepala atas adalah dengan mengambil ubat seperti parasetamol, ibuprofen, aspirin, dan naproxen untuk menghilangkan rasa sakit.

Namun, semasa menggunakan ubat ini, pastikan anda mengikuti arahan penggunaan pada pembungkusan. Maksudnya, untuk mengelakkan sakit kepala yang timbul akibat penggunaan ubat yang berlebihan, gunakan ubat sakit kepala dengan bijak dan jangan melanggar peraturan.

Di samping itu, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai ubat mana yang paling sesuai untuk keadaan sakit kepala yang anda alami. Sebabnya, jenis ubat tertentu tidak boleh diambil bersama.

2. Ubah diet anda

Selain menggunakan ubat sakit kepala, anda juga boleh mengubah diet anda. Cuba amalkan diet yang sihat, termasuk menghindari makanan dan minuman yang mengandungi kafein.

Walaupun beberapa ubat sakit kepala juga mengandungi kafein, anda tetap harus mengurangkan pengambilan kafein kerana ia boleh menjadikan keadaan atau kesakitan anda bertambah buruk.

Juga, cubalah menurunkan berat badan jika anda gemuk. Nampaknya, kenaikan berat badan juga dapat meningkatkan terjadinya sakit kepala atas dan migrain.

Bukan hanya itu, kegemukan juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami sakit kepala episodik yang boleh berubah menjadi sakit kepala kronik.

3. Mengubah gaya hidup

Anda juga boleh berusaha mengurangkan kesakitan di bahagian atas kepala dengan mengurangkan aktiviti atau aktiviti yang mencetuskan tekanan.

Sebaliknya, tingkatkan aktiviti yang dapat membuat anda lebih santai, misalnya dengan melakukan yoga atau bersenam secara teratur. Sukan yang boleh anda lakukan ialah berenang, berbasikal, dan berjalan kaki.

Di samping itu, pastikan anda mendapat tidur yang cukup. Ini bermakna anda tidur mengikut waktu tidur yang sesuai untuk orang dewasa. Kerana, kurang tidur boleh menyebabkan sakit kepala.

Cara mencegah sakit kepala di bahagian atas

Bagi orang dewasa, sakit kepala adalah perkara biasa. Keadaan ini tidak dapat dinafikan boleh berlaku setiap bulan. Walaupun ada beberapa cara yang berkesan untuk mengatasinya, jangan lupa bahawa anda juga dapat mencegah sakit kepala, seperti:

 • Jaga dan catat diet anda, ubat apa yang anda ambil, dan sukan apa yang anda lakukan.
 • Jaga postur badan dan jangan lupa meregangkan otot agar badan tidak menjadi kaku. Pastikan juga bahawa anda selalu melakukan postur badan yang betul, sama ada berdiri, duduk, atau berbaring. Dengan postur badan yang lemah, anda boleh meningkatkan risiko anda mengalami kesakitan di bahagian atas kepala atau jenis sakit kepala yang lain.
 • Makan makanan yang sihat dan lakukan senaman secara berkala. Perkara lain yang perlu diingat adalah memperhatikan jadual makan anda agar tetap teratur.
 • Juga jaga pengambilan air untuk mengelakkan dehidrasi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found